Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 września 2006, o 10:40

Yahagi pisze:Tak się zastanawiam... kwota 500 mln jest naprawdę astronomiczna. Nie czarujmy się, jest ona nie do wyrwania. Chyba że w zamiarach WEL było zawyżenie poprzeczki, aby wyrwać chociaż połowę tego ? Od 500 mln byłaby to narawdę pokaźna połowa.
Tak chyba jest, jak pokazesz, ze potrzeba Ci duzo to bedzie liczył sie kazdy grosz. Nie sadze, aby lotnisko kosztowalo 500ml, raczej slyszalem o 350 mln zlotych i to byla wypowiedz samego prezydenta.
Yahagi pisze:Tak uczciwie zastanówmy się: jakiego obłożenia pasażerskiego spodziewać się na naszym lotnisku ? I skąd je wziąć ? Kto je napędzi ?
Tak uczciwe to mozemy zakladac, ze ok. 15-20 tysiecy beda stanowic goscie targowi, mysle, ze bedzie to liczba, ktora uda sie osiagnac bez problemu. Do tego na ponad milion mieszkancow wojewodztwa gdzies 10% siedzi za granica, wiec mozna doliczyc, ze z 50 tys bedzie korzystalo, do tego mieszkancy regionu czestochowskiego, radomskiego. Jesli bedziemy mieli dobre polaczenia, nizsze ceny (oplaty lotniskowe itp.) to mozemy pozyskac mieszkancow z innych rejonow. Do tego nalezy doliczyc loty czarterowe, mieszkancy regionu lataja na wycieczki, tym bardziej, ze nie ma juz tak wielkiej roznicy miedzy autokarowymi wycieczkami a samolotowymi. Jesli np. okaze sie, ze na lotnisku w Obicach nie czeka sie 2godziny na odprawe to jest szansa na przyciagniecie mp. mieszkancow polnocnej malopolski.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 3 września 2006, o 13:31

Wysłałem swój list do Ziemowita Nowaka i Anny Krawieckiej.

A a propos ostatnich postów - samo lotnisko pasażerskie przy takich nakładach byłoby faktycznie ryzykowną ekonomicznie inwestycją. Zapomnieliscie jednak, że mowa była przede wszystkim o cargo, a to juz uważam za strzał w dziesiątkę.

Yahagi
Kontakt:

Post autor: Yahagi » 3 września 2006, o 15:04

W kilometrach rzeczywiście Pyrzowice są dalej od Częstochowy niż Rykoszyn, ale komunikacyjnie wygląda już to całkiem inaczej. Do Pyrzowic wcale nie tak łatwo jest się dostać. Rykoszyn ma tuż obok linię kolejową, która jest w dość dobrym stanie technicznym.I to może być atut.

To, czego uważam potrzebujemy - to szybkiego uruchomienia lotniska.
Takiego, żeby już można było tam lądować. Nie za 10 lat... teraz. Trochę więc przeraża mnie projekt opiewający na kwotę 500 mln. Co tam ma aż tyle kosztować ?

Jeśli proces i związane z nim negocjacje będą się przedłużać.. a co grosze - wyprzedzi nas ktokolwiek (np. Radom) podda to w znacznym stopniu w wątpliwość tworzenia u nas lotniska o tak znacznych rozmiarach. Jaknajszybciej trzeba się włączyć w obsługę ruchu lotniczego.
Szczecin to 100 tys pasażerów. To jest wydaje mi się szczyt wszystkiego, na co moglibyśmy liczyć w perspektywie kilku lat. Niech to lotnisko będzie małe, ale nowoczesne... i uniwersalne. Dostępność komunikacyjna jest tu bardzo istotna, a w tej mierze - uważam - Rykoszyn znacznie góruje nad Obicami.

