GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

emilus08

Post autor: emilus08 » 28 grudnia 2011, o 22:54

Obawiam się, że jest to prawnie niewykonalne.

Jadąc z Warszawskiej w prawo w Jesionową wjeżdża się na ten sam pas, na który wjeżdża się prosto ze Świętokrzyskiej na Jesionową. Sygnalizatory kierunkowe oznaczają bezkolizyjność jazdy, czyli nie można uruchomić jednocześnie tych dwóch kierunków jazdy. Jedyna możliwość to jazda równocześnie Warszawską z południa na północ i równocześnie skręcanie w lewo, ale wówczas mogą być czynne jedynie prawoskręty ze Świętokrzyskiej w Warszawską i z Jesionowej w Warszawską.

Tyle mnie kiedyś nauczono na kursie. Chyba dobrze prawię :)

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 28 grudnia 2011, o 23:02

Można byłoby zmienić fazy:
  • zielone Warszawska na wprost i w lewo z południa, reszta czerwone;
  • zielone Warszawska na wprost i w lewo z północy, reszta czerwone;
  • zielone Jesionowa/Świętokrzyska na wprost, reszta czerwone;
  • zielone lewoskręty z Jesionowej/Świętokrzyskiej, reszta czerwone;
Tylko czy uda się ustalić odpowiednie czasy w takiej sytuacji...
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 28 grudnia 2011, o 23:20

ghs pisze:Czy byłeś w ostatnich dwóch tygodniach w ogóle na tym skrzyżowaniu? Absurdalność tej dyskusji mnie przerasta.
Nigdy nie byłem na tym skrzyżowaniu, widziałem je tylko na zdjęciu :lol: A wracając do merytorycznej części dyskusji - skoro korkuje się lewoskręt z Warszawskiej w Jesionową, to powinny być 2 pasy do lewoskrętu a jeden do jazdy na wprost. Zmiana faz zaproponowana przez Bartka też jest jakimś rozwiązaniem. Jakimś rozwiązaniem jest też likwidacja buspasa na kawałku Warszawskiej przed skrzyżowaniem z Jesionową - wtedy byłby 2 pasy do skrętu w lewo i 2 do jazdy na wprost. Ten buspas przed skrzyżowaniem i tak jest fikcją, bo służy jako prawoskręt w Świętokrzyską i wyjazd z Jet-a.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 29 grudnia 2011, o 00:16

andrzeej pisze:Ten buspas przed skrzyżowaniem i tak jest fikcją, bo służy jako prawoskręt w Świętokrzyską i wyjazd z Jet-a.
Świetnie sprawdza się też jako pas do przejazdu prosto przez skrzyżowanie, przez tych "sprytniejszych", którym bardziej się spieszy :lol:

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 29 grudnia 2011, o 00:28

Marcinus pisze:
andrzeej pisze:Ten buspas przed skrzyżowaniem i tak jest fikcją, bo służy jako prawoskręt w Świętokrzyską i wyjazd z Jet-a.
Świetnie sprawdza się też jako pas do przejazdu prosto przez skrzyżowanie, przez tych "sprytniejszych", którym bardziej się spieszy :lol:
Moim zdaniem powinien być zlikwidowany, tym bardziej, że w tym miejscu autobusy nie mają żadnego problemu z przejechaniem przez skrzyżowanie, a zarówno przed jak i za skrzyżowaniem są prawoskręty (w Konopnickiej, Świętokrzyską, no i ten wyjazd z Lukoila).

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 29 grudnia 2011, o 10:12

skoro korkuje się lewoskręt z Warszawskiej w Jesionową, to powinny być 2 pasy do lewoskrętu a jeden do jazdy na wprost.
Ale tam się korkuje tylko dlatego, że pas do skrętu w lewo jest za krótki i samochody zajmują pas do jazdy prosto.

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 29 grudnia 2011, o 19:15

Widzieliście jakie korki się robią na rondzie Świętokrzyska / Solidarności ? Ci co skręcają w Świętokrzyską z Solidarności zatrzymują się na czerwonym zaś przy okazji blokują tych na zielonym co skręcają ze Świętokrzyskiej w strone Exbudu 8) Oczywiście musieli spieprzyć sprawe budująć małe rondo gdzie mieści się na nim tylko 3 samochody osobowe a nie mówiąc już o cięzarowym 8)
KIELCE - miasto betonu

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 29 grudnia 2011, o 19:49

Dokładnie to samo zaobserwowałem - zeru kultury, wjeżdża taki kobioł, staje w poprzek ulicy i nawet jak się go strąbi, to nie wie o co chodzi...

