Silnica

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 24 listopada 2013, o 22:44

Akurat idzie mróz i opady śniegu więc pewnie zostawia to rozgrzebane do wiosny. :wink:
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 25 listopada 2013, o 05:32

Mimo że po terminie to i tak znając życie na wykonawcę nie zostaną nałożone żadne kary. Róbta ile chceta.

felix

Post autor: felix » 10 grudnia 2013, o 08:34

Pozdro4all

Awatar użytkownika
Tomasso
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 10 grudnia 2013, o 16:59

Dzisiaj przechodziłem i coś tam dłubali przy murkach od strony wschodniej. Powiedzcie mi po jaką cholerę jest ten zakręt nad rzeką pod górę z barierkami? Aby skomplikować ścieżkę rowerową czy więcej kasy wydać?

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 20 grudnia 2013, o 09:57

Bulwar w centrum Kielc na finiszu, ale grozi kara

Prawdopodobnie w ciągu kilku dni zakończy się budowa bulwaru nad Silnicą. Inwestycja jest opóźniona i wykonawcy grozi 300 tys. zł kary.
- Termin zakończenia prac nie jest znany, bo wykonawca go nie podał. Zapowiedział jednak, że w tym tygodniu zamontuje ławki, uporządkuje teren i powinna pojawić się ekipa montująca windy na kładce nad Silnicą - mówi Bernard Oziębły, dyrektor wydziału inwestycji w kieleckim ratuszu. Dodaje, że dziwi się postawie wykonawcy. - Nie widzę determinacji, żeby prace skończyć jak najszybciej. Ta inwestycja jest już opóźniona, a za każdy dzień naliczamy ponad 10 tys. złotych kary - podkreśla Oziębły.

Bulwar na odcinku od ul. Sienkiewicza do ul. Solnej miał być gotowy do końca października. Tego terminu nie dotrzymano, bo jak tłumaczył Mariusz Brożek, prezes firmy Jawal, m.in. natrafiono na kable, których nie było w projekcie. Nowy termin wyznaczono na 22 listopada. Tuż przed jego upływem wykonawca znów jednak zgłosił, że jest problemem z projektem - wykonane zgodnie z nim windy na kładce kolidują z przebiegająca obok ścieżką rowerową. Urzędnicy poprosili o opinię m.in. projektanta. - Ostatecznie uznaliśmy, że projekt jest poprawny. W takiej sytuacji inwestycja powinna się skończyć 22 listopada i od tego dnia jest naliczana kara - informuje dyrektor Oziębły. Jego zdaniem prace mogły się skończyć już dwa tygodnie temu.

Cały tekst: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... _kara.html

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 22 grudnia 2013, o 17:38

Bulwary wyglądają rewelacyjnie, naprawdę. Jest tylko jeden, ale spory minus. Po cholerę te alejki (chyba rowerowe?) są zaokrąglone? To jest niepraktyczne i niewygodne. Ale ogólnie pięknie to wszystko wygląda razem z nowymi inwestycjami mieszkaniowymi. Jedne z fajniejszych lokalizacji do mieszkania w Kielcach. Żeby tylko praca była...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 22 grudnia 2013, o 18:10

Wężykowa ścieżka rowerowa jest dla rowerzystów "na gazie" :P
Też mi się to nie podoba. Myślałem, że będzie tam szeroki, od Promenady Solnej do Silnycy, fajny bulwar na jednym poziomie a ścieżka rowerowa po drugiej stronie.
Można się tylko pocieszać, że jest lepiej niż było.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 grudnia 2013, o 18:24

Ale jakość wykonania nie jest wybitna. Zobaczcie murki, wykończenia nawierzchni.

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 22 grudnia 2013, o 22:55

Rozwikłał ktoś z Was zagadkę tej platformy widokowej? Czemu ona służy?

