Organizacja ruchu w centrum Kielc

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 1 lutego 2007, o 08:31

tricky pisze:po zlikwidowaniu przejscia musza pomyslec nad jakims innym rozwiazaniem,tunel bylby w sam raz,ale skad fundusze na to :D
Z UE :)

kon_rad

Post autor: kon_rad » 3 lutego 2007, o 00:56

UE nie da pieniędzy na wszystko, tam nie ma studni bez dna. Kładka nad Ogrodową jest potrzebna, ale... Jest już kładka nad Źródłową i od kilku miesięcy nie działa tam oświetlenie w nocy (dwa halogeny). Skoro odpowiednich instytucji nie stać na zakup dwóch żarówek halogenowych, to nie liczcie na wybudowanie nowej kładki. A swoją drogą: może jest ktoś na forum, kto ma jakieś dojścia w sprawie tych żarówek nad Źródłową? Ja już próbowałem, ale chyba jestem za "krótki"...

bernard

Post autor: bernard » 4 lutego 2007, o 12:44

kon_rad pisze:UE nie da pieniędzy na wszystko, tam nie ma studni bez dna. Kładka nad Ogrodową jest potrzebna, ale... Jest już kładka nad Źródłową i od kilku miesięcy nie działa tam oświetlenie w nocy (dwa halogeny). Skoro odpowiednich instytucji nie stać na zakup dwóch żarówek halogenowych, to nie liczcie na wybudowanie nowej kładki. A swoją drogą: może jest ktoś na forum, kto ma jakieś dojścia w sprawie tych żarówek nad Źródłową? Ja już próbowałem, ale chyba jestem za "krótki"...
Proponuję postraszyć (kodeks wykroczeń):

Art. 79.
§ 1. Kto wbrew swemu obowiązkowi zaniecha oświetlenia miejsc dostępnych dla publiczności podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
§ 2. Kto ze złośliwości lub swawoli oświetlenie takie gasi, podlega karze grzywny do 500 złotych.
bernard

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 11 lutego 2007, o 11:01

Obrazek

Bez zmian przy Tesco

Mimo wybudowania drugiej, dwupasmowej nitki alei Solidarności, na skrzyżowaniu z ul. Świętokrzyską, nie zmieni się organizacja ruchu.
Wydawało się logiczne i naturalne, że po oddaniu do użytku nowej nitki alei Solidarności na skrzyżowaniu koło Tesco, na środkowym pasie ruchu - obecnie lewoskręcie na Łódź - zostanie dopuszczona także możliwość jazdy na wprost.

Okazuje się jednak, że po przeprowadzonych badaniach natężenia ruchu nie ma uzasadnienia dla wprowadzenia takiej zmiany. Koło Tesco jeździć będziemy zatem wciąż "po staremu”. Z dwóch pasów będziemy mogli skręcić w lewo w ulicę Świętokrzyską, zaś tylko jednym, prawym pasem podróżować prosto w kierunku Exbudu.

CZĘŚCIEJ SKRĘCAJĄ W LEWO

- Według wykonanych badań natężeń ruchu, w ciągu całej doby większe natężenia są na kierunku "w lewo”, czyli na Łódź - informuje dr Bronisław Wawrzynkiewicz, główny specjalista do spraw inżynierii ruchu w Miejskim Zarządzie Dróg w Kielcach.

- W godzinach szczytu porannego 50 procent pojazdów wybiera kierunek na Łódź zaś 42 procent na Warszawę, czyli na wprost. Pozostałe osiem procent skręca w prawo na drogę z betonowych płyt. W popołudniowym szczycie komunikacyjnym wartości natężeń dla obu kierunków są zbliżone. Jedynie między godziną 15.45 a 16.45 przeważa natężenie na kierunku "warszawskim”, wynosi 53 procent, zaś na lewoskręcie - 45 procent - informuje Bronisław Wawrzynkiewicz. - Mimo iż pas na wprost jest tylko jeden, to na tym kierunku, wyświetlanie sygnału zielonego trwa jedną minutę, w przypadku dwóch lewoskrętów wynosi 30 sekund - dodaje.

ZMIANY NIEUZASADNIONE

- Po badaniach natężeń ruchu na skrzyżowaniu koło Tesco nie ma uzasadnienia dla wprowadzenia zmian w organizacji ruchu poprzez umożliwienie jazdy na wprost z środkowego pasa ruchu, który obecnie jest tylko lewoskrętem. Po prostu nie ma zdecydowanej przewagi wyboru przez kierowców kierunku "warszawskiego” na rzecz "łódzkiego”, tak jest tylko przez jedną godzinę w ciągu całej doby. Dla tej jednej godziny nie opłaca się zmieniać organizacji ruchu - argumentuje dr Wawrzynkiewicz.