CARGO: ja nie wiążę z nim nadzwyczajnych nadziei. Chyba że udałoby się to powiązać np. z działalnością węzła pocztowego w Chęcinach.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 3 września 2006, o 15:48

No cóż, jeśli chodzi o Obice, to przyjmuję do wiadomości argumenty fachowców (strefa hałasu w Rykoszynie itd). Nie chciałbym wietrzyć w tym jakichś podstępów. Ogólnie rzecz biorąc mam po prostu zaufanie do dyr. Artura Sobolewskiego.
Sądzę, że to lotnisko nie musi tyle kosztować - ważne jednak, żeby szybko zacząć i w jego budowie zajść tak daleko, żeby juz nie można było się cofnąć. Teraz albo nigdy...
Warto dodać, że gęstość rozmieszczenia lotnisk w krajach starej UE jest bardzo duża.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 3 września 2006, o 16:18

Porównanie polskich miast na I półrocze 2006:

Obrazek

Obrazek

Pamiętajcie - to są wyniki za 6 miesięcy! Zaskakuje Rzeszów, który przy dwóch przewoźnikach ma 100 000.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 3 września 2006, o 16:36

jak dla mnie to na tej mapie wyraźnie widać 'dziurę' w trójkącie Balice-Okęcie-Jasionka i albo na tym terenie powstanie lotniskow w świętokrzyskim albo uprzedzi nas Lublin i będzie trudniej i druga luka to południowo-wschodnia Polska, choć zupełnie nie mam żadnych danych, może prognozowany ruch tam byłby znacznie niższy...

Yahagi
Kontakt:

Post autor: Yahagi » 3 września 2006, o 17:28

TOM:

Widzę, że masz aktualniejsze dane, ja miałem za ubiegły rok

Obrazek

Można porównać jakie zmiany zaszły w tym czasie. Tak jak napisał RZ - z tym lotniskiem naprawdę trzeba sie uwijać. Nie odrzucam lokalizacji w Obicach; nadal uważam, że Rykoszyn byłby tańszy w realizacji i ma inne argumenty za sobą. Niemniej ważniejsze jest, żeby już zaczeło się coś kręcić, bo lament WEL nie napawa tu optymizmem.

Koval

Post autor: Koval » 3 września 2006, o 20:27

Z Onetu:
Premier: 350 mln euro na rozbudowę lotnisk
(IAR, tm/03.09.2006, godz. 20:55)
Premier zapowiedział, że osiem polskich lotnisk dostanie z Unii Europejskiej prawie 350 milionów euro na rozbudowę infrastruktury. Pieniądze te zostaną wykorzystane w ciągu najbliższych trzech lat.

Jarosław Kaczyński, występując na konferencji prasowej w Balicach, przedstawił sytuację i perspektywy polskich portów lotniczych. Wskazał, że za parę lat do sieci nowoczesnych lotnisk dołączą prawdopodobnie jeszcze dwa - w Bydgoszczy i Łodzi.

Premier podkreślił znaczenie nowoczesnych lotnisk dla rozwoju turystyki. Jako przykład podał Kraków i zaznaczył, że to właśnie rozwój połączeń lotniczych sprawił, iż miasto to odwiedza rekordowa liczba zagranicznych turystów.

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 3 września 2006, o 20:40

Też się przyłączyłem i swój list wysłałem. Na razie do Echa, Radia Kielce i Radia Fama. Z Wyborczej mi zwróciło... ;/ Jaki jest mail do pana Ziemowita Nowaka bezpośrednio?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 września 2006, o 21:11

