Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

hey
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: hey » 25 stycznia 2007, o 16:42

Z Wyborczej:

Bruksela odradza Polsce mnożenie lotnisk
Konrad Niklewicz, Bruksela2007-01-24, ostatnia aktualizacja 2007-01-24 20:45
Budowa wielu lotnisk regionalnych w Polsce nie jest dobrym pomysłem. Lepiej zbudujcie dobre drogi i połączenia kolejowe z tymi portami, które już sprawnie działają - mówi "Gazecie" unijny komisarz ds. transportu

Komisja Europejska ujawniła w środę pakiet propozycji, które - w zamyśle unijnych urzędników - mają uratować unijne lotniska przed całkowitym zakorkowaniem się. Oraz, co równie ważne, zmniejszyć ceny usług związanych z obsługą ruchu lotniczego.

Komisja zajęła się tą sprawą, bo w tej chwili sytuacja jest katastrofalna. 20 najdroższych lotnisk świata jest właśnie w Europie; porty takie jak londyński Heathrow czy też paryski Roissy-Charles de Gaulle obsługujące ponad 50 mln pasażerów rocznie duszą się od nadmiaru samolotów, doprowadzają do dużych opóźnień, ale jednocześnie każą sobie płacić astronomiczne sumy za obsługę naziemną samolotów. Cierpią na tym oczywiście pasażerowie, bo ten koszt zawyża ceny biletów.

Jednym z zaproponowanych przez Komisję sposobów walki z tym problemem może być zwiększenie znaczenia lotnisk regionalnych, które powinny bardziej odciążać najważniejsze porty lotnicze. - Takie lotniska mogłyby nawet dostawać pomoc publiczną - stwierdza Komisja.

Ale nie wszystkim krajom UE to rozwiązanie jest proponowane. Na pewno nie Polsce, w której aspiracje lotnicze ma większość miast pow. 100 tys. mieszkańców, m.in. Kielce, Lublin, Gorzów Wlkp. - Polska ma w tej chwili chyba zbyt dużą tendencję do budowy zbyt dużej liczby lotnisk regionalnych. Zamiast tego powinna budować dobre połączenia drogowe i kolejowe z już istniejącymi portami lotniczymi - powiedział "Gazecie" Jacques Barrot, unijny komisarz ds. transportu. Komisarz Barrot nie chciał zdradzić, które konkretnie projekty ma na myśli w swojej krytyce. Jak jednak udało się nam ustalić w Komisji, unijni eksperci woleliby, żeby Polska koncentrowała się na rozbudowie tych portów z listy tzw. transportowych projektów transeuropejskich (ang. TEN-T). Chodzi o obecnie działające w Polsce lotniska obsługujące ruch międzynarodowy.

Przedstawiony w środę projekt dyrektywy proponuje wprowadzenie zakazu różnicowania cen w zależności od linii lotniczej. Jeśli zatem jeden przewoźnik wynegocjował sobie z portem lotniczym korzystną stawkę, to inni przewoźnicy - w ten sam sposób obsługiwani - będą mieli prawo do identycznej taryfy. Każda podwyżka opłat za obsługę naziemną ma być uzasadniana i ma podlegać kontroli narodowego regulatora lotniczego.

Komisja Europejska nie zdecydowała się pójść krok dalej i nie zaproponuje maksymalnych pułapów stawek za obsługę naziemną. - Wprowadzenie jednolitej stawki za obsługę byłoby nadużyciem, bo przecież sytuacja w Europie jest różna - powiedział nam Barrot.

I do tego jest zdjęcia pola w Obicach...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 25 stycznia 2007, o 17:22

:arrow: http://www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/ar ... tokrzyskie
ale by było superancko gdyby ta baza budowała sie razem z naszym lotniskiem!
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 stycznia 2007, o 18:53

voodoo pisze:SUPER :D Tylko czemu przy budowie terminalu wariant oszczędnościowy
Wariant oszczednosciowy, wg tego, co mowil Lubawski nie dotyczy budowy lotniska, lecz infrastruktury uzupelniajacej, czyli np. mozna odlozyc budowa szybkiej kolejki Kielce-Obice itp.

Adams931
Kontakt:

Post autor: Adams931 » 26 stycznia 2007, o 00:41

Swoją drogą ciekawe jaki będzie podział władzy na lotnisku. Czy większość będzie miało miasto czy PPL (Polskie Porty Lotnicze)? Jaki procent i czy wogole bedzie miało województwo?
P.S A co wy na taki terminal?:
http://www.plb.pl/index.php?option=com_ ... =view&id=9
Wg mnie fajny projekt, sam terminal nieco mały...
Kielce - moje miejsce na Świecie...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 26 stycznia 2007, o 00:51

"Kto bedzie operatorem na tym lotnisku, to jest sprawa otwarta (...)
Kto bedzie wlascicielem

Temat wlasnosci zostal poruszony w ostatniej rozmowie z prezydentem Lubawskim w Radiu Fama:

