Kielce zapomniane
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
http://www.audiovis.nac.gov.pl/search/
Może tutaj ktoś natrafi na coś wartościowego, ja niestety nie mam na to teraz czasu. Powiem tylko, że po wklepaniu frazy "Kielce" wyskakują 54 strony wyników, więc coś się na pewno znajdzie.
Może tutaj ktoś natrafi na coś wartościowego, ja niestety nie mam na to teraz czasu. Powiem tylko, że po wklepaniu frazy "Kielce" wyskakują 54 strony wyników, więc coś się na pewno znajdzie.
Zaledwie strona (dwa posty) wcześniejNowak pisze:http://audiovis.nac.gov.pl/search/ jest kilka zdjęć w NACu, których nie było na forum. Wpiszcie w wyszukiwarkę Kielce i przeglądajcie.
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
http://www.youtube.com/watch?v=X-QJojM9KI4 Jako tło służy zdjęcie orkiestry wojskowej z Kielc na Pl. Wolności.
Cóż, kiedy lud wzywa, trzeba sie zmobilizować...Tomasso pisze:RZ wróć !!!!!
Kiedy kontynuacja zdjęć z minionej epoki???
Już jakiś czas temu od udzielajacego się (zbyt rzadko) na forum spatara trafiły do mnie , przez ręce sueno - w celu zeskanowania i udostępnienia Wam - kolejne slajdy Kielc! Tym razem o 15 lat młodsze - wykonane w 1986 roku (czyli z okresu który sam pamiętam). Jest ich 35 sztuk, w zdecydowanej większości ukazują osiedle "25 lecia PRL" czyli KSM a wykonane zostały przez Inwestprojekt. Jak przekazał spatar, było ich prawdopodobnie znacznie więcej, ale uległy rozproszeniu...
Wreszcie są zeskanowane i obrobione, zatem zaczynamy:
Rejon fontanny u zbiegu Bohaterów Warszawy i Tarnowskiej - na początek widok na osiedle Gwardii Ludowej (czyli Czarnockiego):

Chopina:

od sueno: poprawiłem nicka ofiarodawcy zdjęć
Ostatnio zmieniony 11 listopada 2012, o 23:59 przez RZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2012, o 00:08 przez RZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagórska:

Konarskiego:

Kujawska:

Szymanowskiego:

Szczecińska (wtedy Wilhelma Piecka czyli "Napika"):

Konarskiego:

Kujawska:

Szymanowskiego:

Szczecińska (wtedy Wilhelma Piecka czyli "Napika"):

Ostatnio zmieniony 12 listopada 2012, o 00:23 przez RZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Muszę zaoponować
. Akurat KSM zawsze się wyróżniał na korzyść, był i jest najbardziej w Kielcach zadbany i zielony. Teraz zresztą bardziej - chodniki równiejsze, zieleń bogatsza. Malowanie bloków na KSM-ie było neutralne i jest takie w daszym ciągu. Co najwyżej niektóre z bloków były ciekawsze (np. "efekt 3D", który bardzo mi się spodobał). Ale poza tym patrzenie na takie blokowiska mnie w ogóle "nie rusza". Nie widzę tam nic ładnego. A całe miasto wg mojej pamięci było w połowie lat 80-tych nieporównanie bardziej zaniedbane. Cała reszta to w przeważającej części syf - zniszczone dawno niedziałajace latarnie, połamane ławki, koślawe i pokruszone chodniki, zdewastowane place zabaw, prawie wszystko krzywe, tandetne... Szarość i beznadzieja. Zdjęcia Antoniego Myśliwca z 1981 r. dobrze to pokazały.
Cd - Sandomierska:

Jeden slajd Podkarczówki:

Ocieplanie wieżowców na Uroczysku azbestem (teraz ten azbest zdejmują...):

I wreszcie, na koniec, chyba największy rarytas czyli 5 slajdów przestawiających osiedle Na Stoku w budowie:

W tle osiedle Świętokrzyskie:

Cd - Sandomierska:

Jeden slajd Podkarczówki:

Ocieplanie wieżowców na Uroczysku azbestem (teraz ten azbest zdejmują...):

I wreszcie, na koniec, chyba największy rarytas czyli 5 slajdów przestawiających osiedle Na Stoku w budowie:

W tle osiedle Świętokrzyskie:

Ostatnio zmieniony 12 listopada 2012, o 00:33 przez RZ, łącznie zmieniany 2 razy.
To prawda pod tym względem, że wtedy się sadziło dużo drzew, a teraz się wycina dużo drzew... To jedyna duża różnica na korzyść tamtych czasów. Ale trawniki to często były wydeptane klepiska, albo, tak jak Na Stoku, była tylko glina (trawniki utworzono na tym osiedlu dopiero na początku lat 90-tych).
Tak pamiętam tamten okres:
http://www.youtube.com/watch?v=MVxvbMN9GYM
Tak pamiętam tamten okres:
http://www.youtube.com/watch?v=MVxvbMN9GYM
Dawniej miasto było porośnięte krzakami, po kolana w błocie. Budowy ciągnęły się latami. Kilka lat po wojnie Słowo Ludu krytykowało inwestycję - wymianę chodnika na Okrzei. Chodnik zerwano, wykopano rów na jakieś kable i tak zostawiono to wszystko na kilka lat w oczekiwaniu na tak zwane kredyty na dokończenie budowy. Tysiące ludzi chodziło tak przez te doły jesień, lato, zima do pracy w FSS. Tuż po wojnie jeszcze to kogoś dziwiło, ale potem nikt nie zwracał na takie rzeczy uwagi.
Z okazji 1 maja i 22 lipca sprzątano centrum miasta ...ale bez przesady. W porównaniu z tym, co było za socjalizmu, teraz miasto jest sterylnie czyste - jak sala operacyjna.
Z okazji 1 maja i 22 lipca sprzątano centrum miasta ...ale bez przesady. W porównaniu z tym, co było za socjalizmu, teraz miasto jest sterylnie czyste - jak sala operacyjna.
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Ech, młodość mi się przypomniała
Chociaż akurat na KSM-ie rzadko bywałem - ogólnie niewiele się tam zmieniło. Najciekawsze są detale - np. zielona budka telefoniczna przy ul. Chopina.
Osiedla północne natomiast to zdecydowanie mój rejon
Pamiętam jak dziś ocieplanie bloków na Uroczysku, miałem okazję obserwować ten proces siedząc na przystanku i nudząc się czekając na "35" do szkoły, mniej więcej z tego miejsca, z którego zrobiono zdjęcie. Przy okazji widać chałupiny, które stały w miejscu dzisiejszej stacji Statoil. Zawsze żałowałem, że nie zdążyłem zrobić zdjęć w tego rejonu przed wybudowaniem stacji moją Smieną (w tamtych czasach nie myślałem jeszcze o robieniu zdjęć Kielcom), a tu proszę - ktoś mnie wyręczył.
Chociaż akurat na KSM-ie rzadko bywałem - ogólnie niewiele się tam zmieniło. Najciekawsze są detale - np. zielona budka telefoniczna przy ul. Chopina.
Osiedla północne natomiast to zdecydowanie mój rejon