Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 24 grudnia 2012, o 19:38

bender pisze:Efekty zamykania centrum dla samochodów przeszły chyba Wasze najśmielsze oczekiwania. :wink: Pora objąć tym większy obszar, np. Husarska, Szczecińska, Witosa, Malików i obserwować co się stanie. :wink:
Wtedy ludzie przestali by nawet pracować, uczyć się, zawozić dzieci do przedszkola, robić zakupy itp.
Może by tak otworzyć ruch samochodowy na samej Sieniewicza, wtedy obroty sklepów na tej ulicy, które i tak nic nie oferują wzrosły by diametralnie? Uważasz, że 95% klientów na sienkiewce było zmotoryzowanych a teraz przecież ciężko zaparkować na Placu Wolności i przejśc kawałek do sklepu.
Parę dni temu słyszałem w radiu wypowiedź pana Hajdarowicza, że czasy kiedy robiło się zakupy w centrach miast już nie wrócą a cetrum powinno pełnić funkcję gastronomiczno-rozrywkową.
Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2012, o 21:00 przez ice, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 24 grudnia 2012, o 20:43

MeehoweCK pisze:@bender, weź mnie w takim razie oświeć - jak to jest, że w wielu innych miastach zamykanie centrum dla samochodów (albo tak jak w Kielcach - ograniczanie tego ruchu) nie powoduje takiej degradacji?
Podaj mi przykłady takich miast to spróbuję odpowiedzieć Ci dlaczego.
W Kielcach wiele faktycznych przyczyn (większa konkurencja ze strony centrów handlowych, gorsza koniunktura, zmiana preferencji klientów) zbiegło się akurat w czasie ze zmianami w Śródmieściu i wiele osób utożsamia padanie sklepów właśnie z ograniczaniem ruchu.
Tu nie trzeba wielkich przemyśleń. Dziś na zakupy na Sienkiewicza możesz dojechać, zaparkować na Małej, Dużej czy przy Rynku. Jutro możesz zaparkować pod dworcem, przy Zagórskiej albo IX Wieków. Na zakupy pójdziesz równie chętnie?

Bezmyślnym jest ograniczanie ruchu w centrum podczas gdy nie można bezpośrednio do tego centrum dojechać choćby autobusem.

Bezmyślnym jest ograniczanie tego ruchu kiedy wiadomo, że powstaje potwornie silna konkurencja w postaci dwóch galerii handlowych.

Dojazd do centrum to był ostatni argument za zatrzymaniem sklepów w centrum. Po tym potencjalny klient nie ma po co tam jechać. Potencjalny Kowalski jest leniwy, lubi wygodę, nie lubi się ruszać. Chce dowieźć swoją tłustą dupę prosto pod sklep, a nie w pogodę jak ta w ostatnich dniach marznąć albo taplać się w błocie.

Weźmy wczorajszy i dzisiejszy dzień. Potrzebowałem kilku prezentów na ostatnią chwilę dla niespodziewanych gości. Wczoraj było zimno więc pojechałem do GE bo marznięcie i ślizganie się podczas spaceru po Kielcach to żadna przyjemność. Dziś...pojechałem do GE bo wypastowałem buty i szkoda mi je było ubabrać w błocie. Jakieś pytania? :wink:
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 24 grudnia 2012, o 20:57

bender pisze:Podaj mi przykłady takich miast to spróbuję odpowiedzieć Ci dlaczego.
Lublin, Rzeszów, Toruń, Olsztyn. To tak bardzo na szybko. O Wrocławiu, Warszawie, Poznaniu czy Krakowie nie będę wspominał, bo to inna ranga miast.

Ja na pewno wolałbym robić zakupy w centrum, po tym jak widziałem tłumy wczoraj w Echo czy Koronie. Ale nie robię tam zakupów nie dlatego, że mam zły dojazd czy dlatego, że jest brzydka pogoda, ale dlatego, że sklepy mi tam nie pasują.

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 24 grudnia 2012, o 21:25

Tych miast nie znam więc nie odpowiem. :wink:

Widzisz, to trochę tak jak z dyskusją GK/GE. Możesz lubi robić zakupy w tej pierwszej ale jeśli tysiącej Kielczan nie podzielą Twoich upodobań to nie będą miały one żadnego znaczenia.

Zastanówmy się - setce osób jest dojazd na Sienkiewicza wisi i na zakupy tam pojadą mimo wszystko. Ale po drugiej stronie jest 10k leniuchów, którzy chcą zaparkować pod drzwiami sklepu. Do kogo miasto powinno się dostosować? :wink:

Może gdybyśmy mieszali gdzieś na południu Europy to przyjemność spaceru po centrum byłaby fajnym argumentem za zakupami tam. Ale jeden sezon jesienno-zimowy stawia galerie tak mocno na czele, że kupcy z Sienkiewicza padną do końca mrozów.

Ja wiem, że wizja pięknego centrum wolnego od hałasu samochodów, smrodu spalin i widoku zasranych olejem chodników mobilizuje do odważnych decyzji. Ale trzeba umieć przyznać się do błędu. Forsowanie obecnego stanu wywołało nieodwracalne skutki dla centrum, które zwyczajnie padło i prędko nie powstanie. Można gdybać co by było gdyby nie galerie, gdyby ludzie byli mniej leniwi, gdyby kupcy lepiej dbali o swoje interesy. Ale życie to nie gdybanie - trzeba myśleć i działać na bieżąco.

