GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna
- kowalskijohn
Brak zjazdu z drogi ekspresowej na całym odcinku siedmiu kilometrów i to w środku miasta jest jedną z większych porażek tej inwestycji. Nie wiem czy czasami nie przebija to durnych ekranów montowanych gdzie popadnie. Jak ktoś się zagapi i przypadkiem wjedzie w tunel wyląduje od razu na rondzie w Cedzynie. 
--
To mówiłem ja...
Kowalski John
To mówiłem ja...
Kowalski John
- kowalskijohn
Gdyby jeszcze na te drogi serwisowe dało się rozsądnie wjechać i zjechać z nich od strony ulicy Solidarności lub Świętokrzyskiej to bym się zgodził.
W granicach miasta są z jednej strony tereny przemysłowe, zakłady hurtownie, składy budowlane dla których łatwy dostęp do ekspresówki powinien być zaletą. Hurtownie z tego terenu na zumi.pl:

W obecnej sytuacji muszą się tarabanić przez pół miasta aby dostać się na S74 i drugie tyle aby z niej zjechać.
Z drugiej strony jest nowy kampus UJK też praktycznie odcięty od ekspresówki i głównych dróg w mieście.
Na projektowanej miejskiej części S74 jest 6 łącznic z drogami lokalnymi na południowej jezdni i jakoś tam nikt tego nie neguje.
I jeszcze słowa prezesa Radostowej dlaczego się firma wyprowadziła z tego terenu
W granicach miasta są z jednej strony tereny przemysłowe, zakłady hurtownie, składy budowlane dla których łatwy dostęp do ekspresówki powinien być zaletą. Hurtownie z tego terenu na zumi.pl:

W obecnej sytuacji muszą się tarabanić przez pół miasta aby dostać się na S74 i drugie tyle aby z niej zjechać.
Z drugiej strony jest nowy kampus UJK też praktycznie odcięty od ekspresówki i głównych dróg w mieście.
Na projektowanej miejskiej części S74 jest 6 łącznic z drogami lokalnymi na południowej jezdni i jakoś tam nikt tego nie neguje.
I jeszcze słowa prezesa Radostowej dlaczego się firma wyprowadziła z tego terenu
- Zamiast zakładu produkcyjnego, do którego należą ponad dwa hektary gruntu, na 1,2 hektara powstanie tu osiedle mieszkaniowe. Dzielnica na pewno zyska na wyglądzie, a nasze cysterny z mlekiem nie będą miały kłopotu z dojazdem do zakładu – wyjaśnia prezes.
--
To mówiłem ja...
Kowalski John
To mówiłem ja...
Kowalski John
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Pomijając już dyskusję o zasadności budowy drogi przelotowej przez miasto zamiast obwodnicy, największą wadą tej inwestycji jest właśnie zablokowanie możliwości przejazdu na kierunku: okolice os. Sady/Szydłówek/Bocianek/GE (a w zasadzie całej północy Kielc) <--> okolice UJK. Wynika to ze skupienia się na ułatwieniu tranzytu przy jednoczesnym zignorowaniu przez projektantów potrzeb mieszkańców miasta. Szkoda, że władze Kielc dopuściły do takiej sytuacji. Rozumiem argument, że gdyby nie zaangażowanie GDDKiA nigdy nie doczekalibyśmy się wylotu wschodniego, ale wygląda na to, że po przeforsowaniu zgody na inwestycję zupełnie odpuszczono sobie temat komunikacji na poziomie lokalnym. Wychodzi brak myślenia kompleksowego, o czym była mowa niedawno, przy okazji poszerzania al. 1000-lecia i jej zwężenia przed skrzyżowaniem z al. Solidarności.
No i oczywiście ekrany, ale to osobny temat.
No i oczywiście ekrany, ale to osobny temat.
De facto dostaliśmy kawałek autostrady w środku miasta, który ułatwia komunikację tylko wyjeżdżającym z Kielc do Cedzyny i dalej. Wszystkim innym utrudnia komunikację i w dodatku degraduje przestrzeń miejską... Obawiam się, że minusy przeważają nad plusami.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Sądzę, że przede wszystkim brak wyobraźni. Czyli bardziej bezmyślność niż koszty. Tak bardzo się starali uzyskac pieniądze na tę inwestycję (bo długo trwały starania), że wszystko inne zeszło na dalszy plan.
Dla mnie brak kompleksowego myślenia czyli analizowania wszelkich konsekwencji dla miasta to po prostu niekompetencja, za którą teraz bedziemy musieli płacic latami.
Dla mnie brak kompleksowego myślenia czyli analizowania wszelkich konsekwencji dla miasta to po prostu niekompetencja, za którą teraz bedziemy musieli płacic latami.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Już w weekend wyjedziemy z Kielc nową ekspresówką!
Jest zgoda na użytkowanie wylotu Wschodniego z Kielc drogi ekspresowej S74. Z nowej trasy kierowcy będą mogli najprawdopodobniej korzystać już od najbliższego, przedświątecznego weekendu - poinformowała Małgorzata Pawelec, rzecznik kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Pozwolenie na użytkowanie nowej ekspresówki wydał Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego, będzie otwarta od soboty. - Dzięki otwarciu tego odcinka S74 kierowcy zyskają nowy, wygodny i bezkolizyjny wylot z Kielc w kierunku Lublina i Rzeszowa, a mieszkańcy miasta zostaną uwolnieni od ruchu tranzytowego - podkreśla Pawelec. Ale ponieważ w związku z otwarciem drogi, zmieni się organizacja ruchu, rzecznik apeluje by kierowcy zwracali uwagę na znaki.