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 września 2006, o 21:15

Obrazek
Prezydent Lubawski: w 2010 samoloty wystartują z Obic

Obrazek Ziemowit Nowak, 02.09.2006

Zrobię wszystko, żeby w 2010 pierwszy samolot wystartował z lotniska Kielce. Może nie będzie ono skończone, ale zdatne do użytku - mówi prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Ziemowit Nowak: Marszałek Franciszek Wołodźko argumentuje, że nie ma większych szans na pozyskanie środków unijnych na lotnisko Kielce, bo warunkiem jest zysk, zwrot z inwestycji, a to lotnisko trzeba będzie przez całe lata dotować. Co Pan na to?
- Po pierwsze, ja i pan marszałek mamy różne spojrzenia na rozwój komunikacji w Polsce. Od komunikacji lotniczej nie ma odwrotu. Dzisiejszy boom lotniskowy jest tego dowodem. Ktoś, kto zna realia dzisiejszego świata i warunki niezbędne do rozwoju miasta i regionu, powinien wiedzieć, że bez tego lotniska nie ma szans na rozwój. Być może przez dwa, trzy lata sam operator będzie ponosił straty, bo do nowego lotniska trzeba przyzwyczaić pasażerów. Ale już od pierwszego dnia miastu i regionowi będzie się ono opłacać. Mówienie, że nie znajdą się środki z Unii, jest kłamstwem. Zadawałem to pytanie pani minister Gęsickiej [Grażyna Gęsicka, minister rozwoju regionalnego - red.] - powiedziała, że oczywiście możemy się starać o środki na lotnisko, tylko że z programu regionalnego. Bezczynność pana marszałka w tej sprawie do tej pory pokazuje, że dobrze się stało, że to ja się za lotnisko wziąłem. Miałem już wizytę jednego z banków polskich, który jest zainteresowany inwestowaniem w to przedsięwzięcie. W lotniskach jest przyszłość, to jest poza dyskusją. Czy jest inna inwestycja, która da miastu i regionowi więcej korzyści? A czy program e-świętokrzyskie przyniesie finansowe efekty? Wątpliwe. Ale cywilizacyjne - tak. A jakie zyski przyniesie most na Wiśle w Połańcu?

Jednak w samym regionie odpowiednio dużo pasażerów może się nie znaleźć. Czy z lotniska będą korzystali również mieszkańcy spoza województwa?
- Oczywiście, że tak. I dlatego mamy taki opór innych środowisk - katowickiego i krakowskiego. My to czujemy. Nasze lotnisko, tuż pod Buskiem, będzie służyć całemu obszarowi tarnowskiemu. Na pewno też jest atrakcyjne dla okolic Tarnobrzega, Stalowej Woli - to jest poza wszelką wątpliwością. Nie mówię już o cargo. Rozmawiałem z ekspertami, którzy twierdzą, że mamy lepsze położenie niż Katowice czy Modlin. Jeżeli nie podejmiemy takiego wyzwania, jesteśmy skazani na cywilizacyjną porażkę.

Lotnisko nie ma jeszcze odpowiednich planów, krytycy mówią, że to projekt wirtualny. Ile czasu upłynie, zanim wbita zostanie pierwsza łopata pod budowę i zanim wystartuje pierwszy samolot?
- To samo słyszałem o stadionie, że wirtualny, że budowa potrwa 10 lat, a powstał w 18 miesięcy. Zrobię wszystko, żeby w 2010 roku pierwszy samolot wystartował z lotniska Kielce. Może nie będzie ono skończone, ale zdatne do użytku. Jeżeli dostalibyśmy teraz te 50 mln euro z Unii, można by startować z inwestycją. Ale ja nie czekam. W tej chwili zlecamy zrobienie koncepcji, w której będą też uwarunkowania ekonomiczne. Te wirtualne, w cudzysłowiu, projekty po prostu chyba przerosły marszałka. A jakie projekty on sam wykonał? Ja nie znam żadnego.

W telewizji publicznej marszałek Wołodźko pogardliwie stwierdził, że w sprawie lotniska odbyły się tylko "jakieś konsultacje". Czy jest Pan przekonany, że mieszkańcy Kielc i regionu chcą takiej inwestycji?
- Patrząc na pana marszałka, myślę, że on by to konsultował 10 lat i nigdy nie powstałoby lotnisko. Tu trzeba zdecydowanych działań. Nie spotkałem nikogo w Kielcach, kto by powiedział, że nie chce lotniska. Co do Masłowa, to mam podejrzenia, że komuś po prostu zależy, żeby za pieniądze podatników wykupić bezsensownie grunty. Innego uzasadnienia nie widzę. Wdepnęliśmy w czyjeś interesy, to jest oczywiste. Ludzie absolutnie są za tym, żeby lotnisko było. Zresztą, jakie mieliśmy priorytety przed laty, również drukowane w "Gazecie Wyborczej"? Telewizja Kielce, lotnisko i uniwersytet. Lotniska chcą też inwestorzy, Busko, Solec-Zdrój. Zagraniczne firmy będą inwestować w Starachowicach, Opatowie, Sandomierzu. Odbyłem setki takich rozmów - pytają, gdzie jest najbliżej lotnisko, i odchodzą. Ale jeśli odpowiadam, że będzie za cztery lata, to wracają.

