Malowanie autobusów MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 29 września 2006, o 17:39

Nowych malowan bedzie wiecej, bo MPK co rusz ma nowe wizje dotyczace wzorow.

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 29 września 2006, o 17:51

Huurraaaaa :!:
Obrazek

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 30 września 2006, o 14:58

Kielce - miasto teczowych autobusow...

wiecie co, ale jak bialo-zielony przeglubowy Ikarus podjedzie na przystanek a za nim w nowych barwach zalozmy zwykly Jelcz to to troche razi... mozna sobie zadawac pytanie o co chodzi? wogole taki kontrast wizulany straszny...
Ostatnio zmieniony 3 października 2006, o 15:38 przez cochi, łącznie zmieniany 1 raz.
cochi

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 września 2006, o 21:17

Adriano pisze:od kiedy mamy bialo-zielone przegubowe Jelcze :shock:
od kiedy wprowadzono nowe barwy... gora biala dol zielony, choc znane nam przyklady pokazuja, ze niekiedy wszystko jest zielone.
Ostatnio zmieniony 1 października 2006, o 18:58 przez Autor, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 1 października 2006, o 09:03

autor pisze:
Gość pisze:od kiedy mamy bialo-zielone przeglubowe Jelcze :shock:
od kiedy wprowadzono nowe barwy... gora biala dol zielony, choc znane nam przyklady pokazuja, ze niekiedy wszystko jest zielone.
Zapewne chodzilo o Ikarusa :) bo i tak każdy wie, że w Kielcach nie ma przegubowych Jelczy :)

Adriano

Post autor: Adriano » 1 października 2006, o 14:16

dokładnie chodziło mi o biało-zielone PRZEGUBOWE JELCE

sorki, zapomniałekm się podpisać w poprzednim wpisie

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 2 października 2006, o 07:35

Dzisiaj widziałem #573 w mieście. Niestety byłem daleko i nie dojrzałem numeru linii. Chyba to była linia "46" bo autobus skęcał z Żelaznej w Grunwaldzką i pojechał później prosto przez światła na Jagiellońskiej.
To taka informacja dla tych, którzy chcą go ścignąć dzisiaj z aparatem :)

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 2 października 2006, o 16:23

Dzisiaj widziałem chyba najnowsze malowanie. Nie jestem pewien czy to nie pozostałość po jakiejś reklamie bo byłem dość daleko. Wyglądało to mniej więcej tak:
Obrazek
Czy ktoś może jeszcze to widział? Mam nadzieje że mi się :shock: przywidziało. Tak malują PKSy bodajże w Skarżysku... :?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 2 października 2006, o 16:32

#573 stało dziś pod Tesco i jeździło jako bezpłatna linia. Wygląda masakrycznie - góra żółta, ok 1/3 czerwona. No wygląda paskudnie, poprzednie dwa przy nim to szczyt dobrego gustu...
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 2 października 2006, o 17:48

KamilEm pisze:Dzisiaj widziałem chyba najnowsze malowanie. Nie jestem pewien czy to nie pozostałość po jakiejś reklamie bo byłem dość daleko. ...
To naszczescie pozostalosc po jakiejs reklamie. Ale wsumie moga zostawic, jako kolejne z serii paskudnych zolto-czerwonych.

jarp pisze:#573 stało dziś pod Tesco i jeździło jako bezpłatna linia. Wygląda masakrycznie - góra żółta, ok 1/3 czerwona. No wygląda paskudnie, poprzednie dwa przy nim to szczyt dobrego gustu...
Tez jak pierwszy raz zobaczylem to malowanie, to az mi szklanki w oczach stanely :/ Zalamalaem sie.
Ale biorac pod uwage ze stare Jelcze zostana wyparte przez nowe czy tez uzywane niskopodlogowce, ktore maja 3 razy mniejsze powierzchnie do malowania, to nie bedzie to wygladalo najgorzej. Czerwony pas na dole i 3 razy mniej zoltego. Bedzie ladnie.

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 3 października 2006, o 15:11

JA 573 widzialem rano na 2ce jeździł i mało brakło a bym nim jechal :wink: Jestem za żółto-czerwonym malowaniem, ale ten wzór (573)jest nie ciekawy :?

