Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Sz.J.
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Sz.J. » 20 października 2006, o 21:10

Przykro mi, ale jak na razie z Włoszczową to mają rację. "Super expres" codziennie podaje ilość pasażerów korzystających z intercity we Włoszczowie. Przedwczoraj 1, wczoraj 0.
Mam nadzieję, że się rozkręci.
Niestety w tym kontekście z mową o lotnisku trzeba było poczekać.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 20 października 2006, o 21:11

Ja faktów już dawno nie oglądam, jak widać fakty tvn i gazeta fakt są siebie warte, bo w jednym i drugim g...o prawda. Ale Gosiewskiemu też się dostało za Włoszczowę, bo w poniedziałek akurat przez przypadek obejrzałem materiał, w którym strasznie go obsmarowali
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ccc

Post autor: ccc » 20 października 2006, o 21:15

Sz.J. pisze:Przykro mi, ale jak na razie z Włoszczową to mają rację. "Super expres" codziennie podaje ilość pasażerów korzystających z intercity we Włoszczowie. Przedwczoraj 1, wczoraj 0.
Mam nadzieję, że się rozkręci.
Niestety w tym kontekście z mową o lotnisku trzeba było poczekać.
ja właściwie mam informacje o średnio 8miu osobach dziennie, (źródło : od pracownika pobliskiej firmy)

a to dopiero pare dni od otwarcia

ale nie odbiegajmy od tematu, bo dostaniemy od autora po łapach :D

maark

Post autor: maark » 20 października 2006, o 21:22

Co do Włoszczowy no to akurat mieli rację. Ale nie o to chodzi, tendencyjne zaprezentowanie Kielc i planów budowy lotniska, w dodatku w porównaniu do peronu w malutkiej Włoszczowie to kłamliwy i oszukańczy sposób manipulacji widzem.
Ja już napisałem do nich co o tym sądzę.

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 20 października 2006, o 21:34

Właśnie napisałem do TVN o moim wzburzeniu :evil:

kampio1

Post autor: kampio1 » 21 października 2006, o 10:17

Również oglądałem ten reportaż i muszę przyznać, że niesmak pozostał. Dziwi mnie to że planowana budowa lotniska pod Kielcami została pokazana przez pryzmat niedokońca przemyślanej inwestycji we Włoszczowej. Może Kielce nie są znowu jakąś metropolią, ani też miastem jak Warszawa, Kraków, Katowice, Poznań itp, ani też o takim potencjale, ale na pewno nie jesteśmy jakoś zapyziałą dziurą, w której nic się nie dzieje. Przecież nie jest powiedziane, że musimy posiadać niewiadomo jak wielkie lotnisko, niewiadomo ile terminali.

Nie zgodzę się również ze stwierdzeniem, że nie zarobi na siebie. Teraz wszyscy, którzy chcą skorzystać z usług linii lotniczych muszą jechać specjalnie do Krakowa czy Wawy. Takie lotnisko by to zmieniło. Dzięki lotnisku moglibyśmy się również wypromować nie tylko uzdrowiskowo, ale przede wszystkim turysycznie. Jest przecież w naszym regionie wiele naprawdę fajnych rzeczy do pokazania. Również podczas Targów Kieleckich inwestorzy często podkreślali, że takie lotnisko by się przydało. A to jak wielu ich przyjeżdza na Targi świadczy chociażby to, że notorycznie brakuje miejsc w hotelach podczas tych imprez.

Owszem przyznam trochę racji tym którzy mówią, że bliskość portów w Wawie, Krakowei czy Katowicach, nie będzie pomagało. Jednak jeśli nasz region ma się rozwijać to budowa lotniska jest czymś co może się do tego znacznie przyczynić. To że poseł Gosiewski nam chce w tym pomóc to nie znaczy, że jest to coś złego. Trzeba przecież odróżniać prywatne załatwienie obietnicy wyborczej, od starań władz Kielc. Poza tym wreszcie przynajmniej ktoś się interesuje naszymi sprawami i może coś zdziałać.

