Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 28 listopada 2006, o 10:00

Boss pisze:albo stworzyc np odpowiednik niemieckiego octoberfest, też niema chyba takiego typowego "święta piwa" w Polsce.
no nie ma takiego typowego ale to jest bardzo dobry pomysl aby takie odbywaly sie w kielcach 8) :lol:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 28 listopada 2006, o 11:48

podpisywałbym się obiema rękami, ale mam pewne obawy czy to nie jest sprzeczne z ustawą o wychowaniu w trzeźwości... :?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 28 listopada 2006, o 17:04

pewnie giertych by nie pozwolil :evil:

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 29 listopada 2006, o 15:37

Obrazek
Wypada kostka na wyremontowanym odcinku ul. Sienkiewicza

Drogowcy znowu musieli poprawiać kostkę na wyremontowanym kieleckim deptaku pomiędzy ul. Małą i Leśną. - Nie wytrzymała wody spadającej z dachu - mówi szef Miejskiego Zarządu Dróg i zapowiada kompleksową poprawkę na tym odcinku
Tę część ulicy Sienkiewicza wyremontowano w 2002 roku. Zgodnie z umową ma pięcioletnią gwarancję i w tym czasie wszystkie poprawki powinien robić wykonawca. Mimo to kilka dni temu pracownicy gospodarstwa pomocniczego MZD w rejonie hotelu Bristol sami uzupełniali brakujące fragmenty kostki. - Wypadła w miejscu, gdzie chodzi wielu przechodniów. Nie chcieliśmy ryzykować, że ktoś sobie zrobi krzywdę na wyrwie. Nasi pracownicy uzupełnili kostkę, a fakturę za prace wyślemy wykonawcy - mówi dyrektor Wójcik.

To nie pierwszy przypadek, gdy w tej części ulicy Sienkiewicza wypadła kostka. Poprawiono ją m.in. rok temu. - Rzeczywiście, kostka ułożona wzdłuż budynków na tym odcinku wypada częściej niż gdzie indziej - przyznaje Piotr Wójcik. Wyjaśnia, że woda spadająca z dachów wypłukuje zaprawę.

- Prawdopodobnie zastosowano zbyt słabą zaprawę i po latach widać efekty. Poza tym samo ułożenie kostki wzdłuż budynków to też nie najszczęśliwsze rozwiązanie, chociaż to pomysł projektantów. Fuga po prostu słabiej znosi wodę niż kamień - podkreśla Wójcik. Jego zdaniem znacznie lepiej byłoby ułożyć tam posadzkę, np. z płyt. Takie rozwiązanie będziemy preferować przy następnych budowach. - Na Sienkiewicza taka wymiana jest teraz raczej wykluczona, ale poprosiłem o sprawdzenie całego odcinka i analizę, czy nie lepiej będzie zastosować twardszą fugę, która tak łatwo nie podda się wodzie. Potem o takie poprawki poprosimy wykonawcę. Bo ulica jest jeszcze na gwarancji - mówi Wójcik.

Co ciekawe, kostkę w ten sam sposób układano również w tym roku, na kolejnym odcinku ul. Sienkiewicza. - Wiemy o tych kłopotach, ale tak jest w projekcie i musimy się go trzymać - mówi Grażyna Świderska z Zakładu Instalacji Sanitarnej, który wykonuje ostatnią część deptaku. - Zastosowaliśmy tylko mocniejszą zaprawę, ze znacznie większą ilością cementu, tak żeby wytrzymała jak najdłużej - dodaje.

Remont ulicy Sienkiewicza powinien zakończyć się jutro. - Dotrzymamy terminu. Potem tylko przeglądniemy części wyremontowane w zeszłym roku i ewentualnie zrobimy jakieś poprawki - zapowiada Świderska.

