Zloty Klos - Hotel Binkowski ****

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 października 2012, o 15:14

Myślę, że już z takiego rozumowania wyrośliśmy.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 19 października 2012, o 15:37

Jednak powinni wybudować obok południową obwodnicę śródmieścia wg pierwotnych planów. "Świetnie" by się komponował jako przydrożny zajazd czy dom weselny 8) a z drugiej strony to dobrze, że jest w lesie, przynajmniej nikt nie będzie widział tej architektury
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 19 października 2012, o 17:44

...poza tysiącami gości hotelu ;)
Ale skoro tam będą mieszkać to będzie się im musiało podobać.

m07m10

Post autor: m07m10 » 19 października 2012, o 21:23

B@rteK pisze: a z drugiej strony to dobrze, że jest w lesie, przynajmniej nikt nie będzie widział tej architektury
Hheheh, gdzieś już to widziałem, co powiecie o tym? Tu kiczu jest tyle co w schronie bojowym, ale i tak dobrze, że las zasłania. :P

http://bryla.gazetadom.pl/bryla/56,8530 ... ch,,5.html

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 19 października 2012, o 21:29

Nie bluźnij, ten budynek w Przegorzałach jest śliczny. Nawet jeśli ktoś nie lubi brutalizmu (ja uwielbiam!), to powinien docenić, że budynek jest cały w jednym stylu, powstał w czasie właściwym dla tego stylu oraz styl ten miał kiedyś uznanie na świecie.

Hotel obLeśny nie spełnia żadnego z ww. kryteriów. Już rzeczywiście lepiej, jakby go zbudowali zgodnie z oryginalnym projektem pt. "wczesne lata 90. na prowincji". Wtedy goście mogliby myśleć co najwyżej: "może obiekt nienajlepiej się zestarzał, ale cóż, tak się wtedy budowało", zamiast "aaaaaa, moje oczy", jak obecnie.

m07m10

Post autor: m07m10 » 19 października 2012, o 21:53

OK, ja np lubie industrial, ale opodal tego brutalizmu, stoi na wzgórzu pałacyk neogotycki, wiec bunkier -hotel pasuje do niego niestety tak samo jak maszt na Św. Krzyżu do klasztoru. Tu jest moim zdaniem najwiekszy ból. Poza tym jeśli chodzi o kicz, to są gorsze niż ten bodowany ,,watykan" nie pękajata, mogło być jeszcze gożej.

grzebo

Post autor: grzebo » 19 października 2012, o 22:27

E tam. Pałacyk neogotycki (chodzi ci o ten zamek pohitlerowski, czy basztę?) stoi daleko i oddzielony zielenią. O wiele fajniej jest, gdy się buduje w aktualnym stylu, niż próbuje na siłę udawać, że średniowiecze wróciło (vide "zamek" w Poznaniu). Takie mozaiki stylów nie są niczym złym, wiele miast np. w Niemczech tak wygląda (gdzie zamiast odbudowywać w starym stylu część kamienic budowano w nowym). Jeśli uważasz, że neogotyku nie można fajnie łączyć z brutalizmem, to pewnie nie podoba Ci się też to.

m07m10

Post autor: m07m10 » 19 października 2012, o 23:10

Ja się nie znam na architekturze tak wogóle. Generlanie i baszta i zamek pohitlerowski, gdzie miałem przyjemność studiować i odebrać tytuł mrg :P są raczej na jedno kopyto, neogotycki modernizm i neogotyk. Mi akurat połączenie z tym bunkrem w lesie średnio leży, ale nie jestem dogmatykiem i nie twierdzę, że ,,Panie nie da się". To tylko moje subiektywne odczucia, może obiektywnie powinno mi sie to podobać i nie mam racji w moich wrażeniach. :P Chyba wszytko na świecie można połączyć żeby się podobało, tylko komu i w jakich czasach. :P
A akurat na zdjęciu połączenie wgląda fajnie, może dlatego że ta wieża taka za przeproszeniem rozdupczona.

Poza tym jak już jesteśmy w Krakowie, to kocham Antywawel, nie za wygląd, ale za jego przesmiewczą filozofię. 8)

grzebo

Post autor: grzebo » 19 października 2012, o 23:38

Prześmiewcza filozofia jest istotną cechą wielu fajnych budynków. Też lubię anty-wawel.

Osiągnęliśmy zatem porozumienie - podobnie jak kościół Kaisera Wilhelma, Hotel Leśny skorzystałby na bombardowaniu dywanowym i dobudowaniu do niego kawałka prawdziwej architektury, choćby brutalistycznej.

m07m10

Post autor: m07m10 » 20 października 2012, o 14:22

No, a jak remontowałem chałupe na modłę industrial- minimal i powiedziałem, że salon będzie szary, podłoga również, a łaznieka grafit- szary, z krwistym czerwonym gdzie niegdzie, to mnie rodzina chciała zlinczować. Ale jak zrobiłem po mojemu to szczeny im opadły. :P

Kurde, chyba zrobilim off top, pewnie jakiś mod nas zara przeniesie, do istniejącego tematu o architekturze.

Chociaż jak już jesteśmy przy Antywawelu, to można pod ten nurt podpiąć nasz leśny ,,Watykan" tzn, parodia zamiłowania Polaków do tandety związanej z papieżem, oraz złośliwy komentarz do ,,Watykanu" przy ul Jana Pawła i nazwania Kielc Klerykowem. :P Żeby było jasne, nic nie piłem i nie paliłem. :P

baux

Post autor: baux » 23 maja 2013, o 20:31

Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 23 maja 2013, o 20:39

Wypas :twisted:
Zajazd w przydrożnej wsi na krajowej "siódemce".
Na tym półkolostym dachu świetnie by wyglądał jakiś pozłacany herb rodu właścicieli.

Awatar użytkownika
Baranówczanin

Post autor: Baranówczanin » 24 maja 2013, o 05:28

A ch... tam! W lesie jest, za bardzo go nie widać. :) Może dlatego taki ,,Watykan" na pamiątkę lądowania JPII na stadionie obok? :?
Baranówek od 1929 roku w Kielcach. :-)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 24 maja 2013, o 06:52

Wstrząsające bezguście. "Na żywo" aż bolą od niego oczy...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 24 maja 2013, o 07:35

"Sondaż przeprowadzony na 300 parach z powiatów włoszczowskiego, kazimierskiego, staszowskiego oraz sandomierskiego wykazał bardzo wysokie zainteresowanie obiektem w takim kształcie jako miejscem organizacji wesela. Młodzi ludzie w szczególności zwrócili uwagę na luksusowy wygląd nawiązujący do kadrów z seriali latynoamerykańskich, doskonale wyeksponowane miejsce do zaparkowania różowej limuzyny, duży plac pozwalający na organizację bijatyk oraz oryginalne parasole, pod którymi można np. spożyć bigos."
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

ODPOWIEDZ