Zonzu

Post autor: Zonzu » 29 grudnia 2011, o 20:09

andrzeej pisze:Dokładnie to samo zaobserwowałem - zeru kultury, wjeżdża taki kobioł, staje w poprzek ulicy i nawet jak się go strąbi, to nie wie o co chodzi...
Niby mają się zmienić przepisy i pojawić się kary za wjeżdżających na skrzyżowanie bez możliwości jego opuszczenia.
Druga spraw na ile to będzie egzekwowane.

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 29 grudnia 2011, o 20:49

Problemem jest małe rondo. Co to za rondo które potrafi zatkać jeden autobus przegubowy bo już za nim nie ma mijsca na inne pojazdy 8) trzeba czekac na zielonym przed wjazdem na rondo. I z tego są sytuacje takie jak Ja np dziś miałem że na swiatłach stałem dwie zmiany bo wjechać nie dało rady 8) Chociaż widze, że niektórzy kierowcy skręcają w lewo ze Świętokrzyskiej w strone Exbudy z pasa do jazdy na wprost 8)
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2011, o 20:53 przez tester19, łącznie zmieniany 1 raz.
KIELCE - miasto betonu

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 29 grudnia 2011, o 20:53

Zonzu pisze:
andrzeej pisze:Dokładnie to samo zaobserwowałem - zeru kultury, wjeżdża taki kobioł, staje w poprzek ulicy i nawet jak się go strąbi, to nie wie o co chodzi...
Niby mają się zmienić przepisy i pojawić się kary za wjeżdżających na skrzyżowanie bez możliwości jego opuszczenia.
Druga spraw na ile to będzie egzekwowane.
Przepisy są odkąd pamiętam. Problem właśnie w egzekwowaniu. Co z tego, że nie ma takiej pozycji w taryfikatorze - jest za to np. utrudnianie ruchu lub stwarzanie zagrożenia na drodze. Wystarczyłaby tylko odrobina dobrej woli ze strony policji i można by karać.

Awatar użytkownika
Kierczu
Kontakt:

Post autor: Kierczu » 30 grudnia 2011, o 01:27

Bardziej od wyższych kar pomogła by zmiana cyklu świateł, tzn. ustawienie ich tak jak na skrzyżowaniu Tarnowska/Seminaryjska. Wcześniejsze czerwone dla tych wjeżdżających na rondo i zielone pozwalające opuścić skrzyżowanie przez samochody skrecajace w lewo.
Jak niewiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 30 grudnia 2011, o 10:40

Robert-Kowal pisze:http://youtu.be/LgpyWAjKk7A
Ten przynajmniej jechał po płytach.
Zrobiłem dzisiaj rano kilka fotek tego miejsca.
A wygląda to tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozostawiam bez komentarza.

Zdjęcia robione telefonem.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 30 grudnia 2011, o 11:06

Co za bydło?!

quiris
Kontakt:

Post autor: quiris » 30 grudnia 2011, o 13:23

Obrazek

Dziki przejazd do Świętokrzyskiej. Kierowcy omijają blokadę drogowców

Pomysłowość kieleckich kierowców nie zna granic. Tym razem Czytelnik nadesłał zdjęcia z dzikiego przejazdu przy skrzyżowaniu al. Solidarności i ulicy Świętokrzyskiej.

W liście od Bartosza czytamy:

- Chciałbym poruszyć temat wielkiej iwestycji drogowej w Kielcach, która została ukończona zaledwie dwa tygodnie temu, mianowicie ulicy Świętokrzyskiej. Co do samej nowej arterii nie mam większych zastrzeżeń, chodzi mi głównie o bezpośrednie jej sąsiedztwo, dokładnie to co się dzieje w okolicach skrzyżowania al. Solidarności/Świętokrzyska po stronie Exbudu. W trakcie przebudowy skrzyżowania istniała tam droga dojazdowa od al. Solidarności do kampusu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego. Po zakończeniu inwestycji drogowcy zlikwidowali przejazd stawiając słupki i betonowe zapory. Jednak co sprytniejsi kierowcy poradzili sobie z blokadą i urządzili sobie w tym miejscu dziki przejazd co chciałem przedstawić na załączonych zdjęciach. Wydaje mi się, że ten materiał nie wymaga komentarza, poprostu brak słów... Myślę, że wina takiej sytuacji leży zarówno po stronie kierowców jak i drogowców.

:arrow: http://www.mmkielce.eu/artykul/dziki-pr ... -drogowcow

ODPOWIEDZ