Galeria Korona – sklepy, wydarzenia nieinwestycyjne

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 9 maja 2012, o 09:47

A nie padło w jakimś artykule wklejonym na forum, że otwarcie Multikina planowane jest na czerwiec? Coś mi się kojarzy, że taka informacja była.

Swoją drogą na tydzień przed otwarciem samej GK można by opublikować pełną listę najemców wraz z aktualnym planem galerii... No chyba, że to też wchodzi w skład niespodzianek podczas wielkiego otwarcia. Ale jak znam życie pewnie po prostu nie ma komu uaktualnić strony internetowej z "budowlanej" na "użytkową".

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 9 maja 2012, o 10:46

MeehoweCK pisze:Michał, żartujesz z tym pytaniem czy pytasz poważnie?
powaznie. Nie interesuje sie historia kiel.sportu szczegolnie.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 11 maja 2012, o 11:29

Obrazek
Wojna galerii handlowych. Ale ceny raczej nie spadną
Marcin Sztandera
11.05.2012 , aktualizacja: 11.05.2012 07:51

Są na autobusach, bilboardach, w gazetach. Kilka dni przed otwarciem Galerii Korona dwa największe kieleckie centra handlowe kuszą klientów. Ale na to, że zamiast wielkich wydatków zostanie nam w portfelu trochę pieniędzy, nie mamy co liczyć.

Galeria Korona otworzy swe podwoje dla klientów w najbliższą środę o godz. 9. I aż przez pięć dni kusić będzie dodatkowymi atrakcjami, m.in. występami uczestników programu "Mam talent". Michał Tur, dyrektor galerii Korona przyznaje jednak, że nie wszystkie z około 150 lokali zostaną od razu otwarte. - Nie wszyscy najemcy nadążają za naszym tempem prac. Ale około 80 procent lokali, w tym największe sklepy, zostanie otwartych - zapowiada.

Dopiero za niespełna miesiąc kinomanów zaprosi Multikino. - Trwają prace wykończeniowe, a kino to bardziej skomplikowany obiekt niż sklep. Otwarcie zaplanowaliśmy na 8 czerwca - zapowiada Mariusz Spisz, dyrektor ds. sprzedaży i marketing Multikina.

Mimo to walka o klientów zapowiada się ciekawie. Galeria Korona o tygodni bombarduje dziennikarzy informacjami prasowymi, zainwestowała też w bilboardy. Mieszcząca się nieco ponad kilometr dalej Galeria Echo wykupiła kilkadziesiąt reklam na autobusach MPK i busach prywatnych przewoźników, a na sobotę zaplanowała "Noc Zakupów" - "mega rabatom" towarzyszyć będzie Norbi.

- "Noc Zakupów" staramy się organizować dwa razy do roku. Zaplanowaliśmy ją kilka miesięcy temu i zbiegła się z otwarciem Korony. Reklamy na autobusach to część naszej strategii, w której też oczywiście uwzględniliśmy otwarcie tamtej galerii - mówi Grzegorz Czekaj, dyrektor Galerii Echo. Zapowiada też loterię z 1,5 tys. nagród pieniężnych.

Promocje i wysokie rabaty zapowiada też na inaugurację Galeria Korona. - Mamy szczegółową strategię działań promocyjnych na cały rok, ale nie chcemy jej teraz zdradzać - mówi Tur.

Galeria Echo liczy się z odpływem klientów do konkurencji. - Ale może się okazać, że to będzie część klientów, która robi frekwencję, ale nie obroty, np. młodzież - ocenia Czekaj. Echo odwiedza teraz w dzień powszedni ok. 23-24 tys. gości, w weekendy - 30-35 tys. - Spodziewamy się 23-25 tys. gości dziennie - informuje Tur.

Szefowie obu centrów handlowych nie spodziewają się długofalowo obniżki cen. - Około 70 proc. najemców z Korony jest też w Echu. Te sklepy, mając wspólnych właścicieli, nie będą przecież walczyć między sobą. To raczej przełoży się na dodatkowe wydarzenia i jakość obsługi - zapowiada. A szef Korony dodaje. - Będziemy konkurować architekturą, wydarzeniami dodatkowymi i przede wszystkim bardzo dobrą lokalizacją - dodaje Tur. Wojnę cenową wyklucza też Multikino. - Na początku zakładamy ceny na poziomie cen już oferowanych w mieście - mówi Spisz.

Dla "Gazety"

Karina Kreja, firma CBRE zajmująca się doradztwem na rynku nieruchomości komercyjnych

Odczuwalnej dla klienta wojny cenowej nie można oczekiwać. Z informacji na temat obu projektów wynika, że są one dobrze przygotowane i pozycjonowane. Galeria Korona to obiekt śródmiejski, który będzie przedłużeniem przestrzeni publicznej. Nie doprowadzi jednak do wyludnienia ulicy Sienkiewicza, bo takie obiekty mają swoją specyfikę. Galeria Echo jest nastawiona na nieco innego klienta, rodzinnego i dojeżdżającego na miejsce, często na większe zakupy. Moim zdaniem oba obiekty będą mogły sobie dobrze radzić na kieleckim rynku.

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... padna.html

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 14 maja 2012, o 10:04

Jest McD, miało nie być.
Lista sklepów wygląda dość skromnie ale może coś jeszcze przybędzie (?)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 15 maja 2012, o 18:52

Prezentacja win Marka Kondrata.

boogie

Post autor: boogie » 16 maja 2012, o 10:41

Pierwszy dzień Galerii Korona i...wojna elektromarketów (zdjęcia, video)

W środę o godzinie 9 po raz pierwszy nowa Galeria Korona Kielce została otwarta dla klientów. Przed wejściem nie było wielkich tłumów, nie było też korków na drogach dojazdowych. Do niezwykłego "starcia" doszło tylko w elektromarkecie MediaExpert. Tu były też największe tłumy.

Elektromarket MediaExpert zachęcił sporymi promocjami i specjalnymi gazetkami kolportowanymi między innymi za pośrednictwem "Echa Dnia". Nic dziwnego, że przyszły tłumy i w środę rano było to jedyne miejsce oblegane przez klientów. Nie wytrzymały zabezpieczenia sklepu, tłum staranował zabezpieczające bramki, ludzie wbiegli do środka.

Co ciekawe wśród oblegających była wielka grupa konkurencyjnego elektromarketu, która hurtem wykupowała oferowane po promocyjnych cenach produkty. Jeden z ludzi pracujących w tej firmie powiedział nam, że zamierzają sprzedawać ten sprzęt na allegro. Czy akcja była inspirowana przez konkurenta MediaExpertu, czy też była inicjatywą grupy pracowników? Tego nie udało nam się potwierdzić.

Poza MediaExpertem w innych sklepach oblężenia od rana nie było. Powodzeniem cieszyły się punkty gastronomiczne. Na środę zostały też przygotowane atrakcje artystyczne. Miedzy innymi salon Royal Collection zaprasza na spotkanie z gwiazdami - między innymi z Izabelą Trojanowską, Laurą Łącz, Markiem Włodarczykiem, Ewą Kuklińską.

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /120519117

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ga ... s=Itemnr=1 zdjęcia :D:D

michau

Post autor: michau » 16 maja 2012, o 13:38

Wielu gości zgodnie stwierdziło ze Stuhr był strasznie drętwy i że to kompletny niewypał. A wina od Pana Marka Kondrata bardzo dobre...:)

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 16 maja 2012, o 14:03

Byłem, na szybko zwiedziłem. Galeria nie wzbudziła szczególnego zachwytu, mimo że według mnie ladniesza niż GE. Do Media Expert wpuszczali grupami, promocję rzeczywiście zachęcające, ale jak zobaczyłem kolejkę do kasy, to zrezygnowałem z zakupów. Parking dzisiaj był bezpłatny, pełen. Później wrzuce filmik, widok z góry i z wyjazdu z parkingu.

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 16 maja 2012, o 14:31

mnie również galeria nie urzekła. jakoś tak szału nie ma. Sporo sklepów jeszcze nieczynnych, sporo do zrobienia jeszcze jest. Z oceną się wstrzymam do momentu uruchomienia wszystkiego i dokończenia prac, póki co Echo dla mnie wygrywa wewnętrznie, a zewnętrznie korona ;)
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 16 maja 2012, o 20:57

Już swego czasu pisałem, że Koronie przydałyby się jeszcze ze dwa sklepy znanych sieciówek. Dodać do tego jakiś znany lokal z wyższej półki i byłoby ok. Bo w tej strukturze najemców, która jest teraz, nie za bardzo jest po co iść do Korony zwykłemu Kowalskiemu chcącemu kupić niedrogie "codzienne" ciuchy.

