Kielce - infrastruktura rowerowa

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

mp

Post autor: mp » 30 lipca 2012, o 00:28

grzebo pisze: - problem wpuszczenia rowerów na buspasy jest skomplikowany: niektórzy (ekhem) nie chcieli tego w ogóle, niektórzy chcieli, żeby wpuścić rowerzystów na buspasy jako alternatywę dla równoległego DDR (jako opcja dla szybkich i odważnych rowerzystów), niektórzy obawiali się, że wpuszczenie rowerów na buspasy zablokuje budowę DDR wzdłuż takiej ulicy, bo formalnie będzie na niej już infrastruktura rowerowa.
tak zwani autobusiarze!
- p. Zboch, ludzie z MZD i z UM jadą na wizytę studyjną do Wrocławia, zamierzają m.in. oglądać buspasy z dopuszczonym ruchem rowerów;
A i być może z przedstawicielami firmy Nextbike, którzy skontaktowali się z panem Zbochem w sprawie wypożyczalni... Co prawda Pan oficer póki co jest sceptycznie nastawiony, ale porozmawiać nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika
bikogt
Kontakt:

Post autor: bikogt » 30 lipca 2012, o 14:04

grzebo pisze:Na dzisiejszym (...) przefotografowałem projekt DDR wzdłuż Warszawskiej. Za słabą jakość przepraszam, ale p. Zboch obiecał, że niedługo udostępni PDFa z wersją elektroniczną. (...)
To może u mnie w nieco lepszej wersji. Zapraszam do zapoznania się z planami, o których była mowa. Więcej tutaj. Kliknięcie na obrazek przekieruje na większy rozmiar.

A tu jeszcze o buspasach "w mojej opinii". W przygotowaniu jest wersja w drugą stronę. Może kogoś zaciekawi.
Rowerowe Kielce - "Nie ważne jak i gdzie, na rower wsiądź i jedź".

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 30 lipca 2012, o 14:15

Jedna rzecz mi nie pasuje. Może to tylko błąd w projekcie, ale jednak. Na skrzyżowaniu Warszawskiej z Pocieszka, przejazd rowerowy po południowej stronie, kończy sie na wyspie między jezdniami. Właściwie przy GK jest podobna sytuacja. Jest jakieś wytłumaczenie do tego?
Ostatnio zmieniony 30 lipca 2012, o 14:33 przez tomasz2719, łącznie zmieniany 1 raz.

TomanoMo

Post autor: TomanoMo » 30 lipca 2012, o 14:23

mp pisze:A i być może z przedstawicielami firmy Nextbike, którzy skontaktowali się z panem Zbochem w sprawie wypożyczalni... Co prawda Pan oficer póki co jest sceptycznie nastawiony, ale porozmawiać nie zaszkodzi.
A tymczasem w Warszawie:
http://www.veturilo.waw.pl/jak-to-dziala/

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 30 lipca 2012, o 15:01

sceptycznie nastawiony bo to cholernie droga zabawka. Roczny koszt roweru z wypożyczalni (obsługa systemu, serwis, rower) to kilka tysięcy złotych :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 31 lipca 2012, o 22:53

@bikogt

Dzięki za te projekty w dobrej jakości.

Niestety, ilość miejsc bez przejazdów jest bardzo duża. Pozwoliłem sobie przygotować dla MZD projekty nowych znaków, które będzie można w naszym mieście stosować zamiast C-13 i D-6a.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 lipca 2012, o 23:22

Doskonałe, jutro wystąpimy do ministra o zmianę rozporządzenia specjalnie dla Kielc!

Awatar użytkownika
bikogt
Kontakt:

Post autor: bikogt » 1 sierpnia 2012, o 12:48

tomasz2719 pisze:Jedna rzecz mi nie pasuje. Może to tylko błąd w projekcie, ale jednak. Na skrzyżowaniu Warszawskiej z Pocieszka, przejazd rowerowy po południowej stronie, kończy sie na wyspie między jezdniami. Właściwie przy GK jest podobna sytuacja. Jest jakieś wytłumaczenie do tego?
Jest wytłumaczenie. Po prostu zwykłe niedopatrzenie. Ale już zdjęcia są wymienione. Jak widać z projektach planowane są przejazdy na drugą stronę, co jest nowością. Jak wszyscy doskonale wiemy, to do tej pory MZD nie stosowało takich rozwiązań.

Awatar użytkownika
bikogt
Kontakt:

Post autor: bikogt » 1 sierpnia 2012, o 12:50

grzebo pisze:@bikogt
(...) Niestety, ilość miejsc bez przejazdów jest bardzo duża. Pozwoliłem sobie przygotować dla MZD projekty nowych znaków, które będzie można w naszym mieście stosować zamiast C-13 i D-6a. (...)
No znaki całkiem fajne. Pomysłowe.

mp

Post autor: mp » 4 sierpnia 2012, o 18:47

Kto zgadnie gdzie jest taki zadaszony parking rowerowy? Wątpliwą nagrodą w konkursie za odgadnięcie jest uścisk mojej dłoni (aczkolwiek nie zmuszam).
Obrazek
Przy okazji można by zmienić nazwę wątku na infrastruktura rowerowa?

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 4 sierpnia 2012, o 20:15

A nie było go jakoś pod Domem Pomocy Społecznej? Chociaż w mapach Google lub zumi, nie zauważyłem tam podobnej infrastruktury. Ale mapy stare.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 5 sierpnia 2012, o 12:48

Po rejestracjach samochodów wnioskuję, że może to być Skarżysko, ale pewności nie mam ;)

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 5 sierpnia 2012, o 14:31

codziennie bywam w skarżysku i jeszcze nigdzie nie spotkałem takiego stojaka

mp

Post autor: mp » 5 sierpnia 2012, o 18:09

DPS im. Jana Pawła II przy ul. Jagiellońskiej :)

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 5 sierpnia 2012, o 23:47

Pojawiła się nowa opinia zespołu rowerowego GDDKiA w sprawie łączenia ruchu pieszego i rowerowego. Opinia ta potwierdza to, o czym mówiłem na spotkaniu z pełnomocnikiem rowerowym - rozporządzenie reguluje maksymalne natężenia ruchu tylko w przypadku stosowania kombinacji znaków C-13/C-16. Wynika z tego, że na Sienkiewicza można (i należy) wpuścić ruch rowerowy, bo przepisy nie stoją temu na przeszkodzie.

ODPOWIEDZ