Kielce - Budowa linii tramwajowej

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 21 grudnia 2006, o 20:20

Taki pomysł na przebieg linii ze Ślichowic na Świętkokrzyskie.
Jedziemy ze Ślichowic :):
Grunwaldzką trakcja przebiega w miejscu chodnika po stronie Społem (omija calutki korek który się ciągnie od Jagiellońskiej).
Przed wiaduktami odbija w lewo pod górkę i ciągnie się ul. Mielczarskiego. Teraz trakcja skręca w prawo i tramwaj wjeżdża do budynku nowego Dworca PKP, tam ma przystanek w środku budynku :). Później sobie wyjeżdża i jedzie już dalej Czarnowską :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 21 grudnia 2006, o 20:46

Dzisiaj w trakcie rozmowy z osoba, ktora stala w korkach w Kielcach uswiadomilem sobie, ze jednak popelniamy maly blad, bo zacheta do korzystania z publicznego transportu czasu nam nie doda, a dla autobusow nie ma alternatywy.

bernard

Post autor: bernard » 21 grudnia 2006, o 20:48

AR pisze:Taki pomysł na przebieg linii ze Ślichowic na Świętkokrzyskie.
Jedziemy ze Ślichowic :):
Grunwaldzką trakcja przebiega w miejscu chodnika po stronie Społem (omija calutki korek który się ciągnie od Jagiellońskiej).
Przed wiaduktami odbija w lewo pod górkę i ciągnie się ul. Mielczarskiego. Teraz trakcja skręca w prawo i tramwaj wjeżdża do budynku nowego Dworca PKP, tam ma przystanek w środku budynku :). Później sobie wyjeżdża i jedzie już dalej Czarnowską :)
coś jak w Krakowie. Moim zdaniem pomysł świetny! :D
bernard

bernard

Post autor: bernard » 21 grudnia 2006, o 21:04

autor pisze:Dzisiaj w trakcie rozmowy z osoba, ktora stala w korkach w Kielcach uswiadomilem sobie, ze jednak popelniamy maly blad, bo zacheta do korzystania z publicznego transportu czasu nam nie doda, a dla autobusow nie ma alternatywy.
Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, owszem nic nie zastąpi autobusów, tramwaj ma być uzupełnieniem systemu transportu zbiorowego. W sumie to jestem przekonany że tramwaj sam w sobie stanie się zachętą do korzystania z transportu publicznego - jeżeli będzie estetyczny, nowoczesny, cichy i przede wszystkim - szybki!. Bo dlaczego w Kielcach ludzie wolą własne 4 kółka od autobusu? Bo autobusy są w Kielcach brzydkie, hałaśliwe, stoją w korkach i są niepunktualne. Jeżeli mam stać w korku w autobusie lub we własnym samochodzie, to wybieram ten drugi, muzyki mogę sobie posłuchać i jakaś niezbyt miło pachnąca (bądź pachnący) nie będą mnie wkurzać. Czas ten sam a warunki zgoła inne. Tramwaj z założenia nie będzie stał w korku (jeżeli miałby stać to jest to bez sensu). Można też inaczej, można wydzielić dodatkowe pasy ruchu tylko dla autobusów, kupić ładne i pachnące, tylko czy jest to realne? Czy na IX wieków możnaby dołożyć jeszcze po 2 pasy ruchu? Albo na Czarnowskiej? Fachowcem nie jestem ale jakoś tego nie widzę.
bernard

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 21 grudnia 2006, o 21:10

Co do kupna owych autobusow jest to bardzo prawdopodobne gdzieś za rok ale z tymi dodatkowymi pasami to wątpie!
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 21 grudnia 2006, o 21:18

Fajny plan AR, tylko trzeba by zapoznać z nim prezydenta przed budową nowego dworca 8) Jak wiemy niestety prezydent Lubawski nie jest zwolennikiem tramwajów w Kielcach - mówił, że to przeżytek a jakby mu pokazać przykład powrotu tramwaju do centrum Paryża to by mógł zmienić zdanie, bo jak kiedyś mówił liczy się ze zdaniem mieszkańców i jeśli oni by chcieli (w tym przypadku tramwaje) to prezydent może zdanie zmienić, a że ludzie będą chcieli to już my się jakoś postaramy (choćby argumentując szybkim przedostaniem się z centrum do domu, nowymi i estetycznymi torowiskami no i nowoczesnymi tramwajami :D A wtedy w projekcie dworca trzeba by uwzględnić też dwa tory dla tramwajów i za jakiś czas (jak się znajdą na to środki finansowe) ruszyć z budową torowisk :D

