Kielecki rynek mieszkaniowy
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
halny
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
mieszkania
W porównaniu z innymi miastami wojewódzkimi sa bardzo drogie i nie najlepiej zaprojektowane / np. budynek na Herbach - wciśnięto jak największą ilość mieszkań/ Generalnie ceny podobne na wysokim poziomie. Tak samo jest np. z cenami autogazu czy benzyny - rózne firmy a cena taka sama / Jet cena zawsze wyższa niż np. w Radomiu czy nawet w Wawie / Jaskaś dziwna jednomyślność cenowa w Kielcach
Znam nowe budynki przy Mehofera w Wawie -- gdyby one stały w takim otoczeniu i tak wykonane w Kielcach zapewne były by ze 300 stówki z metra droższe 
wiekszosc naszych projektow jest niestety bardzo banalna i widac, ze inwestor chce budowac jak najnizszym kosztem...ale i tak wszystko sprzedaje. Jak juz podkreslame widac jednak zapowiedz lepszych czasow:
Ryszard Grzyb - Kompleks mieszkaniowy ul. Piłsudskiego (H.Sawickiej)
Ryszard Grzyb - Osiedle mieszkaniowe Fosforytowa
KGI - Rezydencja Kopernik
KGI - Budynek wielofunkcyjny "Locus"
Z tych co juz stoi:
KGI - Dolina Silnicy, ale tutaj nie do konca
Aaaaaa i nalezy sie duzy plus dla Echa za realizację zielonego bloczku przy Klonowej i dla PiaPiaseckiego za Dom 2000
Arsinvest - blok mieszkalny przy ul. Warszawskiej
KGI - blok mieszkalny przy ulicy Starej
Ryszard Grzyb - Kompleks mieszkaniowy ul. Piłsudskiego (H.Sawickiej)
Ryszard Grzyb - Osiedle mieszkaniowe Fosforytowa
KGI - Rezydencja Kopernik
KGI - Budynek wielofunkcyjny "Locus"
Z tych co juz stoi:
KGI - Dolina Silnicy, ale tutaj nie do konca
Aaaaaa i nalezy sie duzy plus dla Echa za realizację zielonego bloczku przy Klonowej i dla PiaPiaseckiego za Dom 2000
Arsinvest - blok mieszkalny przy ul. Warszawskiej
KGI - blok mieszkalny przy ulicy Starej
-
!!bart
Gościu ty to sam niewiesz o co Ci chodzi w wawie jest drożej i każdy głupi to wie nawet sam to udowadniasz swoją listą.
porównywanie wawy do kielc jest bezsensu a porównywanie okrzei czy klonowej do targówka ma sie jak dzinsy do punto.
apartamentowce w duzych miastach w dobrej lokalizacji chodzą po 6-8 tys koniec i kropka i wymyśl sobie ksywe
porównywanie wawy do kielc jest bezsensu a porównywanie okrzei czy klonowej do targówka ma sie jak dzinsy do punto.
apartamentowce w duzych miastach w dobrej lokalizacji chodzą po 6-8 tys koniec i kropka i wymyśl sobie ksywe
-
!!bart
Szanowny Autorze
Ja to sie na wielkich miastach nie znam ale wygląda na to
że jest lepiej
mieszkania funkcjonalne
osiedla bardzo przyjemne
architekci lepsi
budynki lepiej wykonane
sa tańsze niż w kielcach o 300zł
jest praca
do centum masz najwyzej 30min
poziom rozwoju wszystkiego wyszszy
i wogóle jest super
W pełni zgadzam sie z podanymi przez WAS argumentami zastanawiam sie tylko nad jednym po co sie wszyscy tak unosiliście tydzień temu po tym jak powiedziałem ze kielce to dziura i mowiliście jak ci sie nie podoba to nikt cie tu nie trzyma etc. teraz wszyscy narzekacie jeden mieszka w wawie drugi marzy o mieszkaniu na targówku a trzeciemu sie nic nie podoba hehehehehehehehehe
Ja to sie na wielkich miastach nie znam ale wygląda na to
że jest lepiej
mieszkania funkcjonalne
osiedla bardzo przyjemne
architekci lepsi
budynki lepiej wykonane
sa tańsze niż w kielcach o 300zł
jest praca
do centum masz najwyzej 30min
poziom rozwoju wszystkiego wyszszy
i wogóle jest super
W pełni zgadzam sie z podanymi przez WAS argumentami zastanawiam sie tylko nad jednym po co sie wszyscy tak unosiliście tydzień temu po tym jak powiedziałem ze kielce to dziura i mowiliście jak ci sie nie podoba to nikt cie tu nie trzyma etc. teraz wszyscy narzekacie jeden mieszka w wawie drugi marzy o mieszkaniu na targówku a trzeciemu sie nic nie podoba hehehehehehehehehe
-
Gość
Wręcz przeciwnie.Zgadzam się z Tobą w 100%,że Kielce to dziura.
