Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 19 lutego 2012, o 15:51

Trojanek,
Swoją drogą chciałbym zdobyć teraz chemię i powiększalnik, choćby KROKUSa , wywoływanie odbitek, to było boskie... A klisz pełnych zdjęć mam całe mnóstwo....
Wrzuć foty na forum, bardzo jestem ciekawy :) Widziałem na Allegro, można kupić Krokusa i całą ciemnię, ale czy jest sens przy dzisiejszej cyfryzacji fotek? No może, nie wiem, może warto przypomnieć sobie tamte klimaty...

robiłem swoje pierwsze zdjęcia radzieckim FED-em dziadka

FED wtedy to był super aparat!

przyjeżdżał taki dziwny wóz z napisem RADIOFONIZACJA, rozkładali namioty, i można było kupic to czego nie było w sklepach. Zdzisław, nie masz zdjęcia takiego kiermaszu?
Niestety nie mam, ale pamiętam ten wóz :)

RAJD MOTOCYKLOWY

Znalazłem kilka fotek z rajdu motocyklowego, ale nie pamiętam, czy to było nad Zalewem, koło Chęcin czy na Wietrzni. Może ktoś skojarzy te zawody z lat 70-tych?

Kiedyś, będąc malcem, marzyłem o własnej wystawie fotograficznej i ... teraz marzenie się spełniło, mam na forum :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Czy to dobrze czy to źle, kto to wie, kto to wie..:)

m07m10

Post autor: m07m10 » 19 lutego 2012, o 17:51

Super zdjęcia, a wiecie skąd pochodzi nazwa FED?

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 19 lutego 2012, o 18:11

na 4 i 5 fotce widać kultowego Citroena DS (to białe auto) :P
CK|PL|EU

rowerzysta

Post autor: rowerzysta » 19 lutego 2012, o 19:29

Motocykle biorące udział w zawodach to Jawy, chyba 250 i 175 i chyba CZ też,"cywilne" stoją: Gazela,WSK 125(obok siebie przy "dużych Fiatach),są też WSKi 175 tzw "czwórki,125 czyli "trójki" chociaż trudno ocenić bo się różniły głównie silnikami.Ale na pewno na fotkach są WSKi i SHL 175.Fotki są super :) . I to niesamowite,że wyścigi jeszcze w miarę niedawno były tam,gdzie dziś jest prawie centru miasta :)
A w tej okolicy jest tylko jeden budynek drewniany(a'propo pozostałości z tamtych lat) podobnych jak na fotkach),chociaż nie przy Bohaterów ani Karłowicza tylko przy Kujawskiej-pewnie niedługo i jego nie będzie jak innego na rogu Mazurskiej i Włoszka.Ta kostka(bruk) przy Karłowicza też jeszcze kilka lat temu była...
...kiedy stoję, patrzę w okno, krótka chwila
idą ludzie tam za bramą jeszcze senni
na ulicy mały płomień porzucony
nasze domy pośród nocy
nasze domy obok fabryk...

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 19 lutego 2012, o 20:52

Cieszę się, że Wam się podoba :D , choć wiem, że jakość fotek taka sobie. No bo wiecie, fotki sprzed prawie 40 lat ;)
Wklejam jeszcze 2 fotki z zawodów motocyklowych, na pierwszym widać Yamahę :). Ale tak, to głównie SHL i WSK były.

Obrazek

Obrazek

m07m10

Post autor: m07m10 » 19 lutego 2012, o 21:15

Ku$#@a ! Gościu! Opowiedz coś o sobie i swojej przygodzie z fotografią bo te zdjecia co podjesz to są poprostu kapitalne!

Awatar użytkownika
Sirek1
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Sirek1 » 19 lutego 2012, o 21:17

Znalazłem kilka fotek z rajdu motocyklowego, ale nie pamiętam, czy to było nad Zalewem, koło Chęcin czy na Wietrzni. Może ktoś skojarzy te zawody z lat 70-tych?
Wg mnie są tereny w Chęcinach, za obecnym dzisiaj boiskiem KS Piast, w oddali widać też trasę Kielce-Kraków

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 19 lutego 2012, o 21:29

Możliwe, że spod Chęcin, tam często były kieleckie rajdy. Ale poszukam też z Nad Zalewu, bo jeździliśmy z chłopakami za rajdowcami. Fotki są z nieopisanych negatywów, więc mam problem z identyfikacją. Gdybym wtedy wiedział, że zrobię wystawę w necie na "Kieleckich Inwestycjach", na pewno skrupulatnie bym opisał! :wink:

O mnie trochę na Facebooku http://www.facebook.com/zdzislaw.skuza
Ostatnio kupiłem sobie kamerkę i trochę uczę się filmowania :)

mimoon

Post autor: mimoon » 19 lutego 2012, o 22:18

m07m10 pisze:Super zdjęcia, a wiecie skąd pochodzi nazwa FED?
'F"eliks 'E"dmundowicz "D"zierżyński :wink:

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 19 lutego 2012, o 22:22

he he :)
Chodziłem do podstawówki jego imienia - 24 ;)

m07m10

Post autor: m07m10 » 19 lutego 2012, o 22:36

I czego was o nim uczyli? 8) A nie masz jakis kieleckich zdjęć weteranów? Np Junak, Iż, czy jakieś przedwojenne?

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 19 lutego 2012, o 23:33

Nie pamiętam już czego o nim uczyli, chyba, że był wielkim przyjacielem Polski he he :lol: Były jakieś głupie akademie, ale jakoś nie kojarzę indoktrynacji ;) natomiast w holu szkoły stało wielkie popiersie Dzierżyńskiego! Szkoła była poza tym fajna :)

Junaka lub WSK miał mój tata, jak znajdę fotkę, to zamieszczę :)

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 19 lutego 2012, o 23:50

nie no, bo colo byl Polakiem :) pzdr za super foty
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 19 lutego 2012, o 23:59

Taki z niego był Polak, jak Rokossowski ;)

Trojanek

Post autor: Trojanek » 20 lutego 2012, o 00:30

Zdzisław S. pisze:Trojanek, wrzuć foty na forum, bardzo jestem ciekawy :)
Jasne, trochę to potrwa, bo jestem w trakcie przeprowadzki, więc nie szybko, ale chętnie się pochwalę :). Swoją drogą mozna jeszcze gdzies zrobić odbitki z kliszy?
Widziałem na Allegro, można kupić Krokusa i całą ciemnię, ale czy jest sens przy dzisiejszej cyfryzacji fotek? No może, nie wiem, może warto przypomnieć sobie tamte klimaty...
To już by pewnie nie smakowało jak wtedy, no i chemikalia pewnie nie do kupienia.
FED wtedy to był super aparat!

Robił bardzo dobre zdjęcia, ale ZENIT 11 to już był jak telewizor plazmowy przy kineskopowym , przedmiot westchnień :)

To prawie napewno nie jest Wietrznia :)

Kiedyś, będąc malcem, marzyłem o własnej wystawie fotograficznej i ... teraz marzenie się spełniło, mam na forum :lol:

Kurczę, wspaniale że tu trafiłeś, jak pomyslę, ile jest ludzi którzy tak cenne fotki trzymaja w domach i pewnie nigdy ich nie zobaczymy, to aż przykro :(

ODPOWIEDZ