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 21 grudnia 2006, o 21:55

bernard pisze: Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, owszem nic nie zastąpi autobusów, tramwaj ma być uzupełnieniem systemu transportu zbiorowego.
Jest jedna taka piekna zasada w transporcie (przynajmniej ja praktykuje), ze byle do przodu, no i w zasadzie jesli mam gdzies dojechac to moze byc nawet stary tramwaj, ktory jedzie i mam pewnosc, ze nie strace czasu na stanie w miejscu. Dzisiaj uswiadomilem sobie, ze u nas nie ma takiej opcji... jesli stoja to wszyscy, wiec oferowanie transportu publicznego nie przyniesie skutkow w postaci ograniczenia ruchu.

corse

.....

Post autor: corse » 21 grudnia 2006, o 22:06

A ja czekam i czekam na pokazanie nam
tej rzekomej '' analizy - bajki '' ....
'' O tramwaju niepotrzebnym Kielcom ''
oraz na oficjalne uzasadnienie
dlaczego zrezygnowano z niemieckiej propozycji ? ( :? )
:wink: AR - napisz jeszcze kiedy ta linia ruszy - please ! :wink: !

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 21 grudnia 2006, o 22:54

No jednak jeśli więcej osób wsiądzie do transportu publicznego zamiast do własnego samochodu to korki będą trochę mniejsze...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 22 grudnia 2006, o 08:12

Deo pisze:Fajny plan AR, tylko trzeba by zapoznać z nim prezydenta przed budową nowego dworca 8) Jak wiemy niestety prezydent Lubawski nie jest zwolennikiem tramwajów w Kielcach - mówił, że to przeżytek a jakby mu pokazać przykład powrotu tramwaju do centrum Paryża to by mógł zmienić zdanie, bo jak kiedyś mówił liczy się ze zdaniem mieszkańców i jeśli oni by chcieli (w tym przypadku tramwaje) to prezydent może zdanie zmienić, a że ludzie będą chcieli to już my się jakoś postaramy
Może zaczniemy zbierać materiały i wyślemy je do prezydenta żeby go tym zainteresować?
Coraz trudniej jest się poruszać przez miasto autobusem i samochodem.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 22 grudnia 2006, o 13:45

Dobry pomysł :D Musimy pierw dokładnie zaprojektować szczegółową trasę pierwszej lini :D

corse

.....

Post autor: corse » 27 grudnia 2006, o 21:03

A ja dalej bazgram ( do znudzenia ) w temacie tramwaju ....
jeszcze raz na bazie sytuacji we Francji ....
a zatem :
Przyczyny tutejszego '' tramwajowego sukcesu '' to :
widoczne zmiany w sposobie zagospodarowania przestrzennego - miast
czyli dostosowanie ich struktury do potrzeb komunikacji szynowej
oraz bardzo rzetelne analizy wykonane przez zainteresowane '' grody '' .
Generalnie - powszechna jest - takowa opinia :
Najlepsze '' panaceum '' dla naziemnej komunikacji miejskiej
to bezkolizyjne - szybkie - linie tramwajowe na najbardziej '' nabitych ''
odcinkach i integracja z nimi - tych mniej eksploatowanych tras .
( Ps . ) .... od czasu do czasu '' ponawrzucam '' posty w ten temat
a na razie .... dalej czekam na pokaz - '' prezydenckiej analizy '' . ( :) )

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 29 grudnia 2006, o 21:15

Leniwy, niedzielny poranek.
Tramwaj linii T2 wjeżdża na przystanek przy ul. Paderewskiego.
To jego pierwszy kurs na Os. Świętokrzyskie tego dnia :D
http://img335.imageshack.us/img335/5518/paderpoht4.jpg

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 29 grudnia 2006, o 21:39

Byłoby fajnie, choć ja bym pierwszej lini tam nie puścił :D

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 29 grudnia 2006, o 21:42