Całe środki unijne mają pójść na lotnisko i nie wystarczy ich na drogi?
- Jest to absolutnie tradycyjny zarzut, w całej Polsce. Jeżeli na coś idą pieniądze, to krytycy wyciągają zaraz dziury w drogach. Dziury w drogach są, bo komuniści przez 50 lat nie potrafili porządnie dróg zbudować. Pieniądze na drogi są. Czy pan marszałek umie je wykorzystać, to jest inna sprawa.
------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Marszałek Wołodźko: Będzie lotnisko, ale w Masłowie

Obrazek Ziemowit Nowak, 02.09.2006

Ziemowit Nowak: Czy w Kielcach w ogóle jest potrzebne lotnisko?
Franciszek Wołodźko, marszałek województwa: Lotnisko na ziemi świętokrzyskiej jest potrzebne, ale na miarę potrzeb i możliwości ekonomicznych oraz społecznych regionu. W mojej opinii nieduża modernizacja lotniska w Masłowie powinna zabezpieczyć potrzeby transportu lotniczego na kilka, kilkanaście lat. I tak przecież się umawiałem z panem prezydentem Lubawskim, że to lotnisko tak będzie funkcjonowało. Przez prawie dwa lata miasto Kielce w spółce Lotnisko Kielce miało przewagę i to miasto kreowało politykę tej spółki, dopóki z niej nie wyszło. Ten czas został zmarnowany. Oczywiście, będziemy szukać pieniędzy, również z Unii, żeby zorganizować lotnisko w Masłowie. Natomiast szukanie pieniędzy na duże lotnisko, o jakim mówi pan Lubawski, musi być poprzedzone analizą ekonomiczną. Bez tego każda decyzja jest obarczona ryzykiem błędu. Nie wydaje się setek milionów złotych bez wstępnej analizy efektywności takiego przedsięwzięcia. W mojej opinii takie lotnisko nie ma szans na wsparcie z Unii Europejskiej, bo nie będzie efektywności ekonomicznej. Według ocen eksperckich dopiero 6 milionów pasażerów rocznie daje uzasadnienie ekonomiczne dla lotniska. A do takiej liczby dopiero zbliża się Okęcie.

To znaczy, że żadne lotnisko w Polsce nie ma racji bytu?
- No, dochodzi jeszcze cargo.

Kiedy w Kielcach wyląduje i wystartuje porządny samolot pasażerski?
- To zależy, co to znaczy "porządny". W mojej opinii nie ma sensu, żeby w Masłowie lądowały samoloty powyżej 40 miejsc. Może takie na 30-40 pasażerów będą lądowały około roku 2010. Jest szansa, żeby taki fakt miał miejsce.

Jak to zrobić?
- Przedłużyć pas w Masłowie, zmodernizować lotnisko, to się uda. Jeżeli pan Lubawski mówi, że w Obicach mu się to uda do 2010 roku, to po prostu kłamie albo w ogóle się nie zna na procesie inwestycyjnym.

Mówi Pan, że postara się o środki unijne na lotnisko, a jednocześnie nie występuje o nie. Jak to rozumieć?
- Bo tak wielkie projekty nie powinny być wydatkowane z regionalnego projektu operacyjnego. Wydać taką część pieniędzy na jeden projekt to się nie broni politycznie. Odbiera się pieniądze innym obszarom, środki na drogi, szpitale. A na lotnisko pieniądze trzeba by zarezerwować na 5 czy 8 lat i sprawdzać w tym czasie, czy to realny program. Na co mam dać 50 mln euro, jak nie ma projektu? Tego rodzaju inwestycje powinny być finansowane z projektów sektorowych.

