PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Plan zmieniony pod parking
ziem, 20-10-2006Zgodnie z przewidywaniami kieleccy radni przegłosowali wczoraj zmianę planu miejscowego zagospodarowania placu Konstytucji 3 Maja. Dzięki temu można budować wielopoziomowy parking między ratuszem a biurowcem ZUS.
Do tej pory był to "teren zieleni miejskiej wyłączony z zabudowy". Głosowanie przeszło bez dyskusji, choć sprzeciwiła się cała lewa strona rady - 15 radnych było za, 8 przeciw, jedna osoba się wstrzymała.
Proces zmiany planu wydłuży jednak przygotowanie inwestycji. Zastrzeżenia będą bowiem mogli zgłaszać do niego mieszkańcy i organizacje pozarządowe. Na ich rozpatrzenie miasto ma 21 dni. Następnie można jeszcze zaskarżać decyzje miasta w sądzie administracyjnym.
-
Rafał
Myślę, że tuż przed wyborami należy zadac pytanie Panu Lubawskiemu, czy nadal optuje za architektonicznym potworkiem o nazwie GARAŻE PRZED URZĘDEM MIASTA. Myślę, że ja i wielu kielczan od tego uzależnia głosowanie na niego. Dziwnym trafem Pan Lubawski obecnie jakoś mało na ten temat mówi. Jeśłi wygra, obawiam się że żaden racjonalny argument go nie przekona i będziemy mieć dwa architektoniczne potwory obok siebie: Parking koło UM i biurowiec przy Piotrkowskiej.
Widziałem niejedno ładne miasto i jestem przeciwnikiem tego fatalnego pomysłu. Nie neguje potrzeby wybudowania parkingu, ale nie tam! Tak mało jest w Kielcach placów, miasto powinno oddychać, mieć przestrzeń w centrum. Zbudowanie tam garazów(widziałem projekt) zasłoni widok reprezentacyjnego bud UM i zepsuje perspektywę. Ten plac powinien być wybrukowany, widzę tam gazony, przytulne kawiarenki
Widziałem niejedno ładne miasto i jestem przeciwnikiem tego fatalnego pomysłu. Nie neguje potrzeby wybudowania parkingu, ale nie tam! Tak mało jest w Kielcach placów, miasto powinno oddychać, mieć przestrzeń w centrum. Zbudowanie tam garazów(widziałem projekt) zasłoni widok reprezentacyjnego bud UM i zepsuje perspektywę. Ten plac powinien być wybrukowany, widzę tam gazony, przytulne kawiarenki
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
W dzisiejszym Echu jest wywiad i pojawiło się także to pytanie. Prezydent jest nadal jak najbardziej za budową parkingu.Rafał pisze:Myślę, że tuż przed wyborami należy zadac pytanie Panu Lubawskiemu, czy nadal optuje za architektonicznym potworkiem o nazwie GARAŻE PRZED URZĘDEM MIASTA. Myślę, że ja i wielu kielczan od tego uzależnia głosowanie na niego. Dziwnym trafem Pan Lubawski obecnie jakoś mało na ten temat mówi.
Komisja Rewizyjna czuwa!
A ja jestem za Prezydentem i jak najbardziej popieram budowę tego parkingu.tom pisze:W dzisiejszym Echu jest wywiad i pojawiło się także to pytanie. Prezydent jest nadal jak najbardziej za budową parkingu.Rafał pisze:Myślę, że tuż przed wyborami należy zadac pytanie Panu Lubawskiemu, czy nadal optuje za architektonicznym potworkiem o nazwie GARAŻE PRZED URZĘDEM MIASTA. Myślę, że ja i wielu kielczan od tego uzależnia głosowanie na niego. Dziwnym trafem Pan Lubawski obecnie jakoś mało na ten temat mówi.
I ja obecnego projektu nie nazwalbym "potworkiem", bo jesli chodzi o parkingi wielopoziomowe w Polsce to zazwyczaj jest to zwykly beton
ten plac obecnie jest brzydki, poza tym nie zostanie zabudowany w calosci, zostanie dosc duza przestrzen miedzy parkingiem a ZUSem, wiec sadze, ze smialo mozna tam zrobic maly park.
