MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku
Fontanny ciekawe, ale jeśli będą zrobione tak samo jak na placu artystów to lepiej żeby ich nie było.
Dobrze, że zaplanowano jakieś drzewa bo nam się miasto całkowicie betonuje i zieleni ubywa.
Pręgierz wygląda nie za ciekawie i blokuje miejsce, które może się czasem przydać (rozłożenie tymczasowej sceny, lodowiska, boiska itp.), zamiast kostki brukowej co 4 płytki mógłby być po prostu inny kolor płyty. Z nierówną kostką są same problemy.
Dobrze, że zaplanowano jakieś drzewa bo nam się miasto całkowicie betonuje i zieleni ubywa.
Pręgierz wygląda nie za ciekawie i blokuje miejsce, które może się czasem przydać (rozłożenie tymczasowej sceny, lodowiska, boiska itp.), zamiast kostki brukowej co 4 płytki mógłby być po prostu inny kolor płyty. Z nierówną kostką są same problemy.
Mnie sie podoba, w wiekszosci plyty podzielone brukiem, wyznaczony stary rynek poprzez uzycie ciemnych plyt, fontanny tez jak najbardziej ok, jedyne co to chcialbym, zeby drzewa nie byly rozlozone tak chaotycznie. Przeciez rynki to po prostu place, nie widzialem udziwnionego rynku ani w Polsce, ani poza naszymi granicami. To miejsce bedzie nasza kolejna perelka i wyciagnie ludzi z domow
"Dostałem oficjalne pismo z prośbą o udzielenie miesięcznej zgody na ustawienie dwóch tablic. Decyzja jest pozytywna - informuje Janusz Cedro."
Nie wiem czy to zart, ale wykonanie takich tablic to bardzo duze koszty, dlatego nie wyobrazam sobie, by zostalo to zrobione na miesiac ekspozycji...
"Dostałem oficjalne pismo z prośbą o udzielenie miesięcznej zgody na ustawienie dwóch tablic. Decyzja jest pozytywna - informuje Janusz Cedro."
Nie wiem czy to zart, ale wykonanie takich tablic to bardzo duze koszty, dlatego nie wyobrazam sobie, by zostalo to zrobione na miesiac ekspozycji...
- Tomek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Na rynku w Bytomiu są takie drzewka w kilku miejscach:autor pisze:(...) jedyne co to chcialbym, zeby drzewa nie byly rozlozone tak chaotycznie. Przeciez rynki to po prostu place, nie widzialem udziwnionego rynku ani w Polsce, ani poza naszymi granicami. To miejsce bedzie nasza kolejna perelka i wyciagnie ludzi z domow![]()

.....
No i fajnie ....
czyli mamy kolejny sprawdzian
z brukarstwa .
Ze swojej strony upraszam tylko
np : o odpowiednio elastyczne spoiwo
i dobre dylatacje .
Lata coraz upalniejsze
a rozgrzany kamyczek '' pracuje '' .. oj '' pracuje '' ! (
) !
czyli mamy kolejny sprawdzian
z brukarstwa .
Ze swojej strony upraszam tylko
np : o odpowiednio elastyczne spoiwo
i dobre dylatacje .
Lata coraz upalniejsze
a rozgrzany kamyczek '' pracuje '' .. oj '' pracuje '' ! (
A czego sie spodziewales?? Wesolego miasteczka??oskar_mks pisze:Dla mnie wizualizacja na minus. Chyba ze jest cos jeszcze poza tym co wrzucil KamilEm?
Plac jak plac i nic wiecej. Oczywiscie nie ma co porownywac z tym co jest teraz, ale spodziewalem sie zupelnej odmiany.
A w Wawie czy Krakowie jakie sa rynki, tez zwykle place.
Wizualizacja na tablicach wyglada lepiej niz na fotce, jak dla mnie extra
-
maciej
- Ranga: Kierownik budowy ;)
To raczej koncepcja niż projekt, myslę że zanim dojdzie do realizacji (pewnie w 2008) wiele się jeszcze zmieni, mam przymnamniej taką nadzieję. Wesołego miasteczka rzeczywiście tu bym nie chciał
ale jakaś łebska pracownia mogłaby wymyślić coś dla urozmaicenia tego miejsca oprócz drzew, które swoja drogą niech zostaną, bo coraz ich mniej w centrum. Może np. punkty świetlne jak te na Placu Artystów układające się w zarys fundamentów starego ratusza? Żeby nieco żywsze to miejsce było..
.....
Ten '' drzewostan '' na wizualizacji .. racja - przesada .
Moim zdaniem - to nie jest odpowiednio wielka
powierzchnia na cztery ( i jeszcze tak rozmieszczone )
z czasem - spore drzewa .
Jestem raczej za niewielkimi krzewami ozdobnymi
takimi w sam raz do '' modelowania ( formowania ) '' .
Brakuje mi
w tej '' zielonej szacie ''
raptem - odrobiny odwagi ( fantazji ) .. a szkoda !
No ale do oczu swoich
dopuszczam jeszcze widok rynku - bez zieleni . (
) .
Moim zdaniem - to nie jest odpowiednio wielka
powierzchnia na cztery ( i jeszcze tak rozmieszczone )
z czasem - spore drzewa .
Jestem raczej za niewielkimi krzewami ozdobnymi
takimi w sam raz do '' modelowania ( formowania ) '' .
Brakuje mi
w tej '' zielonej szacie ''
raptem - odrobiny odwagi ( fantazji ) .. a szkoda !
No ale do oczu swoich
dopuszczam jeszcze widok rynku - bez zieleni . (
wyobraźcie sobie, że kielecki ratusz to krakowskie sukiennice (
http://www.zlotuptaka.org/galeria/krakow/3.htm) 

Planując odpowiednio modernizację rynku i placu konstytucji możnaby uzyskać jedną, ciekawą całość. Do tego jakieś eleganckie podświetlenie budynku magistratu ze wszystkich stron. Profesjonalnie wykonane wodotryski, sporo zieleni szzególnie w narożnikach placu, kawiarniane ogródki...

Planując odpowiednio modernizację rynku i placu konstytucji możnaby uzyskać jedną, ciekawą całość. Do tego jakieś eleganckie podświetlenie budynku magistratu ze wszystkich stron. Profesjonalnie wykonane wodotryski, sporo zieleni szzególnie w narożnikach placu, kawiarniane ogródki...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2006, o 15:33 przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.