Warszawska 20B, 20C - Kamienice między jezdniami

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 12 stycznia 2007, o 18:59

cochi pisze:ja bym wyburzyl... moze kiedys jachalby tamtedy jakis nowoczesny tramwaj :wink:
Tramwaj mógłby przejeżdżać to skrzyżowanie tunelem :)

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 12 stycznia 2007, o 19:11

Ja bym wyburzył ja w ... i jak powstanie galeria Warszawska postawilbym nad ulicami taką przeszkloną kładkę, pod którą pocinalby trambulec! :lol:
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 stycznia 2007, o 00:01

A ja jak się kiedyś wkurzę to to cholerstwo naprawdę wyburzę :lol:
A tak na poważnie to powinni obecnym lokatorom dać nowe mieszkania np. na Ślichowicach a to rozebrać i zapomnieć, że tam kiedykolwiek był taki okropny budynek :?

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 stycznia 2007, o 01:19

W tym sęk, że po mieszkania komunalne jest dłuuuga kolejka
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 13 stycznia 2007, o 11:42

Grzesiek pisze: A tak na poważnie to powinni obecnym lokatorom dać nowe mieszkania np. na Ślichowicach a to rozebrać i zapomnieć, że tam kiedykolwiek był taki okropny budynek :?
W tych dwoch kamienicach oprocz mieszkan, maja siedziby jakies male firmy. Takze wyburzenie to nie tylko kwestia wysiedlania mieszkancow.

voodoo

Post autor: voodoo » 13 stycznia 2007, o 11:46

Tam jest chyba jedna firma jakieś "Meble Holenderskie"

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 13 stycznia 2007, o 12:08

Ale firmie chyba nie trzeba dawac mieszkan zastepczych :shock:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 stycznia 2007, o 21:36

Firmie trzeba będzie wybudować nowoczesną siedzibę :lol:

hey

Post autor: hey » 15 stycznia 2007, o 16:49

Prywatną częśc powinno odkupić miasto i odnowić obie kamienice,przeznaczając je na mieszkania socjalno-komunalne.

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 14 lutego 2007, o 08:06

voodoo pisze:Tam jest chyba jedna firma jakieś "Meble Holenderskie"
Wczoraj byłem w tych okolicach i siedzibe ma tam firma (o ironio :wink: ) P.H.U. Spurek czyli lokalna firma specjalizująca się m.inn. w ... wyburzeniach :D może już czas ...

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 14 lutego 2007, o 08:37

Sirek1 pisze:Wczoraj byłem w tych okolicach i siedzibe ma tam firma (o ironio :wink: ) P.H.U. Spurek czyli lokalna firma specjalizująca się m.inn. w ... wyburzeniach :D może już czas ...
Szczyt samoobsługi: wyburzaczu - wyburz się sam :D

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 14 lutego 2007, o 23:43

I pewnie jakaś promocja się znajdzie po znajomości :lol:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 15 marca 2007, o 23:42

Kiedyś przecież w miejscu obecnego terenu pod hotel Ibis stał bardzo podobny budynek do tego i jego jakoś dało się wyburzyć a mieszkańców przesiedlić... Długo się zastanawiałem nad modernizacją tego budynku (budynków) i doszedłem do wniosku, że nie warto... Tak czy inaczej te budowle będą szpecić miasto... Stoją między pasami jednej z najważniejszych kieleckich ulic i to w samym centrum... Obok budynków jest ochydny niby-parking i kontener na śmieci... Same budynki zasłaniają bardzo ładny widok na miasto... Dla Kielc sprawą prestiżową powinno być wyburzenie tych budynków a obecnym lokatorom przekazanie nowych mieszkań (i to jak najprędzej), nawet jeśli wiązało by się to z wysokimi kosztami... Takie jest moje zdanie. Tak bardzo odstraszające turystów i samych kielczan budynki powinny jak najszybciej znikać z powierzchni ziemi - one zapisują się w psychice i są potem kojarzone z miastem... Myślałem też co powinno powstać w miejscu tych budynków i doszedłem do wniosku, że najlepiej nic... Tam pasuje jedynie zielona trawka :) Ostatecznie mogła by się tam pojawić jakaś stylowa fontanna - zapowiadała by początek "starych" Kielc, czyli początku śródmiejskiej części ulicy Warszawskiej, która za jakiś czas ma być odnowiona i która jest jakby wejściem do naszego "Starego Miasta" (Rynek, ulica Sienkiewicza itp). Byłoby fajnie z fonatnną, ale nie to jest najważniejsze. Najważniejsze jest, by te dwa budynki połączone ze sobą jak najszybciej zrównały się z ziemią! Powtarzam jeszcze raz! Remont tu zbyt dużo nie pomoże... Wracając do fontanny to ona jednak najlepiej wyglądała by na mini-rondzie, które jest troszkę dalej (w stronę śródmiejskiej części ulicy Warszawskiej) a tam jak już mówiłem powinna być zieleniutka trawka i nic więcej :D

seba_ck

Post autor: seba_ck » 16 marca 2007, o 00:30

Grzesiek popieram Cię w 100%. To coś nie ma tam prawa bytu. Jak to będzie wyglądało obok przyszłego hotelu Ibis. Kontrast na całego. Remont tu nic nie da. Burzyć i jeszcze raz burzyć. Zrobiłaby nam się ładna przestrzeń i wszystko byłoby elegancko widać. Dobrym przykładem w tym względzie było wyburzenie ruderki między jezdniami przy dworcu PKP. Aż te tereny odetchnęły. Myślę, żę podobnie by było i z tym przypadkiem. Pozostawić tam zieleń. Natomiast trafionym pomysłem jest wstawienie fontanny na tym małym rondzie pare metrów dalej. Oczywiśicie pod warunkiem, że będzie oryginalna, a nie banalna. Taka, która przyciągałaby uwagę przechodniów. Wówczas aż przyjemnie by się szło z Warszawskiej do Rynku. Mam nadzieję, że miasto nie prześpi tej sprawy i zacznie robić z tym porządek.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 16 marca 2007, o 23:10

Nie da sie ukryć - miejsce jest nieszczególne, a kamienice odrapane. Ale to jest bardzo dobra architektura modernistyczna drugiej połowy lat 30-tych, co wyszłoby na jaw po remoncie (nawiasem pisząc kamienica wyburzona na przeciwległym rogu była znacznie gorsza i tylko 2-piętrowa). I śmiem twierdzić, widząc fotki Ibisów z innych miast, że te odremontowane kamienice mogą być architektonicznie lepsze od hotelu...
A propos - sporo fotek sosnowieckich kamienic modernistyczych (widać, że to było jedno województwo i najpewniej często ci sami architekci):

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=333231

na skyscrapercity jest w ogóle sporo o przedwojennym moderniźmie

ODPOWIEDZ