- Nie jest oczywiście wykluczone, że w przyszłości nie zostaną dokonane zmiany. Być może w przyszłym roku powtórzymy badania. Jednak obecnie modyfikacje mogłyby wprowadzić więcej chaosu niż pożytku. Nie zapominajmy, że kierowcy lubią jeździć "na pamięć” i przyzwyczajeni są do istniejących rozwiązań - dodaje specjalista.

kampio1

Post autor: kampio1 » 11 lutego 2007, o 13:58

Teraz aż takiego sporego natężenia nie ma na tym skrzyżowaniu i zgodzę się , że zmiany na dzień dzisiejszy nie są aż tak potrzebne. Chociaż z drugiej strony, aż prosi się po wybudowaniu drugiej nitki al. Solidarności taka możliwość jazdy środkowym pasem na wprost. dobrym pomysłem będzie powtórzenie takich badań po zakończeniu budowy ul. Świętokrzyskiej. Wtedy natężenie ruchu będzie zupełnie inne i możliwe, że wtedy będą zmiany konieczne. Ja tam najchętniej widziałbym estakadę i wówczas problem świateł byłby załatwiony. Ciekawi mnie jak to do końca będzie z tym planowanym tunelem. Wszystko i tak wyjdzie w praniu. [/quote]

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 15 lutego 2007, o 07:37

Obrazek

Kładką do parku

Nad ulicą Ogrodową w Kielcach powstanie kładka dla pieszych. Zastąpi ona pasy na jezdni.
To po naszych artykułach o zakorkowanych ulicach w Kielcach Miejski Zarząd Dróg w Kielcach postanowił zmienić organizację ruchu na Ogrodowej.

Zostaną zlikwidowane lewoskręty oraz przejście dla pieszych na wysokości parku miejskiego. Te zmiany pozwolą na puszczenie samochodów jadących w kierunku Paderewskiego dwoma pasami ruchu. To ma udrożnić ulicę Ogrodową.

- Po dyskusjach uznaliśmy, że nie możemy pozbawiać pieszych przejścia w tym miejscu Ogrodowej - informuje Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach. - Jest ono potrzebne, aby spacerowicze mogli przejść z parku miejskiego na Skwer Szarych Szeregów bez nadkładania drogi i zbaczania do pasów przy rondzie. Z przejścia korzysta wiele osób i nie chcemy im utrudniać życia, aby poprawić warunki jazdy.

Jednak piesi przez ponad rok będą pozbawieni przejścia między parkami. Już w kwietniu, jak tylko pogoda pozwoli, aby wymalować nowe znaki poziome zmieniające organizację ruchu zebra zostanie zlikwidowana. Pieszym zostanie wędrówka do pasów albo przy rodzie albo na światłach na Krakowskiej Rogatce.

- Kładkę chcemy wybudować w przyszłym roku. Na razie zostało zlecone wykonanie koncepcji. Chcemy, aby kładka była ozdobą tego miejsca i pasowała do parku, a nie tylko użytkowym obiektem - podkreśla dyrektor.

Wysepka, która wiosną zostanie zabrana z ulicy Ogrodowej nie pójdzie na śmieci. - Przeniesiemy ją na ulicę Szajnowicza na pasy przy skrzyżowaniu z Kredową, gdzie jezdnia jest szeroka i pieszym trudno ją pokonać bez przystanku między pasami ruchu - tłumaczy dyrektor Wójcik.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 15 lutego 2007, o 09:08

Brawo :!: :)
Jednak ja bym tam bardziej widzial przejscie podzeimne, ale darowanemu koniowi nie zaglada sie w zeby :)

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 15 lutego 2007, o 14:05

No to jest dobre rozwiązanie :)
Ciekawe jaka będzie ta kładka jeśli ma zdobić park?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 15 lutego 2007, o 14:09

Może jakaś stylowa?

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 15 lutego 2007, o 14:52

Oby :D

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 15 lutego 2007, o 16:48

AR pisze:Może jakaś stylowa?
wydawaloby sie ze stojaki na rowery na Sienkiewicza tez powinny byc stylowe,jakie sa kazdy widzi... :?

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 15 lutego 2007, o 17:57

Ciekawe jaka jest różnica cenowa między kładką a tunelem.
W tym miejscu pasowałoby przejście podziemne. Komu będzie się chciało taszczyć wózek czy rower po schodach?

Bo pewnie winda (jak będzie) zaraz będzie popsuta. :?

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 15 lutego 2007, o 18:23

Moze to bedzie kladka w ksztalcie łuku, bo nie wyobrazam tam sobie innej.

voodoo

Post autor: voodoo » 15 lutego 2007, o 19:22

Sz.J. pisze:Ciekawe jaka jest różnica cenowa między kładką a tunelem.
Ja znalazłem tylko koszt budowy przejścia podziemnego pod jakąs ulicą w Wójtowie - 250 tys. a kładka nad źródłową - kosztowała miasto 1,5 mln zł.

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 15 lutego 2007, o 21:53

voodoo pisze:Ja znalazłem tylko koszt budowy przejścia podziemnego pod jakąs ulicą w Wójtowie - 250 tys. a kładka nad źródłową - kosztowała miasto 1,5 mln zł.
koszt przejscia podziemnego zalerzy np od podloza jakie jest pod ulica i od kilku innych czynnikow, nie sadze zeby kladka na Ogrodowej kosztowala tyle co na Źródlowej... na Ogrodowej bedzie krotsza a co za tym idzie tansza

ODPOWIEDZ