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 29 listopada 2006, o 19:18

Czytaliście dzisiejszą Wyborczą? Rozczarowałem się troche. Z tego co widze to rewitalizacja śródmieścia bedzie przebiegała wolniej niż myślałem. Napisali tak: Rewitalizacja śródmieścia Kielc: przebudowa płyty Rynku i okolicznych ulic (plac św. Tekli, duża od Rynku do Sienkiewicza, Orla, Kozia - od Orlej do Rynku, plac N. Marii Panny, kanał deszczowy w ul. Warszawska i Leśna. okres realizacji 2004 - 2009 i dalej poniesione i planowane wydatki, które liczone są w milionach dopiero w 2008 i 2009r. Myślałem że z Rynkiem to się wyrobią w przyszłym roku a tu psikus :( dlaczego Dużą zrobią tylko do Sienkiewicza? Co z Małą i Leonarda?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 29 listopada 2006, o 20:12

KamilEm pisze:Czytaliście dzisiejszą Wyborczą? Rozczarowałem się troche. Z tego co widze to rewitalizacja śródmieścia bedzie przebiegała wolniej niż myślałem. Napisali tak: Rewitalizacja śródmieścia Kielc: przebudowa płyty Rynku i okolicznych ulic (plac św. Tekli, duża od Rynku do Sienkiewicza, Orla, Kozia - od Orlej do Rynku, plac N. Marii Panny, kanał deszczowy w ul. Warszawska i Leśna. okres realizacji 2004 - 2009 i dalej poniesione i planowane wydatki, które liczone są w milionach dopiero w 2008 i 2009r. Myślałem że z Rynkiem to się wyrobią w przyszłym roku a tu psikus :( dlaczego Dużą zrobią tylko do Sienkiewicza? Co z Małą i Leonarda?
W sumie to nie tak wolno to będzie przebiegać. 2009 jest już prawie za dwa lata.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 29 listopada 2006, o 21:49

No bo najpierw parking przed urzędem chcą zbudować
Sorry, takiego mamy prezydenta...

voodoo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: voodoo » 30 listopada 2006, o 09:17

Obrazek
Zakończyła się jedna z najważniejszych kieleckich inwestycji - modernizacja ulicy Sienkiewicza.

Zgodnie z harmonogramem dziś upływa termin zakończenia prac na ostatnim odcinku od ul. Paderewskiego do Żelaznej. - Spokojnie zdążymy. Zostało nam tylko ustawienie ławek, umycie całej nawierzchni i zgłoszenie zakończenia prac - mówi Grażyna Świderska z Zakładu Inwestycji Sanitarnych, który prowadzi remont. Wyjaśnia, że Miejski Zarząd Dróg ma dwa tygodnie na odebranie prac i zgłaszanie ewentualnych poprawek. - Ale jesteśmy dobrej myśli. Sami zresztą jeszcze raz obejrzymy dokładnie wyremontowaną część - mówi Świderska.

MZD zapowiada, że w połowie grudnia dojdzie do oficjalnego otwarcia wyremontowanej ulicy, po zakończeniu odbiorów. - Jeszcze nie napisaliśmy scenariusza uroczystości, ale raczej będzie ona miała skromny charakter - mówi Piotr Wójcik, dyrektor MZD.

Remont deptaka rozpoczął się 10 sierpnia 2001 roku i kosztował ponad 30 mln zł, przy czym na ostatnie dwa odcinki miasto dostało ponad 2,5 mln euro z UE. W ciągu sześciu lat remontu nie obyło się bez wielu ciekawych zdarzeń, m.in. odkryto zapomniany schron atomowy, a jeszcze przed zakończeniem budowy, w 2005 roku, deptak dostał tytuł najładniej oświetlonej ulicy w Polsce.

