Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 17 lutego 2012, o 10:51

Ahmed pisze:z tych wyścigów pamiętam Porsche Carrera, zawody nad zalewem, jak również Mistrzostwa Polski w Przełajach również na zalewem.
Ponadto pamietam jak na miejscu obecnych bazarów bywał cyrk, i to nie takie "kurniki" jak obecnie, ale taki z lwami, słoniami itd. eeech...
Porsche Carrera! Mam fotkę z tym samochodem, z tego wyścigu :P Dzisiaj ją zeskanuję, ale ... nie umiem zamieścić tu na forum :cry: To może wrzucę na facebook a sympatyczny Rowerzysta tu wklei :D
Cyrk prawdziwy też pamiętam :lol: i "Doły Siekluckiego" z rakami, płotkami, karasiami oraz ... pamiątkami po II Wojnie Swiatowej :wink:
Kiedyś z kolegami znaleźliśmy tam skrzynkę z amunicją i granatami (na tych "dołach"), ale przyszły jakieś starsze chłopaki i nam zabrali. Z zemsty pobiegliśmy do dzielnicowego Zdeba ze skargą 8) .
Kilka razy potem jeszcze amunicję różnego kalibru przynosiłem do domu. Mama jak to zauwazyła, zrobiła straszną awanturę! Tata ją uspokoił - wysypał proch z łuski do popielniczki i pokazał, że to nawet nie chce się palić. Na drugi dzień proch wysechł i popielniczka rozbiła się o sufit podczas gaszenia papierosa :lol: Tata wtedy walizki pakował czy jakoś tak...
Zabawa z amunicją była super! Wrzucaliśmy ją do puszki a puszkę do ogniska .... Strzelanina była jak na westernach :lol:
Czy to dobrze czy to źle, kto to wie, kto to wie..:)

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 lutego 2012, o 13:09

skanujesz zdjęcie i potem plik wgrywasz na http://imageshack.us a potem zamieszczasz na forum linka :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 17 lutego 2012, o 14:02

Acha, dzięki, przetestowałem, już umiem, hura!!! :)
Wieczorem wrzucę foty :lol:

Zdzisław S.
Kontakt:

Kilka fotek z rajdu na Boh. W-y w Kielcach, 1975r.

Post autor: Zdzisław S. » 17 lutego 2012, o 21:51

Porsche było gwiazdą rajdu w 1975r. w Kielcach. Na ulicach królowały przecież wtedy Syreny, Fiaty i Warszawy
Obrazek

Jeszcze Porsche
Obrazek

Parking przy Gwardii Ludowej
Obrazek

Syrenka na czele!
Obrazek

Obrazek

Wyścig fiatów
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2012, o 15:26 przez Zdzisław S., łącznie zmieniany 3 razy.

Zdzisław S.
Kontakt:

KSM lata 60-te

Post autor: Zdzisław S. » 17 lutego 2012, o 22:21

Kilka fotek z lat 60-tych. KSM, Aparat fotograficzny Smiena 8 :)

Na tej fotce przygotowanie do budowy ul. Chopina. W oddali widać kominy po zburzonej cegielni.
Obrazek

A to ja na budowie ul. Chopina :) Zdjęcie zrobione przy bloku Karłowicza 7
Obrazek

To mój Tata :) przy ul. Karłowicza. Zdjęcie zrobione chyba przeze mnie z miejsca budowy ul. Chopina
Obrazek

Karłowicza 9
Obrazek

Karłowicza w 1968 r.
Obrazek

Karłowicza 7. Do ul. Zagórskiej przechodziło się ścieżką między drewnianymi budynkami.
Obrazek

To widok z balkonu bloku Karłowicza 7 na ul. Zagórską
Obrazek

Widok na u. Karłowicza od strony nieistniejącej jeszcze ul. Boh. W-y, 1965r.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2012, o 13:46 przez Zdzisław S., łącznie zmieniany 1 raz.

m07m10

Post autor: m07m10 » 18 lutego 2012, o 13:43

Zaje^%$ e zdjęcia! Odlot! Prosimy o jeszcze!!! :D

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 18 lutego 2012, o 13:47

Dzięki :lol: Coś jeszcze znajdę

mimoon

Post autor: mimoon » 18 lutego 2012, o 14:01

Świetne fotki . W 75r. w Kielcach był punkt kontrolny Rajdu Monte Carlo.

