Apolloplast - ul. Warszawska 21

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 22 lutego 2012, o 10:46

Ja tam jakiejś specjalnej jarmarczności nie widzę (może mam mało wyrobiony gust), ale będę jej wypatrywał w takim razie, może zobaczę :wink: Jak na razie budynek bardzo mi się podoba, powiem więcej: wg mnie jest to najlepszy budynek stojący obecnie obecnie przy ul. Warszawskiej. Fakt, że konkurencji dużej nie ma - podoba mi się jeszcze Colorama, być może Galeria Korona, ale to się okaże po jej wykończeniu.
Strasznie szkoda sąsiada - miało być tak pięknie, a wyszło... nic.

PS.: jarmarczność w architekturze współczesnej kojarzy mi się raczej z czymś takim: http://www.google.pl/search?q=solpol+wr ... 80&bih=895.

grzebo

Post autor: grzebo » 22 lutego 2012, o 11:13

To Ci się źle kojarzy. Pokazałeś nienajgorszy przykład wczesnego postmodernizmu.

Postmodernizm to gra z konwencjami i zabawa formą. Twórca wie, że budynek nie ma być traktowany poważnie, tylko z przymrużeniem oka. Jarmarczność polega na tym, że twórca celuje w jakiś styl poważny, wysoki, ale koniecznie chce go ulepszyć, dając więcej szkła, więcej kolumienek, więcej ozdóbek.

Ja się zgadzam z RZ. Ten budynek to jest taki "styl międzynarodowy", przy którym ktoś powiedział architektowi "weź pan coś zrób, żeby to nie było takie monotonne, wzorek jakiś czy coś". No i mamy wzorek.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 22 lutego 2012, o 11:28

No ja dziekuje za taki postmodernizm...
:O

grzebo

Post autor: grzebo » 22 lutego 2012, o 11:53

Jak chcesz zobaczyć naprawdę brzydki postmodernizm, to zapraszam na Woronicza do siedziby TVP albo w pobliżu do Zeptera na Domaniewskiej.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 22 lutego 2012, o 12:47

Widziałem Solpol na żywo. Przyznam, że było to dla mnie bolesne doświadczenie (szczególnie w kontekście otoczenia) :wink: Tak sobie myślę, że w ogóle z postmodernizmu jako takiego chyba tylko niewielki odsetek obiektów przetrwa próbę czasu.

W biurowcu Apolloplastu też, tak jak Grzegorzowi, te przeszklenia kojarzą mi się z latami 90-tymi i choć generalnie się cieszę z tej inwestycji to za każdym razem jak się jej przyglądam żałuję że zastosowano takie "niebieskie odblaski". Właśnie drugi Becher na IX Wieków pozytywnie mnie zaskoczył pod tym względem. Patrząc na wizualizacje nie sądziłem, że mi sie spodoba a jednak tak jest.

Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 22 lutego 2012, o 14:08

grzebo pisze:To Ci się źle kojarzy. Pokazałeś nienajgorszy przykład wczesnego postmodernizmu.
Haha :lol: , teraz tak się mówi, ale paręnaście lat temu budynek (a zwłaszcza architekt) był odsądzany od czci i wiary, za to w ostatnich latach, kiedy zapadła decyzja o rozbiórce, nagle architekci się obudzili i lamentują, że "był znakiem czasu", "jednym z najodważniejszych i najciekawszych projektów w powojennym Wrocławiu" itp. No cóż. To nie jest wątek o Solpolu i postmodernizmie, więc powstrzymam się od dalszego drążenia tematu.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 22 lutego 2012, o 19:27

Dla mnie Solpol jest fatalny (widziałem na żywo), TVP wygląda dobrze od strony metra Wierzbno i koszmarnie (!) od Wołoskiej, Zepter nawet mi się podoba.

Co do tego budynku... porównując go z otoczeniem wypada bardzo dobrze. Ogólnie jak dla mnie jest przykładem, że poziom w Kielcach może nie powala, ale jest coraz wyższy.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 23 lutego 2012, o 23:42

Solpol idzie do rozbiórki. To przykład czasów kiedy Polska zachwycała się wszystkim co nie było wielką płytą, przez co nie znano umiaru - przykład totalnie kiczowatej willi z popularnego wtedy serialu "Tygrysy Europy". Teraz przyszedł rozsądek po nasyceniu się nowościami zachodniego świata i trzeźwe spojrzenie na sprawę. Mam nadzieję, że już wkrótce przyjdzie czas na poprawną modernizację bloków i odrzucone zostaną jaskrawe barwy, oraz dziwaczne malowidła na prostych geometrycznych, nienadających się do tego bryłach...

A "Apolloplast" jest naprawdę udany. Eleganckie, proste i nieagresywne podziały. Tylko to szkło... To jedynie mnie razi, choć jak wspomniałem - pod kątem - np. widziany ze skrzyżowania ulicy Warszawskiej z aleją IX Wieków Kielc, wygląda OK.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 6 marca 2012, o 17:47

2012.03.05

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 marca 2012, o 00:30 przez andrzeej, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 9 marca 2012, o 22:47

Obrazek
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 5 kwietnia 2012, o 11:14

Inwestycje. Ludwik i Apolloplast na ostatniej prostej

Kończą się prace przy dwóch dużych inwestycjach w centrum Kielc. Jeszcze wiosną otwarty zostanie budynek usługowo-mieszkalny Ludwik XXI przy ulicy Staszica, a pod koniec czerwca inwestor odda do użytku nowoczesny biurowiec obok hotelu Ibis przy ul. Warszawskiej.

(...)

Trochę później, bo pod koniec czerwca do użytku zostanie oddany nowoczesny biurowiec, który przy ul. Warszawskiej buduje kielecka firma Apolloplast. - Gotowe są już elewacje, fasady i okna. Dopracowania wymagają jeszcze klatki schodowe i otoczenie budynku. Jego ekskluzywną wizytówką na pewno będzie hol wejściowy - mówi Edyta Brzozowska, prezes i współwłaściciel Apolloplastu.

Budynek będzie też posiadał parking podziemny z 20 miejscami postojowymi oraz miejsca parkingowe przy budynku.

:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... ostej.html

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 22 kwietnia 2012, o 12:13

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 9 maja 2012, o 12:13

Widziałem dzisiaj rusztowania rozłożone na tym budynku co pierwszy powstawał. Zmienił barwę na jakąś podobną do pomarańczowej.

CKKarol

Post autor: CKKarol » 12 lipca 2012, o 22:27

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ronaldo
Kontakt:

Post autor: Ronaldo » 13 października 2012, o 12:42

Budynek mial mieć nazwę ale widze ze inwestor cos zwleka ....
Za około tydzien bedzie oddany :)
www.masazkielce24.pl Day Spa Kielce - ul. Warszawska ( naprzeciwko Galerii Korona )

ODPOWIEDZ