Tunel pod centrum miasta

Zmiany w projektach inwestycji, info o niezrealizowanych projektach i subiektywna ocena przedstawionych koncepcji.

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 29 stycznia 2007, o 23:14

z moich informacji wynika, że ta sumka 400 mln zł to tak powiedziane nad wyraz optymistycznie. Dochodziły do mnie kwoty nawet dwukrotnie wyższe. Poza tym problemem jest to POD CZYM ten tunel miałby przebiegać. Pamiętajmy, że katedra to budowla z I połowy XVIII wieku. Wtedy nie robiono dokładnych projektów, nierzadko robiono je "doraźnie" już podczas budowy. Tak naprawdę nikt nie wie co pod katedrą się mieści, jak głębokie ma fundamenty, jak one się zachowają podczas zakłócenia nośności gruntu - tego nie znajdzie się w żadnych planach, a echosondy (tutaj nie daję głowy, bo się zwyczajnie na tym nie znam) nie są chyba urządzeniami uniwersalnymi. Tunel pod Starym Miastem musiałby znajdować się bardzo głęboko aby zminimalizować jakiekolwiek ryzyko.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 29 stycznia 2007, o 23:17

hoho panowie o 400 mln to my mozemy pomarzyc
spojrzcie na to
:arrow: http://www.muratorplus.pl/26815_28821.htm

polowe krotszy a dwa razy drozszy :roll:

Tommy

Post autor: Tommy » 30 stycznia 2007, o 02:21

Absolutnie nie można brać pod uwage kosztu budowy tunelu pod rondem Ziętka w Katowicach bo w tym koszcie zawarte jest mnóstwo innych rzeczy... Myśle, że w 400 mln by się zmieścili... Dopiero teraz dla mnie ten tunel miałby ręce i nogi- kończąc się przy wiaduktach, bo jak pamiętam miał się kończyć na rogatce a to dla mnie była porażka. Tunel w Katowicach nieprawdopodobnie upłynnił ruch- to był rewelacyjny pomysł... Katowice mają w tym momencie zdecydowanie najlepiej rozwiniętą sieć dróg w Polsce... Brawo !! A kiedy u nas coś takiego powstanie ??

Ben
Kontakt:

tunel

Post autor: Ben » 30 stycznia 2007, o 02:40

Zachęcam do przeczytania wypowiedzi na forum Echa
Ben Kielce

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 30 stycznia 2007, o 09:42

Też uważam ten pomysł za interesujący, ale z dziedziny science-fiction :D zwłaszcza w obliczu ogromu innych potrzeb.
Jeśli już, to raczej tunel powinien się kończyć w okolicach Krakowskiej Rogatki - po pierwsze byłby o połowę krótszy, a po drugie chyba bardziej przydatny. Zwłaszcza jeśli Żelazna zostanie wreszcie przedłużona do Zagnańskiej + wiadukt nad Żytnią/Grunwaldzką, cały potok samochodów na trasie północ-południe będzie przebiegał tamtędy. Większy problem mam z dostaniem się np. z Szydłówka/Uroczyska na Rogatkę Krakowską albo nawet do centrum od strony południowej, zwłaszcza od czasu zamknięcia przejazdu przez Paderewskiego, albo z przebiciem się z okolic Nowego Światu (Urząd Wojewódzki, biurowiec na Targowej, Sąd Rejonowy) w kierunku Barwinka czy Baranówka. Takie sytuacje rozwiązywałby tunel z wylotem na Rogatce.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 30 stycznia 2007, o 11:03

Poczatkowo myslalem ze tunel sie bedzie wlasnie konczyl w okolicach rogatki. Po co az ciagnac po wiadukty na Krakowskiej?
Bylby o polowe krotszy i o polowe tanszy.

