Przebudowa dworca PKP

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 21 września 2006, o 23:33

Obrazek
Spółka Kolporter kupiła tereny w centrum Kielc

Obrazek Joanna Gergont, 22-09-2006

[...]

A to może stać się już niedługo. PKP negocjuje z kilkoma firmami, w tym Kielecką Grupą Inwestycyjną, sposób zagospodarowania tego obszaru. - Z tego, co wiem, to zawiązuje się konsorcjum firm, bo przedsięwzięcie jest ogromne. Plany są takie, by powstała tam galeria handlowa z przejściem i parkingami nad torami i pod nimi. Pod torami prowadziłaby też ulica - mówi Jerzy Mielnik, dyrektor wydziału gospodarki nieruchomościami Urzędu Miasta w Kielcach. - Aby umożliwić najlepsze wykorzystanie terenu, wynegocjowaliśmy z PKP, by zrezygnowało z myjni dla pociągów przy dworcu i zlikwidowało trzy, cztery tory. Dzięki temu uzyskamy dodatkowy kilkudziesięciometrowy pas między ulicą Mielczarskiego a torami - tłumaczy Mielnik. Dodaje, że konsorcjum zainteresowane jest zagospodarowaniem całej ulicy Mielczarskiego.
Ostatnio zmieniony 21 września 2006, o 23:56 przez Autor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 22 września 2006, o 13:26

marzy mi się coś takiego :shock: :shock: :shock: :D :D :D
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

msz

Post autor: msz » 22 września 2006, o 13:41

Może coś na wzór Złotych Tarasów :P , tylko w trochę mniejszej skali.

Jaro

Post autor: Jaro » 22 września 2006, o 15:05

Złote Tarasy są jarmarczne. Jarmarczne, prowincjonalne i przekombinowane. Wspaniały jest w nich jedynie dach, który i tak nie pasuje do centrum Warszawy... Wszystko, tylko nie kolejne ZT w Kielcach!

Coś prostszego i bardziej eleganckiego proszę...

Awatar użytkownika
koubah

Post autor: koubah » 22 września 2006, o 17:44

Jaro pisze:Złote Tarasy są jarmarczne. Jarmarczne, prowincjonalne i przekombinowane. Wspaniały jest w nich jedynie dach, który i tak nie pasuje do centrum Warszawy... Wszystko, tylko nie kolejne ZT w Kielcach!

Alez sie zgadzam z kolega, chcemy cos bardziej modernistycznego niz postniewiadomoczego. Zlote Tarasy to szczyt obciachu, nadaja sie tylko do Las Vegas!!!!

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 22 września 2006, o 21:36

http://biznes.onet.pl/0,1407560,wiadomosci.html

22 września PKP SA i Urząd Miasta Skierniewice uruchomiły przy Dworcu Głównym parking Parkuj & Jedź na ponad 130 samochodów.

Od 2005 roku PKP SA przygotowały bezpłatne parkingi dla klientów PKP w 168 miejscowościach. Program Parkuj & Jedź jest realizowany w średnich i małych miastach. Jednym z jego głównych zadań jest przyciągnięcie do kolei nowych pasażerów.

Parkingi mają od 10 do 150 miejsc. Mniejsze (do 50 samochodów), mają charakter ogólnodostępny bądź będą chronione blokadami indywidualnymi, większe będą monitorowane, strzeżone i dostępne po wykupieniu biletu na pociąg i specjalnej karty wjazdowej. Na parkingach będą także miejsca postojowe dla rowerzystów.

Pod budowę parkingów PKP SA przeznacza najczęściej niewykorzystane tereny należące do kolei wokół dworców. Inwestycje są finansowane ze środków własnych PKP SA i funduszy samorządów.

W najbliższych miesiącach kolejne parkingi powstaną między innymi w: Gnieźnie (Wielkopolskie), Zielonce, Wołominie, Warce, Łowiczu, Nasielsku, Zalesiu Górnym (Mazowieckie), Włoszczowej (Świętokrzyskie), Mogilnie (Kujawsko-Pomorskie), Kielcach (Świętokrzyskie), Terespolu (Lubelskie), Celestynowie, Siedlcach (Mazowieckie), Terespolu Pomorskim (Kujawsko-Pomorskie), Legionowie (Mazowieckie) i w Olsztynie (Warmińsko-Mazurskie).
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

msz

Post autor: msz » 22 września 2006, o 22:35

Jaro pisze:Złote Tarasy są jarmarczne. Jarmarczne, prowincjonalne i przekombinowane. Wspaniały jest w nich jedynie dach, który i tak nie pasuje do centrum Warszawy... Wszystko, tylko nie kolejne ZT w Kielcach!

Jarmarczne?. A to dobre, Złote Tarasy przejdą do historii architektury ze względu na ten właśnie wyczesany dach. Jest to dzieło architektoniczne i inżynierskie na miarę 21 wieku.