Gdyby w Koronie pojawiły się jeszcze przykładowo C&A, Cubus i Espirit to walka z Echem byłaby dużo bardziej wyrównana.

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 16 maja 2012, o 21:09

Korona Kielce otwarta

16 maja została otwarta Galeria Korona Kielce. Podczas gali inauguracyjnej, która miała miejsce dzień wcześniej, Dariusz Miłek, inwestor obiektu, szczególne podziękowania składał najemcom, którzy zaufali projektowi pomimo, że pół roku wcześniej uruchomione zostało po rozbudowie konkurencyjne centrum handlowe.
Przeczytaj również
Dariusz Miłek: Jeszcze trzy galerie do zbudowania, a potem już tylko sklepy
- Szukaliśmy atrakcyjnej lokalizacji. W naszej opinii Kielce i jego mieszkańcy w pełni zasługują na obiekt nowej generacji, ponieważ miasto to wyróżnia się na gospodarczej mapie Polski. Charakteryzuje je ogromny potencjał rozwoju. Z jednej strony na nasz wybór miały wpływ analizy ekonomiczne, z drugiej zaś przekonało nas pozytywne nastawienie mieszkańców do inwestycji - wyjaśnia Dariusz Miłek.

W Galerii Korona Kielce, której budowa rozpoczęła się jesienią 2010 roku, na trzech poziomach o powierzchni blisko 37 tys. mkw. znajduje się 150 lokali handlowo-usługowych z bogatą ofertą gastronomiczną, jak również częścią rozrywkowo-rekreacyjna. Kolejne trzy kondygnacje przeznaczono na parking, który może przyjąć tysiąc aut.

Do kluczowych najemców modowych kieleckiej Korony należą m.in. wszystkie brandy hiszpańskiej grupy Inditex. Obok Zara Home, która otworzy swój pierwszy sklep w mieście, w centrum pojawią się inne marki tej sieci: największa w regionie Zara, Pull and Bear, Bershka, Stradivarius oraz pierwsze w Kielcach salony Massimo Dutti i Oysho. Również dla Intersportu, czy Royal Collection, który zajmie aż 1,1 tys. mkw. oraz sklepu z dziecięcym asortymentem Smyk Megastore o powierzchni 1,8 tys. mkw. jest to debiut na ziemi świętokrzyskiej.

Wśród największych najemców obiektu jest także market sieci Media Expert o powierzchni 1,5 tys. mkw., supermarket Piotr i Paweł, którego łączna powierzchnia to ok. 2 tys. mkw., 9-salowe Multikino, które pomieści 1,5 tys. widzów,fitness Pure Health & Fitness, a także Klub Squash Korona z pięcioma pełnowymiarowymi kortami do gry.

W obiekcie działa 17 lokali gastronomicznych

Obrazek

:arrow: http://www.propertynews.pl/media/galeria/3605,199.html

atomm

Post autor: atomm » 16 maja 2012, o 21:11

Zgadzam się w pełni z Gandalfem.
Poza Piotrem i Pawlem to marki te same co w Echu, a tam wybór znacznie większy.

A przecież można było ściągnąć takie marki jak: Springfield (baaardzo mi brakuje w Kielcach), Duka, Yes, Espirit.

Mając na uwadze płatny parking to konkurencyjnie w tyle za Galeria Echo.
Wydaje mi się że za dużo sobie obiecywaliśmy po Koronie.

I wynajęte jest chyba mniej niż 90%...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 maja 2012, o 21:15

Liczyłem po cichu właśnie na m.in. takie marki...
Przy obecnych najemcach - klapa.
Tak jak napisał Gandalf - nie za bardzo jest po co iść do Korony.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 17 maja 2012, o 05:51

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 17 maja 2012, o 10:04

atomm pisze:A przecież można było ściągnąć takie marki jak: Springfield (baaardzo mi brakuje w Kielcach), Duka, Yes, Espirit.
To się bardzo łatwo pisze, a dużo trudniej realizuje. Domyślam się, że skoro ich tam nie ma, to właśnie ich nie "można było ściągnąć". Myślisz, że to działa tak, że właściciel galerii wysyła do nich zaproszenie, a oni ochoczo je przyjmują? :wink:

ODPOWIEDZ