Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 sierpnia 2006, o 22:40

Zwrocilo mnie i Jarpowi @ z Echa i prezydent@um.kielce.pl

proponuje listy@echodnia.eu oraz do Pani Anny Krawieckiej - autorki artykułu...

do UM nie sposob sie dostac, wiec proponuje anna.ciuleba@um.kielce.pl Rzecznik Prasowy Prezydenta Kielc

A co z wojewodą, moze go poinformujemy? wojewoda@kielce.uw.gov.pl

Ben
Kontakt:

Post autor: Ben » 31 sierpnia 2006, o 23:22

Maile dochodzą zarówno w UM jak i UW tylko do konkretnych działów zastosowano filtry po ,,aferze"z mailami z UM.Pozdrawiam Autora i Jopasa
Ben Kielce

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 1 września 2006, o 00:06

Ja wysłalem tez wszedzie gdzie sie dalo. Ze swojej skrzynki i zaraz puszcze chyba jeszcze ze skrzynki "historycznej galerii". Proponuje by zrobic prosta stronke (podstrone do inwestycji) z prosba, z trescia listu, i lista wysylkowa i aby kazdy z nas umiescil to jako opis w swoim gg. Ja jutro wyjezdzam ale po powrocie moge takie cos tez zrobic na stronie galerii i jopaskielce. TRZYMAJMY SIE!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 września 2006, o 00:16

Tez o tym wspominalem wlasnie, mysle, ze to dobry pomysl. Zobaczymy jeszcze jaka bedzie reakcja na nasze maile.

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 1 września 2006, o 00:18

Mnie też zwróciło maile z Echa, Gazety i UM. Wysyłać jeszcze raz?
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 września 2006, o 00:25

tez mi zwrocilo Wyborcza. Trzeba pisac w takim razie bezposrednio do dziennikarzy. adresy sa przy niektorych artykułach. Do UM dotrą wiadomosci, wiec juz nie trzeba ponawiac.

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 1 września 2006, o 07:38

właśnie słuchałem audycji w RK gdzie gościem był p. Gosiewski

- ostro skrytykował marszałka województwa, wskazał, że dla marszała ważniejsze są regionalne inwestycje (jak most w Połańcu) nie wnoszące nic przyszłościowego, niż rozwój całego regionu , bedzie mocno naciskał na Urz. Marszałkowski w celu zmiany decyzji i wspierał Lubawskiego w tym pomyśle :D

- oznajmił także, że trasa kolejowa Warszawa - Kielce znalazła sie w projekcie przebudowy na najbliższe lata mimo sprzeciwu centali PKP oraz bedzie kasa na E7 z Warszawy aż do Jędzrejowa :D

j'k

Post autor: j'k » 1 września 2006, o 08:15

Region świętokrzyski dostanie więcje unijnych pieniędzy na ważne inwestycje - ujawnnia Radio Kielce

1-09-2006, 08:49:50

Linia kolejowa z Warszawy do Kielc będzie modernizowana za europejskiej pieniądze. Projekt został wpisany na listę inwestycji realizowanych z unijnego programu „Infrastruktura i środowisko” mimo wcześniejszego sprzeciwu Polskich Kolei Państwowych dowiedziało się Radio Kielce. Na unijne dofinansowanie może też liczyć droga ekspresowa nr 7 na odcinku od Radomia do Jędrzejowa. Na obie te inwestycje region otrzyma ponad 300 milionów euro.
W przygotowanym przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego dokumencie do którego dotarło Radio Kielce znalazły się także inwestycje z obszaru ochrony środowiska. Na ten cel przeznaczone zostanie 177 milionów euro. Najwięcej z tego otrzyma aglomeracja kielecka na ochronę swych wód podziemnych. Unia przeznaczy na ten projekt 68 milionów euro. Na dofinansowanie mogą też liczyć projekty z Jędrzejowa, Końskich i obszaru Górnej Nidy. Za europejskie pieniądze remontowane będą także wały w okolicy Sandomierza.
Łącznie w programie „Infrastruktura i środowisko” przeznaczono 642 miliony euro dla regionu świętokrzyskiego. To prawie tak samo dużo jak kwota przeznaczona na cały Regionalny Program Operacyjny rozdzielany w naszym województwie.

