Echo Investment - Astra Office Park, Al. Solidarności

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: halny » 21 grudnia 2005, o 19:13

Budować ! Ile jeszcze jest dalej wolnego terenu że hoho :D Byle następni inwestorzy się pojawili..

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 21 grudnia 2005, o 21:20

AR pisze:Cóż, muszę powiedzieć, że się nie znacie. Przeciez te biurowce są ładniejsze niż elipsa Kolportera. Kolporter wygląda jak z późnych lat 70-tych (coś jak hotel "Forum" obecnie "Novotel" w Warszawie). Jedyna jego zaleta to taka, że ma 11 pięter.
Zobaczcie, tafle szyb są zlicowane z powierzchnią elewacji, materiały wyglądają bardzo dobrze. Design jak najbardziej na czasie.
I ja sie z tym zgodze, z tego co obserwuje na warszawskich budowach to biurowce, gdzie szklo zajmuje malo miejsce, a dominuje kamien w elewacji sa jednymi z najbardziej prestizowych :)

tom

Post autor: tom » 23 grudnia 2005, o 08:22

Wg mnie projekt wygląda nieźle. Kolportera zreszta tak samo :lol: Office Park nie wygląda jak zwykłe bloki z wielkiej płyty (jak chyba wiele osób tu sądzi) tylko jak nowoczesne biurowce. Potwierdzam słowa przedmówcy na temat tej inwestycji.

kampio1

Post autor: kampio1 » 23 grudnia 2005, o 13:43

Mnie się ten projekt w ogóle nie podoba. Jeszcze gdyby powstał tylko jeden budynek,a nie 3 czy 4, to może by to inaczej wyglądało. Kilka takich samych budynków popsuje cały krajobraz. Nie rozumiem czemu taka firma jak Echo nie potrafi huknąć jakiegoś fajnego biurowca. To miejsce idealnie pasuje na biurowce typu Kolportera - wysokie.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 24 grudnia 2005, o 09:50

Chyba macie manie wielkości. Zobaczcie na takie miasta jak Monachium, Lyon, Dublin kilkakrotnie większe niż Kielce, tam nie ma wysokich budynków, a niskie nie znaczy brzydkie :) Wszystko zależy od projektu. Wysoki budynek też może być nie ładny...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 24 grudnia 2005, o 15:05

Ja tam mysle, ze ten projekt ma klase i bedzie ok, z tym ze tak zastanawiam sie czy aby na pewno dobrze bedzie sie komponowal z otoczeniem, ale mysle, ze na pewno nie jest to marny projekt.

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 25 grudnia 2005, o 10:47

Widzę, że przeciwników ma ten projekt tyle samo co zwolenników. I teraz pytanie - jakie faktycznie są szanse na jego powstanie? Bo może nie warto o nim dyskutować.

tom

Post autor: tom » 25 grudnia 2005, o 11:15

Nie wiem jaka jest szansa, że Office Park powstanie. Mam nadzieję, że duża. Zapewne projekt może jeszcze ulec zmianie (patrz: Apolloplast), oby tylko nie na gorszy.
Jeżeli da sie dobre materiały wykończeniowe i jakoś ładnie zrobi elewację, to bedzie wtedy nieźle prezentujacy sie kompleks.

bart!!

Post autor: bart!! » 25 grudnia 2005, o 11:20

Projekt taki sobie nic szczególnego poprawna prostota, rozwoju kielc raczej bym w tym nie upatrywał ale dobrze ze budują, i proponowałbym wiecej realizmu dla osób które chcą zbudowac kilka wiezowców jak exbud :roll: kto da na to kase??? i kto tam bedzie prowadził te biznesy??? moze small biznesmani z likwidowanych bazarów :D

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 grudnia 2005, o 11:24

Ja jednak bede uparcie twierdzil,ze projekt spelnia wymogi najnowoczesniej architektury, ktora rzeczywiscie coraz bardziej odbiega od uzywania duzej ilosci szkla, a skupia sie na mat. szlachetnych. Projekt mysle,ze ma duza szanse na realizacje, bo w ciagu pol roku Skanska sprzedala dzialke, projektanci maja zlecone juz wykonanie dokladnego projektu, wiec chyba nie robia tego bez celu :wink:

bart!!

Post autor: bart!! » 25 grudnia 2005, o 11:33

a tak serio to jestem jak najbardziej ze powstaniem tego parku (choć mam w tej sprawie tyle do gadania co i wiekszość forumowiczów) a moim noworocznym marzeniem jest to ze ktoś zrobi wreszcie cos z tymi wszystkimi ruderami w centum (rozwali młotkiem, wleci samolotem, wywiezie taczkami na wysypisko nieważne) ludzi wysiedlić za Buga i budowac właśnie takie nowe budynki te brzydkie, ładne, z paskudnymi szkleniami albo z fajnymi lepiej lub gorzej zaprojektiowane ale nowe:D ruszmy wreszcie tą naszą kielecką zaściankową cywilizacje do przodu :twisted:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 grudnia 2005, o 11:41

Zbaczamy z tematu, ale sadze, ze mozna wziac przyklad chyba z Lublina, gdzie poradzono sobie z problemem starowki w dosc latwy, ale przepelniony protestami sposob: kamienice komunalne, w ktorych mieszkali rozni ludzie, czesto z srodowisk patologicznych, sprzedano prywatnym ludziom, a lokatorów przeniesiono do mieszkan socjalnych. Bylo duzo protestow, ale poradzono sobie z tym problemem...

tom

Post autor: tom » 25 grudnia 2005, o 11:48

Anonymous pisze:
autor pisze:Zbaczamy z tematu, ale sadze, ze mozna wziac przyklad chyba z Lublina, gdzie poradzono sobie z problemem starowki (...) a lokatorów przeniesiono do mieszkan socjalnych.
Trzeba by najpierw te mieszkania socjalne postawić, bo obecnie nie ma gdzie tych ludzi przenieść.
To ja napisałem.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 grudnia 2005, o 11:57

Tak sie przyjrzalem teraz temu projektowi i odnalazlem rzecz, ktorej wczesniej w ogole nie dostrzeglem. Mianowicie lacznik miedzy wszystkim budynkami :roll: ale ja slepy :shock:

_koubah

Post autor: _koubah » 25 grudnia 2005, o 21:24

zgadzam sie z przedmowca, projekt jest calkiem fajny, bo prosty, a wielka kupa exbudu to koniec lat 70tych w stanach ktore z dobrego gustu nie sa nistety znane. A jaka wyskosc chcielibyscie?? 20 pieter?? Kielce to nie WWA i nawet nie Poznan, a wymagacie zabudowy typowej dla wysokiego i bardzo zageszczonego miasta. Kompleks malej wioski? Wysoko buduje sie jak cena gruntu nie gwarantuje rentownosci przy mniejszej ilosci pieter, a to ze tam akurat stoi biurowiec Exbudu, wcale nie znaczy o szlachetnosci tych terenow. Ludzie opanujcie sie. Zrobmy Kielce miastem ktore nie stara sie upodobnic do innych stolic wojewodztw w Polsce. Budujmy dla siebie i zeby bylo dobrze, a nie kiczowato, bo po hamerykansku

ODPOWIEDZ