Chciałbym jeszcze dodać, że naprawdę nie ma się co oglądać na inne miasta, bo będziemy tylko patrzeć jak inni się rozwijają, a my w tym czasie będziemy stali w miejscu i nie wykorzystywali szansy. Jesteśmy miastem wojewódzkim i powinniśmy dąrzyć do tego co każde miasto wojewódzkie powinno posiadać, czyli nie tylko Uniwersytet, drogi ekspresowe czy autostrady, ale również Lotnisko. Idzmy tym tokiem rozumowania, a na pewno nie zbłądzimy.

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 21 października 2006, o 10:36

gdyby nie rewelacyjna ekonomicznie inwestycja we Włoszczowie to materiał o lotnisku nie mógłby być zrealizowany w taki sposób. A skoro poseł Gosiewski zaszalał we Włoszczowie to teraz czego by nie popierał to będzie pokazywane jako pomysł rodem z Księżyca.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 21 października 2006, o 10:47

RMF FM - Sobota, 21 października 2006, 09:14

Lotnisko w Kielcach – nowy pomysł Gosiewskiego

Po Włoszczowe przyszedł czas na Kielce. To właśnie tu minister Przemysław Gosiewski chce lotniska. Pomysł wyszedł od samorządowców, ale polityk PiS, który załatwił już 10-tysięcznej Włoszczowie stację za 3 mln, pomysł chętnie poparł.

Wydaje się, że szanse na powodzenie tego projektu są bliskie zeru. Jednak samorządowcy cieszą się z poparcia ministra Gosiewskiego i już wykupują działki – mimo że w sąsiedztwie Kielc są już 3 lokalne lotniska.

My potrzebujemy lokalnego portu dla biznesmenów – przekonuje marszałek województwa Franciszek Wołodźko. Twierdzi, że Świętokrzyskie to mały region i pasażerów stąd będzie niewielu.

Nie przeszkadza to jednak ministrowi Gosiewskiemu, który od kilku dni w lokalnych mediach opowiada, że poprze projekt budowy lotniska w Kielcach. Minister Gosiewski obiecał, że przełamie opór marszałka, przełamie opór ministra rozwoju regionalnego - twierdzi Adrian Furgalski z zespołu doradców gospodarczych.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 21 października 2006, o 11:02

Więc negatywną otoczkę wokół budowy lotniska mamy już w ogólnopolskich mediach zapewnioną...
Komisja Rewizyjna czuwa!

lucas

Post autor: lucas » 21 października 2006, o 12:38

To przykre, że TVN tak szybko zapomniał o tym jak rozpływał i ciągle rozpływa się w zachwytach nad stadionem w Kielcach... Ileż razy w Faktach, w TVN24 i w magazynie Orange Ekstraklasa dziennikarze tej stacji mówili: "W Kielcach potrafią...", "Kielce przykładem dla reszty kraju...", organizowane są imprezy typu "Jak i za co budować stadiony..."
A teraz przedstawiają Lubawskiego jako oszołoma z maślanym spojrzeniem i we wszystkim przytakującemu Gosiewskiemu. Tymczasem wystarczy jedno zernięcie na tydzień w lokalną prasę, żeby zobaczyć, że Ci ludzie nie darzą się szczególną sympatią, ale ponad podziałami dostrzegają to co jest ważne dla Kielc.
Nie wiem czy przez dziennikarzy TVN przemawia zazdrość, że jednak w Kielcach coś potrafią zrobić, czy po prostu sprawa zrobiła się polityczna i jest to dalszy ciąg nagonki na PIS.
Nie głosowałem na PIS, nie popieram tego co się dzieje na górze, ale potrafię być na tyle obiektywny, żeby się cieszyć, że Kielce mają tak wpływowego przedstawiciela we władzach centralnych. I będe popierał każdy pomysł, który przyczyni się do rozwoju miasta i regionu, choćby był on zasługą Andrzeja Lepera.