- cochi
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
w brew pozorom ten irracjonalne jakby sie wydalalo wizje prezydenta ukladaja sie jakis logiczny ciag schematyczny, ktory pozwala przewidziec co bedzie dalej a wiec np.
mamy stadion i hale
a wiec w ciagu 4 lat wybuduja lofdowisko na Pakoszu, a potem zmodernizuja basen na pakoszu
wybuduja Lodzka do granic miasta
beda mogli sie wziazc za Swietkrzyska do Cedzyny, GDDKiA pociagnie S-74 w strone Konskich
mamy stadion i hale
wybuduja Lodzka do granic miasta
cochi
-
Rafał
Absolutnie nie neguje, że parking jest potrzebny,ale nie w tym miejscu, a jeśli już na Placu Konstytucji to podziemny! yślę, że przy odrobinie wysiłku udałoby sie wybudowac droższy, ale podziemny. Zobaczcie zdjęcie drugie ze strony bodajże 7 jak betonowy bunkier zasłania reprezentacyjny budynek Urzędu Miasta i wyobraźcie sobie, jak to wszystko wyglądałoby gdyby plac był wybrukowany plus jakaś mała architektura. Właśnie w takich miejscach miasto musi mieć "oddech", przestrzeń. Te zdjęcia pomniejszają, przekłamują rzeczywistą wielkość garażo-potwora
Powtarzam, żadne ładne miasto nigdy nie zbudowałoby w takim miejscu parkingu wielopoziomowego. Czy wyobrażacie sobie parking wielopoziomowy obok Kościoła Mariackiego(zachowując oczywiście proporcje miedzy nami a Krakowem)?
Jeśli jest prawdą, że argumenty historyków, architektów, urbanistów i mieszkańców Kielc nie docierają do Pana Lubawskiego, to ja na niego głosy nie oddam(pomimo szacunku za to co już zrobił) Bo chce zohydzić moje miasto
Powtarzam, żadne ładne miasto nigdy nie zbudowałoby w takim miejscu parkingu wielopoziomowego. Czy wyobrażacie sobie parking wielopoziomowy obok Kościoła Mariackiego(zachowując oczywiście proporcje miedzy nami a Krakowem)?
Jeśli jest prawdą, że argumenty historyków, architektów, urbanistów i mieszkańców Kielc nie docierają do Pana Lubawskiego, to ja na niego głosy nie oddam(pomimo szacunku za to co już zrobił) Bo chce zohydzić moje miasto
Problem w tym, że jest to problem starych architektów, typu Regina Kozakiewicz itp., ktorych obecne projekty raczej psują miasto... ja jedna wole sluchac głosu młodych. Mieszkancow nie wszystkich jak widac. Zapytałbym o zdanie jeszcze pana Hajdorowicza, bo nie wiem, co o tym sądzi, a w moich oczach jest znakomitym specjalista.Rafał pisze:Jeśli jest prawdą, że argumenty historyków, architektów, urbanistów i mieszkańców Kielc nie docierają do Pana Lubawskiego, to ja na niego głosy nie oddam(pomimo szacunku za to co już zrobił) Bo chce zohydzić moje miasto
-
Rafał
Nie dzieliłbym ludzi na: starych-czyli przeciwników parkingu wielopoziomowego przy UM oraz młodych-czyli zwolenników tej budowli. Jest to głebokie przekłamanie
Sam jestem młody i jestem zdecydowanym przeciwnikiem tego parkingu w tej lokalizacji.
Drugie zdjęcie, strona 9, nie 7 jak napisałem wcześniej, tam wyraźnie widać, jak to ohydne "coś" zasłoni widok reprezentacyjnego UM, zepsuje perspektywę i "zdusi" przestrzeń. Wyobraźcie sobie wybrukowany plac( z jednej strony Rynek, z drugiej Plac Konstytucji), po środku którego stoi reprezentacyjny gmach UM. Podobnie jest w Krakowie(zachowując proporcje i pewne różnice
). Czyż to nie byłoby piekne?
Rozwiązanie problemów miejsc parkingowych nie może sie odbywać kosztem estetyki. Przeciez to "coś" będzie szpecić miasto nie rok, dwa, a całe lata.
Myślę, że najlepszym kompromisem byłby PARKING PODZIEMNY. Wiem, brakuje pieniedzy, ale znając zaciętość Pana Lubawskiego myślę, że udałoby się pozyskać srodki. Zanim zbudowano piękny Stadion, byli tacy, co pukali sie w czoło na samą myśl o nim, że te biedne Kielce na niego nie stać, skoro nawet w W-wie takiego nie mają.. etc.
