Galeria Korona – sklepy, wydarzenia nieinwestycyjne
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- bender
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Przepraszam, że pytam, ale czy jest obowiązek chodzenia do kina? Dla mnie bilety mogą być i po stówce za sztukę - najwyżej obejrzę film w domu. Teatr czy filharmonia to rozumiem - to jakaś forma odchamienia, której każdy powinien zasmakować od czasu do czasu. Ale kino?
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor
- Gandalf
Chodzi bowiem o to, aby dowiedzieć się co sprawia, że ceny biletów Heliosie i Multikinie w Kielcach są duuuużo wyższe niż w innych miastach o porównywalnej wielkości (Radom, Rzeszów), a nawet wyższe niż w miastach sporo mniejszych, w których funkcjonuje tylko jeden multipleks (Koszalin, Słupsk).
To oczywiście jasne, że podstawą naszej gospodarki jest wolność ustalania cen, wolność działalności gospodarczej ale przypominam, że na gruncie polskiego systemu prawnego zabronione są wszelkie porozumienia ograniczające konkurencję. Nie przesądzam czy rzeczywiście coś takiego ma miejsce, ale cała ta sytuacja wydaje mi się dziwna. I może naprawdę warto zainteresować nią UOKiK?
A zainteresowanych tematem odsyłam do ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, w tym do Działu VII ustawy - poświęconemu karom pieniężnym, w tym za zmowy cenowe.
To oczywiście jasne, że podstawą naszej gospodarki jest wolność ustalania cen, wolność działalności gospodarczej ale przypominam, że na gruncie polskiego systemu prawnego zabronione są wszelkie porozumienia ograniczające konkurencję. Nie przesądzam czy rzeczywiście coś takiego ma miejsce, ale cała ta sytuacja wydaje mi się dziwna. I może naprawdę warto zainteresować nią UOKiK?
A zainteresowanych tematem odsyłam do ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, w tym do Działu VII ustawy - poświęconemu karom pieniężnym, w tym za zmowy cenowe.
Kinoplex, przed przejęciem przez Heliosa, miał mnóstwo ciekawych ofert, w tym tę najkorzystniejszą: kartę Kinokonik, uprawniającą do zakupu biletów w naprawdę przyzwoitych cenach. Niestety dobra sieć została przejęta przez kiepską sieć i mamy to co mamy...Mam Orange, i niewiele to zmieni, bo samemu trudno znaleźć czas, co dopiero dwie osoby. Kinoplex miał kiedyś umowę z Nokia, trochę na tym skorzystałem, ale potem to upadło, rozwiązali umowę mniej więcej w czasie jak wszedł Helios.
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Wydaje mi się, że sprawa ma się nieco inaczej. Helios miał już ustalone ceny (fakt - dość wysokie). Multikino po wejściu do Kielc uznało, że ma lepszą lokalizację, więcej sal, lepszą markę i jest nowe, więc nie musi konkurować z Heliosem cenowo. Poszli na łatwiznę i ustalili na próbę taki sam cennik jak u konkurenta. Żadna zmowa nie była potrzebna, to wynikało raczej z racjonalnego podejścia managera Multikina. Myślę, że jeśli w ogóle będziemy mieli w Kielcach konkurencję cenową, to zacznie ją Helios, a nie Multikino.
-
andrzej19974
Niewynajęte lokale
Byłem w Koronie i policzyłem zamknięte lokale. Jest ich dokładnie 28. Ciekawe czy to rozwiążą kiedykolwiek.
Re: Niewynajęte lokale
jak obniżą czynsz o połowę to pewnie by wszystko wynajęliandrzej19974 pisze:Byłem w Koronie i policzyłem zamknięte lokale. Jest ich dokładnie 28. Ciekawe czy to rozwiążą kiedykolwiek.
-
lukaszek92
- Kontakt:
Manager takiego multipleksu nie jest osobą która decyduje o czymkolwiek istotnym dla jego funkcjonowania, a już ostatnią rzeczą o której może decydować to ceny.Żadna zmowa nie była potrzebna, to wynikało raczej z racjonalnego podejścia managera Multikina.
Czysta ekonomia, jeśli nagle dwukrotnie zwiększa się podaż produktu który zaspokajał popyt gdy było go o połowe mniej, i nie ma to wpływu na jego cenę to musi budzić podejrzenia, i powinno zostać zbadane przez instytucje do tego powołane, czyli np. UOKIK.
-
andrzej19974
Re: Niewynajęte lokale
jaromlody pisze:jak obniżą czynsz o połowę to pewnie by wszystko wynajęliandrzej19974 pisze:Byłem w Koronie i policzyłem zamknięte lokale. Jest ich dokładnie 28. Ciekawe czy to rozwiążą kiedykolwiek.
W takim razie coś mi się zdaje że prędko te lokale nie zostaną zajęte.
Moim zdaniem takiej sytuacji że wszystkie lokale co do jednego będą wynajęte doczekamy dopiero po wakacjach(jeżeli w ogóle doczekamy).
