To jakby żywcem przeniesiony kawałek Nowej HutyMeehoweCK pisze:Ten narożny budynek przy Paderewskiego jest świetny...
Kielce zapomniane
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Widok z Kadzielni - około 5 lat późniejszy niż na zdjęciach mojego taty:
i bardziej w głąb budującego się osiedla Nowotki (czyli blokowiska w rejonie ulic Bp Kaczmarka i Chęcińskiej):

w lewym górnym rogu uliczka Zacisze:

tu w dole zdjęcia widać kamienice przy Chęcińskiej:

Bp Kaczmarka - po lewej skwer Szarych Szeregów, na wprost - Kadzielnia:

i bardziej w głąb budującego się osiedla Nowotki (czyli blokowiska w rejonie ulic Bp Kaczmarka i Chęcińskiej):

w lewym górnym rogu uliczka Zacisze:

tu w dole zdjęcia widać kamienice przy Chęcińskiej:

Bp Kaczmarka - po lewej skwer Szarych Szeregów, na wprost - Kadzielnia:

Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Przy okazji skanowania negatywów natrafiłem na dowód, że mój kielecki fioł zaczął się bardzo dawno temu...
Otóż, gdy miałem 15 lat postanowiłem spróbować uruchomić plastikowy aparat fotograficzny dla dzieci, który parę lat wcześniej dostałem od ciotki i wujka po ich wizycie w Austrii. Przypominam sobie teraz, że moje ówczesne myślenie było pod pewnymi względami podobne do dzisiejszego... Postanowiłem bowiem sfotografować... wszystkie ciekawe budynki w Kielcach. Tak, tak
Pamiętam, że zrobiłem sobie ich listę!
Dość szybko się zniechęciłem bo po wywołaniu pierwszego filmu okazało się, że nie tylko jakość jest słaba, ale też kadrowanie nie wyszło - górę ucinało na korzyść dołu. Cóż, nie powinienem się był sugerować tym co widzę w wizjerze aparatu
Po tej przygodzie został mi jednak negatyw i, jak się okazuje, kilka zdjęć nadających się do pokazania.
Oto moje własne zdjęcia z połowy lat 80-tych:

Świeżo wybudowany budynek Exbudu na Wojska Polskiego (niezwykły wyjątek od tandety lat 80-tych):

Okazuje się, że ja sam zdążyłem zrobić zdjęcie dawnej ochronce Św. Tomasza - tuż przed jej wyburzeniem! (kompletnie o tym zapomniałem).

Na koniec moje zdjęcie z dachu:

Otóż, gdy miałem 15 lat postanowiłem spróbować uruchomić plastikowy aparat fotograficzny dla dzieci, który parę lat wcześniej dostałem od ciotki i wujka po ich wizycie w Austrii. Przypominam sobie teraz, że moje ówczesne myślenie było pod pewnymi względami podobne do dzisiejszego... Postanowiłem bowiem sfotografować... wszystkie ciekawe budynki w Kielcach. Tak, tak
Dość szybko się zniechęciłem bo po wywołaniu pierwszego filmu okazało się, że nie tylko jakość jest słaba, ale też kadrowanie nie wyszło - górę ucinało na korzyść dołu. Cóż, nie powinienem się był sugerować tym co widzę w wizjerze aparatu
Oto moje własne zdjęcia z połowy lat 80-tych:

Świeżo wybudowany budynek Exbudu na Wojska Polskiego (niezwykły wyjątek od tandety lat 80-tych):

Okazuje się, że ja sam zdążyłem zrobić zdjęcie dawnej ochronce Św. Tomasza - tuż przed jej wyburzeniem! (kompletnie o tym zapomniałem).

Na koniec moje zdjęcie z dachu:

Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)