RYNEK - modernizacje kamienic

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 12 stycznia 2007, o 16:21

KamilEm moze Wyborcza chce miec ladnie odrestaurowana siedzibe z zewnatrz :) Dla nas kazda odremontowana kamiennic to duzy plus :) i poprawa wizerunku miasta :)
cochi

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 19 stycznia 2007, o 12:49

Czy może ktoś wie, czemju prace przy Delikatesach na Rynku nie są kontynuowane?
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 9 lutego 2007, o 23:41

Zaczeło się :wink: :
Całkowita wielkość lub zakres: Wykonanie elewacji oraz wymiana pokrycia dachowego ze wzmocnieniem konstrukcji dachu i termomodernizacją budynku Urzędu Miasta przy ul. Rynek 1 z podziałem na trzy etapy

Data, godzina i miejsce otwarcia ofert: 05.03.2007, godzina 10:00, Zakład Obsługi Urzędu Miasta w Kielcach 25-303 Kielce ul. Rynek 1 pok. 240.

Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: Wymagany; data zakończenia: 15.10.2009
:arrow: http://www.portal.uzp.gov.pl/pl/site/uz ... dId=818138

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 lutego 2007, o 08:24

Akurat bedzie pieknie po remoncie plyty Rynku :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 12 lutego 2007, o 23:59

Bo to taki celowy zbieg okoliczności :D

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 17 lutego 2007, o 23:05

Pożar kamienicy przy Rynku w Kielcach
Do groźnego pożaru doszło dziś wieczorem w kamienicy w centrum Kielc. Strażacy otrzymali po godzinie 19 sygnał, że w jednym z budynków przy Rynku wybuchł ogień.Po przybyciu na miejsce, stwierdzili, że płonie strop kamienicy- poinformowała Radio Kielce Magdalena Porwet- rzecznik prasowy straży.
Ratownicy ewakuowali cztery osoby z mieszkania znajdującego się najbliżej źródła ognia. Nikt nie odniósł obrażeń. Z ogniem walczyły cztery zastępy straży pożarnej. pożarnicy musieli użyć też wozu z podnosnikem i kamery termowizyjnej.
Na razie nieznane są przyczyny powstania pożaru, ani straty jakie spowodował ogień.

Radio Kielce

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 11 lipca 2007, o 12:40

Jarek pisze:Czy może ktoś wie, czemju prace przy Delikatesach na Rynku nie są kontynuowane?
Dziś wreszcie kilku robotników coś tam majstrowało.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 12 lipca 2007, o 06:54

Od dłuższego czasu coś tam majstrują ale nie mogą wymajstrować :?

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 12 lipca 2007, o 09:40

Może COŚ znaleźli? 8)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 13 lipca 2007, o 22:04

Zdjęcia "Zdziś":

Kamienica Kosterskich to jedna z najstarszych, najpiękniejszych i mających najciekawszą historię kamienic w Kielcach. I w takiej kamienicy wymieniają okna na plastiki ( :x ), w dodatku nie zachowujące wszystkich podziałów:

jeszcze nie wymienione okno:
Obrazek

nowe plastikowe:
Obrazek

Całe szczęście konsultują z konserwatorem kolor elewacji. Zaczęli porównywać próbki różnych odcieni:
Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 13 lipca 2007, o 22:05

Mam tylko nadzieję, że nie walną na tej kaniemicy tych żółtych plafonów, bo chyba sam pójdę je rozbijać :/
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 13 lipca 2007, o 22:11

Jarek pisze:Mam tylko nadzieję, że nie walną na tej kaniemicy tych żółtych plafonów, bo chyba sam pójdę je rozbijać :/
Niestety, ale pewnie walna... ja rozumiem, ze siec w calym kraju montuje takie same szyldy, ale na Boga szanujace sie firmy dostrzegaja piekno starowek i montuja tam zupelnie inne szyldy. Moze jakos odpowiednio wczesniej zaapelujemy, bo mnie sie juz cos robi jak musze patrzec na te zolte linie na kamienicy Zelazna/Sienkiewicza zamiast wczesniejszego napisu.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 lipca 2007, o 23:26

Jarek pisze:...bo chyba sam pójdę je rozbijać :/
Chciałbym to zobaczyć! :D

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 13 sierpnia 2007, o 11:21

Obrazek
Remont kamienicy Pod Trzema Herbami

XVIII-wieczna kamienica Pod Trzema Herbami będzie wyglądała jak za lat swojej największej świetności. Muzeum Narodowe w Kielcach lada dzień ogłosi przetarg na remont siedziby przy Rynku.

Jeden z najbardziej charakterystycznych budynków na kieleckim Rynku od lat popada w ruinę. W ubiegłym roku za pieniądze z ministerstwa udało się zrobić remont dachu i opracować projekt renowacji pozostałych elementów budynku. W tym roku jednak ministerstwo nie było już tak hojne i pieniędzy na dalsze prace nie przekazało. Gdy już wydawało się, że remontu nie będzie, środki wygospodarowali zarząd województwa i radni sejmiku. Prawdopodobnie w poniedziałek muzeum ogłosi przetarg na remont elewacji oraz wymianę elementów obróbki kamiennej i stolarki okiennej. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, prace ruszą jesienią.

Remont zostanie przeprowadzony na podstawie projektu uzgodnionego z wojewódzkim konserwatorem zabytków.

- Niewiele jeszcze możemy powiedzieć o szczegółach. Na pewno wybierzemy barwy stonowane. Jakie? Nie wiemy. Próbki wybranych kolorów naniesiemy na elewację, ocenimy je w kontekście budynków znajdujących się obok kamienicy i dopiero wtedy zdecydujemy się na określoną barwę - mówi Małgorzata Rupniewska, kierowniczka działu konserwatorsko-budowlanego Muzeum Narodowego w Kielcach.

Kamienica Tomkiewiczów

Tzw. Kamienicę Tomkiewiczów wybudowano w drugiej połowie XVIII wieku. Piętrowy, podpiwniczony dom od frontu poprzedzają sklepione podcienia wsparte na czterech filarach. W latach 1945-1971 była główną siedzibą Muzeum Narodowego. Obecnie w kamienicy swoją siedzibę mają tylko niektóre działy placówki, m.in.: dział archeologii i przyrody, pracownia konserwacji dzieł sztuki i fotografii, magazyny muzealne oraz sala kinowo-odczytowa. Kilka pomieszczeń zajmuje też Wojewódzka Biblioteka Publiczna, która wkrótce przeprowadzi się do nowej siedziby przy ul. Ściegiennego.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 sierpnia 2007, o 11:42

Nareszcie! Mam nadzieję, że również się zabiorą za kamienicę, w której są "Delikatesy", bo stoi tak od dawna z tymi rusztowaniami i nic się nie dzieje...

ODPOWIEDZ