Urząd Marszałkowski - Nowa siedziba

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Urząd Marszałkowski - Nowa siedziba

Post autor: Autor » 23 stycznia 2007, o 00:18

Obrazek
Świętokrzyski Urząd Marszałkowski zostanie rozbudowany

Obrazek Anna Roży, 23-01-2007

Wielka rozbudowa gmachu przy al. IX Wieków Kielc. Marszałek chce dobudować jeszcze jedno skrzydło. Ma być gotowe za dwa lata.

- W związku z podziałem pieniędzy unijnych będziemy musieli zatrudnić kilkudziesięciu nowych pracowników. Potrzebne będzie dla nich miejsce - tłumaczy Adam Jarubas, marszałek województwa świętokrzyskiego.

Ile dokładnie kosztować będzie inwestycje, jeszcze nie wiadomo. - Pieniądze, które chcielibyśmy przeznaczyć na ten cel, w porównaniu z budżetem województwa nie są duże - zaznacza marszałek.

Nowa siedziba dla urzędników marszałka ma stanąć na części parkingu i będzie kolejnym skrzydłem gmachu Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego.

- Zwróciliśmy się do wojewody z prośbą o przekazanie za symboliczną opłatę gruntów należących do Skarbu Państwa. Wojewoda obiecał, że podejmie decyzje, gdy zobaczy, jak będzie wyglądał projekt - informuje Marcin Perz, członek zarządu województwa. - Naszym zdaniem łatwiej będzie wybudować własny budynek, niż szukać lokalu w centrum miasta. Poza tym będzie to spore ułatwienie dla petentów, którzy będą mogli załatwić wszystkie sprawy w jednym miejscu - dodaje.

Twierdzi, że urząd marszałkowski będzie starał się o certyfikat ISO, a bez biura obsługi klienta z prawdziwego zdarzenia nie ma szans, by go otrzymać.

Jarubas chciałby, żeby w 2009 roku nowa siedziba była gotowa. Wiosną ogłosi konkurs na koncepcję i projekt architektoniczny.

- Trzeba się też zastanowić, jak powinien wyglądać parking. Przecież jeśli urząd zostanie rozbudowany, potrzebnych będzie więcej miejsc parkingowych zarówno dla petentów, jak i pracowników - twierdzi Perz.

Wojewodzie Grzegorzowi Banasiowi pomysł rozbudowy gmachu bardzo się podoba. - Czekam na koncepcję architektoniczną. Myślę, że nie powinno być problemów z przekazaniem gruntu. Pojawia się też okazja, żeby zwiększyć liczbę miejsc parkingowych. Może udałoby się za urzędem zbudować parking wielopoziomowy. Zobaczymy, co zaproponują architekci - mówi.

Budowa nowego skrzydła zakończy ostatecznie trwający od ośmiu lat konflikt między Świętokrzyskim Urzędem Wojewódzkim a Świętokrzyskim Urzędem Marszałkowskim o to, kto jakie piętra powinien dostać.

Ostatnio wprawdzie spór udało się załagodzić - zajmujący się sprawą Marcin Perz, młody działacz PiS, do niedawna doradca wojewody, dogadał się z Grzegorzem Banasiem (podzielono budynek C2, piętra I-III zajmie marszałek, a IV i V wojewoda) - ale jednak nie rozwiązało to problemów lokalowych urzędu marszałkowskiego.

Dla "Gazety"
Alicja Bojarowicz, architekt
Tak na gorąco mogę powiedzieć, że to dobry pomysł. Trzeba jednak pamiętać, że budynek urzędu wojewódzkiego i marszałkowskiego stanowią pewną całość, więc nowy obiekt powinien harmonijnie się w to miejsce wkomponować. Konkurs pokaże, co zaproponują architekci. Jeśli chodzi o parking, to można by rozważyć jego budowę pod budynkiem. Ale grunt w tej części miasta jest trudny i wymagałoby to sporych nakładów.

Siedzibę urzędu wojewódzkiego oddano do użytku w 1971 roku, budowano ją cztery lata. Wcześniej, jak podaje "Wędrowiec Świętokrzyski", przez ponad pół wieku mieścił się on w Pałacu Biskupów Krakowskich.

Teraz w gmachu przy alei IX Wieków Kielc swoje siedziby mają trzy administracje: budynek A zajmuje Świętokrzyski Urząd Wojewódzki, budynek C1 - starostwo powiatowe, a budynek C2 - urząd marszałkowski . Zarządza nim wojewoda, pozostałe urzędy są tylko lokatorami. Od ośmiu lat starostwo i marszałek zabiegają o przejęcie na własność zajmowanych części budynku.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 23 stycznia 2007, o 01:31

Oj piękny będzie ten 2008 rok dla inwestycji w naszym mieście :D

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 23 stycznia 2007, o 08:43

Po pierwsze (OT): dzień dobry wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum :)
Po drugie (już w temacie): ciekaw jestem jak UW poradzi sobie z problemem miejsc parkingowych - na tzw. chłopski rozum rozbudowa biurowca powinna automatycznie pociągnąć budowę parkingu podziemnego, ewentualnie wielopoziomowego zamias instniejącego... Miejsca wokół faktycznie sporo. Przydałby się też parking wielopoziomowy przy "żółtym" biurowcu. Jeśli projekt będzie dobrze przemyślany, może powstać interesujące centrum biurowe.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 23 stycznia 2007, o 09:05

DObrze zaprojektowany budynek pozwoli zgrabnie wkomponować parking - i IMHO nawet dwupoziomowy już by rozwiązywał sytuację. Sporą częśc zajmuje np. chodnik i zagrodzony dojazd przed główne wejście i o ile się nie mylę, choć jak tamtędy przechodzę to nie zwracam uwagi, na parkingu obowiązuje parkowanie skośne przodem, a pomiędzy stanowiskami są trawniczki. A wystarczy usunąć te niby zieleńce i zrobić parkowanie prostopadłe.

