PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Oskar
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Oskar » 23 stycznia 2007, o 17:36

ice pisze:Dzis sa tam dwa duze parkingi, zachecam sprobowac tam zaparkowac w godz 8-17, ciezka sprawa.
Miałem okazję kilka razy tam być w godzinach szczytu i owszem zatłoczone, ale miejsce zawsze się znalazło.
ice pisze:Druga rzecz, co poniektorzy codziennie parkuja na rynku, mnie tez sie zdarzy parkowac tam piec razy w tygodniu ;) takze parking na solnej mnie raczej nie satysfakcjonuje.
Wybacz, ale trochę rozbawiło mnie to zdanie. Co znaczy nie satysfakcjonuje :?: Ja rozumiem, że najlepiej jest zaparkować pod samym oknem czy to pracy/szkoły/domu, ale tak się nie da :!: Z ul. Solnej na Rynek jest 5-7 minut drogi, a jak nie odpowiada zawsze można wybrać autobus.
ice pisze:Takze parking w scislym centrum musi powstac :!:
A ul. Solna to nie ścisłe centrum :?:

We wcześniejszym poście zasugerowałem parking wielopoziomy przed UW. Kilka godzin później Jurek dodał informacje, że jest szansa na taki projekt co bardzo mnie ucieszyło.
Moja wizja :wink: :
- parking wielopoziomowy przy UW,
- parking wielopoziomowy przy ul. Solnej,
- parging wielopoziomowy przy ul. Czarnowskiej,
- z czasem jak znajdą się pieniądze i będzie taka potrzeba parking podziemny przed UM,
- pozostaje ogromny Plac Wolności, jak znajdą się środki i potrzeba to również parking podziemny,
- gdyby tego było mało, parking wilopoziomowy przy żółtym wieżowcu przy ul. Targowej.
autor pisze:Terenu przy IX Wiekow szkoda dla takiej inwestycji
Jurek, ja dlatego wykluczyłem możliwość postawienia parkingu w "trójkącie bermudzkim" i jednocześnie wskazałem lokalizację po drugiej stronie ulicy przed UW, gdzie nie ma możliwości postawienia czegoś innego niż właśnie parking.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 23 stycznia 2007, o 17:39

ja bym jeszcze dołożył parking przed biurowcem Nidy (w sumie to byłby chyba najbliżej Rynku)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

hey

Post autor: hey » 27 stycznia 2007, o 14:00

autor pisze:Kiedy powstanie parking?

Dopiero pod koniec roku mieszkańcy ulic Leśnej i Piotrkowskiej w Kielcach dowiedzą się czy na Placu Konstytucji powstanie wielopoziomowy parking. Zadecyduje o tym Sąd Administracyjny, który może uchylić decyzję o budowie. Dokumenty dotyczące wydania warunków zabudowy i zagospodarowania terenu zostały przekazane w połowie maja ubiegłego roku. Przypomnijmy, w marcu Wojewódzki Sąd Administracyjny uchylił decyzję o warunkach zabudowy po skardze architektów i urbanistów. Budowę można by rozpocząć nie czekając na orzeczenie Naczelnego Sądu Administracyjnego, pod warunkiem jednak, że obiekt zostałby ujęty w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Konkurs na wprowadzenie zmiany do planu, która umożliwi budowę parkingu, najpierw jednak należy zmienić studium zabudowy. Przypomnijmy, budowa parkingu miała się rozpocząć pod koniec 2006 roku, niestety z powodu skargi architektów do tego nie doszo, a co za tym idzie do tegorocznego budżetu nie została wprowadzona modernizacja Rynku. Gdyż jak twierdzi prezydent Wojciech Lubawski "Nie możemy zamknąć Rynku dla ruchu samochodowego, ponieważ wówczas pojazdy nie miałby gdzie parkować"

Radio Fama

Prezydent powiedział,że zmiana planu i jego uchwalanie może trochę potrwać i budowę można będzie rozpocząć dopiero za jakieś 1,5 roku...

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 27 stycznia 2007, o 14:49

hey pisze:Prezydent powiedział,że zmiana planu i jego uchwalanie może trochę potrwać i budowę można będzie rozpocząć dopiero za jakieś 1,5 roku...
Niestety coraz mniej rozumiem decyzję Pana Lubawskiego. Podkreślając za każdym razem, że modernizacji Rynku nie będzie do póki parking nie powstanie, tym samym zapędził się w przysłowiowy kozi róg. Dlaczego :?: Otóż "obiecywał" remont Rynku, a na to szybko się nie zanosi i teraz zamiast wyjść z twarzą, przedstawić nowe okoliczności (budowa nowego skrzydła UW i potrzeba rozbudowy tamtego parkingu oraz wiele protestów co do zabudowy Placu Konstytucji) i tym samym złapać kolejne plusy wśród społeczeństwa bo wilk syty i owca cała, to brnie w ślepą uliczkę.
Podsumowując:
- parkingu brak,
- modernizacji Rynku brak,
- potrzebna kasa na parking przed UW.