Zarówno Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, jak i minister Przemysław Gosiewski mówią coś innego, że można to lotnisko wpisać do regionalnego programu operacyjnego.
- Może można, ale się nie da. To się nie broni. Nie możemy 15 proc. środków z tego programu przeznaczyć na lotnisko. Na cały transport regionalny mamy 160 mln euro. To nie jest żaden zarzut, że wydajemy na drogi, bo moim zdaniem one są obecnie najważniejsze.

Dlaczego dla władz województwa podkarpackiego i łódzkiego rozwój lotniska jest priorytetem?
- Dla mnie uruchomienie lotniska jest jednym z priorytetów. Pozostałe to włączenie Kielc do połączeń PKP InterCity i lepsze drogi.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 września 2006, o 21:19

Moje odczucia: polityka, polityka, polityka to glowna madrosc Wolodzki. Przez 4 lata nie zrobiono nic na lotnisku w Maslowie, a teraz on wyskakuje, ze zbuduje tam port skoro specjalisci od razu powiedzieli, ze jest to bardzo trudne do zrealizowania, wiaze sie z wyburzeniami, a do tego pas startowy musi byc skierowany w odpowiednia strone geograficzna? No przeciaz porazka... Teraz wpadlem na pomysl, ze mozemy zrobic mu swietna kampanie wyborcza. Kazda osoba mowi innej, to o czym zrobił i w efekcie z ust do ust mamy calkiem pokazny efekt!

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: halny » 3 września 2006, o 21:46

Czytać się tego nie chce co mówi Marszałek. Już nie wiem jaki Region ten Pan reprezentuje :shock: Gdyby taka osoba kiedyś decydowała o budowie kolei napewno linia kolejowa nie przebiegała przez nasz Region bo nie wiadomo czy ktoś wsiądzie do pociagu :lol:

lucas

Post autor: lucas » 3 września 2006, o 21:51

autor pisze:Moje odczucia: polityka, polityka, polityka to glowna madrosc Wolodzki. Przez 4 lata nie zrobiono nic na lotnisku w Maslowie, a teraz on wyskakuje, ze zbuduje tam port skoro specjalisci od razu powiedzieli, ze jest to bardzo trudne do zrealizowania, wiaze sie z wyburzeniami, a do tego pas startowy musi byc skierowany w odpowiednia strone geograficzna? No przeciaz porazka... Teraz wpadlem na pomysl, ze mozemy zrobic mu swietna kampanie wyborcza. Kazda osoba mowi innej, to o czym zrobił i w efekcie z ust do ust mamy calkiem pokazny efekt!
Spoko, na pana Wołodźkę nie zagłosuje nikt z moich znajomych i dołożę wszelkich starań, żeby nie dostał ani jednego głosu od ludzi z firmy w której pracuję. A jest tam grubo ponad 200 osób, którzy również mają swoich znajomych. 8)
Proponuję maila napisać do Rady Wojewódzkiej SLD w Kielcach w treści nagłaśniając niedźwiedzią przysługę, którą robi im pan Wołodźko przed wyborami... :)
swietokrzyskie@sld.org.pl
Łukasz

corse

.....

Post autor: corse » 3 września 2006, o 21:58

Jeszcze jedna .. istotna rzecz ......
Po pierwsze :
ULC szacuje .... w roku 2030 - polskie porty lotnicze
to ok . 64 mln . '' odprawionych ''
przy ( uwaga ! ) .. 11 , 5 mln .
w roku - 2005 ! ......
Po drugie :
Lotniska w UE powoli dopada granica '' przepustu max . '' .
KE ds . transportu ostrzega o tym od ub . roku ....
'' konieczna jest ich rozbudowa ( modernizacja )
budowa nowych lotnisk oraz promowanie transportu kolejowego '' .
Po trzecie :
Skromna rada od mojej skromnej osoby ....
te '' rzeczy '' ( dane ) zawierajcie w swoich listach
bo moim zdaniem .. dzisiejsza - druga po '' prywacie ''
negatywna ludzka cecha .. to '' krôtkiwzroczek ''
i nie dotyczy on tylko '' zafajdanej polityki '' .. bowiem ....
przyznam szczerze - czasami i mnie takowe '' spojrzenie '' dopada ! ( :) )

ODPOWIEDZ