Obrazek

Zdjęcie Oskara z innego postu :-)
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 23 stycznia 2007, o 09:17

Fajnie.
Ciekawe czy nowe skrzydlo bedzie jakies berdziej nowoczesne??
Bo chyba nie dobuduja skrzydla w starym stylu :)
A moze przy okazji dobudowy, remont calego obiektu.
No i to fakt ze w okolicy tych biurowcow jest kiepsko w miejscami parkingowymi, tzn miejsca sa tylko wszystkie zajete.
Przydal by sie parking wielopoziomowy.

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 23 stycznia 2007, o 10:29

ice pisze:Ciekawe czy nowe skrzydlo bedzie jakies berdziej nowoczesne??
Bo chyba nie dobuduja skrzydla w starym stylu :)
no ale nie zbuduja tez czegos zupelnie odrozniajacego sie od obecnych budynkow :wink:
a jezeli ten budynek ma zajac czesc parkingu,to teraz musza pomyslec nad jakims parkingiem(moze podziemny :roll: )

Awatar użytkownika
wisniawy

Post autor: wisniawy » 25 stycznia 2007, o 20:31

tricky pisze:a jezeli ten budynek ma zajac czesc parkingu,to teraz musza pomyslec nad jakims parkingiem(moze podziemny :roll: )
Hej. Po pierwsze witam wszystkich to mój pierwszy post.
Co do parkingu podziemnego (wielopoziomowego) to wydaje mi się, że co najmniej przez najbliższe kilkanaście lat się go nie doczekamy. Bądźmy realistami, koszt takiego obiektu to minimum 3 razy tyle co parkingu naziemnego (trzeba by zrezygnować z kilku innych planowanych inwestycji). Na palcach jednej ręki możemy policzyć ile jest ich w Polsce. Na parkingi podziemne decydują się tylko najbogatsze miasta, tak jest też na zachodzie.

Moim zdaniem przed nowo powstałym skrzydłem obiektu powinien powstać wielopoziomowy parking naziemny z prawdziwego zdarzenia, który mógłby zastąpić ten planowany przez Lubawskiego. Przecież spod ŚUW na Sienkiewicza to tylko 5 min. Plac Konstytucji zostałby placem, nie mamy ich przecież za dużo w Kielcach, nie możemy wszystkiego zabudować. Co wy na to?

maciej

Post autor: maciej » 25 stycznia 2007, o 22:39

Witam :) Myślę, że rozchodzi się tu raczej o podziemny parking pod tym nowym budynkiem, choć jak słusznie zauważyła pani Bojarowicz "grunt w tej części miasta jest trudny i wymagałoby to sporych nakładów", więc domyślam się że taka opcja odpada. Pozostaje w takim razie naziemny wielopoziomowy, ale ja bym go widział raczej gdzieś schowanego, w końcu parkingi to nie najciekawsza część zabudowań. Z kolei na froncie ładnie wyglądałoby coś takiego... :roll:
Obrazek
No, może nieco mniejsze i mniej przeszklone, żeby lepiej do kieleckich realiów i (wkrótce) nowego hotelu pasowało :wink:

maciej

Post autor: maciej » 25 stycznia 2007, o 22:48

To jeszcze działka na której ma stanąć ta piękność (niewiele się zmieniło) :P
Obrazek

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 26 stycznia 2007, o 08:23

maciej pisze:To jeszcze działka na której ma stanąć ta piękność (niewiele się zmieniło) :P
Fajna fotka, pewnie z wczesnych lat 70. Faktycznie - od tamtej pory urosły tylko topole na parkingu i trochę krzaczorów :wink:
Zabudowa okolicy - bez zmian.

eM

Post autor: eM » 26 stycznia 2007, o 08:35

cm pisze:
maciej pisze:To jeszcze działka na której ma stanąć ta piękność (niewiele się zmieniło) :P
Fajna fotka, pewnie z wczesnych lat 70. Faktycznie - od tamtej pory urosły tylko topole na parkingu i trochę krzaczorów :wink:
No i ruch jakby większy :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 26 stycznia 2007, o 09:56

cm pisze:(...)
Brak było chyba wtedy najbardziej charakterystycznego dzisiaj skrzydła UW - dziewięciopiętrowego wzdłuż ul. Nowy Świat
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 26 stycznia 2007, o 10:13

MeehoweCK pisze: Brak było chyba wtedy najbardziej charakterystycznego dzisiaj skrzydła UW - dziewięciopiętrowego wzdłuż ul. Nowy Świat
To wlasnie z tego skrzydla robione jest zdjecie.
Fajnie tak bez tych drzew, mogli by dzisiaj, moze nie tyle wyciac wszystkie w pien, co przezedzic.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 26 stycznia 2007, o 10:51

ice pisze: To wlasnie z tego skrzydla robione jest zdjecie.(...)
wpadka :lol: ale za to ten plac od jego frontu wyglądał jakoś pusto i to mnie zmyliło
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 26 stycznia 2007, o 12:14

Nowe skrzydło ma stanąć wzdłuż Targowej, równolegle do nowego hotelu?
Komisja Rewizyjna czuwa!

ODPOWIEDZ