Niestety czasem upór może również szkodzić.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 29 stycznia 2007, o 22:20

Oskar pisze:
hey pisze:Prezydent powiedział,że zmiana planu i jego uchwalanie może trochę potrwać i budowę można będzie rozpocząć dopiero za jakieś 1,5 roku...
Niestety coraz mniej rozumiem decyzję Pana Lubawskiego. Podkreślając za każdym razem, że modernizacji Rynku nie będzie do póki parking nie powstanie, tym samym zapędził się w przysłowiowy kozi róg. Dlaczego :?: Otóż "obiecywał" remont Rynku, a na to szybko się nie zanosi i teraz zamiast wyjść z twarzą, przedstawić nowe okoliczności (budowa nowego skrzydła UW i potrzeba rozbudowy tamtego parkingu oraz wiele protestów co do zabudowy Placu Konstytucji) i tym samym złapać kolejne plusy wśród społeczeństwa bo wilk syty i owca cała, to brnie w ślepą uliczkę.
Podsumowując:
- parkingu brak,

Ano właśnie... Nic dodać, nic ująć.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 29 maja 2007, o 19:01

Przeciwnikow inwestycji moge pocieszyc. Parking powstanie w innej formie, z tego co sie dowiedzialem, to zostanie obudowany kamienicami, ale nie na 100%. Pewne jest to, ze bedzie to wygladalo inaczej niz planowano.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 29 maja 2007, o 19:15

Obudowanie parkingu kamienicami zmniejszy jego płytę postojową. Jestem zwolennikiem wybudowania parkingu według koncepcji znanej nam z bilboardów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 29 maja 2007, o 21:16

Daniel pisze:Obudowanie parkingu kamienicami zmniejszy jego płytę postojową. Jestem zwolennikiem wybudowania parkingu według koncepcji znanej nam z bilboardów.
Dokładnie! Jakie znów kamienice... Projekt parkingu jest dobry, po co go zmieniać? :evil:

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 29 maja 2007, o 22:21

autor pisze:Przeciwnikow inwestycji moge pocieszyc. Parking powstanie w innej formie, z tego co sie dowiedzialem, to zostanie obudowany kamienicami, ale nie na 100%. Pewne jest to, ze bedzie to wygladalo inaczej niz planowano.
Fajnie jakby na poziomie pierwszej kondygnacji powstały jakieś sklepy lub coś w tym stylu. Okolica trochę by się ożywiła i nie raziłoby w oczy, że w tak reprezentatywnym miejscu stoi parking.

Dla przykładu daję fotki parkingu bardzo sprytnie wmontowanego w okoliczne kamienice.

Obrazek
Obrazek

Może na zdjęciach nie wygląda to fantastycznie, ale zapewniam, że ciężko się zorientować, że jest tam parking. Poza tym zawsze są jakieś dodatkowe pieniądze z wynajmu lokali w samym centrum.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 29 maja 2007, o 22:23

autor pisze:Przeciwnikow inwestycji moge pocieszyc. Parking powstanie w innej formie, z tego co sie dowiedzialem, to zostanie obudowany kamienicami, ale nie na 100%. Pewne jest to, ze bedzie to wygladalo inaczej niz planowano.
Jeśli to sie potwierdzi, to będzie wspaniała informacja. W sercu miasta nie ma miejsca na przemysłowe konstrukcje. Ukrycie parkingu za tętniącymi zyciem pierzejami ulic zupełnie zmnienia postać rzeczy :!: Tym bardziej, ze te pierzeje to może być piękna, nowoczesna architektura. A parking chyba tak czy inaczej powinien byc mniejszy, bo duża liczba samochodów przy tak pokręconym, fatalnym dojeździe może poblokowac ulice wokół niego.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 29 maja 2007, o 22:27

pawloz pisze:[Dla przykładu daję fotki parkingu bardzo sprytnie wmontowanego w okoliczne kamienice.

Obrazek
Czy to Leeds :?:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 29 maja 2007, o 22:35

Grzegorz pisze:Dokładnie! Jakie znów kamienice... Projekt parkingu jest dobry, po co go zmieniać? :evil:
Z tego co wiem, to jest juz po temacie, wiec nie mamy chyba po co dyskutowac czy byl dobry czy nie. W tym momencie zyczylbym sobie, zeby cos, co powstanie przy parkingu nie bylo imitacja architektury przeszlosci, lecz czyms z charakterem i nowoczesnym. Najlepiej zeby nie projektowala tego wiekszosc z kieleckich pracowni, bo nas poczestuja secesja :) dookola mamy ZUS, nowoczesny (po remoncie) wiezowiec Dekomu, wiec jest szansa diametralnie zmienic niewielki rejon miasta.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 30 maja 2007, o 07:01

Oskar pisze:
Podsumowując:
- parkingu brak,

...ale mądry z Ciebie chłopak Oskarze ;)
PS. Fajny jest ten placyk z krzakami przed UM ;)

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 30 maja 2007, o 21:44

RZ pisze:Czy to Leeds :?:
Nie, to jest Dublin

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 31 maja 2007, o 06:58

pawloz pisze:
RZ pisze:Czy to Leeds :?:
Nie, to jest Dublin
Tego rodzaju parking, 2 lub 3-piętrowy, widziałbym na Krakowskiej Rogatce - u zbiegu Seminaryjskiej i Wojska Polskiego

ODPOWIEDZ