Kierowcy jadący tranzytem od strony Łodzi w kierunku Lublina i Rzeszowa powinni kierować się na ekspresową drogę S74 tuż za skrzyżowaniem kieleckiej ulicy Świętokrzyskiej z ulicą Warszawską wybierając stosowny pas ruchu i wjeżdżając do tunelu pod Aleją Solidarności. Na drogę ekspresową prowadzącą do Cedzyny można również wjechać korzystając z łącznicy węzła wybudowanego w miejscu kieleckiego skrzyżowania Alei Solidarności z ulicą Świętokrzyską. W związku ze zmianą organizacji ruchu przełączona zostanie sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu ulic Warszawskiej i Świętokrzyskiej. Uruchomiona zostanie także sygnalizacja na skrzyżowaniu Alei Solidarności z ulicą Świętokrzyską. Na odcinek drogi ekspresowej będzie można wjechać w Kielcach na węźle w miejscu skrzyżowania ulicy Świętokrzyskiej z Aleją Solidarności oraz w Cedzynie. W Cedzynie otwarte zostanie rondo, które w sposób bezkolizyjny skomunikuje drogę ekspresową S74 z dotychczasowym przebiegiem drogi nr 74 zarówno w kierunku Kielc jak i Opatowa oraz z drogą powiatową na Leszczyny. Ruch lokalny wzdłuż całej inwestycji obsługiwać będzie sieć nowo wybudowanych dróg dojazdowych.
Więcej... http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... z1gcCPwH3b
Jest zgoda na użytkowanie wylotu Wschodniego z Kielc drogi ekspresowej S74. Z nowej trasy kierowcy będą mogli najprawdopodobniej korzystać już od najbliższego, przedświątecznego weekendu - poinformowała Małgorzata Pawelec, rzecznik kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Pozwolenie na użytkowanie nowej ekspresówki wydał Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego, będzie otwarta od soboty. - Dzięki otwarciu tego odcinka S74 kierowcy zyskają nowy, wygodny i bezkolizyjny wylot z Kielc w kierunku Lublina i Rzeszowa, a mieszkańcy miasta zostaną uwolnieni od ruchu tranzytowego - podkreśla Pawelec. Ale ponieważ w związku z otwarciem drogi, zmieni się organizacja ruchu, rzecznik apeluje by kierowcy zwracali uwagę na znaki.
Kierowcy jadący tranzytem od strony Łodzi w kierunku Lublina i Rzeszowa powinni kierować się na ekspresową drogę S74 tuż za skrzyżowaniem kieleckiej ulicy Świętokrzyskiej z ulicą Warszawską wybierając stosowny pas ruchu i wjeżdżając do tunelu pod Aleją Solidarności. Na drogę ekspresową prowadzącą do Cedzyny można również wjechać korzystając z łącznicy węzła wybudowanego w miejscu kieleckiego skrzyżowania Alei Solidarności z ulicą Świętokrzyską. W związku ze zmianą organizacji ruchu przełączona zostanie sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu ulic Warszawskiej i Świętokrzyskiej. Uruchomiona zostanie także sygnalizacja na skrzyżowaniu Alei Solidarności z ulicą Świętokrzyską. Na odcinek drogi ekspresowej będzie można wjechać w Kielcach na węźle w miejscu skrzyżowania ulicy Świętokrzyskiej z Aleją Solidarności oraz w Cedzynie. W Cedzynie otwarte zostanie rondo, które w sposób bezkolizyjny skomunikuje drogę ekspresową S74 z dotychczasowym przebiegiem drogi nr 74 zarówno w kierunku Kielc jak i Opatowa oraz z drogą powiatową na Leszczyny. Ruch lokalny wzdłuż całej inwestycji obsługiwać będzie sieć nowo wybudowanych dróg dojazdowych.
Więcej... http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... z1gcCPwH3b
Cycle chic!
a wystarczyło umożliwić połączenie obu dróg serwisowych z Al. Solidarności i wszelkie kłopoty z dojazdem by się rozwiązały. Tym sposobem do nowoczesnych budynków UJK, które powstają i jeszcze powstaną dojazd będzie po fatalnej nawierzchni ulic Domaszowskiej i Żniwnej. Pomijając fakt estetyki tej okolicy. Jednym słowem super.
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Połączenie dróg serwisowych z łącznicami uniemożliwiają przepisy (choć robi się wyjątki), czy to mądre i słuszne - nie jestem przekonany. Podobno podyktowane bezpieczeństwem.Pavlo pisze:a wystarczyło umożliwić połączenie obu dróg serwisowych z Al. Solidarności i wszelkie kłopoty z dojazdem by się rozwiązały. Tym sposobem do nowoczesnych budynków UJK, które powstają i jeszcze powstaną dojazd będzie po fatalnej nawierzchni ulic Domaszowskiej i Żniwnej. Pomijając fakt estetyki tej okolicy. Jednym słowem super.
Domaszowska ma mieć poprawioną nawierzchnię (tak obiecywała Władza), ale okolica będzie straszyć swoim wyglądem jeszcze przez 20 lat (albo dłużej), jak znam życie. Wystarczy się przejechać po ul. Domaszowskiej, żeby doznać szoku cywilizacyjnego; Żniwna wygląda jeszcze przy niej jako tako.