KSM

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

sailor_ck

Post autor: sailor_ck » 3 marca 2012, o 18:59

Czy mógłbyś to jeziorko umiejscowić dokładniej?
Gdzieś z okolic Wietrzni, przez Chopina, Źródłową, Bodzentyńską, Kaczyńskiego, Silniczną i Piotrkowską płynęła Silnica. Może to jezioro było źródłem Silnicy?

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 3 marca 2012, o 19:10

Z "Kielc zapomnianych":
- najprawdopodobniej cegielnia Siekluckiego zaraz po wybudowaniu:
Obrazek

chyba rzeczywiście obecna fontanna na rogu Bohaterów Warszawy jest w miejscu części jeziorka:
Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

sailor_ck

Post autor: sailor_ck » 3 marca 2012, o 19:20

Od fontanny do Karłowicza dzień drogi :)

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 3 marca 2012, o 20:53

O kurcze! Dzięki za zdjęcia :)
Jezioro, nie jeziorko ;) , bo to jednak całkiem spory akwen był pierwotnie.
Trudno mi powiedzieć, czy miało to coś wspólnego z Silnicą, ale źródełko było mniej więcej w tym miejscu, gdzie dzisiaj przebiega ul. Tarnowska, bliżej wieżowców. Pływały tam traszki grzebieniaste i było mnóstwo żab! Wieczorem koncert kumkania i rechotania niósł na Karłowicza :)
Tak, fontanna spokojnie w obszarze jeziora się mieściła.
Nie "dzień drogi", tylko taka ogniskowa aparatu fotograficznego :)
Czy to dobrze czy to źle, kto to wie, kto to wie..:)

sailor_ck

Post autor: sailor_ck » 3 marca 2012, o 21:11

Jezioro od Zagórskiej do Bohaterów Warszawy?

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 3 marca 2012, o 21:13

No, aż tak wielkie nie było, ale blisko :)
Na tym kolorowym zdjęciu widać fragment jeziora, ale już podzielonego (nasyp z z prawej strony) i KSM w budowie. Na tych polach rosły sobie naturalnie pieczarki :)
Z tego nasypu wpadł kiedyś do wody jakiś facet i się utopił. Pamiętam trupa unoszącego się ukośnie w wodzie... :cry:
sailor_ck,
Na Wietrzni była niewielka glinianka, tam też chodziliśmy się kąpać :) A ten bąk, był zrobiony przez mnie właśnie koło glinianki na Wietrzni. W tle widać gliniankę :)
Obrazek
Zenit E, pierścienie pośrednie - makrofografia :)
Ostatnio zmieniony 4 marca 2012, o 01:04 przez Zdzisław S., łącznie zmieniany 2 razy.

joketefeta

Post autor: joketefeta » 3 marca 2012, o 23:32

Zwróćcie uwagę na tą mapkę:
http://www.mapywig.org/m/German_maps/IV ... e_1939.jpg
Jak na dłoni widać przy Ceglanej obiekt z kominem podpisany Cg. Uwidoczniony jest też browar na Bodzentyńskiej, o którym pisał kol. Zdzisław w innym poście. Może jednak ta cegielnia rzeczywiście istniała.

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 3 marca 2012, o 23:51

Chyba istniała :) Jak byk jest Cg, takie samo, jak Cg Siekluckiego. No i jest mój browar :lol:
To na koniec, bo jadę jutro na giełdę rano opchnąć samochód, fotka mojej ulubionej cegielni pożyczona od Kota :)
Obrazek

P.S. Do Admina. Nie kasuj tego bąka wyżej, bo on też nasz kielecki :)

m07m10

Post autor: m07m10 » 4 marca 2012, o 07:16

Na wietrzni dalej jest jakieś takie bajoro, to chyba to samo? Zdzisław, opowiedz coć o twojej przygodzie w fotografią, bo widzę, że ostro siedziałeś w tym.

joketefeta

Post autor: joketefeta » 4 marca 2012, o 10:48

sailor_ck pisze:
Gdzieś z okolic Wietrzni, przez Chopina, Źródłową, Bodzentyńską, Kaczyńskiego, Silniczną i Piotrkowską płynęła Silnica.
Pamiętam jak dziś. To były lata 80 - te. Na placu Św. Wojciecha była spora wyrwa w ziemi. Wyglądało to jak kanał ściekowy, wyłożony cegłą. Niski, ciągnący się od Bodzentyńskiej w kierunku MPIKu. W środku płynął strumyczek. Nie był to ściek, ale dość czysta woda. Hmm....
Po jakimś czasie dziurę załatano. To było w pobliżu tablicy pamiątkowej rozstrzelanych partyzantów. Ciekawa sprawa.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 4 marca 2012, o 11:39

Nie trzeba się cofać w czasie tak daleko - zaledwie 10 lat temu można było podziwiać strumień Silnica (kamieniste dno strumienia, nad nim murowane sklepienie) na Warszawskiej przy Empiku. Żałuję, że nie porobiłem wtedy zdjęć, ale na pewno byli tacy co zrobili. Niestety cały strumień został wpuszczony w plastikowe rury - ten smutny widok można było obserwować w zeszłym roku...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

m07m10

Post autor: m07m10 » 4 marca 2012, o 13:29

Ludzie, nie pękajta, przecież gdzieś keidyś, były na forum współczesne zdjęcia odkrytego tunelu Silnicy. Ino trza poszukoć.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 4 marca 2012, o 21:00

Zmieniłem temat na ogólniejszy, bo od ulicy Ceglanej odbiegliście strasznie. Ojciec założyciel chyba się nie obrazi ;) Przypominam jednak, że temat dotyczy historii miasta a nie fotografii samej w sobie. Jak chcecie sobie pogadać o fotografii to zapraszam tutaj: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... um.php?f=9 na dział ogólny
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 4 marca 2012, o 23:26

RZ pisze:Nie trzeba się cofać w czasie tak daleko - zaledwie 10 lat temu można było podziwiać strumień Silnica (kamieniste dno strumienia, nad nim murowane sklepienie) na Warszawskiej przy Empiku. Żałuję, że nie porobiłem wtedy zdjęć, ale na pewno byli tacy co zrobili.
A jakże, byli :D
Nawet na forum wstawili: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... php?t=1468, dół strony, potem temat się rozwinął i była krótka dyskusja.

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 5 marca 2012, o 00:25

Kurcze! Poczytałem z tego linku... Może i to źródełko, które opisałem wcześniej, koło "dołów Siekluckiego", było źródełkiem Silnicy? Pamiętam, że żwawo biło krystaliczną wodą. Było między dzisiejszą Tarnowską a wieżowcami Karłowicza. (dokładnie nie pamiętam, to strasznie dawno było - ja miałem wtedy 6-8 lat). Zasypali je, jak budowali KSM. Nie pamiętam, dokąd ta rzeczka biegła od źródełka... i nie pamiętam, czy łączyła się z jeziorem na "dołach Siekluckiego".
Mam ochotę wybrać się do starszych kumpli na Karłowicza i zapytać :)
Hm... czy mnie poznają? Nie wezmą za wariata? Ale, ale ... Marek Maciągowski mieszkał " w piątce" na Karłowicza, jest starszy ode mnie ze trzy lata, powinien pamiętać lepiej! Może macie do niego kontakt?
SPRAWA WAGI KIELECKIEJ!

ODPOWIEDZ