:arrow: http://www.radiofama.com.pl/?id=audycje ... ne&aid=439

voodoo

Post autor: voodoo » 26 stycznia 2007, o 13:42

Radio Kielce
Lotnisko w Obicach może liczyć na unijną dotację
Budowa regionalnego portu lotniczego pod Kielcami została uwzględniona w Regionalnym Programie Operacyjnym dla województwa świętokrzyskiego na lata 2007-13.
Budowa regionalnego portu lotniczego pod Kielcami została uwzględniona w Regionalnym Programie Operacyjnym dla województwa świętokrzyskiego na lata 2007-13. Taką poprawkę do programu zgłosił wojewoda Grzegorz Banaś i została ona zaakceptowana przez Komitet Rady Ministrów. Wśród zgłoszonych przez wojewodę zmian znalazły się też modernizacje dróg wojewódzkich oraz dofinansowanie małych i średnich przedsiębiorstw – tutaj wojewoda jednocześnie zapowiada konkursy na wykorzystanie środków dla funduszy pożyczkowo-poręczeniowych. Wojewoda wniósł też o możliwość dofinansowania Akademickiego Centrum Sportu w Kielcach, sanitację zlewni Nidy Górnej i adaptację budynku powięziennego w Kielcach na rzecz wychowania patriotycznego. Lista beneficjentów powinna też zostać poszerzona według wojewody o policję i Straż Pożarną; Grzegorz Banaś chce też wsparcia projektu dotyczącego poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego i uwzględnienia szczególnej roli uzdrowisk w regionie. Poprawki mają zostać naniesione na dokument i przesłane Komitetowi do końca lutego.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 26 stycznia 2007, o 14:59

Adams931 pisze: P.S A co wy na taki terminal?:
http://www.plb.pl/index.php?option=com_ ... =view&id=9
Wg mnie fajny projekt, sam terminal nieco mały...
To co napisano o terminalu na stronie Portu Lotniczego w Bydgoszczy, że jest to "śmiały projekt" to duża przesada. Budynek nie wygląda źle ale też w żadnym szczególe nie rzuca na kolana. Oczywiście chciałbym zobaczyć taki terminal w Kielcach :) chociaż wolałbym coś bardziej "kwadratowego" i nowoczesnego :) Jeśli chodzi o wielkość to uważam, że jest wystarczająca. Godziny lotów pewnie nie nachodzą na siebie a odstępy między kolejnymi lotami są na tyle duże, że ich pasażerowie nie przeszkadzają sobie nawzajem :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 26 stycznia 2007, o 18:28

Tak sobie mysle, ze teraz jedyna przeszkoda, ale dosc powazna beda dzialania konkurencji, ktora zrobi wiele, by spowolnic prace przy Obicach. Trzeba dzialac bardzo konsekwentnie.

voodoo

Post autor: voodoo » 30 stycznia 2007, o 19:49

Przejrzyjce opinie osób z Lublina i Krakowa(najczęsciej) na SSC:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 758&page=8

KamilCK

Post autor: KamilCK » 30 stycznia 2007, o 20:46

"Cisza, nie kłócic się ! To lotnisko i tak nie powstanie ! A nawet jak powstanie jakieś lokalne lądowisko, to będzie obsługiwać tylko loty do Warszawy, żeby pan Edgar mógł się szybciej dojeżdzać do pracy. Ale myślę, że Balice, Pyrzowice, a także spółka PPL zrobią co mogą żeby zablokować tę inwestycję !"
Tego typu komentarze jakoś mnie nie dziwią. Spodziewałem się takich reakcji, ale oni niech mówią a my róbmy swoje.

darek

Post autor: darek » 30 stycznia 2007, o 21:01

Kielce maja niepowtarzalną okazję dokonać skoku do przodu,wyrwac się z cywilzacyjnego zastoju.Jasne więc,że nie każdemu to będzie w smak,szczególnie sąsiadom przyzwyczajonym do tego,że nasze miasto zawsze traktowane było po macoszemu,ale to chyba już przeszłość -trzeba łamać streotypy.Dam Wam prosty przykład z mojej dziedziny/jestem lekarzem ortopedą/.
Otóż przed rokiem mój kolega otworzył z pewnym dyrktorem mały oddział ortopedyczny na bazie szpitala powiatowego w małym miasteczku lubelszczyzny i podpisał kontrakt na wszczepianie protez bioder i kolan ,zabiegi refundowane przez NFZ.I co? Wszyscy sie pukali w czoło,,ze się porywa z siekierą na słońce,kto przjdzie do pipidówy na zabiegi ,które wykonuje się w dużych renomowanych osrodkach.I co? Po niedługim czasie liczba pacjentów zaczęła rosnąć.Kolejki w nieruchawych dużych lubelskich klinikach i oddziałacha ortopedycznych sięgnęły roku-dwóch lat na zabiegi protezoplastyki i pacjenci sami zaczęli się dopytywać jak można się szybko zoperować w tym małym ośrodku w miasteczku X.I obecnie jest taki napór pacjentów,że trudno się opędzic.
Tak samo bedzie z Obicami,trzeba tylko zrobić dobre drogi dojazdowe i klienci potencjalini sie znajdą,nasilajacemu się ruchowi lotniczemu Pyrzowice i Balice nie podołają,jeśli ruch lotniczy będzie sie w takim tempie rozwijał jestem o Obice spokojny.A czemu tak wszystkich naokoło gryzie/Radom,Lublin,Kraków,Katowice/pewnie czują się zagrozeni.Czyli jednym słowem warto inwestować.
Nie mogę czytać natomiast wypowiedzi na forum GW w Kielcach.Takiego kołtuństwa i wsteczniactwa jak tam nie widziałem dawno.Zupełnie inaczej jest na forum lubelskim,gdzie jednak wiekszość jest za lotniskiem.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 stycznia 2007, o 22:22

