ZTM Kielce

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 9 stycznia 2013, o 20:13

Na WM i na iOS'a ma wyjść. O Symbianie nie było mowy. Pomimo tego, że z komunikacji miejskiej korzystam od wielkiego dzwonu, to zainstalowałem i sprawdzę sobie jak będę mieć okazję :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 10 stycznia 2013, o 17:59

Z innej beczki. Jeśli ktoś chciałby sobie powspominać linie z 2004 roku i dalej, może je przejrzeć tutaj:

http://web.archive.org/web/200412081631 ... /linie.htm

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 12 stycznia 2013, o 17:25

Wyszukiwarka połączeń na stronie ZTM proponuje przejazd w niedzielę autobusem linii 23, co nie znajduje potwierdzenia w zamieszczonym rozkładzie.

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 22 stycznia 2013, o 16:24

Jak to będzie z tą Kartą Miejską? Jeśli powiedzmy przejadę jedną linią 3 przystanki, zapłacę za to 2,60zł, przesiądę się do następnej linii, przejadę kolejne 3 przystanki i odliczy mi kolejne 2,60zł? Jeśli tak to gdzie tu jest oszczędność (5,20zł vs 3,20zł) i przewaga nad papierowym biletem godzinnym?

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 22 stycznia 2013, o 22:50

Zgodnie z nowouchwalonym regulaminem:
pkt II ppkt 7 Regulaminu przewozu
W przypadku e-karty obowiązuje tzw. ulga przesiadkowa, gdy pasażer w ciągu 15 minut od wyjścia z pojazdu podejmie podróż inną linią komunikacyjną:
1) w przypadku gdy w pierwszym autobusie pasażer przejedzie więcej niż 8 przystanków to w kolejnym pojeździe przy rejestracji przejazdu opłata nie będzie pobierana.
2) w przypadku gdy w pierwszym autobusie pasażer przejedzie do 8 przystanków to w kolejnym pojeździe przy rejestracji przejazdu będzie pobrana opłata uzupełniająca – właściwa dla łącznej liczby przejechanych przystanków w obu przejazdach.
Ciekawi mnie, czy świadomie zrobiono to w ten sposób, że wszystkie przesiadki są darmowe, a nie tylko jedna (to bardzo fajne, przecież nikt się nie przesiada dla przyjemności). Słowo "obu" w pkt 2 wskazuje, że ktoś piszący regulamin mógł myśleć tylko o jednej przesiadce. Trzeba będzie dopilnować implementacji w kasownikach.

immortal

Post autor: immortal » 23 stycznia 2013, o 12:56

Ciekawe kiedy zaczną wyrabiać te karty miejskie. Gdy jakieś dwa tygodnie temu zapytałam o to panią w punkcie obsługi pasażera to przez 5 minut tłumaczyła mi, że nie ma się co spieszyć, bo przecież papierowe bilety będą i nie docierało do niej, że mnie jest sieciowy potrzebny od 1 marca, bo zbyt dużo korzystam z komunikacji miejskiej, żeby płacić za zwykłe bilety. Na koniec stwierdziła, że właściwie to ona nie wie jak się te karty będzie wyrabiać ale pewnie podanie trzeba będzie napisać :).

Z GW :P
Do nietypowej sytuacji doszło w środę rano w autobusie kieleckiego MPK na linii nr 2. Biletomat wydał pasażerce kupiony bilet, a potem sypnął gotówką.
Sytuację opisał pan Przemysław: "Pasażerka kupowała bilet w automacie, który oprócz biletu wydał ok. 300 zł, w rożnych nominałach. Uczciwa pasażerka powiadomiła kierowcę, który już zajął się "rozbitym bankiem"" - informuje w e-mailu do redakcji "Gazety" i komentuje - "Szkoda, że częściej nie ma takich niespodzianek na dobry początek dnia".

- Owszem, zdarzało się, że automaty wydawały sporadycznie kilka złotych więcej, ale o takim rozbiciu banku jeszcze nie słyszałam - komentuje Barbara Damian, zastępca dyrektora Zarządu Transportu Miejskiego, pod który podlegają biletomaty. Zapowiada, że sprawdzi tę informację - Ale że to było ok. 300 zł, to trochę trudno uwierzyć, bo tyle pieniędzy to chyba się nawet nie mieści w rynience na monety - dodaje.

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 23 stycznia 2013, o 13:17

immortal pisze:Ciekawe kiedy zaczną wyrabiać te karty miejskie.
Według Gazety w lutym.
kielce.gazeta.pl pisze:- Urządzenia mają być zainstalowane do połowy lutego, wtedy też zaczniemy rozprowadzać karty - mówi Barbara Damian, wicedyrektorka Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 23 stycznia 2013, o 14:29

W nagrodę za uczciwość, powinni dać jej sieciówkę. Pewnie większość ulotniłaby się na pierwszym przystanku z wygraną :D

Cytując klasyka:
"-Rozbił pan bank!
-Ja tylko pociągnął" :D
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 23 stycznia 2013, o 17:08

grzebo pisze:Zgodnie z nowouchwalonym regulaminem:
można gdzieś znaleźć ten regulamin?
Cycle chic!

grzebo

Post autor: grzebo » 23 stycznia 2013, o 17:11

Powinien być w wyszukiwarce uchwał RM. Nie da się do nich linkować. Uchwalono w grudniu 2012.

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 23 stycznia 2013, o 17:43

Ok, dzięki :)
Cycle chic!

immortal

Post autor: immortal » 23 stycznia 2013, o 17:48

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 23 stycznia 2013, o 20:58

pkt II ppkt 7 Regulaminu przewozu
W przypadku e-karty obowiązuje tzw. ulga przesiadkowa, gdy pasażer w ciągu 15 minut od wyjścia z pojazdu podejmie podróż inną linią komunikacyjną:
1) w przypadku gdy w pierwszym autobusie pasażer przejedzie więcej niż 8 przystanków to w kolejnym pojeździe przy rejestracji przejazdu opłata nie będzie pobierana.
2) w przypadku gdy w pierwszym autobusie pasażer przejedzie do 8 przystanków to w kolejnym pojeździe przy rejestracji przejazdu będzie pobrana opłata uzupełniająca – właściwa dla łącznej liczby przejechanych przystanków w obu przejazdach.
Mam rozumieć, że po całym mieście, czy nawet gminie, będzie można jeździć różnymi autobusami (nawet przypuśćmy dziesięcioma) za 2,60zł z zachowaniem 15-minutowego limitu?

grzebo

Post autor: grzebo » 23 stycznia 2013, o 21:45

Tak! A to źle?

Moim zdaniem autor regulaminu pewnie myślał przy pisaniu, że chodzi tylko o jedną przesiadkę, a przypadkowo wyszło, że darmowe będą wszystkie. No i dobrze.

Awatar użytkownika
Thermalcake

Post autor: Thermalcake » 23 stycznia 2013, o 21:58

Dobrze, bardzo dobrze - przynajmniej dla pasażera. Lubię jasne sytuacje, a ta część regulaminu trochę mnie zdziwiła, bo przyzwyczaiłem się do faktu, że nie ma nic za darmo. A tymczasem tu takie niespodzianki.

ODPOWIEDZ