Awatar użytkownika
BziQ76
Kontakt:

Post autor: BziQ76 » 30 stycznia 2007, o 13:43

Jak dla Mnie pomysł trochę poroniony tak samo jak parking wielopoziomowy przy UM

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 30 stycznia 2007, o 15:47

Ciekawe czy by znaleźli coś ciekawego pod ziemią robiąc ten tunel, może mamy pod stopami jakieś zabytki klasy zerowej? :lol: Przy kościele św. Wojciecha coś znaleźli, to tam też by mogli :lol: :lol:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 30 stycznia 2007, o 16:58

Grzesiek pisze:Ciekawe czy by znaleźli coś ciekawego pod ziemią robiąc ten tunel, może mamy pod stopami jakieś zabytki klasy zerowej? :lol: Przy kościele św. Wojciecha coś znaleźli, to tam też by mogli :lol: :lol:
skoro pod Sienkiewicza znaleźli schron, to aż boję się pomyśleć co tam będzie
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Boss

Post autor: Boss » 30 stycznia 2007, o 17:11

Grzesiek pisze:Ja jestem za tunelem za 200.000.000zł. do Rogatki :D
też jestem zwolennikiem takiej opcji i też do 200/250 "baniek"

chciałem tylko zwrócic uwage wszystkim tym którzy mówia że tunel to głupota "i że to i ze tamto..." że bez tego tunelu mogą zapomniec o wyłączeniu z ruchu małej, duzej i remoncie rynku(i wyłączeniu go z ruchu). mam nadzieje że nikt nie pokusi sie o tak samobójczy krok dla kieleckiego ruchu kołowego i zamknie te ulice/rynek bez alternatywy dla zmotoryzowanych Kielczan - wyłączenie śrudmieścia Kielc z ruch grozi paraliżem miasta i to wcale nie jest czarnowidztwo.

w przypadku kiedy faktycznie koszty tego tunelu sięgnęły by 400 milinów niestety nasz rynek dalej będzie wyglądał jak... <cenzura> :roll:

dla mnie tunel sam w sobie jest obojętny ja go raczej widze jako droga ku rewitalizacji rynku i śrudmijskich ulic :wink:
CK|PL|EU

Koval

Post autor: Koval » 30 stycznia 2007, o 17:58

A może z tą długością tunelu to podpucha :wink: . Na pierwszy ogień rzuci się 1300 metrów i wiadukty na Krakowskiej, a potem, pod ogniem krytyki prezydent zmieni nagle zdanie: "no dobra, to tylko do Krakowskiej Rogatki, za połowę tych kosztów!". To tak jak w kawale o kozie w mieszkaniu :wink:

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 30 stycznia 2007, o 18:17

Nie sądzę, żeby koszt budowy tunelu był dużo niższy niż w Katowicach. Przecież nie tylko trzeba przebić tunel ale też odpowiednio go zabezpieczyć, zrobić drogi ewakuacyjne i systemy monitorujące...

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 30 stycznia 2007, o 18:38

W Katowicach to przynajmniej w tym miejscu jest dosc płasko a u nas trzeba by sie przebijać pod wzgórzem co wydaje mi sie bardziej kosztowne (jako laikowi oczywiscie tak mi sie wydaje). Jestem za tunelem jak najbardziej ale nie teraz. Moglby i do wiaduktów dochodzic pod warunkiem ze daloby sie wyjechac także na rogatce [w przyszłości oczywiście].

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 31 stycznia 2007, o 01:46

Ja jestem za. Oczywiście dobrze by było, żeby się zamknęli w tych 200 bańkach. Jednak uważam, że jeżeli miałoby to zaszkodzić innym priorytetowym inwestycjom drogowym to lepiej to odłożyć, ale nie przestawać mówić. Odważne inwestycje, a nawet tylko ich planowanie to coś co wyróżnia miasta rozwijające się.

Awatar użytkownika
Cinek-
Kontakt:

Post autor: Cinek- » 31 stycznia 2007, o 11:54

Również jestem za. Taki tunel znacznie odciążyłby centrum miasta. Wiadomo, wszystko rozbije się o kasę ale jeśli miałoby się to zamknąć kwotą około 200 mln zł to uważam, że powinni go zbudować.

ODPOWIEDZ