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 18 lutego 2012, o 14:05

O kurcze! Nie pamiętałem, że zrobiłem zdjęcia z Rajdu Monte Carlo :)

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 lutego 2012, o 14:47

od wstrętnego moderatora: Nie cytujemy wypowiedzi, która znajduje się bezpośrednio nad naszą. Chyba że odnosimy się do jakiegoś jej fragmentu ale inaczej nie ma sensu.

P.S. Poprawiłem też niektóre posty
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 18 lutego 2012, o 14:57

Ok! Już będę pisał jak trzeba :oops: Dzięki Admin za poprawki :)

Zdzisław S.
Kontakt:

Post autor: Zdzisław S. » 18 lutego 2012, o 16:19

Odkryłem to forum niedawno, czytam i czytam o swoim mieście z rozrzewnieniem.
Całe życie tu spędziłem - 54 lata! Urodziłem się w szpitalu na Kościuszki do którego z ul. Dalekiej mamę przywiozła dorożka :lol:
Widziałem postój dorożek na forum przy Sienkiewicza ;)

Pamiętam, jak przed budową wieżowców na Armii Czerwonej (Bodzentyńska) wchodziliśmy z kolegami na teren budowy. Tam były jakieś bardzo stare podpiwniczenia. Mówiono nam, że to pozostałość po starym browarze. Czy ktoś wie coś na ten temat?
Może jest informacja gdzieś na forum, ale jeszcze nie znalazłem.

Autorom forum serdecznie dziękuję za pomysł!

Trojanek

Post autor: Trojanek » 19 lutego 2012, o 00:17

Zdzisław S. pisze:Nie, nawet nie było problemu z kliszami, czasem z utrwalaczem ;)
Nooo, pamiętam to bieganie - Rynek, Buczka (dziś Paderewskiego), i Czarnów koło SAM-u, trzy sklepy FOTOOPTYKA w mieście, trzy prawie puste, ale trzeba było na utrwalacz polować :). A klisze nawet były, FOTOPAN zdaje się, ale na ORWO trzeba było trafić jak na utrwalacz :).
Mówię o początku lat 80-tych. Swoją drogą chciałbym zdobyć teraz chemię i powiększalnik, choćby KROKUSa , wywoływanie odbitek, to było boskie... A klisz pełnych zdjęć mam całe mnóstwo....
Zdzisław S. pisze:Zawody motocyklowe pamiętam. Byłem fanem. Zbigniew Banasik (Biniol) - Mistrz Europy był moim sąsiadem :) Może jakieś zdjęcia z tych rajdów znajdę, to wrzucę. Nie było ograniczeń w fotografowaniu :)
Biniola też dobrze znałem, i zawodów nad zalewem nie pamiętam, ale pamiętam te na Wietrzni, miałem chyba z 8-10 lat, i tam robiłem swoje pierwsze zdjęcia radzieckim FED-em dziadka, a przedmiotem moich westchnień było posiadanie ZENITA 11. Zdjęcia wyszły super, i ciągle je mam, postaram się wrzucić kilka w wolnej chwili.

Dzięki Zdzisław za zdjęcia, miło zobaczyć stare zdjęcia własnej "Pragi", szczególnie że widać na nich mój blok, i sąsiadów na balkonach, ja wtedy już stałem na dwóch nogach, i umiałem mówić, zawody też pamiętam, choć pewnie nie te, tylko nieco późniejsze. Aaaa i kiermasze byly na Bohaterów Warszawy, przyjeżdżał taki dziwny wóz z napisem RADIOFONIZACJA, rozkładali namioty, i można było kupic to czego nie było w sklepach. Zdzisław, nie masz zdjęcia takiego kiermaszu? Szczególnie mi chodzi o ten samochód nagłasniający, szukałem go w googlach kilka razy, nie do znalezienia, nie wiem co to był za pojazd, pewnie radziecki...

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Re: Kilka fotek z rajdu na Boh. W-y w Kielcach, 1975r.

Post autor: cm » 19 lutego 2012, o 08:10

Wspaniałe zdjęcia, dziękujemy i prosimy o jeszcze!

A Syrena w wyścigu rzuca na kolana :D
Zdzisław S. pisze:Obrazek

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 19 lutego 2012, o 11:42

Dołączam się do prośby innych użytkowników :) Świetne zdjęcia! :D
Cycle chic!

ODPOWIEDZ