Wieści z kieleckich uczelni

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

bernard

Post autor: bernard » 8 sierpnia 2006, o 16:06

Przepraszam że nie na temat, ale gdzie dokładnie znajduje się to osiedle? Przy przedłużeniu Świętokrzyskiej? To chyba nie w Górnie tylko w Cedzynie?
bernard

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 2 września 2006, o 19:09

Akademia Świętokrzyska zachęca do mieszkania w akademikach

Internet w każdym pokoju i telefon cyfrowy - w ten sposób Akademia Świętokrzyska chce zachęcić studentów do mieszkania w akademikach. Studiujący bowiem w dalszym ciągu wolą wynajmować stancję niż mieszkać w akademiku.
W Domach studenta - miejsce kosztuje od 260 do 300 złotych, stancja w Kielcach od 200 do 350 złotych
Wynajęcie całego mieszkania to koszt od 500 złotych za kawalerkę, do 1400 za mieszkanie trzypokojowe - plus opłata za media.
Jak powiedziała - Aleksandra Michno z Działu Spraw Studenckich uczelni - we wszyskich pokojach będzie możliwość korzystania z internetu. Studenci będa mieli też telefony cyfrowe. "Dzięki nim bezpłatnie będą się mogli kontaktować między sobą w obrębie miasteczka studenckiego i uczelni.
Jakie ceny będą obowiązywać w tym roku w akademikach Politechniki Świętokrzyskiej? Władze jeszcze nie ustaliły wysokości opłat.
:arrow: http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... 180949.txt

P.S.
Przeniosłem wypowiedź do Nowy akademik AŚ :arrow: http://www.inwestycje.kielce.pl/forum/v ... 14cd381904
proszę o skasowanie tego postu.
Ostatnio zmieniony 10 września 2006, o 19:46 przez Sirek1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 12 września 2006, o 22:27

Akademia opocz inwestycji w rozwoj bazy naukowo-technicznej inwestuje tez w ta umyslowa - studentow... amnestionowanych

Obrazek

Amnestionowani maturzyści mają szansę dostać się na Akademię Świętokrzyską

Piotr Burda 2006-09-12,

Pół tysiąca świętokrzyskich maturzystów zostanie objętych amnestią.
Najpóźniej za dwa tygodnie dostaną świadectwa i będą mogli jeszcze zacząć naukę na bezpłatnych studiach dziennych.
W piątek minister edukacji narodowej Roman Giertych podpisał rozporządzenie, w którym m.in. jest mowa o amnestii maturalnej. Od trzech tygodni jego treść była opublikowana już na stronie internetowej MEN, ale minister czekał z podpisaniem dokumentu na zakończenie konsultacji ze środowiskami oświatowymi.

W tym tygodniu tekst rozporządzenia ma się ukazać w dzienniku urzędowym, ale trzeba będzie poczekać tydzień na uprawomocnienie, dlatego drukowanie świadectw dla amnestionowanych maturzystów można rozpocząć dopiero w przyszłym tygodniu. Już teraz przygotowuje się do tego obejmująca nasze województwo Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Łodzi.

- Czekamy na instalację nowego programu komputerowego, który z naszego systemu wyłowi osoby objęte amnestią - mówi Jan Korczyński, pełnomocnik OKE na województwo świętokrzyskie. Z pierwszych szacunków OKE wynika, że liczba amnestionowanych maturzystów w Świętokrzyskiem powinna się wahać między 3 a 5 proc. wszystkich zdających (w maju było ich w naszym województwie 15,3 tys.). - To będzie około 500 osób, dlatego nie powinno być problemów z szybkim wydrukowaniem świadectw - informuje Korczyński. Świadectwa zostaną przekazane do szkół, które powiadomią uczniów o możłiwości ich odbioru.

Długi proces wydawania świadectw sprawił, że maturzyści objęci amnestią praktycznie stracili szansę na bezpłatne studia na uczelniach publicznych. W większości szkoły te 15 września kończą przyjmowanie dokumentów. Dlatego Akademia Świętokrzyska idzie im na rękę. Uczelnia przedłużyła termin przyjmowania na niektóre kierunki dysponujące jeszcze wolnymi miejscami. Do 25 września trwać będzie nabór na fizykę, informatykę, matematykę oraz zarządzanie i marketing. - Tam, gdzie są wolne miejsca, przesunięto termin rekrutacji, żeby dać szansę m.in. osobom objętym amnestią. Mamy nadzieję, że do tego czasu otrzymają one dokumenty - mówi Ryszard Biskup, rzecznik AŚ.

Amnestionowani nie powinni mieć problemów z przyjęciem na studia zaoczne. Miejsca dla nich znajdą się też na uczelniach prywatnych, które będą przyjmować jeszcze w październiku.
cochi

Awatar użytkownika
Lukash
Kontakt:

Post autor: Lukash » 12 września 2006, o 22:43

Długi proces wydawania świadectw sprawił, że maturzyści objęci amnestią praktycznie stracili szansę na bezpłatne studia na uczelniach publicznych. W większości szkoły te 15 września kończą przyjmowanie dokumentów. Dlatego Akademia Świętokrzyska idzie im na rękę.
Nie idzie im na rękę, tylko po prostu oni są jedynymi, którzy będą w stanie uzupełnić braki na niektórych kierunkach w AŚ. Śmieszy mnie nazywanie tego pójściem na rękę.