A jeszcze tak na koniec... W ostanim Newsweek'u polecam artykuł: "Grupa trzymająca władzę...czyli dziennikarze TVN - czy jeszcze dziennikarze, czy już politycy?".
Łukasz

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 21 października 2006, o 13:00

Powiem tak: nie lubię PISu, ale szczerze mówiąc żaden z posłów będących u władzy dla naszego regionu tak dużo jak Gosiewski. Już nawet więcej zrobił Kwaśniewski, ratując nasze województwo, niż te wszystkie darmozjady (oprócz Gosiewskiego) których wybieramy. Trzeba się cieszyć, że jedak jakiemuś naszemu posłowi zależy na regionie. A co zrobił np. Miodowicz (który w PO jest dość wysoko), albo Parda? Co oni zrobili dla Kielc i naszego województwa? NIC :!: Dlatego myślę, że ten rząd (mimo tych wszystkich afer) powinien jeszcze trwać, bo na prawdę może to być pozytywne dla naszego regionu. Dostaliście może odpowiedź z TVN? To jest pewnie - ta telewizja robi wszystko, żeby ten rząd upadł i dlatego nawet z naprawdę dobrych i czystych interesów zrobią matactwa i inne rzeczy.

PS. W Starachowicach też podobno, mięso nie było odświeżane, a TVN po prostu zafałszował rzeczywistość. Nie wiem ile w tym prady, ale ta telewizja przypomina mi gazetę Fuck't (czyta się "Fakt") :evil:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 21 października 2006, o 13:30

Mam nadzieje, że nic nie pokrzyżyje planów budowy lotniska!
http://img134.imageshack.us/img134/2185/portli6.jpg

Boss

Post autor: Boss » 21 października 2006, o 13:41

to i ja sie wypowiem. po obejżeniu tego materiału w faktach na tvnie krew sie wemnie zagotowała :twisted: :!: pokazali Kielce w bardzo subiektywny, stronniczy i niezwykle cyniczny sposób. ani pis ani gosiewki nie są moimi ulubieńcami (bardzo delikatnie mówiąc :!: ), nie głosowałem tez na lubawskiego który obecnie popierany jest przez po. ale potrafie dostrzec i uszanowac że ktoś robi coś dobrego dla naszego miasta i zwisa mi to z jakiej jest formacji politycznej jeśli widac pozytywne efekty jego pracy i działalności politycznej. gdyby przedstawili gosiewskiego czy lubawskiego w złym świetle to pół biedy bo tak jak pisałem nei są oni moimi ulubieńcami ale przedstawianie Kielc w tak wynaturzony sposób niemający odzwieciedlenia w rzeczywistosci można postawic na równi z reportażami na tv trwam i świadczy to o niezwykłym zacietrzewieniu i braku kompetencji realizatorów tego materiału :!: moim zdaniem powód jest jeden zazdrośc zazdrośc i jeszcze raz zazdrośc. stolica polski i 3/4 polskich (większych ładniejszych bogatszych) miast ma plany budowy stadionów tylko na papierze i inne imaginacje i fantacje również pozostaną tylko w formie papierowej, ewentualnie elektronicznej w postaci komputerowych wizualizacji i tyle. a w kielcach te "cuda na kiju" przekówa sie w namacalne przedsięwzięcia. bardoz dobrze ze znaleźli się w Kielcach ludzie którzy się nie boją, mają odwage i rozmach :!: tvn zapomniał też dodac bardzo istotną rzecz że każdy poseł wybierany w swoim okręgu/mieście jest reprezentantem tego rejonu i robi wszystko aby właśnie jego wyborcy osięgneli profity z wyboru właśnie jego. więc to że gudłaje z innych parti pierdzą w poselskie stołki i "żyją na diecie" nie potrafią realizowac swoich postolatów i obiecanek cacanek to jest juz ich problem i powinni sie zastanowic po co ich wogóle wybrano. Doczego to doszło żeby lewak i sldowiec bronił posła pisu i prezydenta z po :shock: :roll: chyba koniec świata sie zbliża :lol:
Cały reportaz był przedstawiony przez pryzmat Włoszczowy (gdzie Rzym a gdzie Krym :?: :roll: ) Lotnisko w masłowie jest źle ulokowone (ekspertyzy mądrych głów po mądrych szkołach tak mówią :wink: ) i jedyne do czego sie nadaje to do zaorania i pobudowania bloków/domków ewentualnie może pełnic funkcie lotniska rekreacyjnego, czyli szybowce, latawce itp :lol: więc siłą rzeczy potrzebne jest nowe konkretne lotnisko z prawdziwego zdarzenia. pozatym "dziennikarze" z faktów zapomnieli że mamy XXI wiek i lotnisko to obecnie standard a nie jakaś fanaberia.
ale sie rozpisałem :roll: oby tylko z sensem :lol: ogólnie moge to zpłętowac tylko H.W.D.TVN i sądze ze jeszcze nie raz zasieja ferment który będzie spowodowany zazdrością. My jako mieszkańcy Kielc możemy sie tylko cieszyc że jakies telewizyjne kur**szony tak mącą gdyż świadczy to o dynamizmie i niezwykle konkretnych przedsięwzięciach które komuś mogą byc nie na ręke - ale to już powinno nam zwisac 8) :!:
aha i jeszcze jedno. tvn tak wspierany przez kaste biznesmanów powinien wiedziec ze konkurencja i konkurencyjnośc to rzecz święta, więc co nas obchodzi że Krak i Wawa i Rzeszów i Radom maja lotniska :?: to My mamy sie bac :?: czego :?: to raczej oni powinni się bac że zbankrutują/stracą klientów i chyba właśnie na zamówienie tych lotnisk/władz miast powstał ten reportaż (wiem troche powiało spiskową teorią dziejów)
ps. sory za ewentualne błędy :D