Trzeba było najpierw przygotować wszystko wokół - zbiorkom, parkingi, drogi dojazdowe do nich. A potem zamykać centrum. Teraz mamy galerie i choćby na Sienkiewicza do każdych zakupów dorzucali blowjoba to i tak mało kto skorzysta bo wybierze ciepłą GE i GK. :wink:

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 24 grudnia 2012, o 21:26

Nie wiem jak w innych miastach ale w Kielcach klasa średnia (czyli mająca pieniądze na konsumpcje), niemal w całości wyniosła się do miejscowości typu Bilcza czy Masłów. Ciężko wymagać od nich innego dojazdu do centrum niż własny samochód. Taka jest moja opinia.
pletwa

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 24 grudnia 2012, o 21:38

Bo to prawda. :idea:

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 grudnia 2012, o 11:17

kamilkw pisze:Nie wiem jak w innych miastach ale w Kielcach klasa średnia (czyli mająca pieniądze na konsumpcje), niemal w całości wyniosła się do miejscowości typu Bilcza czy Masłów. Ciężko wymagać od nich innego dojazdu do centrum niż własny samochód. Taka jest moja opinia.
To ma jakiś związek z wymieraniem centrum?

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 25 grudnia 2012, o 11:35

Poważnie pytasz? Od wyprowadzki z Kielc ani razu nie byłem na zakupach w centrum. Podobnie inne osoby, które mieszkają poza miastem. A przypomnę, że powiat kielecki ma już więcej mieszkańców niż same Kielce. Idziemy w stronę miasta amerykańskiego.
pletwa

Awatar użytkownika
Baranówczanin

Post autor: Baranówczanin » 25 grudnia 2012, o 12:43

Coś jak Detroit? Upadłe miasto biedy i murzynów, bo każdy kto miał coś kasy to wyprowadził się na peryferia? :P

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=300803

Najlepsza strona czwarta, tak będzie w Kielcach. :D
Baranówek od 1929 roku w Kielcach. :-)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 grudnia 2012, o 15:38

kamilkw pisze:Poważnie pytasz? Od wyprowadzki z Kielc ani razu nie byłem na zakupach w centrum. Podobnie inne osoby, które mieszkają poza miastem. A przypomnę, że powiat kielecki ma już więcej mieszkańców niż same Kielce. Idziemy w stronę miasta amerykańskiego.
Ja mieszkam 10 min. na piechotę od ul. Sienkiewicza i też nie robię tam zakupów.
Czy jakby były parkingi wzdłuż całej Sienkiewki to robił byś tam zakupy?
W Detroit też wyłączyli ruch samochodowy z centrum? :lol:

Awatar użytkownika
Baranówczanin

Post autor: Baranówczanin » 25 grudnia 2012, o 18:21

ice pisze:[W Detroit też wyłączyli ruch samochodowy z centrum? :lol:
Możliwe, że dlatego. :wink: A poważniej, to o ilę się nie mylę to za UM jest piętrowy parking gdzie można parkować? I tak chyba nie robi to dużej różnicy względem poprzedniego układu i tak z płatnymi i zawalonymi autami ulicami śródmieścia. Moim subiektywnym zdaniem sienkiewke zabijają galerie i pewnie alledrogo.pl.
Baranówek od 1929 roku w Kielcach. :-)

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 25 grudnia 2012, o 20:12

No tak, wszystkiemu winne galerie i cykliści :)
Winę za upadek Sienkiewki ponoszą sami "kupcy" z godzinami otwarcia do 17-18 stej. Sobota o 14 wszystko pozamykane o niedzieli już nie wspomnę, sorry ale galerie mają lepsze godziny. Oczywiście mozna zarządzić zamknięcie sklepów w galeriach o 16-stej dla wygody "kupców" :)
Centrum nie przyciągnie obecną ofertą nikogo.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 25 grudnia 2012, o 20:31

Co dadzą sklepy otwarte do 20 jeśli po 18 na Sienkiewicza nie ma żywej duszy?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 25 grudnia 2012, o 20:47

A po co ma być, skoro po 18-tej wszystko jest zamknięte? :P
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 25 grudnia 2012, o 21:32

Grzebo kiedyś próbował mi udowodnić, że po 18 na Sienkiewicza są takie tłumy, że ciężko przejść. :wink:

95% ruchu w ścisłym centrum to ludzi idący do/z pracy. Kiedyś gdy centrum było otwarte dla ruchu wiele osób zatrzymywało się tam przy okazji przejazdu. Dziś trzeba jechać specjalnie i to jeszcze myśleć czy jadąc z tej strony dojadę tam czy tam i czy będzie gdzie zaparkować.

Osobiście jestem zwolennikiem zamknięcia centrum dla ruchu ale tylko dlatego, że jestem egoistą - lubię pospacerować tam z zoną czy młodym w ciszy. Ale ja w przeciwieństwie do wielu z Was znam cenę mojej wygody - uśmiercenie handlu i życia tam. Gdyby tylko było tam przy tym dużo bardziej zielono...

ODPOWIEDZ