Grzyb&Wadiak "Ustronie" - os. Na Stoku 72H

Inwestycje zakończone.

Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

NIE BĘDZIE GAZU!!!

Post autor: Loan » 13 lutego 2007, o 17:33

Dowiedziałem się, że w bloku nie będzie przyłącza gazu. Developer nie wyposaży mieszkan w piece dwufunkcyjne. Pozostaje nam tylko energia elektryczna. Ciepła woda ma płynąć z MPECu. Co o tym myślicie ?

Fotki z 17.02.2007.

Widok ogólny z lotu ptaka.
Obrazek
800X600

Zoom
Obrazek
800X600

Przyszły widok z okien na północ
Obrazek
800X600

Obrazek
800X600

Widok na południe zasłaniają istniejące bloki.
Uwagę będzie przyciagała za to melina za stacją TRAFO.
Obrazek
800X600

I krzaczory porastające sąsiednią działkę
Obrazek
800X600

O to już widok na budowę
Obrazek
800X600

Obrazek
800X600

Anka
Kontakt:

Re: NIE BĘDZIE GAZU!!!

Post autor: Anka » 20 lutego 2007, o 14:57

Loan pisze:Dowiedziałem się, że w bloku nie będzie przyłącza gazu. Developer nie wyposaży mieszkan w piece dwufunkcyjne. Pozostaje nam tylko energia elektryczna. Ciepła woda ma płynąć z MPECu. Co o tym myślicie ?
Rzeczywiście, ponoć tak ma być jak napisałeś ale decyzja jeszcze co do tego nie zapadła.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 lutego 2007, o 19:58

Uwazam, ze to dobra decyzja, rowniez tak mam i z poczatku byly obawy, ale problemu zadnego z tego powodu nie ma :)

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 21 lutego 2007, o 18:16

Decyzja jest dobra, ale dla developera :)
piec dwufunkcyjny (służy jednocześnie do ogrzewania mieszkania i ogrzewania wody) ma nieprawdopodobna zaletę bo pozwala użytkownikowi decydować kiedy grzać mieszkanie i jaką ustawić temperaturę. Jest to równoznaczne z tym że płaci się tylko za faktycznie zużyte ciepło. MPEC'ow płaci wspólnota za ciepło dostarczone do obiektu (rozdział płatności z podzielników, problemy z tymi co za płatności zalegają itp.) - obowiązują sezony grzewcze. Wkurzające są też przerwy technologiczne (1 miesiąc w roku bez ciepłej wody - alternatywa to elektryczne podgrzewacze przepływowe - cena za grzanie prądem). MPEC jest też stosunkowo drogi i jest monopolistą.
Wg. mnie dla najemcy to same wady.
Za to dla developera same zalety - inwestycyjnie rozwiązanie jest zdecydowanie tańsze - nie kupuje piecy, nie robi instalacji gazowej, nie kupuje liczników itd.
Jeśli mam coś radzic kupującym - to nie dajcie się robić w konia i żądajcie piecy dwufunkcyjnych.

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 21 lutego 2007, o 19:19

Charon pisze:Decyzja jest dobra, ale dla developera :)
Wstepnie wyliczylem ta dobra decyzje dla developera:

Developer nie instalujac 80 piecow za 2000 zl ma juz 160 000zl w kieszeni, do tego kazde mieszkanie sie powiekszy o kilka metrow z uwagi na usuniecie pionow gazowych, powiedzmy 2m2 na mieszkaniu. Kazdy m2 to 3000zl.
Razem do kupy mamy 2m2 * 3000zl * 80 + 160 000zl = 640 000 zl.

Po analizie jestem tego samego zdania. Po co płacić pośrednikowi za grzanie wody jeśli samemu można to zrobić mając piec dwufunkcyjny. Poza tym obawiam się awarii i przerw technologicznych. MPECowi trzeba płacić za zamowiona moc cieplna nawet jak sie w domu nie przebywa ( do spolki ze wszystkimi mieszkancami). Czy ktos moze wskazac choc jedna zalete ogrzewania z MPECu?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 21 lutego 2007, o 19:34

Ja Wam przyznam, ze w niczym mi to nie przeszkadza, zadnej roznicy nie odczuwam, a wczesniej mialem tez gaz.

