Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 19 listopada 2012, o 10:22

RZ pisze:Rok 1986. Archiwum Inwestprojektu Świętokrzyskiego - oglądamy je dzięki spatarowi.
(...)
Zacznę jednak od tego, co było pozytywne (przynajmniej mnie się podoba) - pierwotnego projektu malowania połowy osiedla Słoneczne Wzgórze.
To osiedle z daleka naprawdę fajnie wyglądało! (gorzej z bliska ;) ). Może ktoś kiedyś wróci do tego projektu...
Ja się wtedy urodziłem.
Co do malowania, to teraz wygląda to w ten sposób, że każdy "projektant-plastyk" chce być orgInalniejszy (nie orYginalniejszy) i projektuje coraz to orgInalniesze barwy niż jego poprzednik, stąd przykład Grochowej, wzorowany zapewne na Piekoszowskiej/Mielczarskiego. Niestety ten drugi był oryginalny, czego nie można powiedzieć o Grochowej.
Wydaje mi się, że stąd wynika to prowincjonalne myślenie niektórych projektantów-pseudoartystów, że chcą być lepsi od oryginału, co niestety im się nie udaje.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 listopada 2012, o 00:02

Druga część osiedla Słoneczne Wzgórze - płyty "mozaikowe", których się nie malowało. Wyszczerbione, przebarwione, krzywo ułożone. "Podziwiam" podobne (nie mozaikowe ale kamykowe) co dzień przechodząc koło bloku na Nowym Świecie (tam się czas zatrzymał). Ble.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rzut oka w stronę ulicy Bęczkowskiej:
Obrazek

I zaczynamy spoglądać z Betonowego Wzgórza w stronę betonowiska Świętokrzyskiego ;) :
Najpierw plac zabaw dla dzieci (z fachowo pielęgnowaną trawą) - to akurat enklawa od strony dzisiejszego ronda i wiaduktu, gdzie zostawiono kępę drzew:
Obrazek

City skyline ;) :
Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 20 listopada 2012, o 08:36

No i są moje okolice :) Oj, chyba będę się prosił o jakieś powiększenia, bo mój ówczesny balkon widzę, coś na nim stoi (może mój "Jubilat 2"?). Ech, dawne czasy :D

Awatar użytkownika
Baranówczanin

Post autor: Baranówczanin » 20 listopada 2012, o 17:59

Ja p... , zajebiste zdjęcia! A cenzurlaniej, to w oczy rzuca się bardzo mała liczba samochodów. Straszliwie chciałbym się cofnąć w czasie do lat, 70-80 i pochodzić po Kielcach. Chociaż to co pamiętam z wczesnych 90 to moje. 8)
Baranówek od 1929 roku w Kielcach. :-)

Awatar użytkownika
spatar

Post autor: spatar » 20 listopada 2012, o 19:18

Bardzo się cieszę, że udało mi się sprawić forumowiczom trochę slajdowej frajdy :D Obrobione slajdy w powiększeniu rzeczywiście wyglądają świetnie.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 listopada 2012, o 20:39

Proponuję zatem urokliwy spacer w rejonie dzisiejszej ulicy Jana Nowaka Jeziorańskiego :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pętla "35":
Obrazek

Mieszkając na osiedlu Na Stoku (wprowadziliśmy się właśnie w 1986 r.) bratnie osiedle Świętokrzyskie musiałem znać jak własną kieszeń. Tym bardziej, że przez pierwsze lata nie było jeszcze linii 46 - jeździłem do domu 35-tką. Gdy spadł deszcz nie dało się przejść od przystanku do chodnika suchą nogą - zakładaliśmy więc na buty reklamówki.

Jakoś nie mam ochoty wracać do tamtych czasów :P

Dodam, że na osiedlu Świętokrzyskim do dziś (po 30 latach od wybudowania!) są tereny nietknięte gospodarską ręką. Choć od roku zaczęły one wreszcie znikać. Myślę tutaj np. o przyjściu obok SP33 - parę miesięcy temu hałdy gliny zostały zastąpione chodnikiem i parkingiem! Cud się stał. Podobnie zmienia się dzięki inwestycji "Słoneczny Stok" teren na granicy obu osiedli, obok kościoła.

m07m10

Post autor: m07m10 » 20 listopada 2012, o 22:08

O k*(&# ,o ja je^$, odleciałem... Wechikuł czasu... Zdjęcia szokujące... Pomimo, że mało co zmieniło się w tym krajobrazie...
Poza tym strasznie zdehumanizowany krajobraz, jakby wyrwany z czasu i jakiegokolwiek kontekstu. Chyba szczyt marzeń modernistów, dla których dom to miała być maszyna do mieszkania, a fukcje, rozrywki, pracy itd, miały być zaspokajane w innych obszarach miasta.
Poza tym zdjęcie z tym starym krzyżem rozwala, całkowite zderzenie cywilizacji, nie wiem czy on stoi do dzisiaj? Chciałbym ten krzyż zobaczyć, ale zanim powstało to osiedle, a po pustych górkach krowy i owce się pasły.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 listopada 2012, o 22:50

Chyba szczyt marzeń modernistów
To raczej zdegenerowany modernizm, jeśli już. Soc-modernizm, żeby tak rzec. Prawdziwy modernizm to w Kielcach lata 30. - ul. Paderewskiego, część Sienkiewicza. Niektóre budynki jeszcze w latach 60. nawiązywały do modernizmu, ale na pewno nie osiedla lat 80.
Jakoś nie mam ochoty wracać do tamtych czasów :P
A ja bym wrócił :wink: Ale tylko pod warunkiem, że znowu miałbym 13 lat :D Sentyment...

m07m10

Post autor: m07m10 » 20 listopada 2012, o 22:54

http://pl.wikipedia.org/wiki/Blok_mieszkalny

Jednak na moje oko to też jest modernizm.
Ostatnio zmieniony 20 listopada 2012, o 23:10 przez m07m10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 20 listopada 2012, o 22:57

o ile się nei mylę to ten krzyż nadal stoi przy ulicy tylko w gąszczu drzew na przeciw wieżowca na słonecznym. :) Centralnie na wprost ulicy Krzyżanowskiej a Orzeszkowej. Świętokrzyskie wymiata :) Moje osiedle, do dziś wiele jest jeszcze do zrobienia ale szkoda że cała wizja im się nie spełniła :) Jeszcze pamiętam jak w niedziele się chodziło na ŁĄKi a teraz tam real stoi :)
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 20 listopada 2012, o 23:00

MAŁY pisze:o ile się nei mylę to ten krzyż nadal stoi przy ulicy tylko w gąszczu drzew na przeciw wieżowca na słonecznym.
nie mylisz się ani trochę :)
Cycle chic!

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 listopada 2012, o 23:02

MAŁY pisze:ale szkoda że cała wizja im się nie spełniła :)
Mógłbyś przybliżyć? :)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 listopada 2012, o 23:07

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 listopada 2012, o 23:20

cm pisze: A ja bym wrócił :wink: Ale tylko pod warunkiem, że znowu miałbym 13 lat :D
W taką opcję mógłbym wejść ;)

TomanoMo

Post autor: TomanoMo » 21 listopada 2012, o 13:01

MAŁY pisze:o ile się nei mylę to ten krzyż nadal stoi przy ulicy tylko w gąszczu drzew na przeciw wieżowca na słonecznym. :) Centralnie na wprost ulicy Krzyżanowskiej a Orzeszkowej.
Zgadza się, tyle, że teraz za nim, przed blokami w tle są pawilony (Rabarbar, Pod Telegrafem, Apteka, itd.).

ODPOWIEDZ