Nowa droga ominie fiskusa
Po wybudowaniu dwupasmowej ul. Łódzkiej nie będzie z niej dojazdu do ul. Wróblej, a tym samym do Pierwszego Urzędu Skarbowego.
Ulica Łódzka ma być oddana do użytku pod koniec lipca. Na odcinku między węzłem Skrzetle a ulicą Hubalczyków będzie ona dwupasmowa w obu kierunkach. Ponadto na pewnym fragmencie zostanie wybudowana trzecia jezdnia - tak zwana droga zbiorcza - po której będzie się odbywał ruch lokalny. Będą z niej mogli korzystać właściciele posesji, które są usytuowane przy ulicy Łódzkiej. Nowa arteria rozładuje gigantyczne korki, jednak pojawi się inny problem. W projekcie nie przewidziano skrzyżowania Łódzkiej z Wróblą, przy której znajduje się Urząd Skarbowy.
WJAZD NIEMOŻLIWY
Brak dojazdu do Urzędu Skarbowego z ulicy Łódzkiej skomplikuje życie tysiącom kierowców, którzy - jak każdy podatnik - przynajmniej raz w roku odwiedzają urząd. W Miejskim Zarządzie Dróg przekonują, że projekt jest dobry i nie można było zastosować innego rozwiązania.
- Nie można było zaprojektować skrzyżowania ulicy Łódzkiej z Wróblą, gdyż musimy się trzymać przepisów i norm - informuje Zbigniew Czekaj, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach. - Ulica Łódzka, jako droga krajowa, musi mieć pierwszeństwo nad drogami lokalnymi, nie można co kilkaset metrów robić skrzyżowań, gdyż zaburzyłoby to przepustowość drogi. Urząd Skarbowy obsługuje tylko kielczan, którzy mogą doń dojechać innymi drogami, zaś Łódzką odbywa się cały tranzyt - przekonuje dyrektor.
JAK DOJECHAĆ?
Do Urzędu Skarbowego będzie można zatem dojechać w sumie trzema drogami: Skrzetlewską - Helenówek lub Przemysłową; 1 Maja - Sowią - Przemysłową; Hubalczyków - Piwnika "Ponurego”.
- Nie obawiamy się w związku z tym istotnego zwiększenia natężenia ruchu na ulicy 1 Maja. Pamiętajmy, że gros podatników odwiedza Urząd Skarbowy raz w roku - mówi dyrektor Zbigniew Czekaj.
Takich podatników Urząd Skarbowy obsługuje około 81 tysięcy. - Wiem, że nie będzie dojazdu od strony ulicy Łódzkiej do urzędu. Zapewne będzie to jakieś utrudnienie, jednak z drugiej strony Łódzka jest teraz kompletnie zakorkowana, dlatego ja, jako obywatel, jestem zwolennikiem budowy drugiego pasma - mówi Jacek Figura, naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego. - Sądzę, że gdy wjazd z Łódzkiej na Wróblą zostanie zamknięty, przy większych okolicznych skrzyżowaniach zostaną ustawione tablice wskazujące, jak dojechać do urzędu - dodaje.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... TOKRZYSKIE