Bilety komunikacji miejskiej

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 17 grudnia 2011, o 08:41

Kto wogóle wpadł na pomysł pocierania monet o automat??!! :roll:
Niby w czym ma to pomóc?
Spróbujcie sobie potrzeć monetę o głowę a napewno automat ją przyjmie za drugim razem.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 17 grudnia 2011, o 10:37

Ciemnogród...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

seba

Post autor: seba » 17 grudnia 2011, o 12:19

AR pisze:Ciemnogród...
ale pomaga . Nie mam zamiaru kilka razy wrzucać tą samą monetę do automatu i liczyć ,że może się uda , a za mną kilka osób w kolejce. Ciekawe czy kanar takie tłumaczenie by akceptował .

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 17 grudnia 2011, o 14:52

Teraz na ten temat się przeniosłeś? Pisz poprawnie, albo wcale. Twoje argumenty są bardzo słabe.
Po pierwsze to w niczym nie pomaga, a jeśli są za tobą inni to muszą poczekać na swoją kolej.
Po drugie kontroler widząc ze kupujesz bilet, poczeka, nawet najbardziej nadgorliwi kontrolerzy czekają, nie mają podstaw do spisywania takiej osoby, no chyba zauważą, że udaje kupowanie biletu w postaci wrzucania 1, 2 i 5 groszówek.
Dalej uważam ze pocieranie w niczym nie pomaga i to zwykły wandalizm.

seba

Post autor: seba » 17 grudnia 2011, o 15:09

Ziarek pisze:Teraz na ten temat się przeniosłeś? Pisz poprawnie, albo wcale. Twoje argumenty są bardzo słabe.
Po pierwsze to w niczym nie pomaga, a jeśli są za tobą inni to muszą poczekać na swoją kolej.
Po drugie kontroler widząc ze kupujesz bilet, poczeka, nawet najbardziej nadgorliwi kontrolerzy czekają, nie mają podstaw do spisywania takiej osoby, no chyba zauważą, że udaje kupowanie biletu w postaci wrzucania 1, 2 i 5 groszówek.
Dalej uważam ze pocieranie w niczym nie pomaga i to zwykły wandalizm.
Wandalizm – niszczenie bez wyraźnego powodu cudzego mienia, zwłaszcza publicznego.
Wandalizm z reguły przynosi wymierne szkody a z racji masowego występowania szkody te bywają znaczne i powodują ubożenie firm i społeczeństw. . Jaką szkodę powoduje pocieranie monety o automat? Wchodząc w brudnych butach do autokaru też go niszczysz i też nazwiemy to wandalizm ? dyskutować . Sam pisz poprawnie i więcej kultury .

Ziarek

Post autor: Ziarek » 17 grudnia 2011, o 18:11

Wandalizm – niszczenie bez wyraźnego powodu cudzego mienia, zwłaszcza publicznego.
No właśnie, bez wyraźnego powodu. Pocieranie monety o automat to jaki powód?
Wandalizm z reguły przynosi wymierne szkody a z racji masowego występowania szkody te bywają znaczne i powodują ubożenie firm i społeczeństw. . Jaką szkodę powoduje pocieranie monety o automat?
To że srebrna powierzchnia szczególnie przy otworze na monetę jest bardzo zarysowana...
Wchodząc w brudnych butach do autokaru też go niszczysz i też nazwiemy to wandalizm ? dyskutować .
Odkąd błoto czy śnieg niszczy w jakikolwiek sposób pojazd? Po za tym ja jestem na tyle mądry i zanim wsiądę czy to do swojego prywatnego samochodu, czy do jakiegoś autobusu zawsze strzepuję buty by nie wnosić tego całego brudu z dworu do środka pojazdu.
Sam pisz poprawnie i więcej kultury .
Ja piszę poprawnie w porównaniu do Ciebie. Dobra zdarza mi się np. zapomnieć postawić gdzieś przecinek, czy raz na jakiś czas błąd stylistyczny popełnię, a Ty? Więcej spacji się nie dało dać przed "i"?

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 17 grudnia 2011, o 18:54

Ziarek pisze:No oczywiście, większość automatów nie ma już symboli monet przy otworze na monety i znika także duży napis "bilety", który jest nad ekranem i to nie znika od pocierania odzieży o automat, bo tą farbę, która jest użyta do napisów na automacie można zdrapać czymś ostrym jak np. kant monety.
Kurcze wszyscy jesteśmy wandalami z tego wynika :lol: trzeba napisać do ZTM by zrobili wydruk naklejek "Zakaz pocierania monet" bądz "Nie pocieraj o Mnie monety" :lol:
Ziarek pisze:Odkąd błoto czy śnieg niszczy w jakikolwiek sposób pojazd? Po za tym ja jestem na tyle mądry i zanim wsiądę czy to do swojego prywatnego samochodu, czy do jakiegoś autobusu zawsze strzepuję buty by nie wnosić tego całego brudu z dworu do środka pojazdu.
Jak sie z tym wszystkim naniesie soli z ulicy a autobus nie jest sprzatniety to Ci wyżre dziure w podłodze po jakimś czasie 8) Widziałeś kiedyś rdze i dziury w Ikarusach tam gdzie są drzwi? To jest zwykła korozja a m.in dzieki ludzią którzy butów nie wycieraja przed wejsciem :lol:
KIELCE - miasto betonu

