Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Sz.J.
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Sz.J. » 30 października 2006, o 21:19

Ciekawi mnie, czy Prezydent Lubawski przedstawił projekt budowy naszego lotniska liniom lotniczym. Czy któraś z nich jest zainteresowana korzystaniem z niego w przyszłości.
Zainteresowanie np. Wizzair byłoby dodatkowym argumentem budowy.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 1 listopada 2006, o 00:21

msz pisze:A już chciałem wkleić i się podroczyć z tymi bezmózgami. :twisted:
lepiej nie :?
A tak w ogóle wyobraźcie sobie, że tacy Gargamele itp mogliby rządzić Kielcami... brrr

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 1 listopada 2006, o 00:27

Ja już dawno zaprzestałem udzielać się na GW czy Echu.
Tu znalazłem swoje miejsce i bratnie dusze :D .

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 8 listopada 2006, o 12:44

Byłem na spotkaniu z ministrami p. Gosiewskim i p. Polczkiem

priorytety:

1. p. Gosiewski - po pierwsze lotnisko dla regionu (priorytetowo)
2. p. Polaczek - potwierdził ża na drogi (przeznacza 400 mln euro dla wojewodztwa w przedziale 2007-2013) na S7, S74, wylot na Busko (w związku z lotniskiem)
3. p. Poaczek - Przebudowa linii kolejowej Wawa - Kraków (2007-2013)

PS. p. Gosiewski stwierdził, że media atakują jego zaangażowanie w rozwój regionu (a on sie nie ugnie)
np. twierdzac ze do expresu we Włoszczowie wsiada 2-3 osoby a wsiada dziennie ok. 30 osob, koszt zatrzymania pociagu to 27 zł, a koszt jednego biletu to 30 zl

Więcej info w Radio Tak, Echo Dnia, TVP 3 i GW (bo byli na spotkaniu)

msz1

Post autor: msz1 » 8 listopada 2006, o 15:11

j'k pisze:Byłem na spotkaniu z ministrami p. Gosiewskim i p. Polczkiem

priorytety:

2. p. Polaczek - potwierdził ża na drogi (przeznacza 400 mln euro dla wojewodztwa w przedziale 2007-2013) na S7, S74, wylot na Busko (w związku z lotniskiem)

PS. p. Gosiewski stwierdził, że media atakują jego zaangażowanie w rozwój regionu (a on sie nie ugnie)
np. twierdzac ze do expresu we Włoszczowie wsiada 2-3 osoby a wsiada
dziennie ok. 30 osob, koszt zatrzymania pociagu to 27 zł, a koszt jednego biletu to 30 zl

Te 400 mln euro to tak średnio, może uda się za to zmodernizować jakieś 80% S-7 i zacząć modernizację S-74.

A na tym dworcu we Włoszczowie to w końcu ile osób wsiada? :wink:

msz1

msz

Post autor: msz1 » 8 listopada 2006, o 15:12

Ale najważniejsze, że mamy zielone śwaitło od rządu w sprawie Obic, oby to nie były tylko obiecanki wyborcze.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 listopada 2006, o 15:13

Ja jestem ciekawy jaki kod IATA małyby Kielce gdyby powstał (gdy powstanie) port lotniczy w Obicach :)
To jest ten trzyliterowy kod portu który wyświetla się na monitorach w terminalach i drukowany jest na biletach :)
Oto kody polskich portów lotniczych:

Warszawa WAW
Kraków KRK
Katowice KTW
Gdańsk GDN
Wrocław WRO
Poznań POZ
Szczecin SZZ
Rzeszów RZE
Bydgoszcz BZG
Łódź LCJ
Zielona Góra IEG
Szczytno SZY

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 listopada 2006, o 15:58

No, za dużo opcji nie ma, raczej KIE ;-)

PS - Bardzo dobrze, że teraz mamy już dwoje mocnych zwolenników lotniska, teraz czuję, że na pewno się uda :P (oczywiście chodzi mi o Panów: Lubawskiego i Gosiewskiego :P ). Tylko za dużo nie można o tym mówić na szczeblu krajowym, bo te marne dziennikarzyny mogą nam sporo zepsuć... A wszystko przez nieszczęsną Włoszczowę...

j'k

Post autor: j'k » 8 listopada 2006, o 18:26

msz1 pisze:
j'k pisze:Byłem na spotkaniu z ministrami p. Gosiewskim i p. Polczkiem

priorytety:

np. twierdzac ze do expresu we Włoszczowie wsiada 2-3 osoby a wsiada
dziennie ok. 30 osob, koszt zatrzymania pociagu to 27 zł, a koszt jednego biletu to 30 zl

Te 400 mln euro to tak średnio, może uda się za to zmodernizować jakieś 80% S-7 i zacząć modernizację S-74.

A na tym dworcu we Włoszczowie to w końcu ile osób wsiada? :wink:
faktycznie te 400 mln to chyba ma byc przekazanych tylko na 2007, z emocji pospotkaniowych cos pomerdałem

darek

Post autor: darek » 8 listopada 2006, o 19:57

Nawet nic bym nie miał przeciwko lotnisku w Radomiu,gdyby Radom był we wspólnym regionie,a tak to pieniądze będą wypływały do innego województwa.Lepiej budujmy szybko u siebie ten port regionalny-r e g i o n a l n y czyli dla naszego regionu.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 10 listopada 2006, o 15:09

Wierze, że to lotnisko w Radomiu nie pokrzyżuje planów budowy kieleckiego.

msz1

Post autor: msz1 » 16 listopada 2006, o 17:38

Polska Agencja Prasowa, 30.V.2006

Miliardy euro z Unii na polskie lotniska

Na rozwój portów lotniczych w latach 2007- 2013 Polska może otrzymać z Unii Europejskiej od 6 do 8 mld euro - poinformował w poniedziałek prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego (ULC) Tomasz Kądziołka.

"Wymaga to z naszej strony zmiany przepisów, które umożliwią absorpcję środków unijnych. W resorcie transportu przygotowywana jest nowelizacja Prawa lotniczego. Projekt zmian będzie gotowy pod koniec tego roku" - powiedział Kądziołka podczas polsko - holenderskiej konferencji "Rozwój portów lotniczych w Polsce".

Dodał, że rozwój portów lotniczych będzie zależał od lokalnych władz samorządowych i działań rynkowych. "Resort transportu wspólnie z ULC chce stworzyć rozwiązania prawne sprzyjające finansowaniu tej sfery gospodarki" - powiedział.

Zdaniem Kądziołki, dane statystyczne wskazują, że "nastąpiło przebudzenie rynku lotniczego w Polsce; ten trend trzeba za wszelką cenę utrzymać".

W pierwszym kwartale br. polskie lotniska obsłużyły ponad 2,5 mln pasażerów w ruchu regularnym, z czego ponad 43,5 proc. stanowili pasażerowie tanich linii. W tym samym okresie ub.r. tanie linie miały 25,8 proc. udziału w rynku.

Nadal zdecydowanie największą grupą klientów w polskich portach lotniczych byli pasażerowie PLL LOT. Stanowili oni ponad 36 proc. wszystkich obsłużonych pasażerów na rynku przewozów regularnych. Na drugim miejscu znalazł się tani przewoźnik Wizz Air. Trzecią pozycję zajmuje Ryanair, a na kolejnych miejscach są: Centralwings, Lufthansa oraz SkyEurope.

Swój udział w rynku przewozów regularnych zdecydowanie zwiększyły tanie linie (LCCs). Spośród dziewięciu LCCs latających obecnie do i z naszego kraju, aż siedem znalazło się w pierwszej dziesiątce największych przewoźników w Polsce: węgierski Wizz Air, irlandzki Ryanair, polskie linie Centralwings, słowacki Sky Europe, brytyjski easyJet, niemiecki Germanwings, norweski Norwegian Air Shuttle.

W sumie tani przewoźnicy przewieźli w pierwszym kwartale 2006 r. 1,12 mln osób, czyli 43,5 proc. pasażerów korzystających z przewozów w ruchu rozkładowym.

Zdaniem Kądziołki, zasadniczą rolę w rozwoju lotnisk regionalnych mogą w najbliższych latach odegrać samorządy. "Przepisy są tylko jednym z elementów, inicjatywa musi drzemać w ludziach" - dodał. Przykładem takiej inicjatywy jest, zdaniem prezesa ULC, rozwój portu regionalnego w Modlinie (woj. mazowieckie).

"Marszałek województwa przeznaczył na ten cel 15 mln zł. Lotnisko rozwija się przy dużym zaangażowaniu samorządu. Został powołany pełnomocnik województwa, by to lotnisko stało się portem dla regionu mazowieckiego już na jesieni 2007 r." - dodał prezes.

Podkreślił, że najgorzej jest na wschodzie kraju, gdzie brakuje infrastruktury lotniskowej. Planowane lokalizacje Regionalnych Portów Lotniczych to m.in.: Białystok, Lublin, Radom, Kielce :P , Opole i Koszalin.

KamilCK

Post autor: KamilCK » 16 listopada 2006, o 19:05

Jak narazie wszystko zaczyna sprzyjać budowie w kielcach lotniska.
Tylko rząd chce aby był to port regionalny.

Lotnisko w koszalinie :shock: nic o tym nie słyszałem

voodoo

Post autor: voodoo » 16 listopada 2006, o 19:39

Koszalin to spore miasto i wiele się tam dzieje.Być może kiedyś moja ciocia która tam mieszka przyleci do mnie w odwiedziny wyleci z tamtąd a wyląduje już w Kielcach :wink:

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 listopada 2006, o 20:20

Fajnie byłoby sobie wsiąść do ATRa w Kielcach i wysiąść w Koszalinie :)
Tylko nie rozumiem o co chodzi z tym regionalnym portem lotniczym. Jeśli jakieś linie lotnicze chciałyby obsługiwać połączenie międzynarodowe z Obic to czy nie będzie takiej możliwości?

ODPOWIEDZ