RZ jesteś wielki!
Kielce zapomniane
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
rzeczownik
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Ja kce Romualda
I koleżanka z pracy, której pokazałem te zdjęcia pytała się o jakieś zdjęcia miejsca, gdzie teraz stoi pizzeria Krystyna
I koleżanka z pracy, której pokazałem te zdjęcia pytała się o jakieś zdjęcia miejsca, gdzie teraz stoi pizzeria Krystyna
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
cm - tak jak napisałem, poprzednio nie wszystkie slajdy zostały zeskanowane, zatem na pewno są takie których dotąd nie widziałeś 
sueno - zatem teraz trochę ulicy Sandomierskiej (w tej chwili nie potrafię spełnić Twoich wymagań bardziej precyzyjnie
Skrzyżowanie Sandomierskiej (Armii Czerwonej...) i Źródłowej:
Po prawej stronie - dzisiejszy budynek Prokuratury Okręgowej:

sueno - zatem teraz trochę ulicy Sandomierskiej (w tej chwili nie potrafię spełnić Twoich wymagań bardziej precyzyjnie
Skrzyżowanie Sandomierskiej (Armii Czerwonej...) i Źródłowej:
Po prawej stronie - dzisiejszy budynek Prokuratury Okręgowej:

Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 22:33 przez RZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
-
joketefeta
Prawdopodobnie tak.
Jedziemy dalej
Jeszcze jeden slajd zbiegu Sandomierskiej i Źródłowej z autobusem Sanem "18":
Nie jestem pewien, ale to może być po drugiej stronie ulicy:

Na pierwszym planie ul. Św. Stanisława Kostki (właśnie się zorientowałem, że jednak mogę ustawiać rozmiar zdjęć
- zatem większy format będę stosował do panoram
):

Jedziemy dalej
Jeszcze jeden slajd zbiegu Sandomierskiej i Źródłowej z autobusem Sanem "18":
Nie jestem pewien, ale to może być po drugiej stronie ulicy:

Na pierwszym planie ul. Św. Stanisława Kostki (właśnie się zorientowałem, że jednak mogę ustawiać rozmiar zdjęć

Krzysztof Wilczyński dokumentował Kielce w ciekawym momencie - przełom lat 60-tych i 70-tych to z jednej strony gwałtowny rozrost miasta, z drugiej - coraz gorsza architektura. Dotychczas nienajgorzej zaprojektowane osiedla (chociażby pokazane wyżej Na Skarpie) - teraz zaś coraz bardziej siermiężne skupiska jednakowych klocków. Szczególnym przykładem jest ten "projekt" (ciekawe kto się pod tym podpisał), które zeszpecił chyba wszystkie ówczesne kieleckie osiedla:

Powyższy typ bloku (sam w takim mieszkam) jest na Szkolnej i Warszawskiej, Pocieszce i Prostej, Żeromskiego i Bohaterów Warszawy, Wiosennej i Jarzębinowej. Itd...
Bardzo lubię KSM, ale ze wzgledu na świetną zieleń i porządek, architektura to bowiem wg mnie marna.
Dwa najstarsze (i jednocześnie najciekawsze) wieżowce na KSM-ie:

Doły Siekluckiego:

Widok z któregoś z tych wieżowców - w oddali widać szkołę na Prostej i bloki przy Zeromskiego:

Powyższy typ bloku (sam w takim mieszkam) jest na Szkolnej i Warszawskiej, Pocieszce i Prostej, Żeromskiego i Bohaterów Warszawy, Wiosennej i Jarzębinowej. Itd...
Bardzo lubię KSM, ale ze wzgledu na świetną zieleń i porządek, architektura to bowiem wg mnie marna.
Dwa najstarsze (i jednocześnie najciekawsze) wieżowce na KSM-ie:

Doły Siekluckiego:

Widok z któregoś z tych wieżowców - w oddali widać szkołę na Prostej i bloki przy Zeromskiego: