Czytałem kiedyś wywiad z Furgalskim w którym wypowiadał się na temat mniejszości seksualnych. Czyli wynika z tago że pan Adrian zna się na wszystkim od gejów aż po transport lotniczy.Crux pisze:Nie, to jest cytat z wypowiedzi Adriana Furgalskiego w radiu TOK FM. A cytat zamieściłem dokładnie - łącznie z powtórzeniem "rocznie"Tam91 pisze:heh crux.. ale to chyba byl cytat pana Wołodźki... a on do obiektywnych ludzi nie nalezy
Źródło: http://serwisy.gazeta.pl/tokfm/4,67505,,,,3601449.html
Lotnisko Kielce
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
msz
-
Crux
Ad 1.autor pisze:(...)
Może Zielona Góra to "tylko" 120 tys. (a Kielce "aż" 200 tys.), ale w odległości niespełna 100 km leży Gorzów Wielkopolski - kolejne 125 tys. mieszkańców. A lotnisko jest mniej więcej pośrodku tych miast (34 km od Zielonej Góry idealnie w kierunku Gorzowa Wielkopolskiego). Niby nowoczesne (bo nowe), duże lotnisko, a nic się na nim nie dzieje. Wydaje się, że najpoważniejszą przeszkodą jest po prostu brak zainteresowania tanich przewoźników tak egzotycznym województwem jak lubuskie. Obawiam się jednak, że świętokrzyskie jest odbierane w Polsce jako jeszcze bardziej egzotyczne. Ponadto - niedaleko Zielonej Góry funkcjonuje jedynie jeden konkurencyjny duży port lotniczy - we Wrocławiu. Kielce mają to nieszczęście leżeć z kolei niedaleko zarówno Krakowa, jak i Katowic. Dwa duże porty lotnicze (na chwilę obecną największe po Okęciu), które siłą rzeczy będą zabierały potencjalnych pasażerów Kielcom. Możemy liczyć jedynie na Radom, ale oni też chcą uruchomić port lotniczy (również bez żadnych analizy, ale w ich przypadku przynajmniej koszty początkowe nie są tak duże, no i w utrzymaniu tamtego lotniska partycypowałoby wojsko).
Ad 2.
A ja nie byłbym taki pewny co z tym Masłowem. Być może faktycznie rozbudowa jest nieopłacalna (nie wykluczam takiej możliwości), ale znów żądałbym pewnej "przezroczystości", a więc podania do wiadomości opinii publicznej, dlaczego rozbudowa Masłowa to zły pomysł. Jak do tej pory się nie doczekaliśmy listy powodów zaniechania modernizacji Masłowa. Znowu kłania się kwestia założeń - czy faktycznie potrzebujemy, aby na lotnisku kieleckim lądowały wielkie Boeingi? Czy jest takie zapotrzebowanie? Czy koszty z tym związane będą rekompensowane przez ewentualne zyski? Czy faktycznie Urząd Lotnictwa Cywilnego wydał negatywną opinię, a jeżeli tak, to dlaczego? I jeżeli faktycznie taka opinia istnieje, to czy marszałek Wołodźko o niej nie wie, czy to jest jednak jakaś lipa? Chyba jest na tyle poważnym człowiekiem (załóżmy to przynajmniej na chwilę), że zapoznał się z tą opinią - on ma do niej wgląd, bo lotnisko w Masłowie jest podległą mu instytucją (czy jakkolwiek to się nazywa).
Ad 3.
Odsyłam do audycji radiowej, do której link się gdzieś powyżej poniewiera. Pojawiły się pewne sprzeczności, bo dwa źródła "eksperckie" podają całkiem różne kwoty, więc osobiście nie przywiązuję się do tych 50-100 mln zł, ale ich absolutnie nie wykluczam.
Ad 4.
Ale może to są jedyne osoby w regionie, które mają pojęcie o lotnictwie - może w takiej partyzanckiej wersji, jak Masłów, ale jednak. Lubawski, czy Nowak sprawę lotnictwa znają jedynie z punktu widzenia pasażera, a kreują się na wielkich znawców.
Ad 5 - 7.