Z tym,że tak się składa,że czasami trzeba mieszkać tam gdzie akurat jest się tym szczęśliwcem i ma się pracę lepszą niż gdziekolwiek indziej lub rodzinę lub inne ważne powody żeby w Kielcach zamieszkać . Nie z wyboru ale z kalkulacji bądź przymusu .
A żeby mieszkać , trzeba mieszkanie wynająć albo kupić . I tu mnie zatkało bo ceny są wyższe niż przypuszczałem .
Prócz argumentów które przytoczyłeś o dużow iększych możliwościach stolicy jeszcze raz powim,że tereny budowlane są tam droższe a tak murarzowi jak i pomocnikowi płaci się tam więcej niż w kielcach.Dlatego dziwi mnie,że ceny mieszkań w kielcach niemal nieustepują tym na Białołęce,Bemowie,Ursusie,Wawrze,Targówku czy Pradze .
Z tym,że tak się składa,że czasami trzeba mieszkać tam gdzie akurat jest się tym szczęśliwcem i ma się pracę lepszą niż gdziekolwiek indziej lub rodzinę lub inne ważne powody żeby w Kielcach zamieszkać . Nie z wyboru ale z kalkulacji bądź przymusu .
A żeby mieszkać , trzeba mieszkanie wynająć albo kupić . I tu mnie zatkało bo ceny są wyższe niż przypuszczałem .
Prócz argumentów które przytoczyłeś o dużow iększych możliwościach stolicy jeszcze raz powim,że tereny budowlane są tam droższe a tak murarzowi jak i pomocnikowi płaci się tam więcej niż w kielcach.Dlatego dziwi mnie,że ceny mieszkań w kielcach niemal nieustepują tym na Białołęce,Bemowie,Ursusie,Wawrze,Targówku czy Pradze .
Ja mieszkam w wawie,bo tu studiuje. Przykro mi, ale z uslug AŚ korzystac nie chcialem, a do PŚ nic nie mam ale to co oferuje nie jest dla mnie interesujace. Tu wcale nic nie jest takie superfajne jak piszesz...brud, bieda i ogromne przepasci miedzy spoleczenstwem, a poza tym glosno i ponuro, ale i tak bardzo lubie to miasto, bo zdaje sobie sprawe z tego,ze jak kazde ma swoje minusy. Najpierw przyjedz, pomieszkaj, a potem Ci mina zrzednie.
----------------------------------------------Echo Dnia pisze:
Niech mury się pną do góry
Trwa boom na budowę mieszkań w Kielcach
Przynajmniej piętnaście nowych apartamentowców powstanie w mieście w ciągu najbliższego roku i oprócz nich budynki o niższym standardzie. Kielczanie będą mieli w czym wybierać. W ofercie znajdą się mieszkania w ścisłym centrum, nad kieleckim zalewem, jak i na obrzeżach. Zróżnicowany będzie również standard, od lokali komunalnych po luksusowe, dwupoziomowe apartamenty.
Tydzień temu rozpoczęła się budowa przy rogu ulic Wesołej i Leonarda. W czterokondygnacyjnym apartamentowcu dach na głową znajdzie siedemnaście rodzin. Powierzchnia mieszkań waha się od 33 do 85 metrów kwadratowych. Na parterze ulokowane będą dwa lokale usługowe.
- Gdy kupowaliśmy działkę, urzekł nas rosnący na podwórku biały bez - mówi Marek Żmudzki, prezes "Kieleckiej Grupy Inwestycyjnej 2", wyjaśniając, że w ten sposób powstała nazwa kompleksu. Lokatorzy, którzy do mieszkań wprowadzą się jesienią przyszłego roku, będą mieli do dyspozycji podziemny garaż z trzynastoma stanowiskami.
Z widokiem na śródmieście
Budynek przy ulicach Leonarda i Wesołej to nie jedyna inwestycja, która w krótkim czasie upiększy śródmieście. Na miejscu spalonego przedszkola przy ulicy Kopernika powstanie kolejny apartamentowiec. - Mam nadzieję, że na początku przyszłego roku rozpoczniemy budowę dwupiętrowego budynku z 52 mieszkaniami i garażem podziemnym - opowiada Marek Żmudzki i zachwala, że kompleks powinien spodobać się wszystkim kielczanom.
Tych, którzy cenią sobie życie w ścisłym centrum miasta, ucieszy również wiadomość, że już wkrótce zakończy się budowa trzeciego, ostatniego etapu apartamentowca przy ulicy Planty. Nie powinni przegapić również kompleksu usługowo-biurowo-mieszkalno-rekreacyjnego, który powstanie w przy ulicy Paderewskiego 4. W obiekcie, zaprojektowanym w kształcie litery U, powstaną między innymi dwie restauracje - koreańsko-japońska i europejska oraz centrum sportowo-rekreacyjne z krytym basenem, a także salę do gry w squasha. W segmencie od strony ronda im. Giedroycia zaplanowano pomieszczenia biurowe. W skrzydle od strony parku wybudowane zostaną apartamenty mieszkalne o powierzchni od 50 do 150 metrów kwadratowych. Projekt zakłada także budowę podziemnego parkingu na 80 stanowisk. Zakończenie budowy planowane jest na wiosnę 2006 roku.
Ci, których nie stać na mieszkania w ścisłym centrum, również będą mieli w czym wybierać. Warto, by wzięli pod uwagę między innymi blok przy ulicy Obrońców Westerplatte. Budynek będzie się składał z trzech kondygnacji mieszkalnych i podziemnego garażu ze stanowiskami postojowymi i pomieszczeniami gospodarczymi. Budowa, która rozpoczęła się w połowie ubiegłego roku, potrwa w sumie dwa lata. W podobnym czasie oddany do użytku zostanie apartamentowiec przy ulicy Przecznica, który w zabudowie zastąpił przedwojenną ruderę. Nowy budynek składa się z pięciu kondygnacji. Dwie pierwsze przeznaczone są na lokale usługowe. Na trzech pozostałych powstaną mieszkania o powierzchni od 30 do ponad 130 metrów kwadratowych. Przyszli lokatorzy będą mieli do dyspozycji pięć garaży i tyle samo stanowisk postojowych. Nowocześnie zaprojektowany budynek mieszkalno-usługowy ma również powstać przy ulicy Warszawskiej.
