W weekend się przejdę i popstrykam trochę zdjęć.damzaw pisze: No właśnie a ja tak czekam i czekam.
Kolporter Development (Herby, Sł. Wzgórze, Podkarczówka) [M]
Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1
Ja już byłem w swoim przyszłym mieszkanku. Umówiłem się najpierw w Kolporterze i pan Kamil wprowadził mnie i żonkę na włościPiotrek pisze: Witam sąsiadów.
Zima jest łagodna to i prace na budowie chyba idą bez opóźnień.
Czy ktoś był już na budowie? Podobno można pójść i pooglądać czy zmiany i przesunięcia w ściankach zostały uwzględnione itd.
Ostatnio nie mam czasu na aktualizację galerii. A dla tych co nie wiedzą jest ona tu: http://domaniowka.pcet.pl
Jak mieszkanie jest szare to wydaje się takie małe...
Poprosiłem jeszcze o kilka korekt dotyczących umieszczenia rur z wodą w łazience i położenia grzejników.
A co działki Bechera, to jest w rozsądnej odległości i ścisku nie będzie.
Acha, fajnie będą wyglądać klatki schodowe przeszklone na całej wysokości... Tylko chyba firma sprzątająca policzy sobie ekstra za ich mycie...
Łukasz
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Dawno nie zaglądałem na budowę, a tu się pozmieniało 
Przesunięte zostało ogrodzenie, no i prace IMHO idą w dobrym tempie
1. Budynek 2A (od strony wschodniej)
2. Budynek 1A (od strony wschodniej)
3. Widok od strony zachodniej
4. Budynek 2A i część 1A (od strony zachodniej)

Przesunięte zostało ogrodzenie, no i prace IMHO idą w dobrym tempie
1. Budynek 2A (od strony wschodniej)
2. Budynek 1A (od strony wschodniej)
3. Widok od strony zachodniej
4. Budynek 2A i część 1A (od strony zachodniej)

Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Nowe atrakcyjne osiedle powstanie w Nowinach?
Ziemowit Nowak, 21-02-2007Pięćdziesiąt domów pięknie położonych na południowym zboczu pod lasem w podkieleckim Zgórsku? Taką inwestycją zainteresowała się grupa Kolporter.
Do gminy Sitkówka-Nowiny wpłynęła oferta grupy Kolporter gotowej kupić siedmiohektarową działkę przy drodze na Szewce. To bardzo atrakcyjny teren - grunt ma tylko dwóch właścicieli: gminę i starostwo - pod lasem, na południowym zboczu, z widokiem na chęciński zamek i dobrym dojazdem do Kielc. Stanisław Barycki, wójt Sitkówki, ofertę Kolportera nazywa "niezwykle atrakcyjną propozycją", ale zastrzega, że o tym, czy teren zostanie sprzedany i komu, zdecyduje rada gminy oraz przetarg. - Pamiętamy przykład Kielc i sprzedaż działki na Ślichowicach. Nie chcemy się sparzyć - podkreśla Barycki.
Teren nie jest jeszcze uzbrojony ani podzielony na działki, ale ma koncepcję zabudowy. Przewiduje ona wydzielenie ok. 50 działek budowlanych o powierzchni od 800 do 1000 m kw.
- Z uzbrojeniem nie będzie żadnego problemu. Mamy w gminie wszystkie media łącznie z kanalizacją. Pozostaje tylko kwestia, czy ma to zrobić gmina przed sprzedażą i potem wliczyć koszt w cenę, czy zaoferować grunt od razu deweloperowi. Ja skłaniam się do tego drugiego rozwiązania - mówi Barycki.
O tym, co zrobić z tym terenem, radni zdecydują na sesji, której wstępny termin wyznaczono na 11 kwietnia. Będą musieli wziąć pod uwagę kwestie społeczne: w gminie brakuje mieszkań socjalnych, planowana jest też budowa bloku TBS. - Nie ma co się oszukiwać, takiego osiedla na pewno nie da się porównywać z mieszkaniami socjalnymi. Ale przecież przyszli mieszkańcy będą takimi samymi obywatelami gminy jak inni - zauważa Barycki.
Osiedle w Zgórsku nie byłoby pierwszym przedsięwzięciem budowlanym grupy Kolporter. Za pomocą swojej spółki-córki Kolporter Development z powodzeniem buduje mieszkania w kilku punktach Kielc, m.in. osiedle na Podkarczówce.
Przedstawiciele Kolportera ostrożnie komentują informacje. - Mówimy o rozmowach wstępnych. Dopóki nie ma zawartej umowy, trudno cokolwiek komentować - mówi Maciej Topolski, rzecznik prasowy grupy Kolporter.
Widać że firma monitoruje rynek i niedługo wg przewidywań coraz trudniej będzie sprzedać 1/m2 mieszkania w Kielcach, a za to znacznie łatwiej będzie można sprzedać cały domek w podkieleckich gminach. To samo robi Echo-Inwestment (Bilcza II, Dyminy). Powoli widać że ceny nowych mieszkań w Kielcach (jak i innych miastach) osiągneły już swój szczyt.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2007, o 22:00 przez Sirek1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jarek
Tu bym polemizował, cena mieszkania na rynku wtórnym w Kielcach już od 4 do 5 tyś.... Nie sądzę, że to się zmieni.Sirek1 pisze:Widać że firma monitoruje rynek i niedługo wg przewidywań coraz tródniej będzie sprzedać 1/m2 mieszkania w Kielcach, a za to znacznie łatwiej będzie można sprzedać cały domek w podkieleckich gminach. To samo robi Echo-Inwestment (Bilcza II, Dyminy).
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.
A będzie jeszcze ciaśniej. Tą działkę (od strony osiedla Słoneczne Wzgórze) na której teraz stoją blaszaki kupił jakiś deweloper. Nie udało mi się wytropić który, ale ponoć dał 400 zł za m. kw. Garaże mają być usunięte do końca sierpnia tego roku.Piotrek pisze:Z tej perspektywy to faktycznie wygląda że są blisko.cm pisze:Strasznie blisko siebie te bloki - czy mi się wydaje?
Łukasz
- cm
Ale się zrobił modny rejon... Pamiętam z czasów, kiedy mieszkałem na Słonecznym, że okolice Górnego Szydłówka to był dziki świat, droga wysypana żużlem, drewniane chałupy kryte papą...lucas pisze:A będzie jeszcze ciaśniej. Tą działkę (od strony osiedla Słoneczne Wzgórze) na której teraz stoją blaszaki kupił jakiś deweloper. Nie udało mi się wytropić który, ale ponoć dał 400 zł za m. kw. Garaże mają być usunięte do końca sierpnia tego roku.
Ale ta działka jest strasznie wąska? zakładając że budynek może stać 3metry od granicy to tam niewiele da się zrobić.A będzie jeszcze ciaśniej. Tą działkę (od strony osiedla Słoneczne Wzgórze) na której teraz stoją blaszaki kupił jakiś deweloper. Nie udało mi się wytropić który, ale ponoć dał 400 zł za m. kw. Garaże mają być usunięte do końca sierpnia tego roku.