KAMIENICE - remonty, nowe elewacje

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 4 grudnia 2006, o 18:42

Przechodziłem dziś tamtędy i nic nie widziałem

Oskar
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Oskar » 4 grudnia 2006, o 19:07

KamilEm pisze:Przechodziłem dziś tamtędy i nic nie widziałem
Chodzi o tą z drogerią. Remont troche trwał, ale warto było. Ciekaw jestem tylko czy od tyłu również mają zamiar coś zrobić.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 4 grudnia 2006, o 19:28

tom pisze:Pięknie odremontowana kamienica na rogu Placu Wolności i Głowackiego. Mógłby ktoś zrobić kilka zdjęć?
Dobrze zrobiony remont, ale to nie cała kamienica - mam nadzieję, że wiosną zabiorą się za ciąg dalszy, od strony placu.

A swoją drogą - na placu Wolnosci znajdują się teraz aż cztery kamienice wyremontowane tylko w części

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 4 grudnia 2006, o 19:37

Na tyłach wyremontowanego budynku Poczty (róg Sienkiewicza i Hipotecznej) powstaje stylowy kamienny mur. Nie przypominam sobie, aby był tam wcześniej, ale możliwe, że to tylko renowacja.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 4 grudnia 2006, o 20:20

To nie tyły PP, a Sądu Rejonowego, dokładnie - VI Wydziału Ksiąg Wieczystych.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 24 stycznia 2007, o 22:30

Czy ktoś wie, czemu Dom Rzemiosła ma niepolamowaną boczną ścianę? Jakaś paranoja.... Chodzi mi o bok od strony Coloramy.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 24 stycznia 2007, o 22:34

Jarek pisze:Czy ktoś wie, czemu Dom Rzemiosła ma niepolamowaną boczną ścianę? Jakaś paranoja.... Chodzi mi o bok od strony Coloramy.
Tyl na pewno jest niepomalowany, boki chyba tez :)

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 24 stycznia 2007, o 22:39

autor pisze:Tyl na pewno jest niepomalowany, boki chyba tez :)
bok od stronu banku jest pomalowany (z tego co pamietam),drugi juz nie

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 25 stycznia 2007, o 12:04

Już kiedyś o tym pisałem, paranoja... Czyżby im zabrakło pieniędzy na farbę? :| Mam nadzieję, że po zimie domalują boczną ścianę i tył budynku...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 stycznia 2007, o 19:51

Obrazek
Kamienica przestanie szpecić i zagrażać

Obrazek stan, 26-01-2007

Zmienia się wygląd placu Wolności w Kielcach. Wiosną odnowiona zostanie elewacja kamienicy, w której znajduje się m.in. apteka.

To duży budynek, spora jego część znajduje się również przy odchodzącej od placu ulicy Mickiewicza. - Mimo pokaźnych gabarytów cały zostanie wyremontowany - zapowiada Krzysztof Miernik, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Budynków.

Obecnie jest to jedna z najszpetniejszych kamienic w śródmieściu. Jej fasada jest mocno uszkodzona, w wielu miejscach widoczne są duże ubytki tynku. Całość sprawia wrażenie, jakby nie miała gospodarza. Większość kamienicy należy do Skarbu Państwa, który w tym przypadku reprezentuje miasto, pozostała część jest w rękach prywatnych właścicieli. - Budynek powinien być odnowiony już 20 lat temu, ale ciągle były z tym problemy - mówi Sławomir Dziewięcki, współwłaściciel kamienicy, prowadzący w niej sklep ,Harcerz.

Spadające na chodnik elementy elewacji skłoniły w ubiegłym roku nadzór budowlany do podjęcia interwencji w tej sprawie. - Wydaliśmy odpowiednie zalecenia mające na celu usunięcie zagrożenia - wyjaśnia Wiesław Krzyk, powiatowy inspektor nadzoru budowlanego. - Jesienią wykonaliśmy odpowiednie prace zabezpieczające, część tynku została skuta. Jednak to tylko rozwiązanie tymczasowe. Potrzeba tu gruntownego remontu. Myślę, że prace rozpoczną się w kwietniu - mówi Miernik. I zapewnia, że po ich zakończeniu wizerunek kamienicy z pewnością całkowicie się odmieni. - Nikt nie będzie się już musiał jej wstydzić - zapewnia wicedyrektor MZB.

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 25 stycznia 2007, o 21:53

Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 26 stycznia 2007, o 02:37

I super :D Jak dla mnie Plac Wolności jest jedynym takim fajnym i dużym placem w Kielcach i trzeba go super odnowić (na dobre usunąć bazary :evil: ), położyć nową kostkę (ewentualnie pod placem zrobić parking podziemny). Ten plac powinien tętnić życiem. To powinien być reprezentayjny plac w mieście, miejsce spotkań rodzin i turystów. A o 12 w południe ludzie powinni zatrzymywać się i oglądać Babę Jagę wyłaniającą się z zegara, który jest na wieżyczce Muzem Zabawek (tak jak w Poznaniu koziołki)... Wierzę, że za kilka lat tak będzie :D

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 26 stycznia 2007, o 08:35

autor pisze:Zmienia się wygląd placu Wolności w Kielcach. Wiosną odnowiona zostanie elewacja kamienicy, w której znajduje się m.in. apteka.
No wreszcie! Już myślałem, że tego nie dożyję :wink:

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 27 stycznia 2007, o 00:30

Grzesiek pisze:[...] Ten plac powinien tętnić życiem. [...]
bylo tak jak byly tam ogrodki :roll:

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 6 lutego 2007, o 21:46

Obrazek
Co dalej z budynkiem teatru im. S. Żeromskiego?

Nie można przeprowadzić generalnego remontu, ani ubiegać się o fundusze unijne - a chodzi o kielecki Teatr im. S. Żeromskiego. Wszystko przez to, że nie są uregulowane sprawy własności budynku, w którym mieści się teatr. Teraz rozstrzygnięciem niejasności zajmie się kancelaria adwokacka. Przypomnijmy, władze województwa świętokrzyskiego oraz dyrekcja kieleckiej sceny chcą aby budynek wraz ze sceną przeszedł na własność teatru. W tej sprawie toczy się postępowanie przed wojewodą świętokrzyskim. Problem jest jednak w tym, że około 63% nieruchomości należy do Skarbu Państwa, pozostałe są w rękach spadkobierców byłych właścicieli. Radni województwa uważają, że władze samorządowe nie powinny czekać na decyzję wojewody, tylko jak najszybciej zająć się sprawą własności teatru. W tym celu chcą zatrudnić kancelarię adwokacką specjalizujacą się w sprawach własnościowych.
:arrow: http://www.radiofama.com.pl/?id=news&ac ... ewsid=6239

ODPOWIEDZ