Czyli co kolejny badziewiak typu Real albo Pasarz Świętokrzyski?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 22 września 2006, o 22:38

msz pisze: Jarmarczne?. A to dobre, Złote Tarasy przejdą do historii architektury ze względu na ten właśnie wyczesany dach. Jest to dzieło architektoniczne i inżynierskie na miarę 21 wieku.
Bez przesady.... ZT nie rzucają na kolana, po prostu wyróżniają się.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 września 2006, o 22:59

Nie kolejny Pasaż tylko galeria o nowoczesnej, ale porzadnej architekturze. ZT niestety są brzydkie. Dach jest niezwykle ciekawym dodatkiem, ale do reszty jest zbyt ladny. Są w Polsce obiekty, galerie handlowe, ktora moga nam sluzyc jako przyklad.

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 23 września 2006, o 07:43

Typu Galeria Domonikańska. Bo chyba nie chcemy mieć w Kielcach czegoś takiego:
Obrazek
Dla niewtajemniczonych: Galeria Krakowska, widok od strony Starego Miasta.
Zdjęcie: http://www.skyscrapercity.com/
Komisja Rewizyjna czuwa!

Jaro

Post autor: Jaro » 23 września 2006, o 22:48

Złote Tarasy pasują co najwyżej do Stambułu, Dubaju czy Las Vegas właśnie. Mi osoboście podoba się planowany właśnie w Warszawie Dom Towarowy Bracia Jabłkowscy. Co prawda będzie on bardzo ekskluzywny, no ale architektura wydaje się być uniwersalna. Oczywiście całkowicie nie pasuje w okolice dworca zupełnie:
Obrazek
Ale moim zdaniem właśnie takie proste budynki są, hhm przyszłością ;) Liczy się materiał i ponadczasowa forma.

Wybaczcie, jeśli się myle, ale nie jestem z Kielc... Byłem tam jakiś czas temu, i nie jestem pewien, ale czy Hotel łysogóry nie leży w okolicach dworca? Czyż nie pasowałaby do niego wspaniała, prosta w formie i wspaniała architektura? No cóż, jeśli nie, to sory :)

Jaro

Post autor: Jaro » 23 września 2006, o 22:50

To jest właśnie porządna architektura, tak się właśnie buduje w Europie... Chyba, że ambicją Kielc jest mini-Dubaj albo coś wtym stylu ;) W takim razie życzę powodzenia przy budowie kolejnego architektonicznego koszmarka, jakich w Polsce wiele...

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 24 września 2006, o 07:31

Jaro pisze:. Mi osoboście podoba się planowany właśnie w Warszawie Dom Towarowy Bracia Jabłkowscy.
Jak zobaczyłem to zdjęcie to pierwsze o czym pomyślałem, to skąd wygrzebałeś jakaś wcześniejszą wizualizację Łysogór :-))

Boss

Post autor: Boss » 24 września 2006, o 11:03

jarp pisze: Jak zobaczyłem to zdjęcie to pierwsze o czym pomyślałem, to skąd wygrzebałeś jakaś wcześniejszą wizualizację Łysogór :-))
mnie tez sie to skojarzyło z hotelem łysogóry :)

misterxy

Wycieczka pod dworcu

Post autor: misterxy » 24 września 2006, o 19:48

Wizja dworca PKP:

Idziemy w stroną Pl. Niepodległości i widzimy ogromny obiekt.
Pytamy: A co to jest???
- To nowoczesny dworzec w Kielcach. Szeroki (z jednej strony przylega do ściany biurowca Apolloplast, a z drugiej zachodzi za zabytkową wieżyczkę, która znajduję się w jego wnętrzu i stanowi jedną z atrakcji dworcowych + jest chroniona przed szkodliwym działaniem zmieniających się warunków atmosferycznych. [okolice Poczty PL]). Sama bryła budynku jest wykonana z kamienia i szkła. Dolna część budynku, tzn parter oraz niektóre elementy piętra/pięter jest wykonana z kamienia naturalnego, a górna dominuje w szkło. Połączenie tradycji z nowoczesnością.
Otwieramy drzwi i co widzimy???
- Wielki przestrzenny "salon", w którym podróżni oczekują na pociąg oraz osoby zjeżdżające z ruchomych schodów z zakupami z galerii handlowej na piętrze. Kasy biletowe tradycyjnie po prawej stronie, toalety na lewo, a dookoła pełno restauracji, sklepików z pamiątkami i saloników prasowych.
Teraz ruszamy zwiedzać galerię na piętrze.
Mamy do wyboru "normalne" schody (prosto) lub boczne- ruchome (prawo- dla zjeżdżających, lewo- wjeżdżających, lub odwrotnie).
Na piętrze...
Wielka galeria handlowa, z setkami sklepików, butików, restauracji, fast-food'ów, oraz kilkoma atrakcjami. Jedną z największych atrakcji są przeszklone boczne ściany (od podłogi do sufitu) przez które osoby robiące zakupy, lub jedzące posiłki w restauracji mogą obserwować jak bezpośrednio pod nimi przejeżdżają pociągi (coś podobnego jest nad autostradą z Genovy do Mediolanu we Włoszech). Galeria rozciąga się bowiem nad całą szerokością torowiska tworząc jednocześnie zadaszenie dla peronów.
Nie mamy siły, żeby zjechać na dół schodami? Wsiadamy w windę, która bezpośrednio zawiezie nas (w dół, a w drugą stronę- w górę) na właściwy peron. Zawsze też można skorzystać z przejścia podziemnego.

ODPOWIEDZ