darek pisze:Nie mogę czytać natomiast wypowiedzi na forum GW w Kielcach.Takiego kołtuństwa i wsteczniactwa jak tam nie widziałem dawno.Zupełnie inaczej jest na forum lubelskim,gdzie jednak wiekszość jest za lotniskiem.
Bo to jedyne miejsce, gdzie tacy debile maja mozliwosc wypowedzi i mysla, ze swoimi "madrosciami" zaraza kieleckie spoleczenstwo... Poza tym dziala tam grupa interesariuszy, dla ktorych rozbudowa Maslowa to swietny biznes, wiec nie ma co czytac nawet.

A my robmy swoje!

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 30 stycznia 2007, o 22:38

voodoo pisze:Przejrzyjce opinie osób z Lublina i Krakowa(najczęsciej) na SSC:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 758&page=8
No właśnie, może byście mnie trochę w tej walce wsparli :)

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 30 stycznia 2007, o 22:42

darek pisze:Kielce maja niepowtarzalną okazję dokonać skoku do przodu,wyrwac się z cywilzacyjnego zastoju.Jasne więc,że nie każdemu to będzie w smak,szczególnie sąsiadom przyzwyczajonym do tego,że nasze miasto zawsze traktowane było po macoszemu,ale to chyba już przeszłość -trzeba łamać streotypy.Dam Wam prosty przykład z mojej dziedziny/jestem lekarzem ortopedą/.
Otóż przed rokiem mój kolega otworzył z pewnym dyrktorem mały oddział ortopedyczny na bazie szpitala powiatowego w małym miasteczku lubelszczyzny i podpisał kontrakt na wszczepianie protez bioder i kolan ,zabiegi refundowane przez NFZ.I co? Wszyscy sie pukali w czoło,,ze się porywa z siekierą na słońce,kto przjdzie do pipidówy na zabiegi ,które wykonuje się w dużych renomowanych osrodkach.I co? Po niedługim czasie liczba pacjentów zaczęła rosnąć.Kolejki w nieruchawych dużych lubelskich klinikach i oddziałacha ortopedycznych sięgnęły roku-dwóch lat na zabiegi protezoplastyki i pacjenci sami zaczęli się dopytywać jak można się szybko zoperować w tym małym ośrodku w miasteczku X.I obecnie jest taki napór pacjentów,że trudno się opędzic.
Tak samo bedzie z Obicami,trzeba tylko zrobić dobre drogi dojazdowe i klienci potencjalini sie znajdą,nasilajacemu się ruchowi lotniczemu Pyrzowice i Balice nie podołają,jeśli ruch lotniczy będzie sie w takim tempie rozwijał jestem o Obice spokojny.A czemu tak wszystkich naokoło gryzie/Radom,Lublin,Kraków,Katowice/pewnie czują się zagrozeni.Czyli jednym słowem warto inwestować.
Nie mogę czytać natomiast wypowiedzi na forum GW w Kielcach.Takiego kołtuństwa i wsteczniactwa jak tam nie widziałem dawno.Zupełnie inaczej jest na forum lubelskim,gdzie jednak wiekszość jest za lotniskiem.
Darku, tak na marginesie to na cytowanym wyżej forum Skyscraper City to właśnie lublinianie najbardziej atakują pomysł budowy lotniska u nas.

darek

Post autor: darek » 31 stycznia 2007, o 07:10

Tak ,wiem-czytałem.Ja mimo iż mieszkam w Lublinie nie czuje się lublininianinem tylko kielczaninem na obczyźnie.Mówię o forum lubelskim GW,tam raczej nikt w takiej formie jak w Kielcach , nie atakuje pomysłu lotniska w Niedźwiadzie.Wszyscy sobie zdaja sprawę,że to wyźdźwignie region z marazmu.A marazm jest.Powiem więcej,chyba nawet zaczynają w Lublinie dostrzegać Kielce jako potencjalne zagrożenie.Do tej pory walki na forum lubelskim toczono głównie z Rzeszowem właśnie przez lotnisko Jasionce o rolę ważniejszego grodu po tej stronie Wisły.Na szczęście Kielce leżą po tej słusznej stronie.Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