Bardzo chcieć to najczęściej móc. Parking podziemny to najlepszy kompromis!
Sam jestem młody i jestem zdecydowanym przeciwnikiem tego parkingu w tej lokalizacji.
Drugie zdjęcie, strona 9, nie 7 jak napisałem wcześniej, tam wyraźnie widać, jak to ohydne "coś" zasłoni widok reprezentacyjnego UM, zepsuje perspektywę i "zdusi" przestrzeń. Wyobraźcie sobie wybrukowany plac( z jednej strony Rynek, z drugiej Plac Konstytucji), po środku którego stoi reprezentacyjny gmach UM. Podobnie jest w Krakowie(zachowując proporcje i pewne różnice
Rozwiązanie problemów miejsc parkingowych nie może sie odbywać kosztem estetyki. Przeciez to "coś" będzie szpecić miasto nie rok, dwa, a całe lata.
Myślę, że najlepszym kompromisem byłby PARKING PODZIEMNY. Wiem, brakuje pieniedzy, ale znając zaciętość Pana Lubawskiego myślę, że udałoby się pozyskać srodki. Zanim zbudowano piękny Stadion, byli tacy, co pukali sie w czoło na samą myśl o nim, że te biedne Kielce na niego nie stać, skoro nawet w W-wie takiego nie mają.. etc.
Bardzo chcieć to najczęściej móc. Parking podziemny to najlepszy kompromis!
Ale ja na starych-młodych podzielilem tylko srodowisko architektow i uwazam, ze jest to podział jak najbardziej zasadny, bo stara swita projektuje takie szkaradne projekty, ze psują miasto! I wlasnie ta swita glosno protestuje przeciwko zabudowie placu, ktory przez kilkadziesiat lat byl zabudowany. Mnie ten parking w zaden sposob nie bedzie przeszkadzal, tym bardziej, ze rejon jest okropny, kamienice zwyczajne i ten projekt parkingu jest w porządku. A zeby miec jasnosc sytuacji to remont Rynku, Małej i Duzej nie rozpocznie sie dopoki nie ruszy budowa parkingu. W konsekwencji opozni sie o kilka lat modernizacja Warszawskiej i budowa Nowobodzentynskiej. Słowem... nie zal mi w ogole tego placu, bo oprocz laweczek, na ktorych mozna odpoczac niczym szczegolnym sie nie wyroznia.
-
Rafał
No to w takim razie mamy przykład, że teraz młody architekt chce zeszpecić miasto
Masz racje, Plac Konstytucji w obecnej formie jest brzydki. Myślę jednak, że przy odrobinie wyobraźnii można zrobic z niego piekne miejsce.
Co do argumentu jakoby bez tego parkingu nie mógł ruszyć remont Rynku. To taki mały szantaż Pana Lubawskiego. Myślę, że znalazłby sie złoty środek czyli: parking podziemny, albo inna bardziej fortunna lokalizacja
Masz racje, Plac Konstytucji w obecnej formie jest brzydki. Myślę jednak, że przy odrobinie wyobraźnii można zrobic z niego piekne miejsce.
Co do argumentu jakoby bez tego parkingu nie mógł ruszyć remont Rynku. To taki mały szantaż Pana Lubawskiego. Myślę, że znalazłby sie złoty środek czyli: parking podziemny, albo inna bardziej fortunna lokalizacja
-
Oskar
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
Osobiscie to mam pewna swoja wizje wylaczenia ruchu z centrum i kilku parkingow. Co do tego planowanego na Placu Konstytucji to jestem zdecydowanie na nie. Przychylam sie do wyzej wymienianych argumentow jak np. straszne zatloczenie tej okolicy i zasloniecie UM. Wiadomo, ze najlepiej pasowalby tu parking podziemny, skoro jednak nie stac nas na niego to nie rozumiem czemu nie mozna zamiast na Placu wybudowac ten parking przy IX wiekow? Tym bardziej ze tamta okolica jest co by nie mowic, tragiczna jak na razie. Oczywiscie teraz ten placyk jest okropny i sam moze ze dwa razy i to z przymusu tam siedzialem jednak za malo mamy placow by je zabudowywac. A tak moznaby wyremontowac go razem z rynkiem i stworzyc kolejna perelke jak np. Plac Artystow.
PARKING(I) TAK, ALE 100 METROW DALEJ
PARKING(I) TAK, ALE 100 METROW DALEJ