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Jeśli już się bawimy w "czystą ekonomię" to napiszę tylko tyle, że sytuacja o której piszesz wystąpiłaby w przypadku konkurencji monopolistycznej, a my tu mamy do czynienia z typowym duopolem Cournota - gdzie cenę przyjmuje się za daną.Trojanek pisze:Czysta ekonomia, jeśli nagle dwukrotnie zwiększa się podaż produktu który zaspokajał popyt gdy było go o połowe mniej, i nie ma to wpływu na jego cenę to musi budzić podejrzenia, i powinno zostać zbadane przez instytucje do tego powołane, czyli np. UOKIK.
Skończmy ten OT.
- Petras
Albo stwierdzili, że skoro mały popyt to trzeba cenami nadrabiać żeby w kasie przybywało. Z tym że podobnie jak z podatkami jest to myślenie z epoki kamienia łupanego.Trojanek pisze:Czysta ekonomia, jeśli nagle dwukrotnie zwiększa się podaż produktu który zaspokajał popyt gdy było go o połowę mniej, i nie ma to wpływu na jego cenę to musi budzić podejrzenia, i powinno zostać zbadane przez instytucje do tego powołane, czyli np. UOKIK.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
- tomasz2719
W końcu na stronie Multikina jest repertuar: http://multikino.pl/pl/repertuar/kielce/2012-06-08/ .
Sprawdziłem ilość miejsc w każdej sali i tak:
sala 1-195 miejsc, 2-195, 3-135, 4-135, 5-165, 6-195, 7-195, 8-128, 9-128. Co zresztą można zobaczyć tutaj http://multikino.pl/pl/wszystkie-kina/kielce/o-kinie/ (tylko jakoś w odwrotnej kolejności napisali). Do tego zapewne po 4 miejsca dla niepełnosprawnych w każdej sali. Sprawdzałem tylko na podglądzie sal. Miejsca dla niepełnosprawnych nie są oznaczone. Istnieją tylko wolne przestrzenie w pierwszych rzędach na długość 4 miejsc. W sumie 1471 miejsc zwykłych + 36 dla niepełnosprawnych = 1507 miejsc. W porównaniu mimo iż Helios na 7 sal, to jednak posiada 1590 miejsc. I to tylko dla pełnosprawnych osób. Do tego dochodzą 24 miejsca dla niepełnosprawnych co daje 1614 miejsc.
Zgodnie z informacją na stronie http://multikino.pl/pl/wszystkie-kina/kielce/cennik/ ceny biletów w Multikinie sa takie same co w Heliosie. Lecz chcąc kupić bilet przez internet, wybierając sobie film, miejsce i rodzaj biletu, ceny są mniejsze niż te w cenniku o 2 złote. I w co mam wierzyć? Chyba że to tylko na zachętę na początek działalności kina.
Helios wygrywa we wtorki gdzie ma bilety za 10zł, a Multikino za 13zł. I Twarzowe Ftorki w Multikinie są tylko na filmy 2D, a w Heliosie także na 3D jest taniej.
Sprawdziłem ilość miejsc w każdej sali i tak:
sala 1-195 miejsc, 2-195, 3-135, 4-135, 5-165, 6-195, 7-195, 8-128, 9-128. Co zresztą można zobaczyć tutaj http://multikino.pl/pl/wszystkie-kina/kielce/o-kinie/ (tylko jakoś w odwrotnej kolejności napisali). Do tego zapewne po 4 miejsca dla niepełnosprawnych w każdej sali. Sprawdzałem tylko na podglądzie sal. Miejsca dla niepełnosprawnych nie są oznaczone. Istnieją tylko wolne przestrzenie w pierwszych rzędach na długość 4 miejsc. W sumie 1471 miejsc zwykłych + 36 dla niepełnosprawnych = 1507 miejsc. W porównaniu mimo iż Helios na 7 sal, to jednak posiada 1590 miejsc. I to tylko dla pełnosprawnych osób. Do tego dochodzą 24 miejsca dla niepełnosprawnych co daje 1614 miejsc.
Zgodnie z informacją na stronie http://multikino.pl/pl/wszystkie-kina/kielce/cennik/ ceny biletów w Multikinie sa takie same co w Heliosie. Lecz chcąc kupić bilet przez internet, wybierając sobie film, miejsce i rodzaj biletu, ceny są mniejsze niż te w cenniku o 2 złote. I w co mam wierzyć? Chyba że to tylko na zachętę na początek działalności kina.
Helios wygrywa we wtorki gdzie ma bilety za 10zł, a Multikino za 13zł. I Twarzowe Ftorki w Multikinie są tylko na filmy 2D, a w Heliosie także na 3D jest taniej.
-
andrzej19974
Wydaje mi się, że ceny w Multikinie są takie wysokie na początek,a z czasem będą niższe. Może to irracjonalne ale myślę że tak będzie że normalne ceny staną się takie jak teraz ceny biletów kupionych przez internet. A co do wielkości sal- moim zdaniem czym mniejsza sala tym lepiej. Jest bardziej kameralnie i przyjemnie a wrażenia z oglądania są bardzo ok.