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 13 września 2006, o 11:33

no coz ich ogloszenie o naborze w Echu przekroczylo juz pol strony... a zaczynalo sie od najmniejszego ogloszenia... u nas wszystko mozna nazwac inaczej.. a tym czasem to jest ratowanie sie przed brakiem naboru (ktory powtarza sie co roku)
cochi

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 13 września 2006, o 14:13

Lukash pisze:Nie idzie im na rękę, tylko po prostu oni są jedynymi , którzy będą w stanie uzupełnić braki na niektórych kierunkach w AŚ. Śmieszy mnie nazywanie tego pójściem na rękę.
W minionych latach amniestii nie było i nie było braków, więc bym tak tego nie podkreślał.

Nie wspomniał nikt, że i Politechnika przyjmuje maturzystów z amnestią Giertycha.

Awatar użytkownika
Lukash
Kontakt:

Post autor: Lukash » 13 września 2006, o 15:19

Jopas pisze:
Lukash pisze:Nie idzie im na rękę, tylko po prostu oni są jedynymi , którzy będą w stanie uzupełnić braki na niektórych kierunkach w AŚ. Śmieszy mnie nazywanie tego pójściem na rękę.
W minionych latach amniestii nie było i nie było braków, więc bym tak tego nie podkreślał.
Ale w tym roku są spore braki.

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 13 września 2006, o 15:52

Lukash pisze:
Jopas pisze:
Ale w tym roku są spore braki.
No może, ja jestem na Akademii i u mnie na kierunku nie ma tego klopotu bo zawsze jest tych kilka osob na jedno miejsce.

Zglaszam wogole potrzebę utworzenia nowego tematu o Akademii w innym dziale forum i "posprzatania" tego tematu. Tu jak wiadomo powinno sie rozmawiać o inwestycjach budowlanych Akademii Świętokrzyskiej wyłącznie.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 14 września 2006, o 01:27

To ja tylko jeszcze dodam, że takie pójście na rękę świadczy o prestiżu uczelni. Inne (publiczne) uczelnie wyraźnie sprzeciwiają się amnestii i nie zamierzają przedłużać rekrutacji. Planują nawet powrót egzaminów wstępnych, jeżeli w przyszłym roku będzie podobnie.
Teraz możecie już zrobić porządek :wink:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 14 września 2006, o 09:54

No nie mamy w Kielcach prestiżowych uczelni ani uczelni na poziomie. Kto ma ten poziom tworzyć skoro co zdolniejsi i ambitniejsi kielczanie wyjeżdżają do innych miast. Zostają tylko ludzie których na wyjazdy nie stać albo ci którym nie chce się uczyć i studiują aby tylko studiować. Ludzie wyjeżdżają po za Kielce bo mówią ze nie ma poziomu, perspektyw itp i "koło się zamyka". Jeśli nie będzie chęci i wiary to poziomu nigdy nie będzie! Łatwiej wyjechać i krytykować z daleka niż próbować coś samemu zmienić. Jakoś przyczynić się do tego aby było lepiej. Ja zostałem w Kielcach i jestem dumny, że studiuje na słabej uczelni która to może za ileś lat dzięki staraniom moim i moich kolegów będzie coś znaczyła.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 14 września 2006, o 20:47

I przede wszystkim nie mamy duzego wyboru w kierunkach...

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 14 września 2006, o 22:21

tak na dobra sprawe to o ile jeszcze ludzie chcacy ksztalcic sie w kierunkach scislych maja jeszcze jakis wybor, ale typowi humanisci? AŚ jest delikatnie mowiac nieprzystosowana do potrzeb rynku. Bo coz mozna na niej studiowac?
-Historie
-Politologie
-Bibliotekoznastwo z elemntami prasoznastwa
-Filologie polska

i w zasadzie list dla humanistow sie konczy...

administracja wystepuje tylko w nazwie wydzialu (wlasciwego kierunku przeciez nie ma) jesli ktos chce studiowac prawo albo medycyne to marna oferta kielckich uczelni sprawia ze w zasadzie moz eon podjac tylko jedna deyczje: wyjazd
cochi

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 14 września 2006, o 22:29

cochi pisze:i w zasadzie list dla humanistow sie konczy...
No nie do końca, wszyscy zapominają o ... Seminarium. Przecież to porządna szkoła wyższa w Kielcach...
http://www.wsd.kielce.pl/

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 15 września 2006, o 09:12

Sirek to idz do seminarium :P droga wolna :wink:
cochi

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 15 września 2006, o 11:08

Wiem, że sporo jest przed nami (Kielcami) jeśli chodzi o poprawę studiowania, brakuje kierunkow itd. Pisząć poprzedni post w tym temacie najbardziej niespodobało mi się to takie eksponowanie faktu, że jest żle, że nie ma chętnych itd. W końcu każda w miarę zorientowana osoba zdaję sobie sprawe z obecnego stanu, a po co robić Akademii antyreklame? Czy zależy komuś z nas na tym? Chyba przeciwnie. Po co tworzyć taką otoczke wokół Akademii dodatkowo, że jest zła, że nie ma poziomu, że nie jest prestiżową uczelnią itd? Za pewne wiekszości licealistów czytających to forum już od samego czytania odechce się studiowania w Kielcach, a szczególnie na Akademii...

ODPOWIEDZ