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 3 października 2006, o 15:41

Obrazek

Rozmowa z prezesem MPK

Kolejny autobus kieleckiego MPK zmienił barwy. Jutro na trasy wyjedzie wyremontowany jelcz PR 11, prawie w całości pomalowany na żółto. To już trzecia po czerwono-kremowej oraz żółto-czerwonych pasach propozycja zmiany kolorystyki autobusów.

Marcin Sztandera: Po to co kolejne malowanie? Złośliwi mówią, że zabrakło czerwonej farby, bo ostatnio zapowiadał Pan, że decyzja zapadła i kieleckie autobusy będą miały przewagę koloru czerwonego.

Grzegorz Słoń, prezes MPK: Farby nam nie zabrakło. Po prostu szukamy optymalnego rozwiązania. Chcemy wybrać kolor, który najtrafniej nawiązywać będzie do herbu Kielc. Autobus mający przewagę barwy żółtej to logiczna kontynuacja po dwóch wzorach z przewagą koloru czerwonego.

Ale w efekcie jest chaos. I trudno się domyślić, że autobusy należą do jednego przewoźnika. Może lepiej byłoby przygotować jakiś projekt plastyczny, zamiast malować kolejne autobusy?

- Mamy gotowe projekty przygotowane przez plastyka, ale tak naprawdę nawet najlepsza grafika nie zastąpi pomalowania autobusu w konkretny wzór. Wtedy można mówić o jakimś porównaniu. A przecież chodzi o to, żeby wybrać najlepszy wzór i zachęcić ludzi do dyskusji. Nawet się nie spodziewałem, że zmiana barwy wywoła taką dyskusję. Dostajemy masę e-maili, listów, telefonów, a nawet gotowe projekty.

Czy żółty autobus to ostatni eksperyment, czy będą jeszcze jakieś inne próby?

- Nie wiem, bo teoretycznie został nam jeszcze jeden pomysł - cały autobus żółty z dwoma czerwonymi pasami. Ale może już nie będziemy wprowadzać tego schematu? Zobaczymy, jaka będzie reakcja ludzi na to żółte malowanie. Będziemy czekać na sygnały i obserwować sondaż umieszczony na stronie internetowej "Gazety".

No właśnie. Internauci oddali ponad 1,5 tys. głosów, ale aż 44 proc. opowiedziało się za starą zielono-białą barwą.

- Śledzę ten sondaż i wynik trochę mnie zaskakuje. Pokazuje, że to obecne malowanie nadal się podoba. Gdyby zsumować głosy oddane na oba wzory czerwono-żółte, bardzo zresztą do siebie podobne, to zdobyłyby jeszcze więcej głosów. Poza tym to rozwiązanie wydaje się znacznie bardziej nowoczesne i stosują go coraz częściej kolejne miasta w kraju.

A Panu jakie malowanie podoba się najbardziej?

- Najpierw byłem zwolennikiem wzoru biało-zielonego i ostrożnie podchodziłem do innych propozycji. Ale po obejrzeniu nowego malowania zmieniłem zdanie. Nie ukrywam, że moim zdaniem właśnie autobusy z przewagą koloru czerwonego są najładniejsze. Ale nie ma pewności, że ono wejdzie na stałe.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3658541.html
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 3 października 2006, o 15:45

wnioskujac z tego wywiadu wychodzi na to, ze barwa miejskich autobusow jest obecenie w fazie testow i mam andzije, ze z tych 5-6 wzorow zostanie jeden na ktory zostana pomalowane wszystkie miejskie autobusy...

i oby tak bylo :!:
cochi

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 3 października 2006, o 17:30

Jeszcze bardziej ŻÓŁTY :?: :o :shock: :?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 3 października 2006, o 21:18

cochi pisze:z tych 5-6 wzorow zostanie jeden na ktory zostana pomalowane wszystkie miejskie autobusy...
Nie będzie przemalowywania autobusów od tak, wszelakie zmiany barw będa się odbywać przy okazji remontów lub napraw powypadkowych. Czyli przemalują za jakieś 20 lat.
Obrazek

ODPOWIEDZ