300 mln zł to nadal kwota, która, moim zdaniem, powinna zmusić naszych włodarzy miejskich do wnikliwej analizy. Co zaś się tyczy cargo, to lotniczy terminal cargo w sumie jest nam tak bardzo potrzebny, że można byłoby w ogóle z niego zrezygnować. Kiedyś słyszałem, że Poczta Polska w związku z budową sieci CERów podobno ma się przerzucić na transport lotniczy przesyłek (ekstremalny pomysł, ale taki się urodził), ale z tego, co mi wiadomo, to im wystarczy Masłów. Większego zapotrzebowania na taki nietypowy transport w Kielcach i regionie na razie nie widać i pewnie się nie pojawi.
Zaś w sprawie samych dotacji - szanse istnieją, ale w przypadku negatywnej opinii władz centralnych są one znikome. Zresztą znowu powtarzam - to nie koszt budowy lotniska jest najważniejszy, bo to jest wydatek jednorazowy (choć późniejsze spłacanie kredytu może przyczynić się do kilkuletniej stagnacji w inwestycjach). W najmniej optymistycznym z wariantów Kielce wyłożą 0,5 mld zł, a później trzeba będzie zamknąć teatrzyk i pozwolić mu popaść w ruinę, aby odciążyć budżet miejski.
Ad 8.
To nie są bzdury. Do końca nie było pewne, że na hali przy Bocznej pojawi się tynk. Pierwsza wersja zakładała oddanie hali bez tynku z myślą, że może w następnym budżecie znajdą się na to pieniądze. A pieniądze znalazły się naprawdę dość niedawno
Ad 9.
A może kolejność trochę odwróćmy. Stwórzmy w Kielcach i regionie warunki do inwestowania, podnieśmy poziom kształcenia na kieleckich uczelniach (ze szczególnym naciskiem na kierunki perspektywiczne), przygotujmy tereny inwestycyjne. Dla inwestorów najważniejszą sprawą jest potencjał ludzki (a mi osobiście zależałoby na inwestycjach, które wymagają przede wszystkim tego potencjały z wyższym wykształceniem, bo takie inwestycje są najtrwalsze), infrastruktura (w głównej mierze drogowa i kolejowa - szczególnie w przypadku fabryk) i miejsce. Lotnisko? Chyba nie słyszałem w ostatnich latach o żadnej inwestycji w Polsce, w której inwestorzy podawali jako powód swojej decyzji istnienie dużego pasażerskiego portu lotniczego.
Lotnisko bez żadnych atutów, które mogłyby przyciągnąć tu inwestorów może posłużyć jedynie młodym ludziom do wylotu zarobkowego za granicę.
Ad 10.
Na dużym też wcale nie jest powiedziane, że wylądują.
Ad 11 - 12.
Jak na razie to Kaczyński jest premierem, a nie Gosiewski czy Lubawski. Tak poza tym zgadzam się z Tobą. Jeżeli faktycznie dojdziemy do wniosku, że Kielcom potrzebne jest nowe lotnisko, to trzeba rozpocząć starania już dziś. Kwestia, czy my faktycznie potrzebujemy dużego międzynarodowego lotniska. Duże lotnisko jest jednoznaczne z większymi kosztami itd. Więc nawet, gdyby zapadła decyzja (ale to musi być decyzja zarówno miasta, jak i województwa, a nie, że jeden pan się obrazi na drugiego i będą ze sobą korespondować poprzez strony internetowe UM i Sejmiku - dodam, że obu panom pensje wypłacamy my) o budowie nowego portu lotniczego dla województwa, to uważam, że początkowo należałoby zbudować raczej przeciętnej wielkości lotnisko.
Ad 13.
Chcieć nie zawsze znaczy móc. Zresztą, jak mówi mądre ludowe przysłowie - dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. I proszę nie traktować mnie jako przeciwnika wszelkiego postępu, stronnika Wołodźki, czy coś w ten deseń. Ja po prostu żądam od osób, które zarządzają także moimi pieniędzmi, aby robiły to w sposób rozsądny i przemyślany, a nie na zasadzie, że publiczne, to znaczy niczyje. A co w przypadku, gdy decyzja o budowie lotniska okaże się nietrafiona? Stagnacja w inwestycjach na co najmniej kilkanaście lat. Inni nie stoją w miejscu.
-
peter mks
lotnisko
Crux czy jak Ci tam. jestes żałosny!!!!!!!
Jak lotnisko może zastopować inwestycję na kilkanaście lat. Boże dlaczego na tym swiecie sa tacy idioci. pewnie pochodzisz z ostrowca i głosowałeś na sld. Widac tą pzprowską krew. A ten twój pseudointelektualny wywód . żałosne. Jak ci zle to się wyprowadz i zabierz tego wołodzkę ze sobą.naprawdę strasznie wku....ja mnie tacy pseudomysliciele. Po co lotnisko ważniejszy most w Połańcu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak lotnisko może zastopować inwestycję na kilkanaście lat. Boże dlaczego na tym swiecie sa tacy idioci. pewnie pochodzisz z ostrowca i głosowałeś na sld. Widac tą pzprowską krew. A ten twój pseudointelektualny wywód . żałosne. Jak ci zle to się wyprowadz i zabierz tego wołodzkę ze sobą.naprawdę strasznie wku....ja mnie tacy pseudomysliciele. Po co lotnisko ważniejszy most w Połańcu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Re: lotnisko
Czy twoje zamiłowanie do Korony zaćmiło twój umysł? Ostrowiec to drugie co do wielkości miasto w naszym województwie i nie widzę żadnych pwodów aby jego i jego mieszkańców uważać za coś co ma związek z idiotyzmem. Nie ma tu również znaczenia na jaką partię ktoś głosował, bo nie liczy się partia, a program. Tymczasem ty pseudomyślicielu obraziłes innego użytkownika tego forum.peter mks pisze:Crux czy jak Ci tam. jestes żałosny!!!!!!!

-
peter mks
lotnisko
Nie, nic nie zacmiło mojego umysłu , tylko nie lubie głupiego gadania. po co lotnisko po co stadion , po co hala po co dworzec. odpowiadam po gó.no!!!!!
Czy ta ciasnota umysłow musi być wszechobecna. A sld ma tu dużo do rzeczy bo przypomnij sobie co zrobili prezydenci miasta spod jej znaku dla Kielc.
Odpowiedz załatwiali własne interesy nic więcej.
Naprawdę głupota niektórych jest porażająca. pamiętaj Daniel kultura wypowiedzi nie zwalnia od myslenia
Czy ta ciasnota umysłow musi być wszechobecna. A sld ma tu dużo do rzeczy bo przypomnij sobie co zrobili prezydenci miasta spod jej znaku dla Kielc.
Odpowiedz załatwiali własne interesy nic więcej.
Naprawdę głupota niektórych jest porażająca. pamiętaj Daniel kultura wypowiedzi nie zwalnia od myslenia
-
Crux
To polecam przestudiowanie daty powstania innych lotnisk w Polsce:Tam91 pisze:lotnisko wybudowane w roku 1977 jest lotniskiem nowoczesnym? no to gratuluje poczucia humoru
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_porty_lotnicze
Okęcie (1920/34) to dopiero stary strup! Zresztą, czy mam rozumieć, że wg Ciebie jedynym powodem porażki lotniska w ZG jest to, że nie jest ono niby "nowoczesne"?
-
Crux
Odniosę się jedynie do merytorycznej części Twojej wypowiedzi - a więc do pierwszych dwóch zdańpeter mks pisze:Crux czy jak Ci tam. jestes żałosny!!!!!!!
Może. Jeżeli Kielce będą musiały w budżecie rocznie wygospodarować kwotę na utrzymanie lotniska oraz na spłacanie zaciągniętego olbrzymiego kredytu, to siłą rzeczy nie będzie pieniędzy nawet na głupie łatanie jezdni o bardziej strategicznych projektach nie wspominając.
Korci mnie też, aby odpowiedzieć także na część niemerytoryczną, ale obawiam się, że gdybym rozwinął wątek, to administrator przyjdzie i wytnie
nadal twierdzisz ze utrzymanie Lotniska to beda duze pieniadze... zapominasz ze ozywienie gospodarki w regionie zrekompensuje nie tak duze koszty utrzymania... Ty przedstawiles "wycene" tych kosztow pan Furgalskiego.. ja podalem zrodlo strony o logistyce jako takiej.. wiec sorry ale autorytet pana Furgalskiego-pogrobowca Mumi Wolnosci jest zaden w tym zakresie..
Masz racje Crux, potrzeba nam pilnie podniesc poziom edukacji, stworzyc uniwersytet, ale trzeba to oddzielic od funduszy, bowiem osobne są na budowe lotniska, a inne na rozwoj edukacji. Tutaj mozemy porownac czy most w Polancu czy lotnisko dla calego regionu.
Poza tym dlaczego mowisz, ze tylko Poczta mialaby korzystac z cargo? To cargo ma byc motorem, a nie poczta, poczta bedzie tylko uslugobiorcą, sadze, ze nie jedynym zwazywszy na fakt istnienia u nas firm spedycyjnych. Czesto bedzie trzeba przesylac wieksze ekspozycje na targi. Dzięki temu bedzie to mozliwe.
Poza tym dlaczego mowisz, ze tylko Poczta mialaby korzystac z cargo? To cargo ma byc motorem, a nie poczta, poczta bedzie tylko uslugobiorcą, sadze, ze nie jedynym zwazywszy na fakt istnienia u nas firm spedycyjnych. Czesto bedzie trzeba przesylac wieksze ekspozycje na targi. Dzięki temu bedzie to mozliwe.
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Przyspieszają prace nad budową lotniska w podkieleckich Obicach
Miasto ogłosiło w poniedziałek przetarg na opracowanie jego planu i organizację ruchu lotniczego w rejonie.
- To jeden z najistotniejszych etapów przygotowań. Chcemy, żeby zewnętrzna firma opracowała komplet dokumentacji niezbędnej do uzyskania promesy w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego - wyjaśnia Mieczysław Pastuszko, zastępca dyrektora wydziału projektów strukturalnych i strategii rozwoju miasta w kieleckim magistracie. Promesa, to zezwolenie na założenie lotniska i niezbędny warunek do dalszej walki o pieniądze na realizację przedsięwzięcia. - Poza tym pokazuje potencjalnym partnerom, jak bardzo jesteśmy zdeterminowani w realizacji tej inwestycji - podkreśla Pastuszko.
Zewnętrzna firma w ciągu ośmiu miesięcy opracować ma m.in. plan generalny lotniska z wymaganiami technicznymi, prognozę przewozów oraz organizację ruchu lotniczego ze wskazaniem ograniczeń zabudowy. W planie musi zostać uwzględniony czteroetapowy rozwój inwestycji: początkowo port będzie obsługiwać do pół miliona pasażerów rocznie, ale ostatni etap powinien już przewidywać obsługę nawet pięciu milionów pasażerów w ciągu roku.
Dokumentację uzupełni też informacja o możliwościach zagospodarowania strefy przez gminy Morawica i Chmielnik, bo inwestycja przewidziana jest na terenach tych dwóch gmin. Zainteresowane firmy mają też uzyskać oferty potencjalnych operatorów lotniska oraz przygotować wniosek o wydanie promesy przez ULC.
- Zakres prac jest duży, ale nie obawiam się kłopotów z jego realizacją. Zainteresowanie naszą inwestycją ze strony ekspertów jest bowiem spore. Pewnie nie poradzi sobie z tym jedna firma i dostaniemy oferty od konsorcjów - twierdzi Pastuszko. Nie wiadomo jeszcze ile będzie kosztowało opracowanie dokumentacji. Jego wartość określono na co najmniej 60 tys. euro.
Ciekawe, że tak obszerny projekt zakresu prac nie uwzględnia prognoz, czy budowa nowego lotniska się opłaci i kiedy to nastąpi. - Dobiega już końca przygotowanie raportu o wpływie regionalnego portu lotniczego na rozwój województwa świętokrzyskiego i Kielc. Będzie gotowy w październiku. Przygotowuje go również firma zewnętrzna - zapowiada Mieczysław Pastuszko.
Marcin Sztandera
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3643498.html
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.