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 21 października 2006, o 14:15

Ogólnie rzecz biorąc zupełnie nie podoba mi się i nie odpowiada mi takie realizowanie czegokolwiek że przyjeżdża np poseł i mów 'ja wam tu załatwię to czy tamto' zupełnie jak za czasów PRL i pierwszego sekretarza. Państwo i poszczególne regiony powinni mieć okresłoną strategie rozwoju na zasadzie całościowej jako regionu/kraju/EU/świata przy zachowaniu zasady synergii. Tyle ideałów.

Niestety nic nie zapowiada żeby w ten sposób był realizowany jakikolwiek plan w naszym wspaniałym kraju i może się takiego podejścia nigdy nie doczekam.

Codziennie czytam i słyszę o kolejnych miliardach przeznaczanych a to na emerytury pomostowe a to na inne ciekawe pomysły - krótko mówiąc marnowanie publicznych pieniędzy każdego dnia i nabieram przekonania że ile by tego majątku we wspólnej kasie nie było to tak czy inaczej zostanie wydane.

Dlatego jestem zmuszony porzucić [przynajmniej czasowo] ideały i spojrzeć na rzecz realnie. Skoro pieniądze wypływają każdego dnia to wolę żeby poseł czy ktokolwiek przepchnął sprawę żeby zostały wydane na rozwój naszego regionu - lotnisko, drogi, Targi Kielce, infrastruktura, przygotowanie terenów pod inwestycje itp.

maark

Post autor: maark » 21 października 2006, o 15:13

Więc dlatego piszmy maile wszędzie gdzie się tylko da. Z protestem do TVN, RMF. Do lokalnych rozgłośni radiowych, gazet, TV. Uważam że powinno się nagłośnić tą sprawę. NIech ludzie, mieszkańcy Kielc, a może i reszty Polski na podstawie tych kłamliwych reportaży zobaczą jak niektórzy dziennikarze potrafią manipulować faktami. Uważam że powinniśmy się postarać zrobić jak najwięcej szumu medialnego wokół tej sprawy niech inni zobaczą że nam jako społeczności lokalnej zależy na rozwoju naszego regionu i nie preezentowaniu naszego miasta i jego planów w sposób niezgodny z prawdą.

ODPOWIEDZ