A za oknem zalew
Kieleccy inwestorzy przewidzieli również zainteresowanie nieruchomościami usytuowanymi w pobliżu terenów rekreacyjnych. Dowodem tego są budynki powstające w bliskim sąsiedztwie kieleckiego zalewu czy Psich Górek. Koło tego pierwszego rośnie budynek mieszkalno-usługowego przy ulicy Klonowej. W trzykondygnacyjnym obiekcie powstanie osiem mieszkań jedno- i dwupoziomowym. Niedużo większy, bo dwunastorodzinny budynek zobaczymy wkrótce przy rogu ulic Langiewicza i Małej Zgody. Kilkadziesiąt metrów dalej rozpocznie się budowa dziewiętnastu dwurodzinnych domów w zabudowie szeregowej. Przeciwnicy mieszkań w bloku powinni również zainteresować się inwestycją przy ulicy Radostowej. Powstaje tam nowe osiedle 24 domów jednorodzinnych. Ogrodzony kompleks zostanie oddany do użytku wiosną przyszłego roku. Kilka miesięcy później robotnicy opuszczą plac budowy siedmiu jednorodzinnych domów przy ulicy Szwedzkiej.
Na Ślichowicach wciąż budują
Tradycyjnie dużo dzieje się w zachodniej części miasta. Jeszcze w tym roku powinny zakończyć się prace w budynku przy ulicy Raciborskiego. Mieszkania znajdzie tam prawie sto rodzin, które będą miały do dyspozycji 80 garaży. Nowością na kieleckim rynku będzie z pewnością podwórko z zielenią, które ma powstać na dachu budynku. Aktywne są również dwie kieleckie spółdzielnie. Przy ulicy Tektonicznej "Domator" stawia trzy bloki, w których dach nad głową znajdzie w sumie ponad sto rodzin. Z kolei SM "Słoneczna" kontynuuje budowę osiedla Gwarków, które w przyszłości ma składać się z ośmiu budynków.
Zyskają również lokatorzy czekający na przydziały mieszkań finansowanych przez kieleckich podatników. Już w tym tygodniu powinien zostać oddany do użytku budynek dawnej bursy przy ulicy Jagiellońskiej, który został zmodernizowany z myślą o lokalach socjalnych. Obok budynku, w którym powstały między innymi cztery mieszkania przystosowane dla potrzeb osób niepełnosprawnych, powstaną również parking i plac zabaw. Z kolei przy skrzyżowaniu ulic Jagiellońskiej i Grunwaldzkiej powstanie dziewięciopiętrowy blok komunalny, w którym znajdą się 54 mieszkania.
A jak na ten budowlany rozwój zapatruje się Urząd Miasta w Kielcach. - Możemy być tylko zadowoleni - ocenia Krystyna Kuźmiuk, która pełni obowiązki architekta miejskiego. I dodaje, że nie chodzi tu tylko o zwiększającą się liczbę mieszkań. - Bardzo ważne jest również to, że konsekwentnie zmniejszać się będzie liczba zaniedbanych i bezpańskich miejsc w Kielcach, takich jak spalone przedszkole przy ulicy Kopernika czy opuszczona przychodnia przy ulicy Paderewskiego.
Ile kosztują?
Ceny mieszkań wahają się od 2200 do 3000 złotych za metr kwadratowy. Aby marzyć o domu jednorodzinnym, trzeba mieć do dyspozycji co najmniej 400 tysięcy złotych.
Przy jakich ulicach zbudują?
Nowe budynki mieszkalne powstają w Kielcach przy ulicach: Przecznica, Radostowej, Piłsudskiego, Koziej, Tektonicznej, Obrońców Westerplatte, Warszawskiej, Szwedzkiej, Kopernika, Planty, Fosforytowej, Paderewskiego, Klonowej, przy rogu ulic Grunwaldzkiej i Jagiellońskiej, w osiedlu Gwarków, przy rogu ulic Leonarda i Wesołej.
Miłosz SKIBA
E bialostocka jeszcze nie jest taka straszna
PS. koniec tematu warszawy, forum jest o Kielcach
Ostatnio zmieniony 8 października 2006, o 17:52 przez Autor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gość
pytanie do Autora
pytanie do Autora czy mógłbyś okreslić co to oznacza, że projekty kieleckie są do dupy?
a na marginesie to świetna strona www , częste aktualizacje, super, szacunek
a na marginesie to świetna strona www , częste aktualizacje, super, szacunek
Juz tlumacze
moze brzydko ujalem, ale dosadnie, bo niestety,ale:
takie projekty jakie obecnie buduje SM Sloneczna, Domator to dla mnie przezytek.
