MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 listopada 2006, o 01:07

Ja zdecydowanie nie popieram, przynajmniej w obecnej formie. Bardzo mnie to razi i nie sadze, by wynikalo to z kompleksow. Widze miejsce na nowe, estetyczne i charakterystyczne wiaty dla kwiaciarek, ale pozostaly handel mi tam nie pasuje, mimo tradycji.

Awatar użytkownika
Sz.J.
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Sz.J. » 1 listopada 2006, o 01:16

Bardziej wstydzę się wyglądu naszego Rynku niż tych handlarek.Bo jak na razie pasują do siebie.
Po remoncie to co innego, wiadomo, że handel nie może pozostać w obecnej formie, będzie trzeba pomyśleć o jakiś stylowych kramach także dla kwiaciarek.
Rynek - to handel, musi żyć.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 1 listopada 2006, o 01:19

autor pisze:przynajmniej w obecnej formie.
Zdecydowanie nie w obecnej formie! Żadnych pomidorów z giełdy rolnej, ale zanikające rękodzieło (np. drewniane zabawki, ceramika itd) i konkretne gatunki owoców (np. kosztele, szare renety), warzyw (wspomniana rzepka, rabarbar), jagody, grzyby... I zdecydowanie w regionalnych strojach. Tak to bym widział.
To co jest trzeba "przetworzyć", bo zlikwidowac niejeden próbował i jeszcze żadnemu się to nie udało :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 1 listopada 2006, o 09:50

Dla mnie nie powinno ich tam być...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 1 listopada 2006, o 09:55

Póki co, handlarki pasują do ogólnego wyglądu naszego Rynku. Kiczowata fontanna z żulami, kiczowate budki z kwiatami i idealnie wpasowujące się w ten krajobran handlarki. Nie widzę sensu póki co walki z nimi. Sądze, ze jak rozpocznie się remont Rynku to się je wtedy po prostu wyprowadzi.
Ostatnio zmieniony 1 listopada 2006, o 21:52 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 1 listopada 2006, o 21:50

Wszystko po kolei, a to już jakiś tam pierwszy krok, choć to powinien być jeden z ostatnich kroków na poprawę wyglądu rynku, ale dobre, że po woli o tym myślą...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 listopada 2006, o 00:44

Obrazek
Tablice planowe, ale nielegalne

Obrazek Marcin Sztandera, 08-11-2006

Pięć dni przed wyborami miasto postanowiło pokazać kielczanom, jak wyglądać będzie Rynek po remoncie. Przed magistratem Miejski Zarząd Dróg ustawił dwie potężne tablice. Zrobił to jednak nielegalnie, bo nie miał zezwolenia konserwatora zabytków.

Metalowe tablice stanęły wczoraj w południe na kieleckim Rynku, jedna od strony Muzeum Narodowego, druga naprzeciwko naszej redakcji. Mają około 5 m długości i 2,5 m wysokości. - Będzie na nich wizualizacja Rynku po przebudowie - poinformowała nas Anna Ciulęba, rzecznik prasowy prezydenta Kielc.

Potwierdzili to pracownicy Miejskiego Zarządu Dróg, zapowiadając, że za kilka godzin znajdzie się ona na tablicach. - Chcemy, żeby kielczanie zobaczyli, jak ładnie będzie wyglądał Rynek. To ważne, bo wiele kontrowersji budzi budowa parkingu wielopoziomowego od drugiej strony ratusza, a przebudowa Rynku to przecież cześć kompleksowego tego samego planu - usłyszeliśmy w MZD.

Dlaczego tablice ustawiono teraz, choć w sprawie modernizacji Rynku nic nowego się nie wydarzyło? Nie wiadomo także, kiedy remont się rozpocznie. Jest wpisany w planie inwestycyjnym miasta na lata 2007-2011.

Drogowcy twierdzą, że ustawienie tablic nie ma nic wspólnego z niedzielnymi wyborami samorządowymi. - Prace zlecono wcześniej, ale długo trwały przygotowania techniczne tablic i wizualizacji - wyjaśniono nam w MZD. Oficjalnie na te pytania nie odpowiedział nam wczoraj ani MZD, ani wiceprezydent Kielc Marian Parafiniuk.

Zaskoczony jest prezydent Kielc Wojciech Lubawski. - Nic o tym nie wiem. Może moi współpracownicy chcieli mi zrobić taką przyjemność przed wyborami - mówi.

Tymczasem ustawieniem tablic najbardziej zaskoczony jest Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków. - Nic o tym nie słyszałem. Przecież to miejsce objęte jest nadzorem konserwatorskim. Takie inwestycje muszą być konsultowane - stwierdził.

Janusz Cedro nie chce wypowiadać się na temat konsekwencji grożących za ustawienie tablic. - Muszę je obejrzeć, ale na pewno będę interweniował w tej sprawie - mówi Cedro. Wyjaśnia, że zgodnie z przepisami, żeby ustawić tablicę w tym miejscu, potrzebna jest zgoda MZD i konserwatora zabytków. - Jeżeli takiej zgody nie ma, to MZD - po sygnale konserwatora - powinno skierować sprawę do sądu grodzkiego, czyli donieść na samego siebie - mówią pracownicy Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków.

Już po otrzymaniu pytań od "Gazety" miasto zaczęło starać się u konserwatora zabytków o zgodę na ustawienie tablic. Przedstawiciele MZD telefonicznie zapowiedzieli przysłanie faksu w tej sprawie. Jeśli dostaną zgodę, to nie dłużej niż na miesiąc. - To konieczne, żeby chronić to miejsce przed komercyjnymi tablicami reklamowymi, których nie powinno tam być - twierdzi Janusz Cedro.

Do wczorajszego wieczoru na tablicach nie zamontowano wizualizacji Rynku po modernizacji.

Zdziwieni także archeolodzy
Świętokrzyski konserwator zabytków już dwa lata temu zapowiedział, że Rynek - przy okazji przebudowy - zostanie przebadany przez archeologów. Chodziło m.in. o ustalenie przypuszczalnego wyglądu pierwszego kieleckiego magistratu, który stał w okolicach obecnej fontanny, a spłonął około 1800 roku.

Nic więc dziwnego, że archeolodzy są zaskoczeni ustawieniem tablic. - Wszystkie prace ziemne muszą być prowadzone pod nadzorem, bo to okazja, żeby sprawdzić czy nie ma jakiś resztek z początków naszego miasta - mówi Andrzej Przychodni z inspekcji archeologicznej Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 listopada 2006, o 09:36

Jeśli o mnie chodzi to taki rynek z wizualizacjami będzie wyglądał ładniej niż bez nich :?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 listopada 2006, o 16:07

Pewnie, że tak, teraz to istny syf... A konserwator znowu się czepia byle czego... I teraz będzie sprawa w sądzie o jakąś głupią tablicę, zamiast zająć si jak najszybszym remontem rynku... Paranoja...

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 14 listopada 2006, o 20:45

Obrazek
Wizualizacja przebudowanego rynku
marc2006-11-14, ostatnia aktualizacja 2006-11-14 19:30

Wojewódzki konserwator zabytków zalegalizował tablice, które tydzień temu nielegalnie ustawił na Rynku Miejski Zarząd Dróg w Kielcach. - Dostałem oficjalne pismo z prośbą o udzielenie miesięcznej zgody na ustawienie dwóch tablic. Decyzja jest pozytywna - informuje Janusz Cedro. Na tablicach wczoraj przyklejano wizualizację przebudowanego Rynku. Na razie jednak nie wiadomo, kiedy ruszy sama inwestycja, chociaż MZD wystąpiło o pozwolenie na budowę. - Remont Rynku będzie możliwy po wybudowaniu parkingu wielopoziomowego na placu Konstytucji. Trudno powiedzieć, kiedy to nastąpi, bo wiele zależy od sądu (do którego odwołało się miasto po uchyleniu decyzji o warunkach zabudowy dla tej inwestycji przez WSA) i przygotowania planu zagospodarowania przestrzennego - mówi prezydent elekt Wojciech Lubawski.
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3735959.html

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 15 listopada 2006, o 17:26

Niech ktoś zrobi zdjęcie tej wizualizacji :)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 15 listopada 2006, o 21:46

Deo pisze:Niech ktoś zrobi zdjęcie tej wizualizacji :)
Deo, wskakujesz w 46 i jesteś prawie na Rynku :)
PS. ale zdjęcie mógłby ktoś zrobić. Ja dopiero w weekend pewnie będę na Rynku...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 15 listopada 2006, o 22:05

Króko - MNIAM :D Ale mam nadzieję ze przy okazji będzie próba wpływu na właścicieli kamienic odnośnie remontu elewacji.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 15 listopada 2006, o 22:09

Ja bym te drzewa wywalił.
Obrazek

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 15 listopada 2006, o 22:11

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 listopada 2006, o 22:47 przez KamilEm, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