Katedra i okolice

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Sz.J.
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Sz.J. » 15 grudnia 2006, o 18:06

KamilEm pisze: Wyłączyć z ruchu i zrewitalizować ulice:
na całej długości: Planty, Kozią, Orlą, Leonarda, Małą, Dużą, Jana Pawła II, Leśną, Kapitulną, Równą, Wspólną, Staszica, Cichą, Czerwonego Krzyża, Niecałą, jeśli by się dało to jeszcze Złotą i Mickiewicza

Częściowo: Warszawską (na odcinku Rynek - wjazd do tunelu), Piotrkowską (Plac Konstytucji - Rynek), Wesołą (Bodzentyńska - Plac Wolności lub na całej długości), Hipoteczną (Leonarda - Plac Wolności), Paderewskiego (Panoramiczna - Solna), Solną (parking - Staszica), Ewangelicką (Sienkiewicza - Plac Wolności lub na całej długości)
(
Kielce są za małym miastem, żeby zamykać tak dużą część centrum dla ruchu samochodowego. Mała liczba mieszkańców miasta nie da odpowiedniego natężenia ruchu pieszego na wyłączonych z ruchu ulicach.
Centrum miasta groziłaby "pustyniowatość".
Kto by korzystał z jezdni takiej Jana Pawła II, Równej czy Wspólnej. Teraz nawet samymi chodnikami mało kto tamtędy chodzi.
Według mnie wystarczy wyłaczenie: Rynek, Duża, Mała i Sienkiewicza

Już teraz trochę sie boję o natężenie ruchu pieszych na odcinku Sienkiewicza-od Paderewskiego do dworca.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 15 grudnia 2006, o 18:26

To Cię zaskoczę, bo na tym odcinku Sienkiewki codziennie chodzi mnóstwo osób :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 15 grudnia 2006, o 20:31

koubah pisze:Moze Jurek poszuka w swoim archiwum czegos.
Ja niestety nic nie mam w archiwum...

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 15 grudnia 2006, o 22:53

moja wizja:

na szaro deptak

Obrazek
cochi

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 16 grudnia 2006, o 01:58

Ja bym to troszkę inaczej widział ;-)

Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 16 grudnia 2006, o 10:12

Bylo by fajnie.
Ale wtedy bylby jeden wielki komunikacyjny parazliz miasta.
Mysle ze na deptak wystarczylo by przerobic Mala i Duza i bylo by milo :)
No i oczywiscie pięć wielopoziomowych parkingow na obrzezach centrum.

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 16 grudnia 2006, o 10:54

ja jednak bylbym za koncepcja cochi'ego :wink: kielce nie sa az takim duzym miastem zeby tworzyc tak duzy deptak,swiecilby pustkami

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 16 grudnia 2006, o 15:11

Ja rowniez bym tak nie szalal, bo zeby deptak tetnil zyciem musi miec cos do zaoferowania, bo dla samego spaceru to tlumow np. na Jana Pawla nie bedzie. Wystarczy, ze deptakiem beda Mala i Duza, oraz jak dla mnie jeszcze Wesola na odcinku od Czerwonego Krzyza do Bodzentynskiej, jak i Leonarda :)

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 16 grudnia 2006, o 15:20

Skoro nawet Jurek nie pisze na temat, więc i ja się odważę :wink:

Ulice, które wymienil KamilEm do remontu, a nie do wyłączenia z ruchu. Takimi zrobić Małą, Dużą, Warszawska od wjazdu do tunelu :wink: , Staszica i Solną do obecnych "Plant", gdzie powastanie parking :wink: . W połączeniu z Sienkiewicza, Rynkiem i różnymi placami spokojnie wystarczy. Z czasem zawsze można bedzie cos do tego dołączyć.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 16 grudnia 2006, o 15:24

Powiem jeszcze tak z innej strony - przerabiając ulice przy której mieszka wiele osób na deptak, skazujemy go na rozjeżdżenie. Okropnie dla mnie wygląda deptak, po którym jeżdżą samochody - co gorsza jeżdżą raz prawą, raz lewą stroną, slalomem, pod prąd, w poprzek i we wszystkie strony... tak zaczyna to wyglądać na nowo wyremontowanym odcinku Sienkiewicza (chociaż w sumie coraz bardziej również na całej ulicy). Jeszcze gorzej wyglądałoby to na innych ulicach w centrum... O wiele estetyczniej wygląda miasto, w którym samochody jeżdzą równo, po ładnie wyremontowanych ulicach, a piesi mają do dyspozycji jeszcze bardziej elegancki chodniczek :)
Można oczywiście mówić o całkowitym zakazie wjazdu dla samochodów, ale na tak dużym obszarze jak przedstawione powyżej jest to nierealne. Mnóstwo firm, sklepów - co chwila wjazd kolejnego zaopatrzeniowca, dojazd dla mieszkańców, pogotowia, policji, taksówek... Jednym słowem byłby jeden wielki bałagan.

Aha i jeszcze jedno :) Równolegle do ulicy Sienkiewicza powinny powstać drogi dojazdowe, żeby mieszkańcy i dostawcy nie musieli jeździć przez deptak. Gdzieniegdzie takie odcinki istnieją, w innych miejscach możnaby je zrobić lub poszerzyć/udostępnić.
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2006, o 15:52 przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 16 grudnia 2006, o 15:36

A i oczywiscie zapomnialem o Staszica i Warszawkiej, ale ta po generalnym remoncie :) Staszica w zasadzie juz sie nadaje, tylko wymaga wymiany oswietlenia. Ciag pieszy miedzy Zamkowa/parkiem a Sienkiewicza jest potrzebny.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 16 grudnia 2006, o 15:55

autor pisze:A i oczywiscie zapomnialem o Staszica i Warszawkiej, ale ta po generalnym remoncie :) Staszica w zasadzie juz sie nadaje, tylko wymaga wymiany oswietlenia. Ciag pieszy miedzy Zamkowa/parkiem a Sienkiewicza jest potrzebny.
Co do Staszica to po przerobieniu na deptak byłby problem z zaopatrzeniem np. Puchatka... Co chwila ciężarówki ze sprzętem RTV do Mix'a albo klienci jeżdżący po ciągu spacerowym z telewizorami... Jakiś dojazd tam musi być bo tak jak pisałem wcześniej - samochody jeżdzące, stojące na deptaku strasznie psują jego estetykę.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 16 grudnia 2006, o 16:02

To dostawy wczesnie rano. W sumie odbieglismy od tematu czy mi sie wydaje?

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 16 grudnia 2006, o 18:15

Warszawska-deptakiem tylko od Orlej.
Ruch skierowałbym Warszawska,Orla(do remontu), Kozia, Piotrkowska.
O tunalu na razie nie marzę.

Po zamknięciu Rynku naturalnym deptakiem stanie się też Bodzentyńska do Wesołej.

Staszica może, ale po wybudowaniu parkingu na Solnej.

Awatar użytkownika
koubah

Post autor: koubah » 17 grudnia 2006, o 13:08

Sz.J. pisze:Warszawska-deptakiem tylko od Orlej.
Ruch skierowałbym Warszawska,Orla(do remontu), Kozia, Piotrkowska.
O tunalu na razie nie marzę.

Po zamknięciu Rynku naturalnym deptakiem stanie się też Bodzentyńska do Wesołej.

Staszica może, ale po wybudowaniu parkingu na Solnej.
A wg. mnie jezeli juz zamykac Warszawska to tylko/az do skrzyzowania z Nowosilniczna. Widzialbym tez zjazd do parkingu podziemnego tuz za skrzyzowaniem z Nowosilniczna. Jest tam troche przestrzeni miedzy budynkami, moznaby wykorzystac okazje i wraz z remontem Wraszawskiej pod spodem na szerokosc ulicy umiescic parking podziemny, ale jednokondygnacyjny. Nie trzeba wtedy gleboko kopac. A juz znalazlboby sie kilkadziesiat dodatkowych miejsc parkingowych, a do tego bliziutko rynku. WYjscie mogloby znalezc sie wraz z winda na obecnym placu swietej Tekli. Poza tym Zamknac Kozia tez na tym odcinku od Rynku do Nowosilnicznej.Lezna oczywiscie bylaby przejezdna ale tez na pewnym odcinku. Jest wiele pomyslow, ale tez nie nalezy szalec. Bo co z tego ze bedzie ruch zamkniety. Najp[erw trzeb azmienic nawierzchni i nadac normalny wyglad ulicy. Zreszta te Krawezniki na niektorych ulicach - masakra. Kto takie 15 cm badziewie projektuje?!?!?! Oczywiscie jesli chodzi o dostawy i pojazdy uprzywilejjowane, czyli taksowki, pojazdy strazy pozarnej, karetki i policja oraz mieszkancy, to nie jest problem. A jesli chodzi o paraliz to mysle ze nam nie grozi. Mamy dosyc dobry uklad komunikacyjny. Nie budowalbym tez zadnego tunelu pod starym miastem. Nie podoba mi si etakze estakada nad Zytnia i Zelazna. Takie rozwiazania owszem, ale na obrzezach. Obecnie wprowadza sie i preferuje ruch pieszy i rowerowy w centrach maist , a prezydent estakada, chce odhumanizowac miasto, ale i tak jest super. ufff.... ale sie rozpisalem.

ODPOWIEDZ