Lotnisko Kielce
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
seba_ck
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Czesc wszystkim. Niedawno wrocilem z Niemiec i bylem ciekaw jak sie ma sprawa z lotniskiem. A tu taka wiadomosc. Porazka na calej linii. Bez lotniska nie ma pelnego rozwoju. Nie rozumie takich decyzji-50 mln euro na most na Wiśle w Połańcu. Skandal w bialy dzien. Co daje nam lotnisko, a co most? Odpowiadac chyba nie musze.
Ja wysylam dzisiaj pismo, bo nie ma na co czekac. Parlamentarzysci, prezydent Kielc, Wolodzko ktos jeszcze?
Jest mi niezmiernie przykro, że muszę pisać ten list, ale niestety wobec ostatnich wydarzeń, mieszkańcy regionu świętokrzyskiego nie mogą pozostać bierni.
Dotychczas byłem przekonany, że o zasadności i potrzebie budowy międzynarodowego lotniska w naszym województwie nie trzeba już rozmawiać, bo jest to sprawa oczywista, lecz jak widać nie dla wszystkich. Celem uzupełnienia wiedzy ekonomicznej niektórych decydentów, dodam, że lotnisko jest jedyną szansą na to, by do świętokrzyskiego trafili potężni inwestorzy, którzy będą mogli stworzyć tysiące miejsc pracy. Nie trzeba sięgać daleko pamięcią, by przypomnieć sobie przypadek firmy MAN. Jak się domyślam, nie jest to jedyna firma, która zrezygnowała z ulokowania swojej inwestycji w naszym regionie, własnie z powodu braku lotniska.
Nie chciałbym oceniać zasadności wybranych projektów, ale mimo wszystko odnoszę wrażenie, że świętokrzyskie więcej zyska dzięki budowie lotniska niż budowie przeprawy między świętokrzyskim i pokarpackim, gdyż ta służyć będzie głównie mieszkańcom sąsiedniego regionu. Nie jestem w stanie zaakceptować podjętej decyzji, szczególnie w oparciu o opinię uzyskaną w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego, gdzie poinformowano, iż pieniądze z Programu Regionalnego Rozwoju Operacyjnego jak najbardziej mogą być przeznaczone na budowę lotniska.
Lotnisko będzie impulsem, który sprawi, że region ożyje, a gospodarka będzie napędzać się sama. Miasto Kielce oraz region liczą na zyski z turystyki, ale przeciętny zagraniczny turysta nie korzysta z objazdowych wycieczek autokarowych jak robią to Polacy, lecz chce maksymalnie wykorzystać czas wolny na zwiedzanie, nie tracąc przy tym czasu na wielogodzinne podróże. Niezmiernie ważny jest rozwój Targów Kielce. Pracownicy tej firmy co rusz słyszą od wystawców pytania, kiedy będa mogli dotrzeć do nas drogą lotniczą.
Niezwykle niesmaczne jest to, że określa Pan plany budowy lotniska wirtualnymi, bowiem dotychczas nikomu nie udało się zrobić tak wiele w tej sprawie jak obecnym władzom miasta Kielce, podczas gdy Urząd Marszałkowski przez ostatnie kilka lat rozmyśla o lokalnym lotnisku w Masłowie, które porastają coraz większe chwasty. Wypada pogratulować.
Uważam, że nie może dochodzić do takiej sytuacji, że poprzez mało przemyślaną decyzję wydaną przez Urząd Marszałkowki, którym Pan zarządza, nasz region będzie marginalizowany. Przy obecnej koniunkturze, przy co rusz pojawiających się informacjach o budowie lotnisk w wielu regionach, za 10 lat może okazać się, że przygotowywana inwestycja nie ma sensu. Ciekawi mnie jak wtedy się Pan poczuje, czy będzie Pan dobrze wspominał swoje podejście czy tez może z dumą wspomni Pan o swoich politycznych ambicjach. Województwo nie jest Pańską własnością i mam nadzieje, że nam - mieszkańcom uda się doprowadzić do tego, by więcej takich decyzji nie było. Liczę na to, że mieszkańcy wspólnie będą walczyli o to, by nieodpowiednie zapisy zmienić i zezwolić na naturalną drogę rozwoju świętokrzyskiego. A póki co apeluję do wszystkich parlamentarzystów, radnych, decydentów, o to by jak najszybciej podjęli interwencję, bo w przeciwnym razie w stu procentach będę mógł powiedzieć, że Pan Wołodźko świadomie prowadzi do degradacji regionu. Należy miec tylko nadzieję, że mieszkańcy tak szybko tego nie zapomną, nawet jeśli była to mała pomyłka przy pracy.
czasem się zastanawiam, ilu nas jest, ilu jest ludzi, piszacych również na tym forum, którym na sercu leżą losy tego miasta i tego regionu. I czasem mi się wydaje że jest to tylko garstka podobnie myślących jak ja i Wy. Mnie zależy na tym mieście bo tutaj sobie mieszkam (choć mógłbym gdzie indziej) i nie jest mi wszystko jedno jak się Kielce będą rozwijać. Bo już zupełnie bez emocji na to patrząc od stopnia rozwoju Kielc zależy wysokość mojej pensji (w teorii przynajmniej:-)) Ale zdaje mi się że nie wszyscy to rozumieją. Albo że większość tego nie rozumie. Nie wiem, może to forum stanie się takim ośrodkiem gdzie skupiać się będą pasjonaci Kielc i kielecczyzny, pamiętajcie - razem możemy więcej 
bernard
-
maciej
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Ja wysylam dzisiaj pismo, bo nie ma na co czekac. Parlamentarzysci, prezydent Kielc, Wolodzko ktos jeszcze?
Media! Ale brawo, piszcie, sam wysłałem maile do posłów i urzędów: wojewódzkiego i marszałkowskiego. Tak jak napisałeś, Świętokrzyskie to nie prywatny folwark pana Wołodźko, o jego przyszłości powinni decydować mieszkańcy, którzy z kolei zostaną usłyszeni tylko jeśli będą wystarczająco głośni. Czasami myślę jak ciężko musi być Lubawskiemu, czy komukolwiek innemu starającemu się zrobić coś rozwojowego dla tego miasta. Cały czas ktoś rzuca kłody pod nogi, chcąc zrealizować jakies swoje interesiki albo blokuje inwestycje z chorej przekory, zazdrości, lęku, sam nie wiem jeszcze czego...
Tak, ja też. Ale głowa do góry, myśle że jest nas całkiem sporo, a dobrze zorganizowani możemy miec faktyczny wpływ na decyzje, jako najprawdziwszy ruch społeczny, apolityczny, zrzeszający ludzi którzy po prostu chcą zadbać o rozwój miejsca w którym żyjączasem się zastanawiam, ilu nas jest, ilu jest ludzi, piszacych również na tym forum, którym na sercu leżą losy tego miasta i tego regionu.
-
koval
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
22 września odbędzie się w Kielcach druga już Masa Krytyczna. Rowerzyści będą walczyć o swoje. Z tego co czytałem na forum www.mtb.kielce.pl to będzie akcja zakrojona na szeroką skalę. Gdyby tak połączyć siły i dodatkowo zamanifestować potrzebę budowy lotniska? Pomysł może głupi, ale tak mi jakoś przyszło to na myśl.
Komisja Rewizyjna czuwa!