http://www.radio.kielce.pl

j'k

Post autor: j'k » 1 września 2006, o 16:41

"Oprotestowany podział funduszy unijnych

Kielczanie protestują w sprawie uchwały dotyczącej podziału funduszy unijnych zatwierdzonej przez marszałka województwa świętokrzyskiego Franciszka Wołodźkę. Decuzją zarządu województwa fundusze rozdysponowano w taki sposób, że brakło już pieniędzy na budowę międzynarodowego lotniska koło Morawicy.

Na forum portalu Kieleckie Inwestycje rozgorzała dyskusja na temat wpływu decyzji marszałka na rozwój województwa świętokrzyskiego. Kielczanie dyskutujący na forum portalu rozpoczęli protest, w którym czytamy m.in.:

" (...) lotnisko jest jedyną szansą na to, by do świętokrzyskiego trafili potężni inwestorzy, którzy będą mogli stworzyć tysiące miejsc pracy. (...) Lotnisko będzieimpulsem, który sprawi, że region ożyje, a gospodarka będzie napędzać się sama."

Maile z treścią protestu otrzymały dziś nie tylko kieleckie redakcje, ale także prezydent Wojciech Lubawski i świętokrzyscy parlamentarzyści - Przemysław Gosiewski, Konstanty Miodowicz, Radosław Parda i Włodzimierz Stepień. "

http://www.plus.kielce.pl/

--------------------

Brawo dla PLUS RADIA za nagłośnienie sprawy, aby tak dalej

maciej

Post autor: maciej » 1 września 2006, o 16:57

Obrazek

Analiza - Ja chcę latać
Ziemowit Nowak

Pan marszałek Franciszek Wołodźko zachowuje się w sprawie kieleckich lotnisk jak pies ogrodnika - sam nie dba o nie, i drugiemu nie pozwoli.
Lotnisko w Masłowie zarasta chaszczami. Działająca kiedyś radionawigacja leży w hangarze, nowej nie ma. Lampy, które miały ułatwiać lądowanie w nocy, są zasłonięte teraz przez drzewa. Nikt, na kim kielczanom powinno zależeć, tu nie ląduje. Spośród 26 oficjalnych delegacji międzynarodowych, w tym sześciu na szczeblu ministerstw, które będą na salonie przemysłu obronnego, żadna nie przybędzie do Kielc samolotem, bo nie ma takiej możliwości.

Czy marszałek Wołodźko zaniedbuje Masłów, bo chce skupić wszystkie siły na budowie nowego Lotniska Kielce w Obicach? Nie. Nie wystąpił nawet o marne 1 euro w projekcie programu rozwoju regionalnego UE, choć mógł. Prosił go o to prezydent Kielc Wojciech Lubawski. Co według marszałka powinniśmy mieć za unijne pieniądze? Zmodernizowane lub dobudowane tory kolejowe w dwóch miejscach, przebudowaną drogę 786 od granicy województwa do Kielc (34 mln), przebudowaną drogę 728 od Jędrzejowa do granic województwa (42 mln), rozbudowane szpitale w Opatowie i Starachowicach (ponad 30 mln). A na lotnisko potrzeba minimum 90 mln euro, ale na pierwszym etapie wystarczyłoby 50 mln.

Obawiam się, że gdyby zrealizować plan marszałka, to za parę lat będziemy mieć trochę lepsze drogi, po których nie będzie miał kto jeździć, i większe szpitale, w których nikt się nie będzie leczył. Bo ludzie stąd wyjadą.

Nasze województwo jest najbiedniejsze w Unii Europejskiej. Potrzebuje nie plastrów, którymi chce go okleić marszałek, tylko zastrzyku adrenaliny, po którym stanie na nogi. Takim zastrzykiem byłoby lotnisko.

