Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

maark

nowe kolory

Post autor: maark » 8 września 2006, o 18:55

Właśnie dzisiaj widziałem jedno z tych nowych firmowych malowań.
Tragedia tak brzydkich, wściekłych kolorów i okropnie pomalowanych autobusów nie ma chyba w żadnym innym mieście poza Kielcami.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 września 2006, o 07:17

maark: pisz do MPK, poki nie zeszpecili kolejnego wozu, pewnie mowisz o 587, bo ma zbyt jaskrawe odcienie.

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 15 września 2006, o 09:32

Obrazek

Jutro Dzień Transportu Publicznego 2006-09-15

Dzień Transportu Publicznego obchodzony będzie jutro w ramach Tygodnia Zrównoważonego Transportu, który w tym roku przebiega pod hasłem "Ty też masz wpływ na zmiany klimatu". Uroczyste otwarcie Kampanii odbędzie się o godz. 9.30 w Zajezdni MPK przy ul. Jagiellońskiej. Hasło kampanii reklamował będzie tzw. Wesoły Autobus. W godz. 11.00 -14.00 na Stadionie leśnym odbędzie się piknik związany z hasłem kampanii Tygodnia Zrównoważonego Transportu oraz Akcji Sprzątania Świata, a w szczególności zagadnieniem wpływu pożarów lasów na klimat. Wezmą w nim udział dzieci i młodzież z kieleckich szkół oraz osoby niepełnosprawne. W programie m. in.: akcja sprzątania lasu, konkursy, pokazy, gry, zabawy.W sprzątaniu lasu wezmą udział członkowie Świętokrzyskiego Stowarzyszenia Kolarstwa Górskiego MTB CROSS, dając w ten sposób przykład ekologicznego korzystania z lasów pod hasłem: „Rower nie brudzi lasu, to człowiek zanieczyszcza las". Liga Ochrony Przyrody zorganizuje selektywną zbiórkę odpadów w zamian za leśne sadzonki.
cochi

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 21 września 2006, o 09:11

niespodzianka:

Obrazek

Autobusem bez biletu

2006-09-21

Wszyscy, którzy zrezygnują jutro z korzystania z samochodu będą mogli skorzystać z komunikacji miejskiej za okazaniem dowodu rejestracyjnego samochodu osobowego zamiast biletu. Okazanie jednego dowodu rejestracyjnego pozwala na nieodpłatny przejazd dorosłej osoby z dziećmi w wieku szkolnym i przedszkolnym.
cochi

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 21 września 2006, o 10:30

Mogli by przy okazji zrobić jakieś drzwi otwarte, ale na to zapewne już nie wpadną.

W Łódzi zorganizowano ostatnio fastyn familijny pod nazwą "Roztańczona jazda z MPK-Łódź". Jedną z atrakcji tej imprezy była możliwość poprowadzenia autobusu Spółki. Oczywiście kierownicy nie oodawano w ręce młodych adeptów komunikacji, każdy przejazd odbywał się pod kontrolą kierowcy z MPK.
Obrazek

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 21 września 2006, o 11:44

Daniel pisze:Mogli by przy okazji zrobić jakieś drzwi otwarte, ale na to zapewne już nie wpadną.
raczej nie... choc odbuwa sie pare imprez w ramach europerskiego tygodnia zrownowazonego transpotu...
cochi

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 24 września 2006, o 20:24

Obrazek

Autobus włączy sobie zielone światło

Koniec z czerwonym światłem dla kieleckich autobusów. Już niedługo dla opóźnionych kursów zawsze świecić będzie zielone. Ma to zachęcić do korzystania ze sprawnej, szybkiej, miejskiej komunikacji.

Ulicą Warszawską jedzie autobus nr 35 i ma pięć minut opóźnienia. Zbliża się do skrzyżowania, na którym świeci się czerwone światło. Do sterownika znajdującego się w sygnalizatorze dociera sygnał z autobusu. Trafia do centrali automatycznej, gdzie program komputerowy pilnuje rozkładu jazdy. Stamtąd wypływa dyspozycja do sygnalizatora, a ten zaraz zmienia światło na zielone. Cała operacja trwa ułamki sekund, a autobus płynnie przejeżdża przez skrzyżowanie i nadrabia stracony czas.

To nie jest scenariusz gry science fiction, ale rozwiązanie, które wkrótce może się pojawić w Kielcach. - Jego celem jest poprawa funkcjonowania komunikacji publicznej, która dzięki temu powinna być konkurencyjna dla transportu indywidualnego. A na jego ograniczeniu nam szczególnie zależy, bo liczba samochodów w Kielcach, czyli też ulicznych korków, bardzo szybko rośnie - mówi Zbigniew Michnicki z Zarządu Transportu Miejskiego. Rozwiązanie nie wymaga budowy specjalnych pasów ruchu dla autobusów. Zielony sygnał dotyczyć będzie wszystkich samochodów, a to w wielu przypadkach poprawi płynność przejazdu przez miasto. Ale choć dla pasażerów autobusów to rozwiązanie jest z pewnością korzystne, to dla pieszych oznacza ono dłuższe czekanie na przejściach. - Taka jest polityka komunikacyjna, zawsze coś musi odbywać się czyimś kosztem - podkreśla Michnicki.