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 21 lutego 2007, o 20:17

Loan pisze: ... kazde mieszkanie sie powiekszy o kilka metrow z uwagi na usuniecie pionow gazowych, powiedzmy 2m2 na mieszkaniu...
z tymi metrami to przesada - piony gazowe prowadzi sie na klatkach schodowych (nie wpływają na metraż mieszkania) ... ale nie trzeba prowadzić pionów wentylacyjnych (szachty powietrzno-spalinowe, bo piece powinny być z zamkniętą komorą spalania - jednym przewodem dostarcza się powietrze i odprowadza spaliny - rozwiązanie nie jest tanie). Piece z otwartą komora wymagają zastosowania nawiewów powietrza zewnętrznego - najtańszy sposób to po prostu otwór w ścianie (bardzo fajnie przez niego wieje zimą i zwykle ludzie go zatykają co z kolei może powodować wygaszenie płomienia pieca). W realizacji dochodzi koszt wykonania instalacji gazowej i montaż urządzeń.
Tak czy siak developer zaoszczędzi sporo kasy (może nie 600 tyś ale 300 to pewnie tak). Przeliczając to na metry (około 700 zł zysku na każdym metrze sprzedanego mieszkania) wychodzi że zaoszczędził kasę taką jaka zyskałby ze sprzedania 6 mieszkań.
Rysio jest znany z oszczędności na swoich budowach. Ale tak naprawdę nie jest istotne jaki interes robi developer - ważne że kupuje się mieszkanie o niższym standardzie.

A tak na marginesie – ciekawy jestem czy podzielił się informacją że budynek powstaje na terenie zakończonej eksploatacji górniczej (w bezpośrednim pobliżu budynku jest zaczopowany 60-ciometrowy szyb kopalniany :) )

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 21 lutego 2007, o 20:29

:?: :?: :?: :idea: oświećcie mnie jaka kopalnia jaki szyb?? tyle lat tu mieszkam i nic o tym nie wiem!! :shock:
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 21 lutego 2007, o 20:52

:) cały Stok był terenem eksploatowanym górniczo - szyby zabezpieczano przed powstaniem osiedla.
Niestety nie pamiętam kiedy prowadzona była eksploatacja ... ale że była to na pewno.

maark

Post autor: maark » 21 lutego 2007, o 22:42

Charon pisze::) cały Stok był terenem eksploatowanym górniczo - szyby zabezpieczano przed powstaniem osiedla.
Niestety nie pamiętam kiedy prowadzona była eksploatacja ... ale że była to na pewno.
Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat ??
A może jakieś linki do stron z tym tematem??

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 21 lutego 2007, o 22:50

postaram się coś wygrzebać - dla mnie to też była swego rodzaju nowość - oświecił mnie geolog który robił tam badania gruntu

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 22 lutego 2007, o 03:01

Bylo jakis czas temu o tym w jakiejs gazecie, w sumie caly stok i swietokrzyskie lezy na szybach kopalnianych.

Awatar użytkownika
Loan
Kontakt:

Post autor: Loan » 22 lutego 2007, o 08:24

Z tego co mi wiadomo, to tereny pokopalniane sa zlokalizowane na przeciwko domkow jednorodzinnych, zaraz przy ul. Warszawskiej. Nic mi nie wiadomo, zeby blok stal na starych szybach. Chyba wtedy nie uzyskaliby zgody na zabudowe duzego bloku. Wiem, ze na tych szybach przy Warszawskiej moga stanac tylko niewysokie budowle takie jak wlasnie sasiadujace domki.

Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 lutego 2007, o 08:29

a co tam wydobywali? ciekawy temat.
Piotrek

corse

.....

Post autor: corse » 22 lutego 2007, o 20:07

Ano ( np : jeszcze 100 lat temu )
na terenie ( tak to nazwijmy oraz przyjmijmy )
dzisiejszego '' Stoku ''
wydobywano sobie - rudy '' ferrum i manganum ''
tzw . pochodzenia wietrzeniowego .
A teraz zagadka :
W kopalni o jakiej nazwie to czyniono ?
Gdzie ( oraz - czym ) transportowano wydobyte rudy ?
Czy przy budowie - osiedla '' Na Stoku ''
napotkano na problemy natury - geotechnicznej ?
Ok .. powiem jeszcze tylko tyle :
nawet dzisiaj lokalizacja tej ( oraz kolejnej - pobliskiej kopalni ! )
nie jest trudna do ustalenia .
No to co - Ziomale ?
Powodzenia w poszukiwaniach odpowiedzi
na te ( zaledwie ) trzy ( skromne ) pytanka ! ( :wink: ) !

ODPOWIEDZ