Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję nowego kampusu Akademii Świętokrzyskiej
Marcin Sztandera2006-12-11, ostatnia aktualizacja 2006-12-11 18:16
Przystąpiło do niego siedem zespołów. - Moim zdaniem łatwiej było zrobić projekt, niż wybrać najlepszy - uważa prof. Marian Fikus, przewodniczący jury.
Podkreśla, że tylko trzy zgłoszone projekty spełniały wszystkie wymogi. Pozostałe prace m.in. nie uwzględniały wymagań dotyczących np. wielkości obiektu.
- Były zwyczajnie za duże. A to kosztuje przy realizacji, podobnie jak najbardziej nowatorskie pomysły - mówili członkowie jury. Jeden z projektów, który otrzymał wyróżnienie, zakładał wkomponowanie budynków w nierówności terenu i np. obsianie ich dachów trawą.
Ostatecznie pierwszą nagrodę i 25 tys. zł przyznano spółce Architekci z Bolechowic koło Krakowa (którą tworzą Wojciech Ciechan, Maciej Sobczyk i Paweł Szumielewicz), drugą i 15 tys. zł - pracowni Janusza Pachowskiego z Warszawy, który jest autorem m.in. właśnie realizowanego budynku "G" powstającego w okolicy biurowca Skanska. - Obie koncepcje są bardzo dobre. Na korzyść zwycięskiego projektu przemówiły przede wszystkim względy praktyczne. Jest on tak skonstruowany, że uczelnia może go realizować etapami - podkreśla prof. Fikus.
Przyszłe budynki centrum języków obcych, wydziału pedagogicznego i artystycznego, humanistycznego, zarządzania i administracji oraz biblioteki i centrum sportowego mają być np. nie wyższe niż trzy kondygnacje. Pomiędzy segmentami budynków przewidziane są ogrody wypoczynkowe.
- Teraz będziemy konsultować z zwycięzcami poprawki i dalsze uszczegółowienie projektów. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie, budowa rozpocznie się w 2008 roku - mówi Janusz Siwiec, zastępca kanclerza Akademii Świętokrzyskiej.
marcin.
sztandera@kielce.agora.pl
Dla "Gazety"
Regina Renz
rektor Akademii Świętokrzyskiej
Jestem zadowolona z takiego werdyktu. Ten projekt zainteresował mnie już na samym początku. Przede wszystkim spodobała mi się jego kameralność, co chyba najbardziej odpowiada uczelni. Tu nie mogą powstawać przytłaczające gmachy
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3785212.html