Kielce chcą wziąć przykład z Poznania, który ma największe doświadczenie we wprowadzaniu "inteligentnej sygnalizacji". Obecnie ponad 50 procent sygnalizatorów jest połączona z centrum sterowania ruchem, które daje zielone światło dla autobusów i tramwajów. - Dzięki temu czas dojazdu do centrum jest krótszy, a nasi mieszkańcy mają duże zaufanie do komunikacji zbiorowej - mówi Dorota Wesołowska, rzecznik prasowy Zarządu Dróg Miejskich. Na początku poznaniacy byli pełni obaw, że elektronika nie będzie w stanie pogodzić interesów pasażerów autobusów i tramwajów, kierowców i pieszych. - Ale głosy były pozytywne, także te od pieszych - zapewnia Wesołowska. Na osiem "inteligentnych sygnalizatorów" przy ul. Grunwaldzkiej, głównej arterii miasta, Poznań dostał 2,7 mln euro z budżetu UE.

Kielecki wniosek o dofinansowanie unijne opiewa na 80 mln zł, z czego 30 mln to pieniądze na modernizację skrzyżowań i sygnalizatorów. - Nasz wniosek jest teraz rozpatrywany i mamy duże szanse, bo nie ograniczyliśmy się tylko do wymiany taboru, ale także przedstawiliśmy propozycje nowoczesnych rozwiązań komunikacyjnych - twierdzi Artur Sobolewski, dyrektor Wydziału Projektów Strukturalnych i Strategii Urzędu Miasta w Kielcach.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3640951.html
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 24 września 2006, o 20:52

Problemem kieleckiej komunikacji miejskiej jest jazda przed czasem nawet 5 minut :evil: Więc, jeżeli autobus jest przed rozkładem, to powinno się zaświecać światło czerwone. Niestety często tak bywa, że jest 5 minut do autobusu, ja sobie ide spokojnie na przstanek, a ten squr... już jedzie i ostatnie metry muszę pokonywać w biegu :(
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 24 września 2006, o 22:45

Jest i na to rada, choc z doswiadczenia wiem, ze dla pasazerow jadacych w autobusie jest to denerwujace i bywa przedmiotem klotni :) ja przez pierwsze 2 tygodnie jezdzilem do pracy linia 182, ktora ma zle skonstruowany rozklad, bo najpier ma ok. 10 min przyspieszenia w godzinach szczytu, a potem nagle robi sie nie wiadomo skad opoznienie. Kierowcy raz, ze jada z predkoscia 40km/h to jeszcze stoja na przystankach i po minucie zbieraja opinie niezadowolonych pasazerow. Ale czasu sie trzymaja, wiec taka metoda jest na to. Jesli chodzi o Kielce to sa takze linie, ktore notorycznie jezdza opoznione. Przykladem jest linia nr 45.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 25 września 2006, o 08:53

Opóźnionych linii jest niestety więcej niz tych zamulonych. Myślę, że jest to spowodowane sposobem w jaki układany jest rozkład - to znaczy 2 panów jadących firmowym Polonezem Atu nie zatrzymujący sie na przystankach, tylko zaznaczających sobie czas od przystanku do przystanku. W efekcie na np. linii 47 na wioskach kierowca na wąskich drogach po których chodzą ludzie (i bawią się młodsze ludzie) musi wyciskać autonbus na maxa. źle ułozony rozkład ma też 2, 5, 12, a w szczycie 27, 29 i myślę że przy innych tez było by co korygować.
Obrazek

Gość

Post autor: Gość » 26 września 2006, o 07:51

32 zawsze wraca o kilka minut wcześniej z Samsonowa (nie mówie tu tylko o przystanku końcowym)

jak by ten system zamontowali to autobusy przez pierwsze dni jeździły by pewnie opóźnione bo kierowcy chcieli by ten system wypróbować:)

eM

Post autor: eM » 26 września 2006, o 13:09

Czy ktoś wie coś na temat ostatniego przetargu na używane autobusy?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 26 września 2006, o 14:31

Skoro we czwartek było otwarcie ofret to pewnie w tym tygodniu nastąpia oględziny zgłosoznych wozow. Mam nadzieje że pod koniec przyszłego tygodnia prasa już coś nam zdradzi, a szczegolnie to ile sztuk udało się pozyskać.

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 26 września 2006, o 21:10

Anonymous pisze:32 zawsze wraca o kilka minut wcześniej z Samsonowa (nie mówie tu tylko o przystanku końcowym)
wiesz wydaje mi sie ze przyczyny takiego stanu rzeczy to:
1. zle skonstrupowany rozklad logiczne ze autobus przejedzie szybciej przez Tumlin niz przez Skrzetlewska mimo to zalozenia przejazdu sa zblizone
2. kierowca obslugujacy ta linie robi tylko kurs tam i spowroterm po czym autobus jedzie na inna petle i obsluguje inna linie wiec pewnie kierowca musi sie wyrobic
3. wogole ta komunikacja podmiejska jest moim zdaniem fatalnie skonstuowana i drogi kolego jak tak dalej pojdzie to Cie czeka ŚZTP bo kursy moga wnajblizszym czasie pociac wgminach podmiejskich (podobno metropolitalnych?)
cochi

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 27 września 2006, o 14:13

Marc pisze:Szperu, szperu i znalazłem autobusy dla Kielc
http://www.mpk.lodz.pl/showarticleslist ... ategory=42
http://www.mpk.lodz.pl/files/man.pdf
http://www.mpk.lodz.pl/files/solaris.pdf

Chyba aktualne i przy odrobinie chęci nie trzeba by przemalowywać.
Nie wysyłałem do MPK, czekam na opinie, he he he
Właśnie znalzałem na forum InfoBusa taką wiadomość:
bystrzak2000 pisze:Po 15 miesiącach od wystawienia 5 Solarisów i 5 Manów na sprzedaż, MPK znalazło na nie nabywcę. Za 250.000 zł. od sztuki (cena jeszcze nie sprawdzona) szczęśliwym nabywcą tych autobusów jest DLA Wrocław, które właśnie co sromotnie przegrało w przetargu na nowe linie strefowe we Wrocławiu.

ODPOWIEDZ