Europejczyk ze swojego miasta za granicę lata i w godzinę-dwie pokonuje dystans, który nam zajmuje autobusem kilkanaście i więcej godzin. Powstaje pytanie, czy chcemy być Europejczykami, czy biednymi postkomunistycznymi obywatelami drugiej kategorii. Na to pytanie już odpowiedzieli sobie w Rzeszowie, Łodzi i kilku innych miastach. Tam nikt nie pyta, czy lotnisko jest potrzebne. I w Rzeszowie, i w Łodzi dla władz miasta i województwa lotnisko jest priorytetową inwestycją z środków unijnych! Okolicami rzeszowskiego lotniska zainteresowane są firmy z branży lotniczej, elektronicznej, wokół powstanie park naukowo-technologiczny. Ryanair lata z Rzeszowa do Londynu i Warszawy, w przyszłym roku otwiera linię do Dublina. Loty do Warszawy są tak obłożone, że na rezerwację czeka się kilka miesięcy. Przygotowują się do rozbudowy terminalu, drogi dojazdowej, dróg kołowania.

W Łodzi Lotnisko im. Wł. Reymonta (dawne lotnisko Lublinek) przedłuża pas i powiększa terminal. Lata się stamtąd do Nottingham, Londynu, Dublina i Warszawy. Do regularnych lotów szykuje się Lufthansa, może pojawi się połączenie do Włoch. Tego oczekują nie tylko mieszkańcy, ale pojawiający się w Łódzkiem coraz chętniej inwestorzy.

Jestem kielczaninem, tu mieszkam i chcę, żeby się rozwijało moje miasto i województwo. Nie przekonują mnie argumenty, że nowe lotniska regionalne w Polsce się nie utrzymają. Stańmy do walki o pasażerów i o lotnicze cargo z Krakowem, Katowicami, Lublinem, Rzeszowem, Łodzią. Niech oni się martwią, czy utrzymają lotnisko, a nie pan marszałek Wołodźko.

A jak chcemy mieć dobre drogi - zbudujmy lotnisko. Wtedy dobre drogi będą naprawdę potrzebne i znajdą się na nie środki.

------------------------

Świetnie, że Radio Plus podchwyciło też temat :) Może uda się zniszczyć te chore pomysły (p. Wołodźko oczywiście) w zarodku!

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 1 września 2006, o 17:12

Brawo Ziemowicie Nowaku! :) Oby więcej takich artykułów :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 września 2006, o 17:15

Pan Ziemowit odpowiedział rowniez na list, ktorego fragmenty zostana wykorzystane do kolejnego artykułu. Działamy dalej!

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 1 września 2006, o 17:45

Myślę też że "PROTEST W SPRAWIE UCHWAŁY DOTYCZĄCEJ PODZIAŁU FUNDUSZY UNIJNYCH" powinniśmy wysłać też na adresy mailowe do:
Targi Kielce, Echo Investment S.A., Skanska S.A., Mitex S.A., Kolporter S.A. ,oraz tych wielkich firm związanych z Kielcami dla których budowa lotniska była by kolejnym impulsem do dalszego rozwoju.

Edit 01.09.2006 21.40
Poszło :D :D :D
Ostatnio zmieniony 1 września 2006, o 20:41 przez Sirek1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 1 września 2006, o 17:50

Bardzo pieknie !! Wkoncu w kupie siła :D Z drugiej strony trzeba tak podzialac zeby dla tego anty-swietokrzyskiego nie znalazlo sie miejsce w jakichkolwiek stanowiskach urzedowych, oby ludzie na niego wiecej nie głosowali. Najsłuszniejsza droga rozwoju = LOTNISKO :!:

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 1 września 2006, o 20:37

Lejecie miód na me serce :) Aż miło się czyta po cąłym dniu take rzeczy!!
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

ODPOWIEDZ