Na przyszły rok drogowcom zostało przebudowanie jeszcze jednego, kilkumetrowego odcinka ulicy Sienkiewicza - na skrzyżowaniu z ul. Paderewskiego. Zamiast asfaltu pojawi się kostka, co jest związane ze zmianą organizacji ruchu w tym miejscu.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 4 grudnia 2006, o 18:40

Dziś odbywał się jakiś dziwny 'jarmark' na Sienkiewicza. Okolice mostu na Plantach i dalej na lewo i prawo zastawione jakimiś budami i straganami - napisy "Wszystko po 4 zł". Nie wiem czy jest to kolejny z pomysłów pana Burzawy, ale wyglądało to okropnie.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 4 grudnia 2006, o 18:46

Też to widziałem. Tragedia! Przyprawy, budziki i ozdoby choinkowe. mam nadzieje że nie jest to element zapowiadanego festynu na Sienkiewicza. Swoją drogą to ciekawe skąd tyle tych straganiarzy? Epidemia jakaś! Na Czarnowie nowy plac, na Solnej, duże bazary przy Źródłowej, dworzec PKS, Sienkiewicza. Ja rozumiem że miasto targowe ale bez przesady!

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 4 grudnia 2006, o 20:21

KamilEm pisze:Ja rozumiem że miasto targowe ale bez przesady!
:lol: No, żeby z miasta targowego nie zrobiło się bazarowe :!:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 4 grudnia 2006, o 21:55

Na Sienkiewicza wykonywane są jakieś poprawki ułożenia kostki.
Dzisiaj widziałem namiot w którym widać było prace z tym związane.
To było mniej więcej na przeciwko budynku gdzie mieści się ZTM.

W tych niskich murkach przy drzewkach zamontowano jakieś śruby.
Wyglądają jakby miały trzymać jakieś balustradki ale do czego naprawdę są to się okaże wkrótce :)

Awatar użytkownika
Gear

Post autor: Gear » 7 grudnia 2006, o 02:44

AR pisze:Na Sienkiewicza wykonywane są jakieś poprawki ułożenia kostki.
Dzisiaj widziałem namiot w którym widać było prace z tym związane.
To było mniej więcej na przeciwko budynku gdzie mieści się ZTM.
Obrazek
Poprawki na deptaku
marc, 2006-12-05

Budowlańcy znowu wkroczyli na remontowany odcinek ul. Sienkiewicza.

W rejonie hotelu Łysogóry ustawiono wczoraj namiot i zerwano spory fragment nowej nawierzchni. Inspektorzy z Miejskiego Zarządu Dróg, mieli zastrzeżenia do dwóch odcinków jezdni. - Kostka była w tych miejscach nierówna i trzeba ją poprawić. Przypuszczamy, że ktoś przejechał samochodem zaraz po jej ułożeniu, gdy zaprawa była świeża. Musimy ją ułożyć jeszcze raz. To drobna naprawa, która potrwa dwa-trzy dni - mówi Grażyna Świderska z Zakładu Inwestycji Sanitarnych, który prowadzi remont.

Obrazek
Fot. Paweł Małecki / AG

Formalnie wszystkie prace skończyły się 30 listopada, a odebranie przez miasto wyremontowanego odcinka zaplanowano na połowę grudnia. Od tego czasu będzie też obowiązywała pięcioletnia gwarancja.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3774837.html

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 7 grudnia 2006, o 13:28

AR pisze:W tych niskich murkach przy drzewkach zamontowano jakieś śruby.
Wyglądają jakby miały trzymać jakieś balustradki ale do czego naprawdę są to się okaże wkrótce :)
Zamontowano na nich ławki. Sporo ich będzie - po dwie przy każdym drzewku. Postawili też kilka stojaków na rowery.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 7 grudnia 2006, o 18:18

Bardzo ładne nowe iluminowane ozdoby przy latarniach na placu SDM. Ciekawe czy jeszcze w tym roku pojawią się ozdoby na nowooddanym odcinku? Ogólnie na Sienkiewicza już bardzo świątecznie i kolorowo.
Komisja Rewizyjna czuwa!

ODPOWIEDZ