Negatywne akcenty - wandalizm!

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 13 stycznia 2007, o 23:11

a moze po prstu za malo obcuja z przyroda? :wink:
cochi

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 15 stycznia 2007, o 22:10

Dziś "Super Expres" ogłosił konkurs "Komu skrzydła? Komu Rogi?"

Oczywiście :evil: pierwsze miejsce do rogów - Przemysław Gosiewski za Włoszczowę. W opisie inwestycji dodali: "....Niestrudzony kreśli już kolejne plany wybudowania w Kielcach międzynarodowego lotniska..." Pełen sarkazm!

Po stworzeniu Stowarzyszenia weźmiemy się za edukację "SE" :evil:

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 15 stycznia 2007, o 22:35

Sz.J. pisze: Po stworzeniu Stowarzyszenia weźmiemy się za edukację "SE" :evil:
Wysoko mierzysz :lol: Ich raczej trudno będzie wyedukować...
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

voodoo

Post autor: voodoo » 16 stycznia 2007, o 09:00

Po pierwsze trzeba zadbać o dobrą markę Kielc i zmienić wizerunek naszego miasta ze stolicy "ćpunów, bandytów i dzi***" na porządne miejsce.
P.S. Sorry za OT

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 17 stycznia 2007, o 16:52

Oskar pisze:Miałem kiedys o tym wspomnieć, ale wypadło z głowy. W przejściu między Citi-Parkiem, a Solną wzdłuż Silnicy jak się idzie, jest pomnik (zapomnialem jak on się nazywa :roll: ) z godłem Polski, tzn był bo orła ukradli ( :?: ). Powątpiewam w to co piszę ponieważ wydawało mi się, że po prostu do renowacji "odleciał" jednak długo nie wracał, a teraz zapomniałem spojrzeć. Jakby ktoś przechodził niech zerknie.
Obrazek

Ja rozumiem, że reklama jest dźwignią handlu, ale coś takiego powinno być zakazane :!: Nowe kamienice, niezłe sklepy, a tu taki tandetny baner ( :?:, nawet nie wiem jak to nazywać). Co gorsze, to coś dopiero według mnie wchodzi do "mody" i wykluło się róznież przy Citi-Parku, a nawet w podwójnym wydaniu przy otwartym pawilonie na Żytniej gdzie znajduje się kiosk "Ruchu". I powiedzcie czy to nie jest swego rodzaju wandalizm :?:

Obrazek

voodoo

Post autor: voodoo » 17 stycznia 2007, o 20:00

Oskar pisze: Ja rozumiem, że reklama jest dźwignią handlu, ale coś takiego powinno być zakazane :!: Nowe kamienice, niezłe sklepy, a tu taki tandetny baner ( :?:, nawet nie wiem jak to nazywać). Co gorsze, to coś dopiero według mnie wchodzi do "mody" i wykluło się róznież przy Citi-Parku, a nawet w podwójnym wydaniu przy otwartym pawilonie na Żytniej gdzie znajduje się kiosk "Ruchu". I powiedzcie czy to nie jest swego rodzaju wandalizm :?:
Obrazek
No przyznam że denerwujące to jest. Ludzie muszą się chyba przedzierać przez te banery reklamowe

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 23 stycznia 2007, o 14:19

Na Stoku na nowych garażach od strony ulicy Sikorskiego jakieś pajace namalowali graffiti :evil:

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 23 stycznia 2007, o 19:13

Wandale zniszczyli fragmenty szopki bożonarodzeniowej.

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 23 stycznia 2007, o 20:55

Sz.J. pisze:Wandale zniszczyli fragmenty szopki bożonarodzeniowej.
to juz przesada... :?

seba_ck

Post autor: seba_ck » 24 stycznia 2007, o 12:04

Tutaj można znaleźć artykuły dotyczące tego wandalizmu:
( Echo dnia ) - http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... TOKRZYSKIE

( Gazeta.pl ) - http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3870123.html

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 lutego 2007, o 23:42

Obrazek
Tysiąc złotych nagrody za wskazanie winnych dewastacji ławeczki Karskiego

Obrazek stan, 13-02-2007

Wandale zniszczyli pomnik legendarnego kuriera AK Jana Karskiego. Nie pomógł fakt, że słynna już w Kielcach "ławeczka profesora" stoi w centralnym miejscu deptaka przy moście nad Silnicą.

W nocy z niedzieli na poniedziałek ktoś uciął zrobioną z brązu laskę, na której dostojnie opierała się postać profesora. - Jest mi bardzo przykro, że coś takiego się stało. Tym bardziej że nie jest to pierwszy tego rodzaju przypadek - mówi Bogdan Białek, prezes Stowarzyszenia im. Jana Karskiego oraz inicjator budowy pomnika. Wcześniej ktoś ukradł figury z ustawionej na ławeczce szachownicy. - W ciągu ostatnich kilku miesięcy zniszczone zostały też pomniki Homo Homini oraz Ofiar Pogromu na skwerze przy Silnicy. Więc postanowiłem z prywatnych pieniędzy wyznaczyć nagrodę: tysiąc złotych dla osoby, która przyczyni się do wykrycia sprawcy tego wybryku - dodaje Białek.

Ulica Sienkiewicza jest monitorowana, niestety obraz z kamer nie obejmuje pomnika Karskiego. - W najbliższym czasie zmienimy zakres ich działania. Mogę obiecać, że dołożę starań, aby ta lubiana przez kielczan ławeczka objęta została ich działaniem - zapowiada podinspektor Artur Radwański, komendant miejski policji w Kielcach, i dodaje: - Zabezpieczone zostały ślady mechanoskopijne, z całą pewnością dołożymy wszelkich starań, aby sprawcy zostali wykryci.

Straż miejska chce przeanalizować nagrania z okolic pomnika. - Być może kamery zdołały zarejestrować sprawców. Według mnie najlepszym rozwiązaniem byłby zakup przenośnego zestawu do monitoringu, za pomocą którego można by prowadzić obserwacje dowolnie wybranego obiektu - twierdzi Władysław Kozieł, komendant straży miejskiej w Kielcach.

Profesor Jan Karski (1914-2000) - bohaterski emisariusz polskiego Państwa Podziemnego. Jako pierwszy poinformował Zachód o prowadzonej w Polsce przez Niemców eksterminacji ludności żydowskiej. Kielecka rzeźba jest repliką pomnika stojącego już od kilku lat na dziedzińcu uniwersytetu Georgetown w Waszyngtonie, gdzie Karski przez 45 lat wykładał historię dyplomacji. Odlał ją z brązu krakowski rzeźbiarz Karol Badyna. Ustawienie "ławeczki" to pomysł działającego w Kielcach Stowarzyszenia im. Jana Karskiego, które sfinansowało również jej wykonanie. Została uroczyście odsłonięta 23 kwietnia 2005 roku.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 13 lutego 2007, o 00:08

no to już mnie szlag trafia :?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 lutego 2007, o 00:09

Paluszki poucinać... :evil:

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 13 lutego 2007, o 00:59

No brak słów... :/

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 13 lutego 2007, o 10:10

czy tym "ludziom" naprawde sprawia tak wiele przyjemnosci niszczenie rzezby? :evil:

ODPOWIEDZ