Co mi sie nie podoba u innych:
- projekty sa strasznie malo nowoczesne czy moze futurystyczne, balkon nadal ma bariery betonowe, choc gdzieniegdzie pojawiaja sie juz inne elementy
- pudelkowa budowa
- niski standard uzytych przy budowie materialow wykonczeniowych, przez co obiekty roznia sie czasem znacznie od tych, ktore widzimy na projektach
i ogolnie to jakies strasznie blokowate to obiekty są
Jest kilka inwestycji, ktore nadal mi sie podobaja. Są to np.: Klonowa 42B Echa Inv, Osiedle Ustronie, Dom 2000 Piaseckiego, Stara KGI, Warszawska 166 Arsinvestu, jeszcze kilka sie znajdzie.
A mnie to sie podoba np:

To tak na szybkiego wyszukalem z Tabeli Ofert wsrod warszawskich inwestycji. Chodzi mi o to, zeby przy projektowaniu uzyc innym materialow niz beton i cegla. Mam nadzieje, ze w miare wytlumaczylem, co mialem na mysli.
Chcialem podkreslic, ze u nas zdecydowanie sie poprawia architektura, wiec licze na to,ze w przyszlym roku zobaczymy jeszcze ciekawsze projekty.
takie projekty jakie obecnie buduje SM Sloneczna, Domator to dla mnie przezytek.
Co mi sie nie podoba u innych:
- projekty sa strasznie malo nowoczesne czy moze futurystyczne, balkon nadal ma bariery betonowe, choc gdzieniegdzie pojawiaja sie juz inne elementy
- pudelkowa budowa
- niski standard uzytych przy budowie materialow wykonczeniowych, przez co obiekty roznia sie czasem znacznie od tych, ktore widzimy na projektach
i ogolnie to jakies strasznie blokowate to obiekty są
Jest kilka inwestycji, ktore nadal mi sie podobaja. Są to np.: Klonowa 42B Echa Inv, Osiedle Ustronie, Dom 2000 Piaseckiego, Stara KGI, Warszawska 166 Arsinvestu, jeszcze kilka sie znajdzie.
A mnie to sie podoba np:
To tak na szybkiego wyszukalem z Tabeli Ofert wsrod warszawskich inwestycji. Chodzi mi o to, zeby przy projektowaniu uzyc innym materialow niz beton i cegla. Mam nadzieje, ze w miare wytlumaczylem, co mialem na mysli.
Chcialem podkreslic, ze u nas zdecydowanie sie poprawia architektura, wiec licze na to,ze w przyszlym roku zobaczymy jeszcze ciekawsze projekty.
-
gość
-
bart!!
jakiś czas temu toczyła sie zacięta dyskusja ze ceny mieszkan w kielcach sa porównywalne z Krakowem czy Warszawą. Pomijając kwestję rozwoju cywilizacyjnego tych miast zarobków i bezrobocia ceny w Kielcach są jednak dużo niższe (śródmieście) dokonałem wnikliwej analizy rynku krakowskiego zarówno pierwotnego jak i wtórnego i przyzwoitego mieszkania (nowego, kilkuletniego lub wyremontowanrgo czy w sensownej lokalizacji) nie kupi się taniej niż 4700netto
Dzwoniłem do kilku biur zarówno w krakowie jak i w kielcach próbując znależć wytłumaczenie dla wysokich cen odpowiedz jest ta sama koszty zakupu gruntu i ich podaż.
co wpływ na podaż gruntów gotowych pod inwestycje niewiem....
Dzwoniłem do kilku biur zarówno w krakowie jak i w kielcach próbując znależć wytłumaczenie dla wysokich cen odpowiedz jest ta sama koszty zakupu gruntu i ich podaż.
co wpływ na podaż gruntów gotowych pod inwestycje niewiem....