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 23 grudnia 2013, o 11:15

Kiedy skończą bulwar w centrum Kielc? Nawet wykonawca tego nie wie

Budowa bulwaru dla pieszych i rowerzystów nad Silnicą od deptaka do ulicy Solnej w Kielcach ma się zakończyć w tym roku, choć nie wiadomo kiedy, bo wykonawca nie podał konkretnego terminu. Miasto nalicza mu kary za każdy dzień zwłoki, jest to już ponad 300 tysięcy złotych.
Budowa bulwaru w Kielcach

– Jesteśmy zdziwieni przebiegiem prac. Nie widać determinacji u wykonawcy. Nie podał on konkretnego terminu, choć przy dobrej organizacji potrzeba mu kilku dni. Powiedział tylko, że ma nadzieję skończyć je w tym roku, a może uda się przed światami – informuje Bernard Oziębły, dyrektor Wydziału Inwestycji Urzędu Miasta w Kielcach.

Dodaje, że w tym tygodniu wykonawca miał zamontować ławki. – Zamontował je, ale w czwartek je odkręcał, bo zapomniał pomalować je pod spodem. Ma jeszcze pomalować murki wybudowane wzdłuż rzeki, przywieźć humus i rozprowadzić go na zieleńcach. Jednak najważniejsze prace do wykonania, to montaż wind przy kładce. Miały się rozpocząć w tym tygodniu, ale nie widać robotników. Może pojawią się w sobotę – przyznaje.

Budowa bulwaru miała się zakończyć do 1 listopada, ale wykonawca wystąpił o przedłużenie terminu do 22 listopada, wówczas jego argumenty zostały uznane przez miasto. Jednak i tej daty nie dotrzymał, a w dniu kiedy powinien zgłosić inwestycje do odbioru, wystąpił o kolejne przedłużenie terminu tłumacząc, że są błędy w projekcie. Miejscy urzędnicy po konsultacji z projektantem uznali, że dokument jest prawidłowy.

Od 23 listopada za każdy dzień zwłoki naliczana jest kara, ponad 10 tysięcy złotych, w sumie przekroczyła już 300 tysięcy złotych. Firma „Jawal" z Kielc za wykonanie prac powinna otrzymać 2,1 miliona złotych, ta kwota zostanie pomniejszona o karę.

:arrow: http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/in ... go-nie-wie

Awatar użytkownika
Tomasso
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 23 grudnia 2013, o 20:03

Dobra - inwestycja dobiega końca więc czas na rozrachunek: w zapowiedziach było: " Zakres prac jest poważny. - Rzeka ma być uregulowana i wyczyszczona, a jej brzegi zostaną wzmocnione tzw. gabionami, czyli matami z siatki wypełnionej kamieniami" - czy dotrzymano obietnicy? wyczyszczono i uregulowano Silnicę, bo ja jakoś tego nie zauważyłem? Czy ktoś to sprawdzi czy zostanie zamiecione pod dywan , bo zaczyna mnie to już wk....!

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 23 grudnia 2013, o 21:19

Niektóre butelki leżące na dnie są starsze niż połowa z Was tu zarejestrowanych. :wink:

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 24 grudnia 2013, o 09:37

Tomasso pisze:Dobra - inwestycja dobiega końca więc czas na rozrachunek: w zapowiedziach było: " Zakres prac jest poważny. - Rzeka ma być uregulowana i wyczyszczona, a jej brzegi zostaną wzmocnione tzw. gabionami, czyli matami z siatki wypełnionej kamieniami" - czy dotrzymano obietnicy? wyczyszczono i uregulowano Silnicę, bo ja jakoś tego nie zauważyłem? Czy ktoś to sprawdzi czy zostanie zamiecione pod dywan , bo zaczyna mnie to już wk....!
Myślę że nie zostanie zamiecione, po prostu spłynie z całym tym syfem wyczyszczona i uregulowaną Silnicą

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 grudnia 2013, o 13:22

Szkoda, że inwestycja nie objęła balustrad na moście nad Silnicą na Solnej.
Przydały by się nowe jak na tej wizualizacji.
Obrazek

Obecne, biało-niebieskie pasują ale co najwyżej do budki z lodami stojącej obok :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 grudnia 2013, o 13:51

Próbowałem sobie tłumaczyć brak tej wymiany granicą projektu, ale murek dochodzi równo do balustrady. Połączenie żenujące, ale nie odbiega od kieleckiego standardu :)

Obrazek

ODPOWIEDZ