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 17 grudnia 2011, o 20:44

To nie wandalizm, to ekstremizm i terroryzm w czystej postaci :lol:

seba

Post autor: seba » 17 grudnia 2011, o 21:27

Ziarek pisze:
No właśnie, bez wyraźnego powodu. Pocieranie monety o automat to jaki powód?

Powód taki ,że automat nie przyjmuje monety ,która jest umieszczana w automacie zgodnie z instrukcją.
Wandalizm z reguły przynosi wymierne szkody a z racji masowego występowania szkody te bywają znaczne i powodują ubożenie firm i społeczeństw. . Jaką szkodę powoduje pocieranie monety o automat?
To że srebrna powierzchnia szczególnie przy otworze na monetę jest bardzo zarysowana...

Straszne i karygodne ..
Wchodząc w brudnych butach do autokaru też go niszczysz i też nazwiemy to wandalizm ? dyskutować .
Odkąd błoto czy śnieg niszczy w jakikolwiek sposób pojazd? Po za tym ja jestem na tyle mądry i zanim wsiądę czy to do swojego prywatnego samochodu, czy do jakiegoś autobusu zawsze strzepuję buty by nie wnosić tego całego brudu z dworu do środka pojazdu.
Wiesz ja zawsze chodzę z szczotką i zamiatam przed sobą i nie muszę strzepywać butów .
Sam pisz poprawnie i więcej kultury .
Ja piszę poprawnie w porównaniu do Ciebie. Dobra zdarza mi się np. zapomnieć postawić gdzieś przecinek, czy raz na jakiś czas błąd stylistyczny popełnię, a Ty? Więcej spacji się nie dało dać przed "i"?

Dało się :)

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 18 grudnia 2011, o 14:58

Odnośnie jeszcze pocierania monet o automat, idąc dziś do ślichowickiej Gamy zobaczyłem takie cudo na mlekomacie:

Obrazek

Coś jest na rzeczy z tym skrobaniem monet :lol:

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 18 grudnia 2011, o 15:10

No jest bo to działa 8) Pare razy po 5 razy wrzucałem monete a jak potarłem od razu przyjeło :lol: Ale niestety Ci co tak robia wg tu niektórych to podobno ciemnogród i wandale wieć zaraz posypią się pewnie gromy na tych co pocieraka wymyslili bo to przecież muszą być ciemni ludzie i wandale :roll:

A tutaj dla niektórych taki cytat znaleziony na forum :

"Automaty mierzą m.in. właściwości magnetyczne wrzuconych monet. ("euro-miedziaki" są z żelaza:)
Jeżeli moneta została w jakiś sposób lekko namagnesowana to dla automatu będzie trefna. Uderzenie to jeden ze sposobów na rozmagnesowanie przedmiotów. Pocierając o stalowa obudowę magnesujesz niejako obudowę czyli... rozmagnesowujesz monetę

Czyli:
Automaty badają NIEnamagnesowane monety. Dla automatu prawdziwe są nienamagnesowane."
KIELCE - miasto betonu

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 18 grudnia 2011, o 16:23

Automaty badają NIEnamagnesowane monety. Dla automatu prawdziwe są nienamagnesowane.
Witki mi opadły :shock: Zrozumcie ludzie, że w Polsce monety są wykonywanie ze stopów, które nie są ferromagnetykami (nie "magnesują się"), więc nie mogą się "namagnesować" w jakiś cudowny sposób.

Jeśli już, to myślę, że chodzi nie o to, że monety mają "wyślizgane" krawędzie i pocieranie ma służyć ich zmatowieniu.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 18 grudnia 2011, o 16:48

Pierwszy raz widzę taki skrobak...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Ziarek

Post autor: Ziarek » 18 grudnia 2011, o 16:54

Właśnie praktycznie każdy automat tak wygląda jak ten kawałek blachy do pocierania, to tylko polska głupota i mentalność to całe pocieranie monety o automat. Dalej nie ma "naukowego" uzasadnienia po co się pociera monetę o m.in. automat. Andrzej próbuje wam przypomnieć lekcję fizyki, która mogła być dawno temu w waszym przypadku bądź byliście na wagarach.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 18 grudnia 2011, o 16:59

Najprościej byłoby napisać maila do producenta automatów z zapytaniem - dlaczego czasem nie przyjmują monet i dlaczego pomaga pocieranie.

ODPOWIEDZ