z lewej strony zdjęcia jest fajna latarnia:) przez to wygięcie przypomina mi troche te z ul Polnej - obok galerii Korona
Kielce zapomniane
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Socrealistyczne osiedle między Źródłową a Winnicką. Tu widać - od strony podwórka - zburzone ostatnio attyki przy Źródłowej:

Winnica od podwórka:

Nie wiem, czy K. Wilczyński ominął Gmach Leonarda, w każdym razie jest to jedyny znany mi slajd obejmujący fragment gmachu:

Zatem trochę nowych ujęć Gmachu Leonarda w wersji czarno-białej. To z katalogu pocztówek:

Ze zbiorów Cedzyńskich:

W trakcie wyburzania:

Na tym slajdzie widać, jak szkoda kamieniczki obok obelisku upamiętniającego pobyt Kościuszki - świetnie się tam komponowała...

A oto ta kamieniczka w całej krasie (ze zbiorów Cedzyńskich):

Winnica od podwórka:

Nie wiem, czy K. Wilczyński ominął Gmach Leonarda, w każdym razie jest to jedyny znany mi slajd obejmujący fragment gmachu:

Zatem trochę nowych ujęć Gmachu Leonarda w wersji czarno-białej. To z katalogu pocztówek:

Ze zbiorów Cedzyńskich:

W trakcie wyburzania:

Na tym slajdzie widać, jak szkoda kamieniczki obok obelisku upamiętniającego pobyt Kościuszki - świetnie się tam komponowała...

A oto ta kamieniczka w całej krasie (ze zbiorów Cedzyńskich):

Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Slajdy ze Wzgórza Zamkowego. Ten pierwszy jest jednocześnie częścią serii dotyczącej przebudowy komunikacyjnej rejonu Rogatki:

Na tym ujęciu niewiele się zmieniło:

Tu możemy powspominać, to co zniszczono podczas aktualnego remontu
:

Zaskoczyło mnie, że ok. 1970 r. księgarnia miała nazwę "Jedność". Ja pamiętam ją jako "Veritas" i sądziłem, że władze przedwojenną nazwę "Jedność" zmieniły znacznie wcześniej. Widać, że obecny napis jest wiernym odtworzeniem dawnego:

Na tym ujęciu niewiele się zmieniło:

Tu możemy powspominać, to co zniszczono podczas aktualnego remontu

Zaskoczyło mnie, że ok. 1970 r. księgarnia miała nazwę "Jedność". Ja pamiętam ją jako "Veritas" i sądziłem, że władze przedwojenną nazwę "Jedność" zmieniły znacznie wcześniej. Widać, że obecny napis jest wiernym odtworzeniem dawnego:

Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2012, o 01:17 przez RZ, łącznie zmieniany 1 raz.
To było do 1971 r. (kiedy Wojewódzka Rada Narodowa przeprowadziła się na IX Wieków), ciekawe sąsiedztwo
Komunistyczni dygnitarze wychodzili wprost na katedrę

Z kolei wierni po wyjściu z mszy mieli stałą ekspozycję stosownych haseł propagandowych ("Nasze myśli, serca, czyny - Polsce Ludowej"):

Po wojnie posklejaną płytę upamiętniającą Kościuszkę położono na zboczu Wzgórza Zamkowego (dopiero w latach 90-tych została postawiona):

Fajna była wtedy elewacja kina Moskwa:

W którym dokładnie roku zbudowano budynek przy placu Artystów?
Na tej pocztówce widać jego budowę:

Ciekawie wyglądała wtedy kielecka elektrownia! (powiększenie):

Uploaded with ImageShack.us

Z kolei wierni po wyjściu z mszy mieli stałą ekspozycję stosownych haseł propagandowych ("Nasze myśli, serca, czyny - Polsce Ludowej"):

Po wojnie posklejaną płytę upamiętniającą Kościuszkę położono na zboczu Wzgórza Zamkowego (dopiero w latach 90-tych została postawiona):

Fajna była wtedy elewacja kina Moskwa:

W którym dokładnie roku zbudowano budynek przy placu Artystów?
Na tej pocztówce widać jego budowę:

Ciekawie wyglądała wtedy kielecka elektrownia! (powiększenie):

Uploaded with ImageShack.us
Miejsce po Bramie Krakowskiej - z katalogu pocztówek. Widać koło kurii kiosk - identyczny w XIX w stał też na Rynku:

Ze zbiorów Cedzyńskich:

Powiększenie:

Znalezione gdzieś w internecie ciekawe zdjęcie kościoła pw. Świętej Trójcy i gimnazjum :

Z fotopolski - msza polowa legionów Piłsudskiego:

i 3 maja 1916 r.:

pocztówka z wnętrzem pałacu:

Ze zbiorów Cedzyńskich:

Powiększenie:

Znalezione gdzieś w internecie ciekawe zdjęcie kościoła pw. Świętej Trójcy i gimnazjum :

Z fotopolski - msza polowa legionów Piłsudskiego:

i 3 maja 1916 r.:

pocztówka z wnętrzem pałacu:

blisko 80000 odsłon postu!!!! RZ Twoje zdjęcia (pozostałych również, bez urazy) robią fuforę w sieci. Sam nagoniłem kilku zapaleńców którzy od jakiegoś czasu codziennie wchodzą na post i czekają na nowe foty.
Nie ma siły żeby nie powstało z tych zbiorów piękne wydawnictwo na eleganckim papierze i nie sądze aby skończyło sie na jednym tomie
Nie ma siły żeby nie powstało z tych zbiorów piękne wydawnictwo na eleganckim papierze i nie sądze aby skończyło sie na jednym tomie
historyczny kielecki zapaleniec
Nieźle... 
A gdyby tak choć część z tych cichych czytelników pogrzebała dobrze w swoich domowych archiwach?
Zachęcam 
A gdyby tak choć część z tych cichych czytelników pogrzebała dobrze w swoich domowych archiwach?
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2012, o 13:42 przez RZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Wezmę dużo zaliczek i się rozpiję
Czas na Karczówkę. Najpierw bardzo ciekawe zdjęcie baszty ściągnięte z fotopolski:

Kolekcja pocztówek i zdjęć Cedzyńskich.
Najpierw trzy pocztówki wydane na Karczówce, z czasu gdy na Karczówką opiekowały się Siostry Służebnice Najświętszego Serca Jezusowego (1918-57):

Piękna seria pocztówek "kioskowych":

Zdjęcia alei i całego Wzgórza:

Czas na Karczówkę. Najpierw bardzo ciekawe zdjęcie baszty ściągnięte z fotopolski:

Kolekcja pocztówek i zdjęć Cedzyńskich.
Najpierw trzy pocztówki wydane na Karczówce, z czasu gdy na Karczówką opiekowały się Siostry Służebnice Najświętszego Serca Jezusowego (1918-57):

Piękna seria pocztówek "kioskowych":

Zdjęcia alei i całego Wzgórza:

I w ten sposób zbliżamy się powoli do końca kolekcji slajdów Krzysztofa Wilczyńskiego.
Jeszcze stadion przy Ściegiennego:

Ulica Ściegiennego (jeszcze brukowana) w rejonie cmentarza (wylot ulicy Spokojnej):

Staw w parku miejskim:

Skocznia na Stadionie:

i widok z Telegrafu:

Jeszcze stadion przy Ściegiennego:

Ulica Ściegiennego (jeszcze brukowana) w rejonie cmentarza (wylot ulicy Spokojnej):

Staw w parku miejskim:

Skocznia na Stadionie:

i widok z Telegrafu:

Krajobraz z Chemarem w tle:

Ulica Składowa:

Dom partii:

Ulica Kościuszki:

Występy na pl. Wolności (można rzec - przed Woorem):

Obrazek z budowy:

A z fotopolski suplement do serii o Krakowskiej Rogatce - zdjęcie niezbyt stare, ale jeszcze był Miastoprojekt:

Ulica Składowa:

Dom partii:

Ulica Kościuszki:

Występy na pl. Wolności (można rzec - przed Woorem):

Obrazek z budowy:

A z fotopolski suplement do serii o Krakowskiej Rogatce - zdjęcie niezbyt stare, ale jeszcze był Miastoprojekt: